Connect with us

Blog

Opinie: Niet het groen, maar de lucht in

Onderstaande tekst is een opiniestuk van D66 Arnhem

Arnhem is een aantrekkelijke, groene stad. Zo aantrekkelijk dat de stad groeit, en blijft groeien. De verwachting is dat er tot 2040 – bovenop de bestaande plannen – nog 6.000 extra woningen nodig zijn. Maar dat mag wat ons betreft niet ten koste gaan van het waardevolle groen in en rond onze stad.

Naast meer woningen, verandert ook de vraag naar het soort woningen en woonmilieus. Niet iedereen wil in een vinexwijk wonen. Starters op de woningmarkt kiezen vaker voor wonen rond het centrum, bij voorkeur met het groen dichtbij. En Arnhem heeft wat dat betreft geweldige kansen. Op locaties zoals Coberco, in de Zuidelijke Binnenstad en rond Arnhem Centraal hebben we nog ruimte om te bouwen.

Files

Mensen die stedelijk wonen, gebruiken vaker de fiets en het OV, of kiezen ervoor om helemaal geen auto te hebben. Kiezen voor een compacte stad zorgt er zo voor dat de filedruk op de wegen naar de stad niet onnodig verder toeneemt. En we gaan zuinig met de beschikbare ruimte om, waardoor we in Arnhem níet het waardevolle groen in en rond de stad hoeven vol te bouwen.

Het groene karakter en de ruimte om te bouwen rondom het centrum, maken Arnhem een aantrekkelijke woonstad voor de toekomst. Maar dan moeten we in deze gebieden wel zo veel mogelijk woningen bouwen. En niet alleen maar meer van hetzelfde, niet alleen heel klein en ook niet alleen heel duur. Juist de middenhuur en de betaalbare koop moeten worden bediend. Er is maar één denkbare optie: nú de hoogte in.

Zorgvuldig

D66 is vóór zorgvuldig ingepaste hoogbouw, met respect voor de historische binnenstad. Met gemiddeld zo’n zes verdiepingen, en af en toe een gebouw half zo hoog als de Eusebius. En op basis van een goede hoogbouwvisie kan hier en daar een echte toren van 25 verdiepingen worden gebouwd. Als we willen voorkomen dat we noodgedwongen groen moeten opofferen voor de groei van de stad, moeten we vandaag aan de slag.

De markt trekt aan en de locaties rond het centrum worden in hoog tempo ontwikkeld. Als de plannen eenmaal zijn gemaakt, wordt het lastig om nog extra woningen toe te voegen. Wat D66 betreft beginnen we daarom vandaag met het maken van plannen en morgen met de bouw van de stad van de toekomst. Een aantrekkelijke groene stad met een passende woning voor iedereen. Niet het groen, maar de lucht in!

Sabine Andeweg, Mattijs Loor en Sjoerd Dijk

Mededeling redactie: In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart, kunnen alle Arnhemse politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een opiniestuk insturen. Hier maakt D66 als eerste gebruik van. Ook andere partijen hebben het recht om hiervan gebruik te maken. Deze opinies geven niet de mening weer van de redactie van Ik hou van Arnhem noch van de organisatie die verantwoordelijk is voor de website houvanarnhem.nl.

 

Reacties

Reacties

Blog

MMKA: Voortmodderen, aanbesteden of doorpakken?

Mondriaan
Foto: Basvb

Ingezonden artikel van Mark Elbers.

Arnhem gaat het Museum voor Moderne Kunst verbouwen op de huidige plek. Een uitgebreid onderzoek concludeert dat nieuw bouwen in het centrum langer duurt en meer kost. aar ook aan het verbouwen op de huidige locatie hangt een prijskaartje. Het oorspronkelijke budget van ruim €15 miljoen is in het collegeakkoord verhoogd naar €22,9 miljoen. Er moeten nog wel extra duurzaamheidsmaatregelen worden meegenomen. Aan ambitie geen gebrek! In de kostenopstelling zit nog behoorlijk lucht, door stapeling van risico op risico en posten onvoorzien. Dé grote vraag is nu hoe we het museum gaan realiseren.

Natuurlijk is het vervelend dat er een asbestsanering moest plaatsvinden. En natuurlijk is vorig jaar de aanbesteding faliekant mislukt. Het is niet alleen de aantrekkende markt die ervoor heeft gezorgd dat bouwers het museum niet tegen een aanvaardbare prijs wilden realiseren. Die ene ingeleverde prijs zat circa 75% boven de raming (sic!)

Een nieuwe aanbesteding?

Wetgeving zegt dat je een project nooit twee keer op dezelfde manier mag aanbesteden. Daar is in Arnhem wat op gevonden: best value procurement (BVP). Een Amerikaanse methode die in Nederland sinds ongeveer 2010 enigszins voet aan de grond heeft gekregen. BVP is nog maar in een beperkt aantal gevallen gebruikt. De methode is ingewikkeld en leidt niet tot betere samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Iets dat wel het lonkend perspectief was van deze methode

Voor zover ik weet is er in Arnhem nog geen groot project in de bouw of infra met BVP uitgevoerd. En ik vraag me dan af of het museum wel een geschikt ‘pilot’ is. AT Osbourne gaat de aanbesteding voorbereiden en begeleiden. Dat gaat de gemeente het komende halfjaar flink geld kosten. Maar wat is de garantie dat de aanbesteding nu wel lukt, en dat uiteindelijk binnen het budget maar €22,9 miljoen wordt gebleven? We moeten maar hopen dat de gemeente Arnhem in staat is om het project in de rails te houden!

Stel je nu eens voor dat je het project niet zou aanbesteden maar onderhands gunnen aan een deskundige en betrokken combinatie. De eerste reactie is dan: “Dat kan niet!” Maar zou het de tijd en moeite waard zijn om te bekijken of er dringende redenen zijn om het project niet aan te besteden? Ik kan ze wel bedenken: het gehele project loopt al enorme vertraging op, en ontneemt kunstliefhebbers in stad en land de mogelijkheid om van het aanbod van het museum te genieten. En zijn er niet – veel te regioreus – mensen ontslagen omdat het museum zou worden verbouwd, met alle persoonlijke drama’s van dien?

Meer wegen naar Rome

Ik pleit voor een alternatieve route. Nodig Arnhemse bedrijven uit om zich te verenigingen om het museum snel en met hoge kwaliteit te bouwen, tegen een acceptabele prijs. Onze stad heeft ruime keus aan gerenommeerde advies- en ingenieursbureaus, ontwerpers, aannemers en installateurs. Ga daarmee om tafel om tot een alliantiecontract te komen, met een transparante kostenraming. En bouw aan een juridische onderbouwing die standhoudt.  Stel: We gaan kijken wat er gerealiseerd kan worden voor €17,5 miljoen (de basis). Opdrachtgever en bouwer beslissen in de alliantie samen over een pot van €2,5 miljoen over posten die zij allebei belangrijk vinden. Misschien meten er een enkele concessie aan het het chique ontwerp van de architect worden gedaan, maar dat lijkt me te billijken. En natuurlijk laat je de prijs goed checken door een deskundige bureau.

Deze aanpak heeft veel voordelen: je maakt tempo en Arnhemse partijen verbinden zich aan een prachtig resultaat. Het project zorgt voor opleidingsplaatsen en biedt werk aan Arnhemse mensen  met afstand tot de arbeidsmarkt. Tenslotte houd je per jaar circa €200.000 over om in te zetten. Dus de gemeente daagt het Arnhemse bedrijfsleven uit tot maximale kwaliteit voor de stad, en geeft ze ook de ruimte om een goede boterham te verdienen. Maar ja, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, schreef Willem Elschot al.

En nu?

 College en gemeenteraad lijken linea recta af te stevenen op een BVP-aanpak, met alle risico’s van dien. Ik zeg bewust ‘lijken’, want behandeling van de aanpak in de openbaarheid zit er niet in. Tijdens de raadsbehandeling ging, mede op initiatief van CU en PvdA, de deur op slot: welke vragen aan het college zijn gesteld wordt niet bekeken, net zomin als de antwoorden. Terwijl het toch om een groot project gaat, te bouwen van gemeenschapsgeld met een flinke kans op overschrijding.

Ik hoop dat de gemeenteraad woensdag 19 december aanstaande eerder ten halve keert dan ten hele dwaalt. Laat ze nu de tijd nemen om goed te na denken over kansen en risico’s. En betrek daar het Arnhemse bedrijfsleven bij. Daarmee hoeft de einddatum net naar achter te verschuiven, maar wordt het risico op een bloeder echter veel minder. De Arnhemmers zullen de gemeenteraad over een paar jaar dankbaar zijn. Laat nu het lef zien dat nodig is om de markt de hand te reiken en naar je hand te zetten.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Vitesse wint met 2-1 van VVV-Venlo

De zevende overwinning van Vitesse is een feit. In eigen huis werd er zaterdagavond met 2-1 gewonnen van VVV-Venlo. Met een prachtige hakbal zorgde Oussama Darfalou er in de slotfase voor dat de drie punten in Arnhem bleven.

image

Vitesse startte vs VVV-Venlo met Jake Clarke-Salter en Danilho Doekhi in het hart van de defensie. De Engelsman keerde terug van een enkelblessure en nam de plek in van Rasmus Thelander. De geschorste Matúš Bero werd vervangen door Roy Beerens.

image


Ødegaard scoort


De equipe van hoofdtrainer Leonid Slutskiy nam vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen. Martin Ødegaard opende al na vier minuten bijna de score. De Noor passeerde zijn directe tegenstander en vuurde op goal. Zijn inzet spatte echter uiteen op de buitenkant van de paal. Een half uur later slaagde Ødegaard er wel in Lars Unnerstall, de doelman van VVV-Venlo, te passeren. Met een fraaie actie legde de technisch begaafde linkspoot Christian Kum in de luren, waarna hij Unnerstall kansloos liet met een schot in de verre hoek: 1-0.

image
image


Kansen

VVV-Venlo was niet bij machte gevaar te stichten voor het Arnhemse doel en de bezoekers mochten van geluk spreken dat de wedstrijd niet voor de thee al in het slot werd gegooid. Onder meer Roy Beerens, Darfalou, Bryan Linssen en doelpuntenmaker Ødegaard waren dicht bij een treffer, maar Unnerstall hield de schade beperkt.  

VVV-Venlo ontsnapt

In het tweede bedrijf liet de eerste kans even op zich wachten. Na een uur voetbal kon Linssen vanaf de penaltystip vrij binnenkoppen uit een corner van Ødegaard, maar hij mikte net boven de lat. Even later was het de beurt aan Vyacheslav Karavaev. De rechtsback ontving de bal na een afgeslagen hoekschop. Zijn poging werd vervolgens van richting veranderd door een Venloër en glipte net langs de paal.

Gelijkmaker

Vitesse had weinig te duchten van VVV-Venlo, maar moest halverwege de tweede helft toch een tegentreffer incasseren. Invaller Patrick Joosten slingerde het leer voor de goal van Eduardo en vond collega-aanvaller Peniel Mlapa, die met de punt van zijn schoen voor de gelijkmaker zorgde.

image


Darfalou tovert

Slutskiy bracht onder meer Hilary Gong in de ploeg en dat legde Vitesse geen windeieren. De watervlugge buitenspeler snelde langs de Venlose defensie en gaf laag voor op Darfalou, die met een geweldige hakbal Vitesse weer op voorsprong zette. Tien minuten later had Mlapa GelreDome wederom in rouw kunnen dompelen. Ditmaal vloog zijn inzet van dichtbij hoog over, waarna de zege van Vitesse niet meer in gevaar kwam.  

Meer nieuws?

G


Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Op pad met het sociale wijkteam

Huibert Veth

Burgerjournalist Huibert Veth liep een dag mee met het sociale wijkteam en schreef over zijn ervaringen.

Op vrijdagochtend ben ik uitgenodigd bij het sociale wijkteam van het Centrum, Spijkerkwartier en het Arnhemse Broek op hun thuisbasis, Wijkcentrum de Lommerd, in de Spijkerstaat. Ik word hartelijk ontvangen door Els Bouwman (teamleider/bestuurder) en de coaches Marieke van Aernsbergen, Maryse Vonk, Mieke Harmelink en Saskia Gorter. Alle coaches hebben hun eigen specialismen: volwassen, schulddienstverlening, jeugd, beschermd wonen en/of cultuursensitief werken. Wist u dat er ook in uw buurt een sociaal wijkteam is waar u terecht kunt?

Wat doet het sociale wijkteam?

De vraag wat het sociale wijkteam nu precies doet, blijkt niet eenvoudig te beantwoorden. ‘Je kunt het zo gek niet bedenken of we komen het tegen’, zegt Maryse. ‘Mensen komen met de meest uiteenlopende vragen. Bijvoorbeeld op het gebied van schulden, psychische problemen, opvoeding, problemen in relaties, dagbesteding en eenzaamheid. Hier in het centrum zien we veel daklozen, beschermd wonen/beschermd thuis en psychiatrische problemen.’ Mieke geeft aan: ‘We gaan af op de vraag van de inwoners waarbij veiligheid voorop staat. Niet iedereen reageert hier enthousiast op want soms komen we ongevraagd, bijvoorbeeld in het belang van een kind.’ ‘Het wijkteam is de eerste partij bij problematiek. We proberen in de oplossingen zoveel mogelijk gebruik te maken van het netwerk in de wijk, buren, opa’s en oma’s etc.’ Vervolgens is er de eventuele koppeling met de juiste instantie. Deze samenwerking kan soms beter. Voor een aantal instanties is het wennen om vanuit het belang van de inwoners te denken. Door een inwoner bijvoorbeeld niet opnieuw te laten verhuizen na behandeling maar op zijn plek te laten wonen waar hij zich veilig voelt en gesetteld is, om als instelling door te gaan naar een nieuwe locatie voor een volgende cliënt. Dat is even een omgekeerde manier van denken die een omslag vergt.

Onnodige zorgkosten

Els geeft aan dat de samenwerking met de politiek over het algemeen goed verloopt. Voormalig wethouder Martijn Leisink zat goed in de materie. Nu er andere personen op het pluche zitten, moeten deze de dossiers opnieuw leren kennen. Er heeft inmiddels wel een positief gesprek met wethouders Hans de Vroome en Roeland van der Zee plaatsgevonden. De dames (mannen zijn schaars binnen deze sector) praten vooral bevlogen over hun werk en een klaagzang over ‘te weinig geld’ of ‘te weinig personeel’ hoor ik nauwelijks. Desgevraagd geven ze aan dat ook hier zeker wel behoefte aan is, maar er wordt geroeid met de riemen die ze hebben. Met pieken is de hoeveelheid werk soms nauwelijks te behappen waardoor ze minder aan de coaching toekomen en eerder doorverwijzen dan ze zouden willen. Hierdoor komen inwoners in een duurder zorgtraject terecht wat tot meer kosten leidt. Even een uitzendkracht inhuren om de pieken op te vangen is moeilijk omdat een werknemer pas na 3 of 4 maanden productief wordt, dit maakt het werk lastig te organiseren.

De wijk in!

Vervolgens ga ik met één van de coaches mee op bezoek in de wijk bij één van haar inwoners. Vanwege privacy zal ik hier niet de echte namen gebruiken. We komen binnen bij Sandra, ze vindt het gelukkig geen probleem dat er iemand is meegekomen en vertelt openhartig over haar problematiek. Ze heeft een vervelende scheiding achter de rug, haar ex heeft een straatverbod opgelegd gekregen. Haar zoontje van vier slaat haar en ze zit in de schulden. Het volledig invullen van de formulieren, waarmee haar coach voor haar toegang tot de voedselbank en kledingbank wil regelen vanwege haar schuldenproblematiek, blijkt lastig voor haar. Schuin boven haar wonen dealers in deze gehorige woningen waardoor er dag en nacht lawaaierige in- en uitloop is in dit huis.

Tamelijk overdonderd loop ik naar buiten. Het zijn van die verhalen waarvan je ergens weet dat ze bestaan maar het zet je wel even met beide benen in hun harde realiteit om te zien, horen en beseffen hoe het dagelijks leven er voor deze vrouw uitziet. Natuurlijk zijn niet alle verhalen zo heftig als deze maar de wijkteams hebben inmiddels al 19% van de Arnhemse inwoners gezien. Er zijn dus veel mensen in onze stad die hun hulp nodig hebben. Met recht groot respect voor de mensen die het dagelijks met zoveel toewijding op kunnen brengen om er voor deze mensen te zijn.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair