Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

A348 krijgt het eerste milieulabel van de wereld

Arnhem heeft een nieuwe primeur. Want naast elektrische apparaten, woningen en auto’s is er nu ook een label speciaal voor wegdekken. Dit eerste gelabelde wegdek is aangelegd op de A348 bij Arnhem. Het gaat hier om de weg van Velp naar Ellecom.  In het buitenland is veel belangstelling voor dit in Nederland ontwikkelde instrument. Onlangs presenteerden de initiatiefnemers, waaronder Strukton Civiel het concept op de Working Party on Noise van de Verenigde Naties in Genève.

Wegdeklabel

Het wegdeklabel is te vergelijken met het witgoed- en het bandenlabel: in één oogopslag wordt duidelijk hoe een wegdek scoort. Wegen moeten veilig, bereikbaar, duurzaam en economisch zijn. Het label zorgt voor eenduidige communicatie en objectieve standaarden voor alle partijen die betrokken zijn bij de aanleg en het onderhoud van wegen.

Voor de veiligheid van een weg is het aspect ‘stroefheid’ belangrijk. Voor de leefbaarheid voor omwonenden is het ‘band-wegdekgeluid’ belangrijk. De ‘rolweerstand’ is van belang voor het milieu (CO-uitstoot) en voor de economie (brandstofverbruik). De ‘levensduur’ is belangrijk voor de economie, het milieu en de omwonenden. Wegdeklabels categoriseren wegdekken voor al deze aspecten: stroefheid, geluid, rolweerstand en levensduur. Per categorie scoort een wegdek tussen de A en G.

De A348 bij Arnhem wordt een wegdek gerealiseerd met het label CDBB. Dit wegdek is voornamelijk geoptimaliseerd voor een lange levensduur van minimaal 15 jaar en een aanzienlijk lagere rolweerstand dan het wegdek dat er op dit moment ligt.

Infographic wegdeklabel PA8G-Plus CDBB

Minder ongelukken.

De A348 zal minder ongevallen krijgen. Dit komt omdat het risico op ongevallen bij een (te) lage stroefheid groter is (ongeveer  2-5 keer) dan bij een goede stroefheid. Ook staat er zo’n 400 kilometer aan geluidsschermen in Nederland met een waarde van ongeveer 400 miljoen euro. Door een goed wegdek zal het geluid verminderen en zullen er minder geluidsschermen nodig zijn.
Door het verlagen van de rolweerstand met zo’n 10% levert een brandstofbesparing op van 1-2% op voor de gebruiker, wat weer goed is voor het milieu. Ook zal het milieu profiteren van een CO₂-reductie. Bovengenoemde brandstofbesparing levert een CO₂-reductie op van 1.000 kiloton op jaarbasis. Dit alles zal een betere besparing en besteding zijn van belastinggeld.

Reacties

Reacties

Nieuws

Imagine Dragons treden op in het Amsterdamse GelreDome

imagine dragons
Foto: Facebook

De Imagine Dragons hebben er zin in: hun optreden in het GelreDome! “Amsterdam, we komen terug!”, juicht de Amerikaanse rockgroep enthousiast. Au…

Hopelijk rijden de heren van de band niet zelf naar het optreden, anders komen er misschien wel duizenden fans voor niets naar het GelreDome. Zie je ze al rondrijden door de hoofdstad? “It’s gotta be somewhere here…”

Afstand van niets?

Arnhem ligt toch een slordige 100 kilometer van Amsterdam vandaan. Goed, voor een gemiddelde Amerikaan is dat een afstand van niets. Maar toch: Arnhem is geen Amsterdam. Daar komen de Imagine Dragons hopelijk nog achter voor 25 augustus.

Hoe dan ook: de fout staat al zaterdag de hele dag op hun Facebook-pagina. Vooralsnog hebben ze nog niets aangepast.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Toch weer goudvissen in de Jansbeek

vissen Jansbeek
Foto: Petra Dielman - ArnhemLife

Tientallen Arnhemmers zijn op goudvissenjacht geweest in de Jansbeek. Daarnaast is er een professioneel visser bezig geweest in het stroompje. Dus zijn alle goudvissen er nu zo onderhand echt wel een keer uit. Toch? Nee dus.

Stadsgids Petra Dielman van ArnhemLife heeft er toch nog een paar gevonden. Toen ze een groep aan het rondleiden was, zag ze een paar van de oranjekleurige waterdieren. “Ik vertelde over de geschiedenis van Arnhem én over het heden. Over ‘vissen-gate’ bijvoorbeeld, dat alle vissen uit de nieuwe Jansbeek zijn gehaald”, vertelt ze. “Later kwamen we nog een keer langs de beek en zag één van de groep 6 vissen zwemmen. ‘Nou, daar gaat mijn verhaal’ dacht ik.”

Lolbroek

Zijn die door de andere vissers over het hoofd gezien? Of is er een lolbroek geweest die de dieren na de vispartij weer heeft uitgezet? Zo blijven we aan de gang.

Maar het kan nog erger. Weblog Arnhem Direct weet te melden dat er nu ook zoetwatergarnalen in de beek zwemmen. Ook die komen niet oorspronkelijk in de Nederlandse wateren voor en vormen dus een bedreiging voor inheemse soorten. Waar blijven die brasems en die stekelbaarsjes? Op naar de volgende goudvissengate.

Meer nieuws?

 

 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair