Connect with us
Sinterklaas

Nieuws

Mensenrechtencollege negeert discriminatie transgender

Mensenrechten
Foto: TNN

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een transgender vrouw in het ongelijk gesteld over een klacht tegen de rechtbank Gelderland. De vrouw was als rechter in opleiding (rio) in dienst. Zij heeft haar oud-werkgever aangeklaagd omdat zij zou zijn ontslagen vanwege discriminatie.

De Arnhemse rechtbank heeft volgens haar onvoldoende met haar transitie rekening houden. De rechtbank vindt dat de rio te laat heeft gezegd dat zij nog geopereerd moest worden. De rio zegt dat zij wel op tijd was. Het mensenrechtencollege vindt toch dat er geen sprake is van discriminatie.

Feiten laten liggen

Het College is echter niet op alle aangevoerde feiten ingegaan. De vrouw had namelijk aangetoond dat zij geen verbeterkans heeft gekregen. De rechtbank heeft daarnaast toegegeven dat zij wel verder had kunnen gaan met haar opleiding als zij niet transgender, maar zwanger was geweest. Zij heeft deze feiten in haar klaagschrift aangevoerd, maar in het oordeel van het College komen ze niet voor.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) reageert daarom verbijsterd op de uitspraak van het mensenrechtencollege. Wat wél in het oordeel staat, laat zien dat de communicatie over het verloop van de transitie en het eigen welzijn van de rio een rol speelde in het ontslag, vindt de belangenvereniging. “Toch oordeelde het College dat er geen verboden onderscheid van geslacht gemaakt is. En dat is zorgelijk.”

Onbegrip

In zijn uitspraak legt het College het ontstaan van onbegrip voor het verloop van de transitie volledig bij de rio, stelt TNN vast. “De transvrouw had volgens het College met zekerheid hebben moeten voorzien wanneer bepaalde operaties plaats gingen vinden en moeten beseffen hoe dit haar opleiding zou gaan beïnvloeden.”

“De zaak laat geen twijfel bestaan over de grote rol die de medische transitie had op de ontwikkelingen die tot het ontslag leidden.” De zaak is daarom voor TNN nog niet afgesloten.

Operatietraject

“Het College geeft helaas blijk van onvoldoende inzicht in de transitie van transgender personen”, aldus Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. “Operaties laten zich niet maanden van tevoren plannen. Zo werken ziekenhuizen en verzekeraars gewoon niet. Daarbij is het legitiem om tijdens het proces van mening te veranderen welke operaties voor jouw transitie noodzakelijk zijn.”

Op het moment dat het ziekenhuis de operatie had ingepland heeft de transgender rio dit aan haar werkgever doorgegeven. Toch verwijt het College haar dat zij dit niet tijdig heeft gedaan. “Werkgever en werknemer dragen samen de verantwoordelijkheid voor aanpassing van de arbeidsomstandigheden als een transitie anders verloopt dan voorzien. Dat kan en mag je niet alleen bij de werknemer neerleggen.”

Goede bedoelingen

De rio, die niet met haar naam in de media wil, zegt teleurgesteld te zijn over het oordeel. “Werkgevers hebben vaak goede bedoelingen over diversiteit, maar het in praktijk brengen is veel moeilijker. Ook als transgender moet je mee kunnen doen aan de maatschappij, ook als je er soms niet bent vanwege een operatie en daarna een tijdje vermoeid bent. Het College kan een laagdrempelige manier zijn om zo’n misverstand harmonieus op te lossen.”

Dat is hier niet gebeurd, stelt ze. “Het College had gewoon alle feiten moeten behandelen. Ze hebben er zelfs op de zitting vragen over gesteld, ik had meerdere getuigen, de rechtbank heeft het ter plekke toegegeven, en in het oordeel komt dat allemaal niet voor.” De vrouw heeft het College inmiddels om een nieuw oordeel gevraagd.

RTV Arnhem in gesprek met TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Hier is klip en klaar sprake van discriminatie.”

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Vitesse geeft Stijn weekend van zijn leven

Foto: Vitesse

Stijn zal nog vaak terugdenken aan afgelopen weekend. Het 7-jarige jongentje dat lange tijd werd behandeld tegen de vreselijke ziekte leukemie, werd door Vitesse en Droomparken uitgenodigd voor een geel-zwart voetbalweekend in Arnhem.

Samen met zijn ouders Willem & Astrid en zijn zusje Kim streed Stijn tegen deze ziekte. De grote droom van Stijn is om keeper te worden. Daarom kreeg hij op Papendal een keepersclinic van (oud)-profkeeper Rein Baart. In samenwerking met Make a Wish maakte Vitesse deze droom werkelijkheid. Maar daar bleef het niet bij! Vitesse en haar partners hadden veel meer verassingen in petto voor Stijn!

Hij werd samen met zijn gezin in Castricum opgehaald in een stoere auto van Zijm, kreeg een keepersclinic, ging naar de film bij Pathé, liep mee in de line-up vs FC Utrecht met Eduardo, bekeek Vitesse vs FC Utrecht vanuit een loge, at en sliep bij Droomparken, kreeg een VIP-rondleiding en -lunch door Burgers Zoo en werd daarna weer thuis afgezet.

Hoe Stijn dit allemaal beleefde zie je in de video hieronder!

Vitesse bedankt haar partners Droomparken, Zijm, Burgers Zoo, Make a Wish, Buitenpoort, Albert Heijn Theo Driessen en Pathé om dit weekend voor Stijn mogelijk te maken!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ruhrgebied maakt promotie via 3D street art in Musiskwartier

Foto: IHVA

Ter promotie van het Ruhrgebied introduceert Ruhr Tourismus (RTG) een creatieve 3D street art campagne waarbij diverse bezienswaardigheden van de bestemming centraal staan. Omdat inwoners van de grensregio een significant deel van de doelgroep uitmaken, gaat het verkeersbureau een samenwerking aan met Arnhem.

Dankzij het rijke industriële verleden heeft het Ruhrgebied een bijzonder landschap, zowel op het gebied van architectuur en natuur alsmede cultuur. Deze thema’s vormen het uitgangspunt van de promotionele campagne van RTG en zijn inspiratie voor vijf 3D schilderingen die vanaf vrijdag in het Musiskwartier in de binnenstad van Arnhem verschijnen.

3D Streetpainting

De schilderingen bieden elk een bijzondere kijk op de bestemming. Door een optische illusie krijgt de kijker een 3D beeld van de bezienswaardigheden die het landschap van het Ruhrgebied sieren en kan men zelf plaatsnemen in de bestemming. De schilderingen worden gemaakt door professionele kunstenaars van GRAFFITINETWERK en hebben elk een gemiddelde afmeting van 25 m2. Deze schilderingen zijn gemaakt op de straten van het Musiskwartier in Arnhem en zullen deze winter te zien zijn.

Feestelijke opening

Vanmiddag om 15.30 uur wordt het creatieve 3D street art officieel geopend. Vertegenwoordigers van Ruhr Tourismus, de Gemeente Arnhem, lokale winkeliers en media trappen de campagne af met een rondleiding langs de kunstwerken en een informele borrel. Ook het winkelend publiek is van harte welkom en zal worden getrakteerd op Duitse hapjes en drankjes. Maken zij een creatieve selfie in een of meerdere tekeningen en worden deze op Instagram gedeeld met de verschillende hashtags die genoemd worden bij de tekening, dan maken zij kans op het winnen van een reis naar het Ruhrgebied.  Op deze website zijn foto’s van de tekeningen ook vanaf 19.00 uur te bekijken!

Arnhem

De 3D street art campagne is de eerste activiteit in de samenwerking tussen de RTG en Arnhem. Beide partijen verstevigen graag de relatie en zullen de komende tijd op zoek gaan naar verschillende mogelijkheden om samen te werken.

Nederlanders belangrijkste doelgroep

Nederlanders vormen met bijna 250.000 overnachtingen en meer dan 150.000 gasten in 2017 de grootste groep buitenlandse bezoekers in de Metropool Ruhr. Op de recent gelanceerde Nederlandstalige website van het verkeersbureau kan men verdere informatie over de bestemming en uitleg over de schilderingen vinden. In de promotiecampagne op de Nederlandse markt staan de volgende thema’s centraal: Industriekultur.RuhrRadRevier.Ruhr en de voordeelkaart RUHR.TOPCARD.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Foute kersttruien voor chimpansees en Maleise beren

foto: Burgers' Zoo
Met minder dan een maand te gaan tot Foute Kersttruiendag van Save the Children zijn de voorbereidingen in het hele land in volle gang. Op donderdag 22 november om 10.30 uur krijgen de chimpansees en Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo enkele foute kersttruien gevuld met gezonde hapjes aangeboden door hun dierverzorgers. Het Arnhemse dierenpark steunt het initiatief voor de Foute Kersttruiendag die op vrijdag 14 december 2018 plaatsvindt. 

Creatieve gedragsverrijking

Dierverzorgers die voor de gelegenheid in stijl een foute kersttrui dragen, vullen een aantal foute kersttruien met lekkere en gezonde hapjes voor de mensapen en beren. “Chimpansees en Maleise beren zijn intelligente diersoorten, waarbij we soms hun natuurlijke onderzoekende gedrag stimuleren door voedsel op verrassende wijze aan te bieden. Het prikkelt hun nieuwsgierigheid om eens te bekijken wat er nu eigenlijk in die vreemde truien zit”, vertelt woordvoerder Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo. “Burgers’ Zoo is een dierenpark waar jaarlijks honderdduizenden kinderen op bezoek komen om te genieten van een fijne dag uit. De harde werkelijkheid is helaas dat heel veel kinderen in de wereld helemaal geen tijd hebben om kind te zijn, maar verschrikkingen als oorlogen, armoede en honger het hoofd moeten bieden. Burgers’ Zoo wil om die reden graag zijn medewerking verlenen aan de Foute Kersttruienactie van Save the Children, een organisatie die zich met hart en ziel inzet om het lot van deze kinderen te verbeteren.”

Internationale ludieke campagne voor een goed doel

Foute Kersttruiendag vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Save the Children Nederland sluit zich met Foute Kersttruiendag aan bij de Christmas Jumper Day die Save the Children UK al jaren met succes organiseert. In heel Nederland komen op of rond vrijdag 14 december 2018 duizenden particulieren, maar ook scholen, bedrijven en verenigingen in hun foute kersttrui in actie voor kinderen in nood onder het motto ‘Een echte held verzamelt geld.’ De voorbereidingen zijn in volle gang en de organisatie ontvangt elke dag nog nieuwe aanmeldingen.

Besteding opbrengst Foute Kersttruiendag

“De kerstperiode is voor de meeste mensen een tijd van warmte en gezelligheid, van samenzijn met familie, lekker eten en cadeautjes. Maar voor kinderen in Jemen, Syrië, Zuid-Soedan of Sulawesi is de werkelijkheid heel anders”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Duizenden kinderen daar zijn hun ouders kwijtgeraakt op de vlucht voor geweld of een natuurramp, hebben geen dak boven hun hoofd, lijden honger en kou. Met de opbrengst van Foute Kersttruiendag helpen we deze kinderen. We zorgen voor onderdak en bescherming, herenigen kinderen met hun ouders en delen voedsel, warme kleding, schoenen of dekens uit.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair