Connect with us

Nieuws

225 jaar Gele Rijders: knallend begin en feestelijke optocht op 28 februari

Gele rijder
Foto: Henk Monster (CC)

De Gele Rijders, bestaan 225 jaar en dat wordt woensdag op een bijzondere manier gevierd.

Om 14.00 uur lost burgemeester Marcouch het startschot. Daarna volgt er een feestelijke optocht door de Arnhemse binnenstad. Op de Markt vindt er een Static Show plaats en neemt de burgemeester het defilé af.

Naast de Gele Rijders zelf nemen veteranen, historische voertuigen en moderne voertuigen deel aan de optocht van het Gele Rijdersplein via de Beekstraat, Koningstraat naar de Markt. De tocht zal muzikaal begeleid worden door het fanfare korps van de Rijdende Artillerie.

Band met Arnhem

In februari 1793 werd de Rijdende Artillerie opgericht. Koning Willen II schonk in 1842 de Rijdende Artillerie het kenmerkende blauwe huzarenuniform, dat met gele tressen is verfraaid. Door de opvallende kleur ontstond de bijnaam Gele Rijder. Vanaf 1861 was de Willemskazerne in Arnhem de garnizoensplaats van de Rijdende Artillerie. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er op de plek van de kazerne het Gele Rijdersplein.

De Gele Rijders zien en horen we tegenwoordig tijdens bijzondere plechtigheden van het Koninklijke Huis. Tijdens Prinsjesdag, Koninklijke huwelijken, geboortes en begrafenissen vuurt de eenheid saluutschoten af. Daarnaast worden de rijders ingezet voor gebiedsbeveiliging of bewaking tijdens een crisisbeheersingsoperatie.

Programma 28 februari

14.00 uur Appél en openingsschot door burgemeester Marcouch op het Gele Rijdersplein.

14.20 uur Opstellen defilé en optocht door de binnenstad richting stadshuis.

15.00 uur Afnemen defilé door burgemeester Marcouch en Commissaris van de Koning Cornielje plus een Static Show op de Markt.

Route Gele Rijders

Route optocht GeleRijders

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

SUEZ gaat geen afval ophalen tijdens feestdagen

De vuilnismannen van SUEZ hebben ook recht op vrije dagen. Daarom zullen op 24 t/m 26 december en 1 januari de vuilnismannen de afval niet ophalen. Zij komen op andere momenten.

In het centrum van Arnhem blijven inzameldagen voor papier, restafval, plastic en Groen afval ongewijzigd. SUEZ rijdt daar dus op dinsdag 25 en woensdag 26 december de reguliere inzamelroute. 

Gewijzigde papierinzameling

Op de volgende momenten worden afval opgehaald.

Elderveld:                               24 december wordt 17 december
Geitenkamp West:                25 december wordt 18 december
De Schuytgraaf:                     25 december wordt 20 december
Malburgen Oost/ Noord:     25 december wordt 18 december 
Rijkerswoerd:                        26 december wordt 19 december
Molenbeke/Velperweg:         1 januari wordt 8 januari

Gewijzigde inzameling rest- plastic- en groen afval

Valt de ophaaldag van rest-, plastic of groen afval in je wijk op 25 of 26 december of op 1 januari? Dan komt SUEZ eerder of juist later langs.

  • De ophaaldag op dinsdag 25 december (Eerste Kerstdag) verschuift naar zaterdag 22 december.
  • De ophaaldag op woensdag 26 december (Tweede Kerstdag) verschuift naar zaterdag 29 december.
  • De ophaaldag op dinsdag 1 januari (nieuwjaarsdag) verschuift naar zaterdag 5  januari.

Ophalen kerstbomen

Kerstbomen worden in week 1 en 2 van 2019 opgehaald, op dezelfde dagen dat de Groen-route wordt gereden.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Superman the classic komt weer terug in de bios

Foto: DC

Zaterdag 2 februari en maandag 4 februari zal de eerste Superman, the movie te zien zijn in de bioscoop. 40 jaar geleden kwam de film uit in de Nederlandse bioscopen. Om dit te vieren draait Pathé de film opnieuw.

Het is 40 jaar geleden dat Superman van Richard Donner uitkwam. Om dit te vieren haalt Pathé hem 2 en 4 februari terug naar de bioscoop.

Omdat Jor-El de raad van Krypton niet kon overtuigen dat hun planeet zal verwoest worden, stuurt hij zijn zoon Kal-El naar de planeet aarde, zodat hij hun ras kan redden. Daar wordt Kal-El opgevoed door de familie Kent, ze noemen hem Clark Kent. Op aarde blijkt hij over superkrachten te beschikken. Als hij volwassen is gaat hij als reporter werken bij de Daily Planet. Wanneer het criminele meesterbrein Lex Luther de wereld wil overnemen, is de Superman de enige die hem nog kan stoppen.

Tickets kopen kan al online of aan de kassa.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

18de Nieuwjaarsduik Arnhem

foto: Nieuwjaarsduik Arnhem Facebook

Dinsdag 1 januari 2019 kunnen Arnhemmers om 12:00 het jaar goed beginnen door in het koude water van Rijkerswoerd te storten. 

“In Arnhem maken wij ons reeds klaar voor de 18 editie waarbij wij 400 duikers kunnen opvangen met een warme kop erwtensoep.” laat de organisatie weten. Deelnemers die deelnamen aan de Nieuwjaarsduik Arnhem krijgen naast soep ook de traditionele Unox muts en een herinneringsvaantje.

Aanmelden

De kosten om aan de Nieuwjaarsduik Arnhem deel te nemen bedragen €3,50 waarvan €0,50,- naar een goed doel gaat. Dit jaar gaat de donatie naar Team Hollander die zich middels de Stichting Roparun inspant tegen kanker. Inschrijven kan via de site van Nieuwjaarsduik Arnhem. Inschrijven kan nog tot 30 december. Maar wees wel op tijd, want vol = vol.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair