Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

225 jaar Gele Rijders: knallend begin en feestelijke optocht op 28 februari

Gele rijder
Foto: Henk Monster (CC)

De Gele Rijders, bestaan 225 jaar en dat wordt woensdag op een bijzondere manier gevierd.

Om 14.00 uur lost burgemeester Marcouch het startschot. Daarna volgt er een feestelijke optocht door de Arnhemse binnenstad. Op de Markt vindt er een Static Show plaats en neemt de burgemeester het defilé af.

Naast de Gele Rijders zelf nemen veteranen, historische voertuigen en moderne voertuigen deel aan de optocht van het Gele Rijdersplein via de Beekstraat, Koningstraat naar de Markt. De tocht zal muzikaal begeleid worden door het fanfare korps van de Rijdende Artillerie.

Band met Arnhem

In februari 1793 werd de Rijdende Artillerie opgericht. Koning Willen II schonk in 1842 de Rijdende Artillerie het kenmerkende blauwe huzarenuniform, dat met gele tressen is verfraaid. Door de opvallende kleur ontstond de bijnaam Gele Rijder. Vanaf 1861 was de Willemskazerne in Arnhem de garnizoensplaats van de Rijdende Artillerie. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er op de plek van de kazerne het Gele Rijdersplein.

De Gele Rijders zien en horen we tegenwoordig tijdens bijzondere plechtigheden van het Koninklijke Huis. Tijdens Prinsjesdag, Koninklijke huwelijken, geboortes en begrafenissen vuurt de eenheid saluutschoten af. Daarnaast worden de rijders ingezet voor gebiedsbeveiliging of bewaking tijdens een crisisbeheersingsoperatie.

Programma 28 februari

14.00 uur Appél en openingsschot door burgemeester Marcouch op het Gele Rijdersplein.

14.20 uur Opstellen defilé en optocht door de binnenstad richting stadshuis.

15.00 uur Afnemen defilé door burgemeester Marcouch en Commissaris van de Koning Cornielje plus een Static Show op de Markt.

Route Gele Rijders

Route optocht GeleRijders

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Fractievoorzitters AOP en Denk langdurig ziek

Aanstaande woensdag worden de fractievoorzitters van Arnhemse Ouderen Partij en Denk Verenigd Arnhem tijdelijk vervangen. Beide hebben medische redenen om vervangen te worden.

Woensdag zullen Nico Wiggers (nummer 2 Arnhemse Ouderen Partij) en Talip Aydemir (nummer 3 Denk Verenigd Arnhem) hun fractievoorzitters vervangen. Zowel Ton van Beurs (AOP) als Kursat Bal (Denk VA) zijn door medische redenen een lange tijd uit de running.

Voor hoe lang beide afwezig zullen zijn is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair