Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

225 jaar Gele Rijders: knallend begin en feestelijke optocht op 28 februari

Gele rijder
Foto: Henk Monster (CC)

De Gele Rijders, bestaan 225 jaar en dat wordt woensdag op een bijzondere manier gevierd.

Om 14.00 uur lost burgemeester Marcouch het startschot. Daarna volgt er een feestelijke optocht door de Arnhemse binnenstad. Op de Markt vindt er een Static Show plaats en neemt de burgemeester het defilé af.

Naast de Gele Rijders zelf nemen veteranen, historische voertuigen en moderne voertuigen deel aan de optocht van het Gele Rijdersplein via de Beekstraat, Koningstraat naar de Markt. De tocht zal muzikaal begeleid worden door het fanfare korps van de Rijdende Artillerie.

Band met Arnhem

In februari 1793 werd de Rijdende Artillerie opgericht. Koning Willen II schonk in 1842 de Rijdende Artillerie het kenmerkende blauwe huzarenuniform, dat met gele tressen is verfraaid. Door de opvallende kleur ontstond de bijnaam Gele Rijder. Vanaf 1861 was de Willemskazerne in Arnhem de garnizoensplaats van de Rijdende Artillerie. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er op de plek van de kazerne het Gele Rijdersplein.

De Gele Rijders zien en horen we tegenwoordig tijdens bijzondere plechtigheden van het Koninklijke Huis. Tijdens Prinsjesdag, Koninklijke huwelijken, geboortes en begrafenissen vuurt de eenheid saluutschoten af. Daarnaast worden de rijders ingezet voor gebiedsbeveiliging of bewaking tijdens een crisisbeheersingsoperatie.

Programma 28 februari

14.00 uur Appél en openingsschot door burgemeester Marcouch op het Gele Rijdersplein.

14.20 uur Opstellen defilé en optocht door de binnenstad richting stadshuis.

15.00 uur Afnemen defilé door burgemeester Marcouch en Commissaris van de Koning Cornielje plus een Static Show op de Markt.

Route Gele Rijders

Route optocht GeleRijders

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Imagine Dragons treden op in het Amsterdamse GelreDome

imagine dragons
Foto: Facebook

De Imagine Dragons hebben er zin in: hun optreden in het GelreDome! “Amsterdam, we komen terug!”, juicht de Amerikaanse rockgroep enthousiast. Au…

Hopelijk rijden de heren van de band niet zelf naar het optreden, anders komen er misschien wel duizenden fans voor niets naar het GelreDome. Zie je ze al rondrijden door de hoofdstad? “It’s gotta be somewhere here…”

Afstand van niets?

Arnhem ligt toch een slordige 100 kilometer van Amsterdam vandaan. Goed, voor een gemiddelde Amerikaan is dat een afstand van niets. Maar toch: Arnhem is geen Amsterdam. Daar komen de Imagine Dragons hopelijk nog achter voor 25 augustus.

Hoe dan ook: de fout staat al zaterdag de hele dag op hun Facebook-pagina. Vooralsnog hebben ze nog niets aangepast.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Toch weer goudvissen in de Jansbeek

vissen Jansbeek
Foto: Petra Dielman - ArnhemLife

Tientallen Arnhemmers zijn op goudvissenjacht geweest in de Jansbeek. Daarnaast is er een professioneel visser bezig geweest in het stroompje. Dus zijn alle goudvissen er nu zo onderhand echt wel een keer uit. Toch? Nee dus.

Stadsgids Petra Dielman van ArnhemLife heeft er toch nog een paar gevonden. Toen ze een groep aan het rondleiden was, zag ze een paar van de oranjekleurige waterdieren. “Ik vertelde over de geschiedenis van Arnhem én over het heden. Over ‘vissen-gate’ bijvoorbeeld, dat alle vissen uit de nieuwe Jansbeek zijn gehaald”, vertelt ze. “Later kwamen we nog een keer langs de beek en zag één van de groep 6 vissen zwemmen. ‘Nou, daar gaat mijn verhaal’ dacht ik.”

Lolbroek

Zijn die door de andere vissers over het hoofd gezien? Of is er een lolbroek geweest die de dieren na de vispartij weer heeft uitgezet? Zo blijven we aan de gang.

Maar het kan nog erger. Weblog Arnhem Direct weet te melden dat er nu ook zoetwatergarnalen in de beek zwemmen. Ook die komen niet oorspronkelijk in de Nederlandse wateren voor en vormen dus een bedreiging voor inheemse soorten. Waar blijven die brasems en die stekelbaarsjes? Op naar de volgende goudvissengate.

Meer nieuws?

 

 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair