Connect with us
He Komaan

Nieuws

Arnhem over 10 jaar: grijzer, maar kansrijk

foto: Pixabay - Ronymichaud

Arnhem zal met meer dan 140 procent grijzer worden de aankomende 10 jaar. Er komen volgens deskundigen van Platform 31 steeds meer 80-plussers aan. Maar we hoeven zeker niet angstig ervan te worden, omdat het ook kansen biedt. Koos van Dijk van platform 31 doet op dit moment onderzoek naar de toekomst van Arnhem en besprak maandag  met de gemeenteraad hoe 2028 er mogelijk uit gaat zien.

Laat ouderen ondernemen

Dat Arnhemmers de aankomende tien jaar steeds ouder worden, blijkt uit het onderzoek wat Platform 31 heeft gehouden. Met de verwachte toename met 140 procent is Arnhem koploper in de provincie Gelderland. Zo zal er iets minder vergrijzing zijn in Nijmegen.

Arnhem vergrijst ook sterker dan soortgelijke steden zoals Dordrecht, Eindhoven en Enschede. Die blijven rond de 100 procent hangen. Maar dat Arnhem vergrijst hoeft niet gelijk een probleem te zijn. “Laat ouderen vooral ondernemen en aan het werk blijven”, aldus Van Dijk.

Platform 31 adviseert ook vooral dat er meer focus moet komen op goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ook moet Arnhem zich meer profileren als duurzaamheidsstad. De aankomende 10 jaar zal Arnhem met zo’n 2 tot 3 procent krimpen in potentiële werknemers terwijl het aantal mensen met een uitkering zullen toenemen met 26 procent.

Zorgen

Wel zijn er zorgen over de toekomst. Er komen steeds meer kwetsbare Arnhemmers bij. Waar vooral eenzaamheid en oudere zorgmijders een grote rol gaat spelen in het sociale domein. Door vooral nabijheid en zekerheid te organiseren, zal de sociale kloof tussen arm en rijk en onvrede bij de Arnhemmer afnemen.

Duurzaam, duurzaam en nog eens duurzaam

Voor Arnhem liggen er gelukkig ook genoeg kansen. Arnhem is goed op weg om zich te profileren als een deskundigen stad op gebied van duurzaamheid. Door goed in te grijpen op de situatie rondom woon, werk recreatie, verplaatsing, consumeren en produceren kun je een hoop bereiken.

Ook is het wenselijk dat Arnhem zich zo snel mogelijk de doelstellingen behaalt van het klimaatakkoord Parijs. Er moet volgens Platform 31 meer ingezet worden op duurzaamheid in de breedte er moet een sterk leiderschap vertoond worden in het stadhuis door zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur.

Reacties

Reacties

Nieuws

PvdA wil kinderburgemeester en kinderraad

kid
- Afbeelding ter illustratie -

Een kinderburgemeester en een kinderraad moeten burgemeester Ahmed Marcouch en de nieuwe gemeenteraad na 21 maart van advies gaan dienen. De PvdA in Arnhem wil zo jongeren beter en vaker bij de gemeentepolitiek betrekken. “Zo kan de gemeente bewoners van haar stad al van jongs af aan een stem geven in het bestuur van de stad”, vindt de partij.

Leerlingen van Arnhemse scholen kiezen in het plan de burgemeester en de raadsleden elk half jaar. De kinderraad is een programma waarbij kinderen uit het basisonderwijs een aantal lessen krijgen over het besturen van de stad Arnhem. De kinderburgemeester is ambassadeur van alle kinderen in Arnhem. S

Opstap

Samen met de burgemeester bezoekt de kinderburgemeester verschillende evenementen en raadsvergaderingen. Het plan moet een opstap zijn voor meer betrokkenheid van jongeren bij de Arnhemse politiek.

Vincent Bouma, kandidaat-raadslid voor de PvdA: “Veel Arnhemse kinderen en jongeren zijn best geïnteresseerd in hoe de gemeente en de politiek in onze stad werkt, maar dat is nu nog vaak een ver-van-mijn-bed-show. Met programma’s als deze kunnen ze door hun energie mogelijk ook hun omgeving enthousiast maken voor het lokaal bestuur.”

Show in Rozet

Tijdens het jongerendebat ‘De grote waarom moet ik stemmen show’ in Rozet woensdagavond zal de PvdA aan jongeren vragen wat zij zouden doen als ze een dagje de baas van Arnhem zouden zijn.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Deelnemers loterij zamelen 110.00 euro in voor Vitesse

vitesse shirts
Foto: Björn Kummeling

De achterban van Vitesse heeft geld voor de club ingezameld. Doordat de supporters mee deden met de VriendenLoterij hebben zij dit jaar 110.062 euro opgehaald voor de jeugdopleiding.

De deelnemers bij de Vriendenloterij krijgen de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel, club of vereniging mee te spelen, waaronder hun favoriete Eredivisieclub.

Scholing

Vitesse gebruikt de schenking aan de jeugdopleiding voor scholing, zodat kinderen naast hun voetbalopleiding op een toekomst in de maatschappij worden voorbereid. Niet alle kinderen stromen namelijk door naar het betaalde voetbal.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sneak preview van Filmtheater Focus

Focus filmtheater
Foto's: Petra Dielman/ArnhemLife

Een verbetering voor de stad? Of nodeloze geldverspilling? Het nieuwe Focus-filmtheater heeft de laatste jaren heel wat losgemaakt in Arnhem. Maar hoe dan ook is het bouwwerk aan het Audrey Hepburnplein nu bijna klaar. De oplevering staat gepland voor volgende maand.

Dinsdagavond was er een sneak preview in het toekomstige filmhuis. Petra Dielman van ArnhemLife ging mee en maakte voor ons een serie foto’s!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair