Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Burgemeester Marcouch ontstemd over berechting leider protest Marokko

Ahmed Marcouch

Burgemeester Ahmed Marcouch is ontstemd over de berechting van Nassar Zafzafi. Zafzafi is de leider van de protestbeweging namens de bewoners van de Rif-regio in Marokko. Hij heeft zijn zorgen geuit op zijn Facebook-pagina.

Moeilijke positie van Rif bewoners

Bewoners van de regio rond het Rif-gebergte voelen zich al jaren achtergesteld in Marokko. Voormalig koning Hassan II sloeg toen hij kroonprins was een opstand in het noorden met grof geweld neer. Zijn gehele regeerperiode liet hij het gebied links liggen. Hij kwam er nooit en de regio hoefde ook niet op ontwikkelingsgeld te rekenen.

Er zijn volgens de bewoners bijvoorbeeld onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten. Ook zijn de wegen slecht, vinden ze. Nog steeds vertrekken vooral jonge mannen bij gebrek aan werk naar Europa.

Verder is het gebied al sinds 1958 een militaire zone. Ook daar willen de demonstranten dat daar een einde komt. In het gebied wonen ruim 3 miljoen Marokkanen van de ruim 35 miljoen Marokkanen.

Illegale zwaardvis

De protesten begonnen eind 2016 nadat in de stad Al Hoceima visverkoper Mohsin Fikri was omgekomen in een vuilniswagen. Omdat de man illegaal zwaardvis had gevangen in de maanden oktober en november, werden zijn spullen in beslag genomen. De politie wilde de gevangen vissen vernietigen in de vuilniswagen. Uit protest sprong Mohsin Fikri in de vuilniswagen, waarna hij overleed door verdrukking.

Op dit moment is in Casablanca het proces begonnen tegen Nassar Zafzafi, één van de leiders van de zo genoemde Hirakbeweging. Nassar Zafzafi is een van de 54 personen van de beweging die terechtstaan in Marokko. Hij werd vorig jaar mei opgepakt en zit al ruim 10 maanden in een isolatiecel. Nassar Zafzafi wordt wel gezien als één van de eerste leiders die de demonstratie starten  De mensenrechten in de cel zijn twijfelachtig. Volgens Nassar Zafzafi heeft hij regelmatig bruin kraanwater in zijn cel.

Niet terecht

Volgens Marcouch is de vervolging van Zafzafi niet terecht. Dinsdagochtend liet de burgemeester van zich horen op zijn Facebookpagina. “Leider protesten Marokko berecht. Zijn misdrijf ? : opkomen voor vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid voor mensen die al ruim een eeuw honger lijden, vernederd en gemarginaliseerd door een corrupte en rancuneuze overheid!“. Eerder uitte de burgemeester zijn zorgen bij RTV Arnhem over de bewoners van het Rifgebied.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Imagine Dragons treden op in het Amsterdamse GelreDome

imagine dragons
Foto: Facebook

De Imagine Dragons hebben er zin in: hun optreden in het GelreDome! “Amsterdam, we komen terug!”, juicht de Amerikaanse rockgroep enthousiast. Au…

Hopelijk rijden de heren van de band niet zelf naar het optreden, anders komen er misschien wel duizenden fans voor niets naar het GelreDome. Zie je ze al rondrijden door de hoofdstad? “It’s gotta be somewhere here…”

Afstand van niets?

Arnhem ligt toch een slordige 100 kilometer van Amsterdam vandaan. Goed, voor een gemiddelde Amerikaan is dat een afstand van niets. Maar toch: Arnhem is geen Amsterdam. Daar komen de Imagine Dragons hopelijk nog achter voor 25 augustus.

Hoe dan ook: de fout staat al zaterdag de hele dag op hun Facebook-pagina. Vooralsnog hebben ze nog niets aangepast.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Toch weer goudvissen in de Jansbeek

vissen Jansbeek
Foto: Petra Dielman - ArnhemLife

Tientallen Arnhemmers zijn op goudvissenjacht geweest in de Jansbeek. Daarnaast is er een professioneel visser bezig geweest in het stroompje. Dus zijn alle goudvissen er nu zo onderhand echt wel een keer uit. Toch? Nee dus.

Stadsgids Petra Dielman van ArnhemLife heeft er toch nog een paar gevonden. Toen ze een groep aan het rondleiden was, zag ze een paar van de oranjekleurige waterdieren. “Ik vertelde over de geschiedenis van Arnhem én over het heden. Over ‘vissen-gate’ bijvoorbeeld, dat alle vissen uit de nieuwe Jansbeek zijn gehaald”, vertelt ze. “Later kwamen we nog een keer langs de beek en zag één van de groep 6 vissen zwemmen. ‘Nou, daar gaat mijn verhaal’ dacht ik.”

Lolbroek

Zijn die door de andere vissers over het hoofd gezien? Of is er een lolbroek geweest die de dieren na de vispartij weer heeft uitgezet? Zo blijven we aan de gang.

Maar het kan nog erger. Weblog Arnhem Direct weet te melden dat er nu ook zoetwatergarnalen in de beek zwemmen. Ook die komen niet oorspronkelijk in de Nederlandse wateren voor en vormen dus een bedreiging voor inheemse soorten. Waar blijven die brasems en die stekelbaarsjes? Op naar de volgende goudvissengate.

Meer nieuws?

 

 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair