Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Uitslag verkiezingen gewoon openbaar in de ochtend

Stadhuis Arnhem
foto: Wikipedia

Eerder was op deze site te lezen dat lijsttrekker en wethouder Gerrie Elfrink het niet eens was met de handelwijze van burgemeester Ahmed Marcouch. Volgens Elfrink zou de burgemeester de uitslag van de gemeentelijke verkiezingen alleen intern willen bespreken. Marcouch laat per mail weten dat hier geen sprake van is.

Openbare uitslag

Op vrijdag ochtend 10.00 wordt de definitieve uitslag openbaar bekendgemaakt van de gemeentelijke verkiezingen. Hier mag elke Arnhemmer of andere geïnteresseerde bij aanwezig zijn. Bij deze openbare bekendmaking zal bekend worden gemaakt wie er definitief in de raad gaat komen en welke partij er eventueel een restzetel krijgt.

Na de bijeenkomst zal de burgemeester rijdag om 15.00 uur een high tea houden voor alle gekozen lijsttrekkers voor een informele kennismaking. Hierover is een mailwisseling geweest tussen griffie, namens de burgemeester aan alle lijsttrekkers.


Mail 16 maart

Geachte dames en heren,

Namens burgemeester Marcouch nodig ik u uit voor een bijeenkomst van alle gekozen lijsttrekkers met de voorzitter van de raad op vrijdagmiddag 23 maart om 15.00 uur, in de Scheepenzaal van het Duivelshuis. Het is een kennismakingsbijeenkomst waarin de voorzitter van de raad en de lijsttrekkers van gedachten wisselen over de betekenis van de uitslag van de verkiezingen en over het proces dat dient te leiden tot het sluiten van een raads- of coalitieakkoord. Het is gebruikelijk dat de grootste fractie het initiatief krijgt in dit proces. De lijsttrekker van de grootste fractie zal worden uitgenodigd om op vrijdag zijn of haar opvattingen/voorstellen over dit proces met de collega-lijsttrekkers te delen. Alle overige lijsttrekkers zullen in de gelegenheid zijn hierop te reageren.
Ter gelegenheid van deze eerste bijeenkomst van lijsttrekkers/fractievoorzitters biedt burgemeester Marcouch u een high tea aan.
Ik wijs er op dat deze afspraak in enige mate overlapt met een andere afspraak op vrijdag 23 maart, namelijk die waarin van de gekozen raadsleden wordt verwacht dat zij tussen 13.00 en 16.00 op het stadhuis aanwezig zijn om hun benoeming te aanvaarden, pasfoto’s te maken etc. Deze administratieve zaken vergen niet zoveel tijd, zodat deze beperkte overlap geen probleem hoeft te zijn.
Ik zal u na woensdag nog benaderen met eventuele actuele informatie over deze bijeenkomst.
hartelijke groet,
Jozef Kersten (Griffie gemeente Arnhem)

Hierop reageerde SP Lijsttrekker SP per mail:


Mail: 18 maart van Gerrie Elfrink aan burgemeester Marcouch

Geachte burgemeester,

Geachte voorzitter van de raad,
 
Uw uitnodiging voor een bijeenkomst op vrijdagmiddag a.s.heb ik in goede orde ontvangen. Ik constateer dat deze bijeenkomst niet officieel is uitgeschreven en niet openbaar is aangekondigd. Voor het bijeenkomen voor een nadere kennismaking acht ik dat niet nodig.
 
Het van gedachten wisselen over de betekenis van de uitslag en het daarop volgende vormingsproces kent een ander karakter. Dit dient in de volle openbaarheid plaats te vinden zodat de kiezers kunnen aanschouwen hoe hun stem gewogen wordt en wat de gedachten zijn van degene die zij hebben gekozenen over de wijze het nieuwe stadsbestuur gevormd gaat worden. Ik constateer dat u voorstelt dit aan de openbaarheid te onttrekken.
 
Dit kan onze goedkeuring niet wegdragen. Wij staan voor een zo transparant mogelijke vergadercultuur.  
 
Wij stellen voor dat u als voorzitter van de raad een openbare vergadering uitschrijft waarin een duiding aan de uitslag kan worden gegeven en waarin het vervolgproces publiekelijk wordt besproken .
 
Ik verzoek de griffier deze correspondentie en de verdere correspondentie over dit onderwerp bij het dossier van het vormingsproces te voegen. 
 
In afwachting van uw reactie, verblijf ik.
Hoogachtend,

G. E. Elfrink


Vervolgens reageerde burgemeester Marcouch met het volgende mailtje via de griffie.

Mail: 19 maart van griffie aan de lijsttrekkers.
Beste Gerrie,
Namens burgemeester Ahmed Marcouch laat ik je het volgende weten:
Geachte heer Elfrink,
Als antwoord op uw mail meld ik u graag dat ik u heb uitgenodigd voor een informele ontmoeting met de gekozen lijsttrekkers, om na een spannende, enerverende en soms gepeperde verkiezingsperiode hernieuwd met elkaar te kunnen kennismaken.
Het gaat bij deze ontmoeting vanzelfsprekend om de onderlinge relaties tussen onze nieuwe politici die met elkaar de inzet voor Arnhem gemeen hebben. Het is absoluut niet mijn bedoeling de duiding van de verkiezingsuitslag buiten de openbaarheid te houden, evenmin als het vervolgproces.
U kunt ervan op aan dat ik een transparant proces na streef ; ik vind het jammer dat de formulering van de uitnodiging de ruimte bood tot een andere interpretatie.
Ik ontvang u graag bij onze hernieuwde kennismaking in de Scheepenzaal van het Stadhuis en ik vertrouw op een prettige ontmoeting in een harmonieuze ambiance
met een vriendelijke groet,
Ahmed Marcouch

Of hier sprake is van miscommunicatie tussen SP-Lijsttrekker Elfrink en burgemeester Marcouch, of een verkiezingsitem vanuit de lijsttrekker Elfrink, zullen wij niet weten. Mochten Arnhemmers willen weten wat de definitieve uitslag is 15 maart, dan kunnen zij bij de openbare bijeenkomst aanwezig zijn.

De redactie van Ik hou van Arnhem heeft besloten zondag een eerder geplaatst artikel over dit onderwerp eraf te halen vanwege onjuiste informatie. Dit bericht is overgenomen door zustersite Rtv-arnhem.nl. Ook daar is het op last van de hoofdredactie verwijderd.

Reacties

Reacties

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair