Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem over 10 jaar: grijzer, maar kansrijk

foto: Pixabay - Ronymichaud

Arnhem zal met meer dan 140 procent grijzer worden de aankomende 10 jaar. Er komen volgens deskundigen van Platform 31 steeds meer 80-plussers aan. Maar we hoeven zeker niet angstig ervan te worden, omdat het ook kansen biedt. Koos van Dijk van platform 31 doet op dit moment onderzoek naar de toekomst van Arnhem en besprak maandag  met de gemeenteraad hoe 2028 er mogelijk uit gaat zien.

Laat ouderen ondernemen

Dat Arnhemmers de aankomende tien jaar steeds ouder worden, blijkt uit het onderzoek wat Platform 31 heeft gehouden. Met de verwachte toename met 140 procent is Arnhem koploper in de provincie Gelderland. Zo zal er iets minder vergrijzing zijn in Nijmegen.

Arnhem vergrijst ook sterker dan soortgelijke steden zoals Dordrecht, Eindhoven en Enschede. Die blijven rond de 100 procent hangen. Maar dat Arnhem vergrijst hoeft niet gelijk een probleem te zijn. “Laat ouderen vooral ondernemen en aan het werk blijven”, aldus Van Dijk.

Platform 31 adviseert ook vooral dat er meer focus moet komen op goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ook moet Arnhem zich meer profileren als duurzaamheidsstad. De aankomende 10 jaar zal Arnhem met zo’n 2 tot 3 procent krimpen in potentiële werknemers terwijl het aantal mensen met een uitkering zullen toenemen met 26 procent.

Zorgen

Wel zijn er zorgen over de toekomst. Er komen steeds meer kwetsbare Arnhemmers bij. Waar vooral eenzaamheid en oudere zorgmijders een grote rol gaat spelen in het sociale domein. Door vooral nabijheid en zekerheid te organiseren, zal de sociale kloof tussen arm en rijk en onvrede bij de Arnhemmer afnemen.

Duurzaam, duurzaam en nog eens duurzaam

Voor Arnhem liggen er gelukkig ook genoeg kansen. Arnhem is goed op weg om zich te profileren als een deskundigen stad op gebied van duurzaamheid. Door goed in te grijpen op de situatie rondom woon, werk recreatie, verplaatsing, consumeren en produceren kun je een hoop bereiken.

Ook is het wenselijk dat Arnhem zich zo snel mogelijk de doelstellingen behaalt van het klimaatakkoord Parijs. Er moet volgens Platform 31 meer ingezet worden op duurzaamheid in de breedte er moet een sterk leiderschap vertoond worden in het stadhuis door zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur.

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair