Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Milieuzone Arnhem verder uitgebreid

uitlaat

Op initiatief van GroenLinks wordt de Arnhemse milieuzone per 1 januari 2019 uitgebreid met meer categorieën vervuilende voertuigen, namelijk tot en met euro 3. Tijdens de laatste raadsvergadering van deze periode diende GroenLinks maandag  een motie in. Deze werd aangenomen met 27 stemmen voor en 10 stemmen tegen.

Cathelijne Bouwkamp, fractievoorzitter GroenLinks: “GroenLinks kiest voor de gezondheid van Arnhemmers. We kunnen daarom niet wachten met het verbeteren van onze luchtkwaliteit. Het is nu tijd voor actie. Het verscherpen van de Arnhemse milieuzone is daarvoor op korte termijn het meeste effectieve instrument.”

Onderzoek

Tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling werd een motie van onder andere VVD en D66 door de raad aangenomen waarin het college werd opgedragen eerst onderzoek te doen of uitbreiding van de milieuzone wel het meest effectieve middel is om de lucht schoner te maken. Royal HaskoningDHV heeft dit onderzoek uitgevoerd en het rapport is vorige week op verzoek van GroenLinks naar de gemeenteraad gestuurd.

Bouwkamp: “De conclusie uit het rapport is heel helder: om snel te kunnen zorgen voor minder uitstoot in onze stad is een uitbreiding van de milieuzone absoluut de meest effectieve maatregel.”

OV en fiets

Naast het verzoek om de milieuzone uit te breiden, roept GroenLinks middels zijn motie het college ook op om ook in te zetten op het verbeteren van de bereikbaarheid van de stad via OV en fiets en in te zetten op het ontwikkelen van emissievrije stadsdistributie en transferia aan de rand van de stad. Hierdoor worden de effecten van de milieuzone versterkt en blijft de bereikbaarheid van de stad goed.

Arnhem zou hiermee in 2019 de strengste milieuzone van Nederland krijgen. De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) is er niet blij mee, omdat elke stad zijn eigen regels bepaalt. “We zijn tegen, maar als het dan toch moet laat er dan één landelijk systeem komen”, zegt de club tegen Nu.nl. Arnhem is na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de vierde stad met een milieuzone voor personenauto’s en ook de strengste.

Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nederlandse Openluchtmuseum heeft stormschade herstelt

foto: Openlucht Museum

De Nederlandse Openluchtmuseum had behoorlijk wat schade van de storm op 18 januari. Een aantal bomen waren omgewaaid en er was schade aan twee panden.

De storm die op 18 januari 2018 over Nederland raasde, liet ook zijn sporen na in het Nederlands Openluchtmuseum. Op diverse plekken waaiden bomen om, en onze collectie heeft het zwaar te verduren gehad. Onder andere werden de ‘Boerderij Arnhem’, waar het museum omheen is gebouwd, en het Tolhuisje uit Midlaren getroffen door bomen. Na een uitgebreid traject, met daarin onder meer een bouwkundige inspectie en nieuw metselwerk met gebruik van de oude bestaande stenen, zijn de gebouwen weer hersteld en in volle glorie te bewonderen in ons museumpark.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair