Connect with us

Nieuws

Burgemeester Marcouch ontstemd over berechting leider protest Marokko

Burgemeester Ahmed Marcouch is ontstemd over de berechting van Nassar Zafzafi. Zafzafi is de leider van de protestbeweging namens de bewoners van de Rif-regio in Marokko. Hij heeft zijn zorgen geuit op zijn Facebook-pagina.

Moeilijke positie van Rif bewoners

Bewoners van de regio rond het Rif-gebergte voelen zich al jaren achtergesteld in Marokko. Voormalig koning Hassan II sloeg toen hij kroonprins was een opstand in het noorden met grof geweld neer. Zijn gehele regeerperiode liet hij het gebied links liggen. Hij kwam er nooit en de regio hoefde ook niet op ontwikkelingsgeld te rekenen.

Er zijn volgens de bewoners bijvoorbeeld onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten. Ook zijn de wegen slecht, vinden ze. Nog steeds vertrekken vooral jonge mannen bij gebrek aan werk naar Europa.

Verder is het gebied al sinds 1958 een militaire zone. Ook daar willen de demonstranten dat daar een einde komt. In het gebied wonen ruim 3 miljoen Marokkanen van de ruim 35 miljoen Marokkanen.

Illegale zwaardvis

De protesten begonnen eind 2016 nadat in de stad Al Hoceima visverkoper Mohsin Fikri was omgekomen in een vuilniswagen. Omdat de man illegaal zwaardvis had gevangen in de maanden oktober en november, werden zijn spullen in beslag genomen. De politie wilde de gevangen vissen vernietigen in de vuilniswagen. Uit protest sprong Mohsin Fikri in de vuilniswagen, waarna hij overleed door verdrukking.

Op dit moment is in Casablanca het proces begonnen tegen Nassar Zafzafi, één van de leiders van de zo genoemde Hirakbeweging. Nassar Zafzafi is een van de 54 personen van de beweging die terechtstaan in Marokko. Hij werd vorig jaar mei opgepakt en zit al ruim 10 maanden in een isolatiecel. Nassar Zafzafi wordt wel gezien als één van de eerste leiders die de demonstratie starten  De mensenrechten in de cel zijn twijfelachtig. Volgens Nassar Zafzafi heeft hij regelmatig bruin kraanwater in zijn cel.

Niet terecht

Volgens Marcouch is de vervolging van Zafzafi niet terecht. Dinsdagochtend liet de burgemeester van zich horen op zijn Facebookpagina. “Leider protesten Marokko berecht. Zijn misdrijf ? : opkomen voor vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid voor mensen die al ruim een eeuw honger lijden, vernederd en gemarginaliseerd door een corrupte en rancuneuze overheid!“. Eerder uitte de burgemeester zijn zorgen bij RTV Arnhem over de bewoners van het Rifgebied.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

SUEZ gaat geen afval ophalen tijdens feestdagen

De vuilnismannen van SUEZ hebben ook recht op vrije dagen. Daarom zullen op 24 t/m 26 december en 1 januari de vuilnismannen de afval niet ophalen. Zij komen op andere momenten.

In het centrum van Arnhem blijven inzameldagen voor papier, restafval, plastic en Groen afval ongewijzigd. SUEZ rijdt daar dus op dinsdag 25 en woensdag 26 december de reguliere inzamelroute. 

Gewijzigde papierinzameling

Op de volgende momenten worden afval opgehaald.

Elderveld:                               24 december wordt 17 december
Geitenkamp West:                25 december wordt 18 december
De Schuytgraaf:                     25 december wordt 20 december
Malburgen Oost/ Noord:     25 december wordt 18 december 
Rijkerswoerd:                        26 december wordt 19 december
Molenbeke/Velperweg:         1 januari wordt 8 januari

Gewijzigde inzameling rest- plastic- en groen afval

Valt de ophaaldag van rest-, plastic of groen afval in je wijk op 25 of 26 december of op 1 januari? Dan komt SUEZ eerder of juist later langs.

  • De ophaaldag op dinsdag 25 december (Eerste Kerstdag) verschuift naar zaterdag 22 december.
  • De ophaaldag op woensdag 26 december (Tweede Kerstdag) verschuift naar zaterdag 29 december.
  • De ophaaldag op dinsdag 1 januari (nieuwjaarsdag) verschuift naar zaterdag 5  januari.

Ophalen kerstbomen

Kerstbomen worden in week 1 en 2 van 2019 opgehaald, op dezelfde dagen dat de Groen-route wordt gereden.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Superman the classic komt weer terug in de bios

Foto: DC

Zaterdag 2 februari en maandag 4 februari zal de eerste Superman, the movie te zien zijn in de bioscoop. 40 jaar geleden kwam de film uit in de Nederlandse bioscopen. Om dit te vieren draait Pathé de film opnieuw.

Het is 40 jaar geleden dat Superman van Richard Donner uitkwam. Om dit te vieren haalt Pathé hem 2 en 4 februari terug naar de bioscoop.

Omdat Jor-El de raad van Krypton niet kon overtuigen dat hun planeet zal verwoest worden, stuurt hij zijn zoon Kal-El naar de planeet aarde, zodat hij hun ras kan redden. Daar wordt Kal-El opgevoed door de familie Kent, ze noemen hem Clark Kent. Op aarde blijkt hij over superkrachten te beschikken. Als hij volwassen is gaat hij als reporter werken bij de Daily Planet. Wanneer het criminele meesterbrein Lex Luther de wereld wil overnemen, is de Superman de enige die hem nog kan stoppen.

Tickets kopen kan al online of aan de kassa.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

18de Nieuwjaarsduik Arnhem

foto: Nieuwjaarsduik Arnhem Facebook

Dinsdag 1 januari 2019 kunnen Arnhemmers om 12:00 het jaar goed beginnen door in het koude water van Rijkerswoerd te storten. 

“In Arnhem maken wij ons reeds klaar voor de 18 editie waarbij wij 400 duikers kunnen opvangen met een warme kop erwtensoep.” laat de organisatie weten. Deelnemers die deelnamen aan de Nieuwjaarsduik Arnhem krijgen naast soep ook de traditionele Unox muts en een herinneringsvaantje.

Aanmelden

De kosten om aan de Nieuwjaarsduik Arnhem deel te nemen bedragen €3,50 waarvan €0,50,- naar een goed doel gaat. Dit jaar gaat de donatie naar Team Hollander die zich middels de Stichting Roparun inspant tegen kanker. Inschrijven kan via de site van Nieuwjaarsduik Arnhem. Inschrijven kan nog tot 30 december. Maar wees wel op tijd, want vol = vol.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair