Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem over 10 jaar: grijzer, maar kansrijk

foto: Pixabay - Ronymichaud

Arnhem zal met meer dan 140 procent grijzer worden de aankomende 10 jaar. Er komen volgens deskundigen van Platform 31 steeds meer 80-plussers aan. Maar we hoeven zeker niet angstig ervan te worden, omdat het ook kansen biedt. Koos van Dijk van platform 31 doet op dit moment onderzoek naar de toekomst van Arnhem en besprak maandag  met de gemeenteraad hoe 2028 er mogelijk uit gaat zien.

Laat ouderen ondernemen

Dat Arnhemmers de aankomende tien jaar steeds ouder worden, blijkt uit het onderzoek wat Platform 31 heeft gehouden. Met de verwachte toename met 140 procent is Arnhem koploper in de provincie Gelderland. Zo zal er iets minder vergrijzing zijn in Nijmegen.

Arnhem vergrijst ook sterker dan soortgelijke steden zoals Dordrecht, Eindhoven en Enschede. Die blijven rond de 100 procent hangen. Maar dat Arnhem vergrijst hoeft niet gelijk een probleem te zijn. “Laat ouderen vooral ondernemen en aan het werk blijven”, aldus Van Dijk.

Platform 31 adviseert ook vooral dat er meer focus moet komen op goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ook moet Arnhem zich meer profileren als duurzaamheidsstad. De aankomende 10 jaar zal Arnhem met zo’n 2 tot 3 procent krimpen in potentiële werknemers terwijl het aantal mensen met een uitkering zullen toenemen met 26 procent.

Zorgen

Wel zijn er zorgen over de toekomst. Er komen steeds meer kwetsbare Arnhemmers bij. Waar vooral eenzaamheid en oudere zorgmijders een grote rol gaat spelen in het sociale domein. Door vooral nabijheid en zekerheid te organiseren, zal de sociale kloof tussen arm en rijk en onvrede bij de Arnhemmer afnemen.

Duurzaam, duurzaam en nog eens duurzaam

Voor Arnhem liggen er gelukkig ook genoeg kansen. Arnhem is goed op weg om zich te profileren als een deskundigen stad op gebied van duurzaamheid. Door goed in te grijpen op de situatie rondom woon, werk recreatie, verplaatsing, consumeren en produceren kun je een hoop bereiken.

Ook is het wenselijk dat Arnhem zich zo snel mogelijk de doelstellingen behaalt van het klimaatakkoord Parijs. Er moet volgens Platform 31 meer ingezet worden op duurzaamheid in de breedte er moet een sterk leiderschap vertoond worden in het stadhuis door zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur.

Reacties

Reacties

Nieuws

Meepraten over de begroting

Stadhuis Arnhem
Foto: Ton van der Wal (CC)

De Gemeenteraad wil de Arnhemmers uitnodigen om mee te praten over de toekomst van de stad.  Via ronde tafelgesprekken kunnen Arnhemmers meepraten over de onlangs gepresenteerde begroting.  De ronde tafelgesprekken vinden plaats op woensdag 3 oktober 2018 vanaf 18.45 uur in het stadhuis.

Ronde tafelgesprekken

Bewoners en organisatie zijn van harte uitgenodigd om mee te praten aan de ronde tafelgesprekken. Voorafgaand aan de ronde tafelgesprekken zal het college van burgemeester en wethouder zal de MeerJarenProgrammaBegroting (MJPB) presenteren. Allerlei onderwerpen die van invloed zijn op de stad en haar inwoners komen aan bod. Na de presentaties is er de mogelijkheid om samen met raadsleden en fractievolgers te praten, over de begroting.

Programma

Het programma voor woensdag 3 oktober ziet er als volgt uit:

18.45 uur: Inloop met koffie en thee

19.00 uur: Presentatie MeerJarenProgrammaBegroting 2019-2022

19.30 uur: Gespreksronde 1 met de volgende onderwerpen:

  1. Vitale economie Arnhem-Nijmegen, verkeer, cultuur en sport
  2. Doorbraak naar werk, onderwijs en participatie
  3. Inclusief Arnhem (samenleven in diversiteit)

20.45 uur: Pauze

21.00 uur: Gespreksronde 2 met de volgende onderwerpen:

  1. Klimaat en energie, milieu, wonen en ruimte
  2. Zorg dichtbij, gezondheid en maatschappelijke ondersteuning
  3. Wijken en Wijkprogramma’s

22.15 uur: Afsluiting met borrel

Aanmelden

Wilt je ook meepraten? meld je voor zondag 30 september aanmelden via: Griffie@arnhem.nl. Geef bij de aanmelding je naam en e-mailadres door en geef aan welk onderwerp in gespreksronde 1 en gespreksronde 2 je voorkeur hebben.

De MeerJarenProgrammaBegroting kun je vinden via deze link

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Overheid wil vanaf 1 juli 2019 app en bellen verbieden op fiets

foto: Pixabay

Mogelijk zal vanaf 1 juli 2019 verboden zijn om in Arnhem en in de rest van Nederland te appen tijdens het fietsen. Teminsten als het aan minister Van Nieuwenhuizen ligt.

Eerst moet het verbod nog richting diverse adviesinstanties en daarna naar de eerste en tweede kamer. Het verbod gaat niet alleen gelden voor fietsers maar ook voor trambestuurders en bestuurders van invalidenvoertuigen. Voor automobilisten is het al verboden om te appen of te bellen. De minister is van mening dat sociale media en omvang van smartphones en databundels het gedrag van bestuurders beïnvloed.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nieuwe Zondagen 7 oktober met strafrechter Yvo van Kuijck

Heb je nog wel vertrouwen in de rechtspraak, zeker na alle commotie rond de strafzaak tegen Michael P.? Vindt je dat de rechter met beide benen in de samenleving staat? Wat verwacht je eigenlijk van rechters? En zijn die verwachtingen reëel? Hoe kijkt een rechter zelf tegen zijn rechtsprekende taak aan? Mogen emoties in rechterlijke uitspraken een rol spelen? Onder andere over deze onderwerpen zal mr. Yvo van Kuijck vanuit zijn jarenlange ervaring als strafrechter spreken op 7 oktober 2018.

Gezellige middag

Nieuwe Zondagen staat voor een gezellige ontmoeting met een hapje en een drankje, in combinatie met een lezing of workshop voor senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem. Senioren uit deze gemeenten die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing te volgen zijn van harte welkom in villa Hartenstein. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en –heren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Programma

14:00 – 14:30 uur ontvangst met koffie of thee met iets lekkers
14:30 – 15:15 uur lezing Yvo van Kuijck
15:15 – 16:30 uur napraten met hapje en drankje

Aanmelden en kosten

Geïnteresseerden online voor de lezingen een ticket kopen. Het ticketoverzicht vindt men op de website: www.airbornemuseum.nl/nieuwe-zondagen.
Mensen die niet in de gelegenheid zijn om een ticket online te kopen, kunnen zich aanmelden via aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres of telefonisch via (026) 333 77 10. De prijs bedraagt € 6,50 voor het hele middagprogramma (inclusief lezing, drankjes en hapjes).

Vervoer

Voor Nieuwe Zondagen kunnen senioren een beroep doen op ‘Hulpdienst Voor Elkaar’. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen onder andere vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Aanvragen moeten uiterlijk vier dagen voor de betreffende zondag bij hen binnen zijn. Informatie over deze service: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair