Connect with us
He Komaan

Uit

Pathé Oscarmaand

Oscarmaand
Afbeelding: Pathé

De Pathé Oscarmaand is in volle gang. Februari 2018 staat bij Pathé in het teken van de Oscars. Jaarlijks worden in deze maand ’s werelds meest prestigieuze filmawards toegekend aan de beste films, regisseurs, schrijvers, acteurs en actrices. In februari kan je vier onbetwiste Oscarklassiekers terug zien op het witte doek tijdens de Pathé Oscarmaand:

The Silence of the Lambs (1991) – 5 Oscars

Zeer succesvolle thriller met Anthony Hopkins als psychopaat Hannibal Lecter die een FBI agente (Jodie Foster) helpt een seriemoordenaar op te sporen.

The Godfather (1973) – 3 Oscars

Legendarische maffiafilm van regisseur Francis Ford Coppola over het imperium van de machtige familie Corleone.

Gladiator (2000) – 5 Oscars

Episch spektakelstuk met Russell Crowe als generaal Maximus, die wordt gedegradeerd tot slaaf en zich als gladiator terugvecht naar Rome.

Rain Man (1989) – 4 Oscars

Charlie Babbitt (Tom Cruise) ontdekt na het overlijden van zijn vader dat hij een oudere broer heeft die de volledige erfenis krijgt. Deze Raymond (Dustin Hoffman), een autist, wordt door de aanvankelijk weinig begripvolle Charlie gekidnapt. Tussen de twee broers groeit al snel een bijzondere band.

Voor meer informatie en tickets kun je terecht op de site van Pathé.

 

 

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo stapt over van munten naar parkeerkaarten

Burger’s Zoo is van parkeermunten naar parkeerkaarten overgestapt.  Met dit nieuwe systeem werkt een stuk efficiënter. In de nabije toekomst zal het ook mogelijk zijn om parkeerkaarten direct bij de online entreekaarten te bestellen, waardoor mensen niet meer naar de kassa hoeven te gaan, maar direct naar de kaartcontrole kunnen doorlopen.

Abonnementhouders en andere gasten die mogelijk nog parkeermunten in hun bezit hebben, kunnen deze één op één omruilen naar parkeerkaarten aan de kassa van Burgers’ Zoo. Het is niet mogelijk om meerdere parkeermunten tegelijkertijd om te ruilen tegen parkeerkaarten, omdat de parkeerkaarten alleen op de dag van uitgifte geldig zijn. Elke parkeerkaart is voorzien van een unieke barcode die bij het uitrijden gescand moet worden door de automatische barcodelezers, die vlak voor de slagbomen staan.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Uit

Opera l’Eliser d’Amore in Pathé Arnhem

Elisir d'Amore

Op zondag 18 februari om 11.00 uur is de opera l’Eliser d’Amore te bewonderen in Pathé Arnhem. De jonge Nemorino is wanhopig verliefd op de beeldschone Adina. Hij heeft echter het gevoel dat Adina hem niet ziet staan.

Kwakzalver

Kwakzalver Dulcamara verkoopt de wanhopig verliefde Nemorino een liefdesdrankje zodat Adina voor hem zal kiezen in plaats van voor de verwaande Belcore. De live voorstelling van L’Elisir d’Amore wordt met een Opera introductie op het doek verzorgd door Ernst Daniël Smid.

L’Eliser d’Amore is een opera van de 19e-eeuwse Italiaanse componist Gaetano Donizetti. Meer informatie en tickets zijn te vinden via de site van Pathé Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Einde carnaval in Musis is einde 19e-eeuwse traditie

Carnaval Arnhem 1879
Foto's uit Arnhemsche Courant 1879

Carnavalsvereniging De On-Ganse houdt voor het tweede jaar achter elkaar zijn feesten in Luxor Live. Vorig jaar week het uit vanuit Musis Sacrum vanwege de verbouwing die er toen was. Omdat sindsdien de zaalhuur te hoog is geworden, is de carnavalsclub daar niet meer teruggekomen.

Breuk

Dat is een breuk met een lange traditie. Van oudsher zijn er al carnavalsfeesten in Musis Sacrum. Van 1953 tot 2017 vond het feest er plaats. Uitgezonderd in de jaren 70. Ook toen moest De On-Ganse uitwijken vanwege een verbouwing. Het feest ging tijdelijk naar de Rijnhal.

Die carnavalstraditie in Musis is eigenlijk al veel ouder dan 1953. In de negentiende eeuw was er een levendige traditie van gemaskerde bals in en rond de vooravond van de vastenperiode. Dat kwam in 1879 goed op gang.

‘Naar Keulsch voobeeld’

Toen was er voor het eerst een Grande fête de nuit, zoals dat toen heette. Dit bal masqué was duidelijk bedoeld voor de rijke dames en heren in de stad. Aanvankelijk was het feest ‘naar Keulsch voorbeeld’, dus een kopie van het Rijnlandse carnaval.

Carnaval Arnhem 1879Een jaar later adverteerden de organisatoren al dat de grote zaal van het nog grotendeels bestaande gebouw ‘expresselijk gedecoreerd’ was, ‘in geheel nieuw genre’. Het grote voorbeeld waren nu ‘groote Carnaval-feesten te Parijs’.

Pages te paard

Wat waren de ingrediënten van zo’n negentiende-eeuws feest? Het begon ‘des avonds ten 9 ure’. Er speelden een vijftigkoppig orkest. Om 10 uur kwam de ‘intocht van den Prins en Prinsesse de Carnaval met gevolg, voorafgegaan door pages te paard enz.’. Waar dat ‘enz.’ voor stond, blijft in nevelen gehuld.

Alles werd afgewisseld met ‘Comische voorstellingen’. Opvallend was dat een heer naar binnen mocht voor het bedrag van 1 gulden en 49 cent, terwijl een dame al voor 99 cent naar binnen mocht. Omgerekend naar de maatstaven van deze tijd: ongeveer 15 en 1o euro. In die tijd meer dan een weekloon van een arbeider.

Brooduitdeling

Al die Franse woorden en de entreeprijs duiden er al op. Het Grande fête de nuit was niet voor de Arnhemmer met de pet bedoeld. Die kreeg de middag voor het feest een klein cadeautje. Er was tussen 12 en 1 uur een brooduitdeling voor de armen in Musis.

Deze feesten gingen jaarlijks door tot 1899. Daarna zijn ze niet meer terug te vinden. Stierven ze een stille dood? Dat is niet precies na te gaan. Een halve eeuw lang is er weinig van carnavalsactiviteit te merken geweest in Musis Sacrum.

Meer weten over carnaval in Arnhem?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair