Connect with us
He Komaan

Nieuws

Hoogwater: vogels lijden én profiteren

zilverreiger
Foto: Vogelbescherming

De hoge waterstand van de Rijn in deze winter heeft nogal wat gevolgen voor de dieren in de uiterwaarden. De Vogelbescherming laat weten dat sommige soorten heel veel last hebben van de watermassa. Andere profiteren juist.

De uiterwaarden van de grote rivieren zijn een groot leefgebied voor vogels. Hoog water in het voorjaar leidt tot een massavernietiging van de nesten van grondbroeders als gele kwikstaart en veldleeuwerik, aldus de organisatie. Hoog water in de winter ontneemt honderdduizenden ganzen de toegang tot grazig gras.

Uitwijken

Ganzen kunnen uitwijken, broedvogels niet zonder meer. “Vogelsoorten die in graslanden broeden hebben het al niet makkelijk door de intensieve landbouw. Een laat hoogwater kan langs de rivieren een heel broedseizoen tenietdoen.”

Roofvogels zijn daarentegen spekkoper. Torenvalken, buizerds, blauwe reigers en grote zilverreigers doen zich bijvoorbeeld te goed aan een overvloed aan voedsel. Het hoge water spoelt muizen uit hun veilige holen gespoeld.

Orgie-achtige bonanza

Veldmuis en rosse woelmuis komen het meeste in de uiterwaarden voor en zijn heel belangrijk als voedsel voor roofvogels en reigers. “Voor torenvalken, buizerds en reigers is het ‘vrijkomen’ van zoveel muizen aanvankelijk een voedselbonanza. Het leidt tot bijna orgie-achtige omstandigheden, er is veel meer voedsel dan de vogels aankunnen.”

Behalve muizen verlaten ook regenwormen massaal de bodem. Die zijn nóg veel meer beschikbaar. Kokmeeuwen, vaak in grote groepen van vele honderden vogels, storten zich op de ronddrijvende wormen. Het water biedt de vogels nog een voordeel: op het ondiepe water zijn ze relatief veilig voor vossen en andere roofdieren.

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

PvdA wil kinderburgemeester en kinderraad

kid
- Afbeelding ter illustratie -

Een kinderburgemeester en een kinderraad moeten burgemeester Ahmed Marcouch en de nieuwe gemeenteraad na 21 maart van advies gaan dienen. De PvdA in Arnhem wil zo jongeren beter en vaker bij de gemeentepolitiek betrekken. “Zo kan de gemeente bewoners van haar stad al van jongs af aan een stem geven in het bestuur van de stad”, vindt de partij.

Leerlingen van Arnhemse scholen kiezen in het plan de burgemeester en de raadsleden elk half jaar. De kinderraad is een programma waarbij kinderen uit het basisonderwijs een aantal lessen krijgen over het besturen van de stad Arnhem. De kinderburgemeester is ambassadeur van alle kinderen in Arnhem. S

Opstap

Samen met de burgemeester bezoekt de kinderburgemeester verschillende evenementen en raadsvergaderingen. Het plan moet een opstap zijn voor meer betrokkenheid van jongeren bij de Arnhemse politiek.

Vincent Bouma, kandidaat-raadslid voor de PvdA: “Veel Arnhemse kinderen en jongeren zijn best geïnteresseerd in hoe de gemeente en de politiek in onze stad werkt, maar dat is nu nog vaak een ver-van-mijn-bed-show. Met programma’s als deze kunnen ze door hun energie mogelijk ook hun omgeving enthousiast maken voor het lokaal bestuur.”

Show in Rozet

Tijdens het jongerendebat ‘De grote waarom moet ik stemmen show’ in Rozet woensdagavond zal de PvdA aan jongeren vragen wat zij zouden doen als ze een dagje de baas van Arnhem zouden zijn.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Deelnemers loterij zamelen 110.00 euro in voor Vitesse

vitesse shirts
Foto: Björn Kummeling

De achterban van Vitesse heeft geld voor de club ingezameld. Doordat de supporters mee deden met de VriendenLoterij hebben zij dit jaar 110.062 euro opgehaald voor de jeugdopleiding.

De deelnemers bij de Vriendenloterij krijgen de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel, club of vereniging mee te spelen, waaronder hun favoriete Eredivisieclub.

Scholing

Vitesse gebruikt de schenking aan de jeugdopleiding voor scholing, zodat kinderen naast hun voetbalopleiding op een toekomst in de maatschappij worden voorbereid. Niet alle kinderen stromen namelijk door naar het betaalde voetbal.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sneak preview van Filmtheater Focus

Focus filmtheater
Foto's: Petra Dielman/ArnhemLife

Een verbetering voor de stad? Of nodeloze geldverspilling? Het nieuwe Focus-filmtheater heeft de laatste jaren heel wat losgemaakt in Arnhem. Maar hoe dan ook is het bouwwerk aan het Audrey Hepburnplein nu bijna klaar. De oplevering staat gepland voor volgende maand.

Dinsdagavond was er een sneak preview in het toekomstige filmhuis. Petra Dielman van ArnhemLife ging mee en maakte voor ons een serie foto’s!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair