Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Transgender vrouw klaagt rechtbank Arnhem aan wegens discriminatie

rechtbank Arnhem
Foto: rechtbank Arnhem

Een rechter in opleiding heeft de Rechtbank Arnhem aangeklaagd bij het College voor de Rechten van de mens wegens discriminatie. De Arnhemse vrouw stelt dat haar werkgever onderscheid maakt op grond van geslacht door haar te ontslaan omdat ze transgender is.

Vanwege haar transgenderschap en de bijbehorende lichamelijke transformatie moet de Arnhemse af en toe met ziekteverlof. Haar werkgever vindt dat ze daarom te vaak afwezig is. In de behandeling van de klacht bij het College kwam de vergelijking met zwangerschapsdiscriminatie naar voren. De rechtbank heeft toegegeven dat ze haar anders zouden hebben behandeld in geval van zwangerschapsverlof.

Besef

De behandeling van de klacht bij het College heeft duidelijk gemaakt dat besef voor zwangerschapsdiscriminatie er wel was bij de werkgever, aldus Transgendernetwerk Nederland (TNN) in een persbericht. “Maar de rechtbank in Arnhem had geen idee dat het anders behandelen van een transgender vrouw ook discriminatie is.”

Het college heeft de zaak donderdag behandeld in een zitting. Uiterlijk binnen acht weken doet het uitspraak. TNN vindt naar aanleiding van de zaak dat er ruimte moet komen voor transitieverlof bij transgenders, vergelijkbaar met zwangerschapsverlof.

Gerechtigheid

De omgang van de rechtbank met de medische transitie van de transgender vrouw vormt de kern van deze zaak, aldus het netwerk. “Was zij namelijk voor haar aanstelling klaar geweest met medische ingrepen dan had de zaak er anders uitgezien. Een medische transitie is voor veel transgender personen echter onlosmakelijk verbonden aan het uiten van het eigen geslacht.”

Als ergens gerechtigheid nodig is, dan is het wel in dit geval, vindt TNN. “Wij hopen dat transgender personen hoop uit deze zaak zullen putten. Al is het bijzonder zorgwekkend dat de rechtbank in Arnhem het tot deze zaak heeft laten komen”, zegt voorzitter Brand Berghouwer.

De rechtbank Gelderland wil niet reageren op deze zaak ‘omdat het een personele kwestie is’. Zij laat het oordeel verder over aan het College voor de Rechten van de Mens.

Reacties

Reacties

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gouden Kalf eventjes in Arnhem

foto: IHVA

Gisteren werd er een Gouden Kalf op Willemsplein tijdelijk neergezet met een hijskraan. De grote Gouden Kalf van 1500 kilo en 4 meter hoog is neergezet om het Nederlands Film Festival te promoten. 

Vanaf 14:00 tot 18:00 stond het Gouden Kalf op Willemsplein. Het beeld is neergezet door de sponsor het het filmfestival L’OR en reist heel Nederland rond om uiteindelijk 25 september in Utrecht te eindigen. Daar wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden. De Gouden Kalf is met een hijskraan neergezet en opgehaald om naar de volgende locatie te gaan. Het beeld is compleet met bladgoud overgoten. Het is overigens niet voor het eerst dat er een gouden dier op Willemsplein stond. Paar maanden geleden was het hert ingepakt met goud papier voor het Gelderse Film Festival.

Nederlands Film Festival-directeur Silvia van der Heiden: “Ik ben blij met de samenwerking die we met L’OR hebben. Hierdoor slagen we er al drie jaar in het L’OR Gouden Kalveren Gala tot een enorm succes te maken.” John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland, voegt toe: “Het Nederlands Film Festival is bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. L’OR staat voor goud en eersteklas koffiebonen”. We zijn wat dat betreft een gouden match. We kijken dan ook erg uit naar het L’OR Gouden Kalveren Gala”.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sekswerkers blijven een zorg voor gemeente

foto: Wikimedia

Sekswerkers blijft een moeilijk onderwerp binnen de raad. Moet je nu de sekswerkers een veilige plek geven of juist op allerlei manieren het beroep in Arnhem laten uitsterven? Doen we nu genoeg of mag het nog een onsje meer?Woensdag avond spraken escort Mischa en de heer Boer van Non Nobis. Zij spraken in nadat D66-raadslid Susan van Oomen dit onderwerp ter spraken bracht.

Er blijven wantoestanden in Arnhem volgens sekswerker Micha. Ze vertelde dat transvrouwen geen plek krijgen in clubs, dat er nog steeds veel illegalen sekswerkers thuis of op afgelegen plekken klanten ontvangen. “Vorig jaar waren er 126 sekswerkers vermoord in Nederland. Hiervan zijn 86 zaken niet opgelost en 40 zaken wel.” aldus Micha. Maar er gebeuren nog steeds te veel problemen, want ruim 79% van de sekswerkers durft geen aangiften te doen omdat ze bang zijn voor gevolgen. Zo weten criminelen dat sekswerkers geen aangiften doen en worden dan ook beroofd. Volgens de heer Boer van Non Nobis is het onmogelijk om prostitutie

Schaf pasjes af!

Volgens sekswerker Micha moeten de pasjes worden afgeschaft voor de zorgzone. Veel sekswerkers willen graag veilig hun werk doen maar kunnen geen pasje krijgen van de gemeente. Hierdoor gaan vrouwen illegaal werken. Volgens wethouder Louwers heeft één sekswerker een pasje aangevraagd en gekregen van de gemeente. Echter bleek dat deze sekswerker niet meer in beeld is bij de gemeente Arnhem. Ook moet de gemeente tijdens controle bij thuiswerker niet gemeld worden bij de huurbaas zoals woningbouwcoöperaties of sekswerkers achtervolgen door de stadswacht bij sekswerkers.

De heer Boer van Non Nobis geeft aan een gebied te willen ontwikkelen waar sekswerkers veilig en comfortabel kunnen werken.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair