Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhemmer moet voor 9 april goudvissen uit Sint Jansbeek halen

foto: Pixabay

De Arnhemmer die in januari het initiatief nam om elf goudvissen los te laten in de Jansbeek krijgt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) tot 9 april om alle vissen terug te vangen die er nu rondzwemmen. De RVO is van mening dat hij met zijn actie anderen heeft aangezet om dezelfde overtreding te begaan. Na de eerste loslating zijn er nog tientallen goudvissen losgelaten, bij elkaar mogelijk meer dan 100. Als er na 9 april nog goudvissen aanwezig zijn, laat de RVO ze op kosten van de man verwijderen.

Op 12 januari liet een groep mensen onder belangstelling van diverse media een elftal goudvissen los in de Jansbeek in Arnhem. De initiatiefnemer wilde anoniem blijven, omdat hij wist dat een jaar eerder in Veenendaal een man door de RVO werd gedwongen om de goudvissen terug te vangen die hij daar in de gracht had uitgezet “om de boel wat op te fleuren”.  Het uitzetten van goudvissen is verboden op grond van de Wet natuurbescherming  omdat ze schade veroorzaken aan de inheemse natuur, onder meer door te kruisen met de kroeskarper, die daardoor lokaal kan uitsterven. De Jansbeek staat in verbinding met de Rijn.

In de media bleef hij anoniem, maar op Facebook bekende de Arnhemmer dat hij de initiatiefnemer was, waarna stichting platform Stop invasieve exoten bij de RVO een verzoek indiende om handhavend op te treden. De man moet van de RVO uiterlijk op 9 april alle goudvissen terugvangen die in de Jansbeek rondzwemmen.  Na de actie op 12 januari zijn nog meer goudvissen losgelaten en omdat de man actief de media had benaderd om bekendheid te geven aan zijn actie, vindt de RVO dat hij hiermee anderen heeft aangezet om dezelfde overtreding te begaan. Daardoor zwemmen er inmiddels mogelijk meer dan 100 goudvissen in de beek.

Dat er momenteel in de beek geen goudvissen worden gezien, betekent volgens de RVO niet dat ze er niet zijn. De beek is gevuld met keien, waartussen de vissen zich makkelijk kunnen verschuilen. Ook gaat de beek op verschillende plaatsen ondergronds. “Wij achten het daarom niet aannemelijk dat de goudvissen verdwenen zijn,” aldus de RVO.

Het terugvangen moet gebeuren binnen de kaders van de Nederlandse wet- en regelgeving. De man mag ze zelf vangen met een schepnet, maar hij mag ook (op eigen kosten) gebruik maken van een beroepsvisser. Minimaal drie dagen voordat hij aan de slag gaat moet hij de RVO, het waterschap en de gemeente informeren. Een medewerker van de Nederlandse Voedsel-  en Warenautoriteit moet bij het terugvangen aanwezig zijn.

De Arnhemmer kan nog in beroep gaan.

Reacties

Reacties

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gouden Kalf eventjes in Arnhem

foto: IHVA

Gisteren werd er een Gouden Kalf op Willemsplein tijdelijk neergezet met een hijskraan. De grote Gouden Kalf van 1500 kilo en 4 meter hoog is neergezet om het Nederlands Film Festival te promoten. 

Vanaf 14:00 tot 18:00 stond het Gouden Kalf op Willemsplein. Het beeld is neergezet door de sponsor het het filmfestival L’OR en reist heel Nederland rond om uiteindelijk 25 september in Utrecht te eindigen. Daar wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden. De Gouden Kalf is met een hijskraan neergezet en opgehaald om naar de volgende locatie te gaan. Het beeld is compleet met bladgoud overgoten. Het is overigens niet voor het eerst dat er een gouden dier op Willemsplein stond. Paar maanden geleden was het hert ingepakt met goud papier voor het Gelderse Film Festival.

Nederlands Film Festival-directeur Silvia van der Heiden: “Ik ben blij met de samenwerking die we met L’OR hebben. Hierdoor slagen we er al drie jaar in het L’OR Gouden Kalveren Gala tot een enorm succes te maken.” John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland, voegt toe: “Het Nederlands Film Festival is bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. L’OR staat voor goud en eersteklas koffiebonen”. We zijn wat dat betreft een gouden match. We kijken dan ook erg uit naar het L’OR Gouden Kalveren Gala”.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sekswerkers blijven een zorg voor gemeente

foto: Wikimedia

Sekswerkers blijft een moeilijk onderwerp binnen de raad. Moet je nu de sekswerkers een veilige plek geven of juist op allerlei manieren het beroep in Arnhem laten uitsterven? Doen we nu genoeg of mag het nog een onsje meer?Woensdag avond spraken escort Mischa en de heer Boer van Non Nobis. Zij spraken in nadat D66-raadslid Susan van Oomen dit onderwerp ter spraken bracht.

Er blijven wantoestanden in Arnhem volgens sekswerker Micha. Ze vertelde dat transvrouwen geen plek krijgen in clubs, dat er nog steeds veel illegalen sekswerkers thuis of op afgelegen plekken klanten ontvangen. “Vorig jaar waren er 126 sekswerkers vermoord in Nederland. Hiervan zijn 86 zaken niet opgelost en 40 zaken wel.” aldus Micha. Maar er gebeuren nog steeds te veel problemen, want ruim 79% van de sekswerkers durft geen aangiften te doen omdat ze bang zijn voor gevolgen. Zo weten criminelen dat sekswerkers geen aangiften doen en worden dan ook beroofd. Volgens de heer Boer van Non Nobis is het onmogelijk om prostitutie

Schaf pasjes af!

Volgens sekswerker Micha moeten de pasjes worden afgeschaft voor de zorgzone. Veel sekswerkers willen graag veilig hun werk doen maar kunnen geen pasje krijgen van de gemeente. Hierdoor gaan vrouwen illegaal werken. Volgens wethouder Louwers heeft één sekswerker een pasje aangevraagd en gekregen van de gemeente. Echter bleek dat deze sekswerker niet meer in beeld is bij de gemeente Arnhem. Ook moet de gemeente tijdens controle bij thuiswerker niet gemeld worden bij de huurbaas zoals woningbouwcoöperaties of sekswerkers achtervolgen door de stadswacht bij sekswerkers.

De heer Boer van Non Nobis geeft aan een gebied te willen ontwikkelen waar sekswerkers veilig en comfortabel kunnen werken.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair