Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Sloopplannen rijksmonument Aku-fontein bizar en respectloos’

AKU fontein

De plannen van de gemeente voor de gedeeltelijke sloop van de Aku-fontein zijn bizar en geven blijk van een gebrek aan respect en waardering voor het bijzondere werk. Dat vindt Bart brouwer, zoon van architect Henk Brouwer. De gemeenteraad heeft eerder besloten een sloopvergunning af te geven.

De pergola achter de fontein zou moeten verdwijnen om ruimte te maken voor een nieuw bouwwerk. Eerder ontvouwde de gemeente plannen voor een tijdelijke gele kubus, die in mei zou moeten komen. Daarna zou het hele plein opnieuw worden ingericht.

Niet onderhouden

De Aku-fontein aan het Gele Rijdersplein is in 2004 aangewezen als gemeentelijk monument. In 2016 is het zelfs rijksmonument geworden. Brouwer vertelt dat er sinds die eerste aanwijzing ‘alles aan is gedaan om het niet te onderhouden’. “Dat staat haaks op elkaar.”

De zoon van de architect vindt het een gotspe dat wethouder Ine van Burgsteden het plein rond het monument aanduidt als ‘een stukje niemandsland’. “Dat verbaast me. Het zou gerestaureerd moeten worden. Maar het monument is van grote betekenis. Het is de kroon op de wederopbouw van Arnhem en hoort tot de landelijke top”.

Verval en sloop

De gemeente die het jarenlang niet heeft onderhouden, voert nu het verval aan als reden om de pergola te slopen. “Het argument van de gemeente om met een nieuwe pleininrichting een ontmoetingsplaats te willen creëren, is opmerkelijk. De opdracht van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) aan architect Henk Brouwer, om voor hun 50-jarig bestaan in 1961, was namelijk ook het creëren van een ontmoetingsplaats voor de burgers van Arnhem.”

Reacties

Reacties

Nieuws

Fractievoorzitters AOP en Denk langdurig ziek

Aanstaande woensdag worden de fractievoorzitters van Arnhemse Ouderen Partij en Denk Verenigd Arnhem tijdelijk vervangen. Beide hebben medische redenen om vervangen te worden.

Woensdag zullen Nico Wiggers (nummer 2 Arnhemse Ouderen Partij) en Talip Aydemir (nummer 3 Denk Verenigd Arnhem) hun fractievoorzitters vervangen. Zowel Ton van Beurs (AOP) als Kursat Bal (Denk VA) zijn door medische redenen een lange tijd uit de running.

Voor hoe lang beide afwezig zullen zijn is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair