Connect with us
He Komaan

Nieuws

Transgender vrouw klaagt rechtbank Arnhem aan wegens discriminatie

rechtbank Arnhem
Foto: rechtbank Arnhem

Een rechter in opleiding heeft de Rechtbank Arnhem aangeklaagd bij het College voor de Rechten van de mens wegens discriminatie. De Arnhemse vrouw stelt dat haar werkgever onderscheid maakt op grond van geslacht door haar te ontslaan omdat ze transgender is.

Vanwege haar transgenderschap en de bijbehorende lichamelijke transformatie moet de Arnhemse af en toe met ziekteverlof. Haar werkgever vindt dat ze daarom te vaak afwezig is. In de behandeling van de klacht bij het College kwam de vergelijking met zwangerschapsdiscriminatie naar voren. De rechtbank heeft toegegeven dat ze haar anders zouden hebben behandeld in geval van zwangerschapsverlof.

Besef

De behandeling van de klacht bij het College heeft duidelijk gemaakt dat besef voor zwangerschapsdiscriminatie er wel was bij de werkgever, aldus Transgendernetwerk Nederland (TNN) in een persbericht. “Maar de rechtbank in Arnhem had geen idee dat het anders behandelen van een transgender vrouw ook discriminatie is.”

Het college heeft de zaak donderdag behandeld in een zitting. Uiterlijk binnen acht weken doet het uitspraak. TNN vindt naar aanleiding van de zaak dat er ruimte moet komen voor transitieverlof bij transgenders, vergelijkbaar met zwangerschapsverlof.

Gerechtigheid

De omgang van de rechtbank met de medische transitie van de transgender vrouw vormt de kern van deze zaak, aldus het netwerk. “Was zij namelijk voor haar aanstelling klaar geweest met medische ingrepen dan had de zaak er anders uitgezien. Een medische transitie is voor veel transgender personen echter onlosmakelijk verbonden aan het uiten van het eigen geslacht.”

Als ergens gerechtigheid nodig is, dan is het wel in dit geval, vindt TNN. “Wij hopen dat transgender personen hoop uit deze zaak zullen putten. Al is het bijzonder zorgwekkend dat de rechtbank in Arnhem het tot deze zaak heeft laten komen”, zegt voorzitter Brand Berghouwer.

De rechtbank Gelderland wil niet reageren op deze zaak ‘omdat het een personele kwestie is’. Zij laat het oordeel verder over aan het College voor de Rechten van de Mens.

Reacties

Reacties

Nieuws

PvdA wil kinderburgemeester en kinderraad

kid
- Afbeelding ter illustratie -

Een kinderburgemeester en een kinderraad moeten burgemeester Ahmed Marcouch en de nieuwe gemeenteraad na 21 maart van advies gaan dienen. De PvdA in Arnhem wil zo jongeren beter en vaker bij de gemeentepolitiek betrekken. “Zo kan de gemeente bewoners van haar stad al van jongs af aan een stem geven in het bestuur van de stad”, vindt de partij.

Leerlingen van Arnhemse scholen kiezen in het plan de burgemeester en de raadsleden elk half jaar. De kinderraad is een programma waarbij kinderen uit het basisonderwijs een aantal lessen krijgen over het besturen van de stad Arnhem. De kinderburgemeester is ambassadeur van alle kinderen in Arnhem. S

Opstap

Samen met de burgemeester bezoekt de kinderburgemeester verschillende evenementen en raadsvergaderingen. Het plan moet een opstap zijn voor meer betrokkenheid van jongeren bij de Arnhemse politiek.

Vincent Bouma, kandidaat-raadslid voor de PvdA: “Veel Arnhemse kinderen en jongeren zijn best geïnteresseerd in hoe de gemeente en de politiek in onze stad werkt, maar dat is nu nog vaak een ver-van-mijn-bed-show. Met programma’s als deze kunnen ze door hun energie mogelijk ook hun omgeving enthousiast maken voor het lokaal bestuur.”

Show in Rozet

Tijdens het jongerendebat ‘De grote waarom moet ik stemmen show’ in Rozet woensdagavond zal de PvdA aan jongeren vragen wat zij zouden doen als ze een dagje de baas van Arnhem zouden zijn.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Deelnemers loterij zamelen 110.00 euro in voor Vitesse

vitesse shirts
Foto: Björn Kummeling

De achterban van Vitesse heeft geld voor de club ingezameld. Doordat de supporters mee deden met de VriendenLoterij hebben zij dit jaar 110.062 euro opgehaald voor de jeugdopleiding.

De deelnemers bij de Vriendenloterij krijgen de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel, club of vereniging mee te spelen, waaronder hun favoriete Eredivisieclub.

Scholing

Vitesse gebruikt de schenking aan de jeugdopleiding voor scholing, zodat kinderen naast hun voetbalopleiding op een toekomst in de maatschappij worden voorbereid. Niet alle kinderen stromen namelijk door naar het betaalde voetbal.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sneak preview van Filmtheater Focus

Focus filmtheater
Foto's: Petra Dielman/ArnhemLife

Een verbetering voor de stad? Of nodeloze geldverspilling? Het nieuwe Focus-filmtheater heeft de laatste jaren heel wat losgemaakt in Arnhem. Maar hoe dan ook is het bouwwerk aan het Audrey Hepburnplein nu bijna klaar. De oplevering staat gepland voor volgende maand.

Dinsdagavond was er een sneak preview in het toekomstige filmhuis. Petra Dielman van ArnhemLife ging mee en maakte voor ons een serie foto’s!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair