Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Burgemeester Marcouch ontstemd over berechting leider protest Marokko

Ahmed Marcouch

Burgemeester Ahmed Marcouch is ontstemd over de berechting van Nassar Zafzafi. Zafzafi is de leider van de protestbeweging namens de bewoners van de Rif-regio in Marokko. Hij heeft zijn zorgen geuit op zijn Facebook-pagina.

Moeilijke positie van Rif bewoners

Bewoners van de regio rond het Rif-gebergte voelen zich al jaren achtergesteld in Marokko. Voormalig koning Hassan II sloeg toen hij kroonprins was een opstand in het noorden met grof geweld neer. Zijn gehele regeerperiode liet hij het gebied links liggen. Hij kwam er nooit en de regio hoefde ook niet op ontwikkelingsgeld te rekenen.

Er zijn volgens de bewoners bijvoorbeeld onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten. Ook zijn de wegen slecht, vinden ze. Nog steeds vertrekken vooral jonge mannen bij gebrek aan werk naar Europa.

Verder is het gebied al sinds 1958 een militaire zone. Ook daar willen de demonstranten dat daar een einde komt. In het gebied wonen ruim 3 miljoen Marokkanen van de ruim 35 miljoen Marokkanen.

Illegale zwaardvis

De protesten begonnen eind 2016 nadat in de stad Al Hoceima visverkoper Mohsin Fikri was omgekomen in een vuilniswagen. Omdat de man illegaal zwaardvis had gevangen in de maanden oktober en november, werden zijn spullen in beslag genomen. De politie wilde de gevangen vissen vernietigen in de vuilniswagen. Uit protest sprong Mohsin Fikri in de vuilniswagen, waarna hij overleed door verdrukking.

Op dit moment is in Casablanca het proces begonnen tegen Nassar Zafzafi, één van de leiders van de zo genoemde Hirakbeweging. Nassar Zafzafi is een van de 54 personen van de beweging die terechtstaan in Marokko. Hij werd vorig jaar mei opgepakt en zit al ruim 10 maanden in een isolatiecel. Nassar Zafzafi wordt wel gezien als één van de eerste leiders die de demonstratie starten  De mensenrechten in de cel zijn twijfelachtig. Volgens Nassar Zafzafi heeft hij regelmatig bruin kraanwater in zijn cel.

Niet terecht

Volgens Marcouch is de vervolging van Zafzafi niet terecht. Dinsdagochtend liet de burgemeester van zich horen op zijn Facebookpagina. “Leider protesten Marokko berecht. Zijn misdrijf ? : opkomen voor vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid voor mensen die al ruim een eeuw honger lijden, vernederd en gemarginaliseerd door een corrupte en rancuneuze overheid!“. Eerder uitte de burgemeester zijn zorgen bij RTV Arnhem over de bewoners van het Rifgebied.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Fractievoorzitters AOP en Denk langdurig ziek

Aanstaande woensdag worden de fractievoorzitters van Arnhemse Ouderen Partij en Denk Verenigd Arnhem tijdelijk vervangen. Beide hebben medische redenen om vervangen te worden.

Woensdag zullen Nico Wiggers (nummer 2 Arnhemse Ouderen Partij) en Talip Aydemir (nummer 3 Denk Verenigd Arnhem) hun fractievoorzitters vervangen. Zowel Ton van Beurs (AOP) als Kursat Bal (Denk VA) zijn door medische redenen een lange tijd uit de running.

Voor hoe lang beide afwezig zullen zijn is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair