Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Burgemeester Marcouch ontstemd over berechting leider protest Marokko

Ahmed Marcouch

Burgemeester Ahmed Marcouch is ontstemd over de berechting van Nassar Zafzafi. Zafzafi is de leider van de protestbeweging namens de bewoners van de Rif-regio in Marokko. Hij heeft zijn zorgen geuit op zijn Facebook-pagina.

Moeilijke positie van Rif bewoners

Bewoners van de regio rond het Rif-gebergte voelen zich al jaren achtergesteld in Marokko. Voormalig koning Hassan II sloeg toen hij kroonprins was een opstand in het noorden met grof geweld neer. Zijn gehele regeerperiode liet hij het gebied links liggen. Hij kwam er nooit en de regio hoefde ook niet op ontwikkelingsgeld te rekenen.

Er zijn volgens de bewoners bijvoorbeeld onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten. Ook zijn de wegen slecht, vinden ze. Nog steeds vertrekken vooral jonge mannen bij gebrek aan werk naar Europa.

Verder is het gebied al sinds 1958 een militaire zone. Ook daar willen de demonstranten dat daar een einde komt. In het gebied wonen ruim 3 miljoen Marokkanen van de ruim 35 miljoen Marokkanen.

Illegale zwaardvis

De protesten begonnen eind 2016 nadat in de stad Al Hoceima visverkoper Mohsin Fikri was omgekomen in een vuilniswagen. Omdat de man illegaal zwaardvis had gevangen in de maanden oktober en november, werden zijn spullen in beslag genomen. De politie wilde de gevangen vissen vernietigen in de vuilniswagen. Uit protest sprong Mohsin Fikri in de vuilniswagen, waarna hij overleed door verdrukking.

Op dit moment is in Casablanca het proces begonnen tegen Nassar Zafzafi, één van de leiders van de zo genoemde Hirakbeweging. Nassar Zafzafi is een van de 54 personen van de beweging die terechtstaan in Marokko. Hij werd vorig jaar mei opgepakt en zit al ruim 10 maanden in een isolatiecel. Nassar Zafzafi wordt wel gezien als één van de eerste leiders die de demonstratie starten  De mensenrechten in de cel zijn twijfelachtig. Volgens Nassar Zafzafi heeft hij regelmatig bruin kraanwater in zijn cel.

Niet terecht

Volgens Marcouch is de vervolging van Zafzafi niet terecht. Dinsdagochtend liet de burgemeester van zich horen op zijn Facebookpagina. “Leider protesten Marokko berecht. Zijn misdrijf ? : opkomen voor vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid voor mensen die al ruim een eeuw honger lijden, vernederd en gemarginaliseerd door een corrupte en rancuneuze overheid!“. Eerder uitte de burgemeester zijn zorgen bij RTV Arnhem over de bewoners van het Rifgebied.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair