Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Mensenrechtencollege negeert discriminatie transgender

Mensenrechten
Foto: TNN

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een transgender vrouw in het ongelijk gesteld over een klacht tegen de rechtbank Gelderland. De vrouw was als rechter in opleiding (rio) in dienst. Zij heeft haar oud-werkgever aangeklaagd omdat zij zou zijn ontslagen vanwege discriminatie.

De Arnhemse rechtbank heeft volgens haar onvoldoende met haar transitie rekening houden. De rechtbank vindt dat de rio te laat heeft gezegd dat zij nog geopereerd moest worden. De rio zegt dat zij wel op tijd was. Het mensenrechtencollege vindt toch dat er geen sprake is van discriminatie.

Feiten laten liggen

Het College is echter niet op alle aangevoerde feiten ingegaan. De vrouw had namelijk aangetoond dat zij geen verbeterkans heeft gekregen. De rechtbank heeft daarnaast toegegeven dat zij wel verder had kunnen gaan met haar opleiding als zij niet transgender, maar zwanger was geweest. Zij heeft deze feiten in haar klaagschrift aangevoerd, maar in het oordeel van het College komen ze niet voor.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) reageert daarom verbijsterd op de uitspraak van het mensenrechtencollege. Wat wél in het oordeel staat, laat zien dat de communicatie over het verloop van de transitie en het eigen welzijn van de rio een rol speelde in het ontslag, vindt de belangenvereniging. “Toch oordeelde het College dat er geen verboden onderscheid van geslacht gemaakt is. En dat is zorgelijk.”

Onbegrip

In zijn uitspraak legt het College het ontstaan van onbegrip voor het verloop van de transitie volledig bij de rio, stelt TNN vast. “De transvrouw had volgens het College met zekerheid hebben moeten voorzien wanneer bepaalde operaties plaats gingen vinden en moeten beseffen hoe dit haar opleiding zou gaan beïnvloeden.”

“De zaak laat geen twijfel bestaan over de grote rol die de medische transitie had op de ontwikkelingen die tot het ontslag leidden.” De zaak is daarom voor TNN nog niet afgesloten.

Operatietraject

“Het College geeft helaas blijk van onvoldoende inzicht in de transitie van transgender personen”, aldus Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. “Operaties laten zich niet maanden van tevoren plannen. Zo werken ziekenhuizen en verzekeraars gewoon niet. Daarbij is het legitiem om tijdens het proces van mening te veranderen welke operaties voor jouw transitie noodzakelijk zijn.”

Op het moment dat het ziekenhuis de operatie had ingepland heeft de transgender rio dit aan haar werkgever doorgegeven. Toch verwijt het College haar dat zij dit niet tijdig heeft gedaan. “Werkgever en werknemer dragen samen de verantwoordelijkheid voor aanpassing van de arbeidsomstandigheden als een transitie anders verloopt dan voorzien. Dat kan en mag je niet alleen bij de werknemer neerleggen.”

Goede bedoelingen

De rio, die niet met haar naam in de media wil, zegt teleurgesteld te zijn over het oordeel. “Werkgevers hebben vaak goede bedoelingen over diversiteit, maar het in praktijk brengen is veel moeilijker. Ook als transgender moet je mee kunnen doen aan de maatschappij, ook als je er soms niet bent vanwege een operatie en daarna een tijdje vermoeid bent. Het College kan een laagdrempelige manier zijn om zo’n misverstand harmonieus op te lossen.”

Dat is hier niet gebeurd, stelt ze. “Het College had gewoon alle feiten moeten behandelen. Ze hebben er zelfs op de zitting vragen over gesteld, ik had meerdere getuigen, de rechtbank heeft het ter plekke toegegeven, en in het oordeel komt dat allemaal niet voor.” De vrouw heeft het College inmiddels om een nieuw oordeel gevraagd.

RTV Arnhem in gesprek met TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Hier is klip en klaar sprake van discriminatie.”

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Bond van Wetsovertreders doet aangiften tegen minister Dekker

foto: Google streetview

De Bond van Wetsovertreders heeft aangifte gedaan tegen minister Dekker van de ministerie Rechtsbescherming. De reden hiervoor is de brand van 12 mei in de Blueband gevangenis.

Op 12 mei starten een gedetineerde brand in zijn cel uit frustratie. Volgens de Bond van Wetsovertreders (BWO) is de man slachtoffer van het stoplichtsysteem dat gedetineerden extra rechten moet geven, maar in de praktijk niet lijkt te werken. “Het geeft alleen maar extra stress en agressie omdat veel gedetineerden terugvallen van groen (veel privileges) naar rood (weinig privileges)”, is de bond.

‘Gevangene vernederd door directie’

Eerder deze week stelde de BWO al dat binnen de gevangenis in Arnhem-Zuid een vervelende situatie is ontstaan tussen directie, personeel en gedetineerden. De gevangene die brand stichtte in zijn cel zou dat hebben gedaan omdat hij werd vernederd door de directie. Een woordvoerder van Justitie liet toen in een reactie weten dat de gevangenisdirectie zich niet in het geschetste beeld herkent.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Anky van Grunsven jureert Outdoor Gelderland

foto: Outdoor Gelderland

De Nederlandse dressuurcoryfeeën die op zaterdagavond 30 juni op Outdoor Gelderland laten nog één keer zien hoe het moet, mogen hun borst nat maken. Tijdens het dressuurgala van Outdoor Gelderland worden ze mede beoordeeld door niemand anders dan drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven.  Daarnaast zal Anky een clinic verzorgen tijdens het event.

Niemand minder dan Anky van Grunsven zal één van de juryleden zijn van het Outdoor Gelderland. Het paardensport evenement van het jaar in Gelderland wordt gehouden op sportcomplex Papendal. Achter de schermen wordt er al hard geoefend door de deelnemers Coby van Baalen, Tineke Bartels, Leunus van Lieren, Hans Bernoski, Alex van Silfhout, Rien van der Schaft, Inge van der Schaft, Jacquelien van Grunsven en Christa Larmoyeur. Ze willen nog één keer op Grand Prix-niveau pieken voor volle tribunes.

Tijdens de Anemone Horse Trucks Dressage Night (18.30 tot 22.00 uur) zal er een show vol sport, muziek, educatie en humor elkaar in een razendsnel tempo op volgen. Saxofonist Pierre Roomenburg zal Christa Larmoyeur in een kür op muziek begeleiden. Het Bixie Dreamteam is van de partij, er is een demonstratie van het Amerikaanse Hunter-Jumper Equitation rijden en een dressuurclinic ‘Op weg naar het WK’.

De tickets zijn in de voorverkoop te verkrijgen: www.outdoorgelderland.nl/kaartverkoop

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhemse basisscholen naar Den Haag voor Debattoernooi

foto: Youtube

Al twee keer wisten een Arnhemse basisschool de Madurodam Basisschool Debattoernooi te winnen. Dit jaar proberen ze het gewoon opnieuw tijdens de Madurodam Basisschooltoernooi. Maar liefst 250 leerlingen van groep 7/8 uit heel Nederland komen op 26 mei naar Den Haag. Met stellingen zoals “moet het Noordpoolgebied een officieel natuurreservaat worden? Zou ieder Nederlands gezin een vluchteling in huis moeten nemen?” gaan ook de Arnhemse leerlingen in debat.

Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is de afgelopen drie jaar mede mogelijk dankzij steun van Stichting Madurodam Kinderfonds. Daarnaast is het Madurodam Basisschool Debattoernooi mogelijk dankzij steun van Fonds 21, Adessium Foundation, Stichting Boschuysen, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In die periode 2012 en 2016 won Het Mozaïek het debat.

Vergroten woordenschat

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ‘’Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van’’.  Naast scholen, doen er ook teams mee van maatschappelijk betrokken organisaties die debatteren inzetten om extra te leren. Zo doen er leerlingen mee via de Stichting voor Kennis en sociale Cohesie uit Amsterdam en Sezer voor Diversiteit uit Rotterdam.

Stellingen

De stellingen van dit jaar zijn pittig, maar de jonge debaters gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor in de klas, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgt ook nog een verrassingsstelling. De deelnemers debatteren dit jaar over de volgende stellingen:

  • Ieder Nederlands gezin moet een vluchteling opvangen
  • Debatteren drijft mensen uit elkaar
  • Het Noordpoolgebied moet een officieel natuurreservaat worden

De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens vier debatrondes en worden ze beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, waaronder burgemeester en wethouders van het college van Madurodam, getraind door Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalt in die vier debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke scholen er in de prijzen vallen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair