Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Man die er met zijn kinderen vandoor ging voorwaardelijk vrij

rechtbank Arnhem
Foto: rechtbank Arnhem

Een man die zijn kinderen zonder toestemming van zijn vrouw mee naar het buitenland heeft genomen, hoeft niet meer onvoorwaardelijk de gevangenis in. De rechtbank vindt een celstraf voor de Arnhemmer slecht voor de ontwikkeling van de twee kinderen. Daarom is het restant van de straf voorwaardelijk.

De rechter acht hem wel schuldig het onttrekken van zijn twee minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder en zijn vrouw. Hij kreeg een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 194 dagen voorwaardelijk, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

‘Naar de tandarts’

De man haalde zijn kinderen van 5 en 7 jaar oud eerder van school op met als excuus dat ze naar de tandarts moesten. Hij nam vervolgens meerdere bussen en treinen in de richting van Roemenië. Hij is uiteindelijk twee dagen later in Hongarije aangehouden. Tot kort voor zijn aanhouding heeft de man geen contact met zijn vrouw opgenomen.

Het meenemen van zijn kinderen is niet alleen slecht voor de ontwikkeling van deze kinderen, vindt de rechter. Het zou ook tot gevolg hebben gehad dat hun moeder twee dagen lang in onzekerheid heeft geleefd over waar haar kinderen zich bevonden.

Passende straf

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Eigenlijk vindt de rechter dat passend. Toch legt de rechtbank deze straf niet op.

De rechtbank vindt namelijk dat deze gevangenisstraf de gezinssituatie van de man, zijn vrouw en hun kinderen negatief zal beïnvloeden. De twee zijn weer samen sinds de vrijlating van de man eind 2016, en ze geven beiden aan het huwelijk in stand te willen laten.

Betere relatie

Er zijn sinds die tijd ook geen aanwijzingen van verstoringen in de relatie. De rechtbank gaat er dan ook van uit dat de man nog steeds serieus wil werken aan de verbetering ervan. De rechtbank vindt dat een terugkeer naar de gevangenis dit proces negatief zal beïnvloeden.

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Dit zijn onder andere een meldplicht bij de reclassering en een behandelverplichting voor de relatieproblematiek, zodat zowel de man als het gezin de benodigde hulp krijgen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Goudvissen horen niet in Jansbeek’

goudvis

Er mogen geen goudvissen in de St. Jansbeek rondzwemmen. Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om maatregelen te nemen tegen de man die vorige week elf goudvissen in de Sint Jansbeek uitzette.

Deze exotische vissen vormen volgens het platform een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. Deze vis zou daardoor kunnen uitsterven.

Leven

De man die de vissen in de Sint Jansbeek uitzette gaf aan dat hij met dit initiatief meer ‘leven wilde geven aan de beek’. Wel wilde de man anoniem blijven, omdat hij bang was dat hij op een later tijdstip de vissen weer terug zou moeten vangen.

In Veenendaal, bij een soortgelijk initiatief, werd de uitzetter wel gesommeerd dat te doen. Het ziet ernaar uit dat dat hier in Arnhem ook gaat gebeuren. De Arnhemmer heeft met zijn actie namelijk het uitzetverbod overtreden, dat opgenomen is in de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Arnhem en anderen zijn niet blij met het uitzetten van de goudvissen in de beek. Wilfred Reinhold legt uit waarom. Maar kun je die vissen er nog wel uit krijgen?

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair