Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem over 10 jaar: grijzer, maar kansrijk

foto: Pixabay - Ronymichaud

Arnhem zal met meer dan 140 procent grijzer worden de aankomende 10 jaar. Er komen volgens deskundigen van Platform 31 steeds meer 80-plussers aan. Maar we hoeven zeker niet angstig ervan te worden, omdat het ook kansen biedt. Koos van Dijk van platform 31 doet op dit moment onderzoek naar de toekomst van Arnhem en besprak maandag  met de gemeenteraad hoe 2028 er mogelijk uit gaat zien.

Laat ouderen ondernemen

Dat Arnhemmers de aankomende tien jaar steeds ouder worden, blijkt uit het onderzoek wat Platform 31 heeft gehouden. Met de verwachte toename met 140 procent is Arnhem koploper in de provincie Gelderland. Zo zal er iets minder vergrijzing zijn in Nijmegen.

Arnhem vergrijst ook sterker dan soortgelijke steden zoals Dordrecht, Eindhoven en Enschede. Die blijven rond de 100 procent hangen. Maar dat Arnhem vergrijst hoeft niet gelijk een probleem te zijn. “Laat ouderen vooral ondernemen en aan het werk blijven”, aldus Van Dijk.

Platform 31 adviseert ook vooral dat er meer focus moet komen op goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ook moet Arnhem zich meer profileren als duurzaamheidsstad. De aankomende 10 jaar zal Arnhem met zo’n 2 tot 3 procent krimpen in potentiële werknemers terwijl het aantal mensen met een uitkering zullen toenemen met 26 procent.

Zorgen

Wel zijn er zorgen over de toekomst. Er komen steeds meer kwetsbare Arnhemmers bij. Waar vooral eenzaamheid en oudere zorgmijders een grote rol gaat spelen in het sociale domein. Door vooral nabijheid en zekerheid te organiseren, zal de sociale kloof tussen arm en rijk en onvrede bij de Arnhemmer afnemen.

Duurzaam, duurzaam en nog eens duurzaam

Voor Arnhem liggen er gelukkig ook genoeg kansen. Arnhem is goed op weg om zich te profileren als een deskundigen stad op gebied van duurzaamheid. Door goed in te grijpen op de situatie rondom woon, werk recreatie, verplaatsing, consumeren en produceren kun je een hoop bereiken.

Ook is het wenselijk dat Arnhem zich zo snel mogelijk de doelstellingen behaalt van het klimaatakkoord Parijs. Er moet volgens Platform 31 meer ingezet worden op duurzaamheid in de breedte er moet een sterk leiderschap vertoond worden in het stadhuis door zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur.

Reacties

Reacties

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bliksem splijt boom Lauwersgracht

boom lauwersgracht
Foto: Politie Arnhem-Noord (FB)

Een blikseminslag heeft een boom aan de Lauwersgracht in tweeën gespleten. Dat laat de politie zien op Facebook. In Arnhem woedde zondagavond een kort, maar hevig onweer.

Via Facebook laat de politie weten dat er bij het natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen. “Stel je voor dat je even onder de boom stond te schuilen voor de regen. Gelukkig geen gewonden!”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie stopt vechtpartij: drie aanhoudingen

handboeien

De politie heeft op zondag 22 april rond 03.00 uur fors op moeten treden op de Korenmarkt in Arnhem, toen op straat een vechtpartij tussen meerdere personen ontstond.

Wat de reden voor de vechtpartij was, is niet duidelijk. Wel moest een grootste deel van de surveillerende politiemensen van het openbare ordeteam, waaronder ook enkele collega’s te paard, alsmede beveiligingsmedewerkers korte tijd alle zeilen bijzetten om met succes de partijen te scheiden en de rust te herstellen. Daarbij moest ook af en toe door een politie-agent een klap worden uitgedeeld.

Onderzoek

Er werden drie mannen aangehouden; twee kwamen uit Doetinchem (beiden 27 jaar oud) en de ander kwam uit Doesburg (28 jaar). De politie heeft dit in onderzoek; de drie zijn naar het bureau gebracht en zullen worden gehoord over hun mogelijke betrokkenheid.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair