Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Mensenrechtencollege negeert discriminatie transgender

Mensenrechten
Foto: TNN

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een transgender vrouw in het ongelijk gesteld over een klacht tegen de rechtbank Gelderland. De vrouw was als rechter in opleiding (rio) in dienst. Zij heeft haar oud-werkgever aangeklaagd omdat zij zou zijn ontslagen vanwege discriminatie.

De Arnhemse rechtbank heeft volgens haar onvoldoende met haar transitie rekening houden. De rechtbank vindt dat de rio te laat heeft gezegd dat zij nog geopereerd moest worden. De rio zegt dat zij wel op tijd was. Het mensenrechtencollege vindt toch dat er geen sprake is van discriminatie.

Feiten laten liggen

Het College is echter niet op alle aangevoerde feiten ingegaan. De vrouw had namelijk aangetoond dat zij geen verbeterkans heeft gekregen. De rechtbank heeft daarnaast toegegeven dat zij wel verder had kunnen gaan met haar opleiding als zij niet transgender, maar zwanger was geweest. Zij heeft deze feiten in haar klaagschrift aangevoerd, maar in het oordeel van het College komen ze niet voor.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) reageert daarom verbijsterd op de uitspraak van het mensenrechtencollege. Wat wél in het oordeel staat, laat zien dat de communicatie over het verloop van de transitie en het eigen welzijn van de rio een rol speelde in het ontslag, vindt de belangenvereniging. “Toch oordeelde het College dat er geen verboden onderscheid van geslacht gemaakt is. En dat is zorgelijk.”

Onbegrip

In zijn uitspraak legt het College het ontstaan van onbegrip voor het verloop van de transitie volledig bij de rio, stelt TNN vast. “De transvrouw had volgens het College met zekerheid hebben moeten voorzien wanneer bepaalde operaties plaats gingen vinden en moeten beseffen hoe dit haar opleiding zou gaan beïnvloeden.”

“De zaak laat geen twijfel bestaan over de grote rol die de medische transitie had op de ontwikkelingen die tot het ontslag leidden.” De zaak is daarom voor TNN nog niet afgesloten.

Operatietraject

“Het College geeft helaas blijk van onvoldoende inzicht in de transitie van transgender personen”, aldus Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. “Operaties laten zich niet maanden van tevoren plannen. Zo werken ziekenhuizen en verzekeraars gewoon niet. Daarbij is het legitiem om tijdens het proces van mening te veranderen welke operaties voor jouw transitie noodzakelijk zijn.”

Op het moment dat het ziekenhuis de operatie had ingepland heeft de transgender rio dit aan haar werkgever doorgegeven. Toch verwijt het College haar dat zij dit niet tijdig heeft gedaan. “Werkgever en werknemer dragen samen de verantwoordelijkheid voor aanpassing van de arbeidsomstandigheden als een transitie anders verloopt dan voorzien. Dat kan en mag je niet alleen bij de werknemer neerleggen.”

Goede bedoelingen

De rio, die niet met haar naam in de media wil, zegt teleurgesteld te zijn over het oordeel. “Werkgevers hebben vaak goede bedoelingen over diversiteit, maar het in praktijk brengen is veel moeilijker. Ook als transgender moet je mee kunnen doen aan de maatschappij, ook als je er soms niet bent vanwege een operatie en daarna een tijdje vermoeid bent. Het College kan een laagdrempelige manier zijn om zo’n misverstand harmonieus op te lossen.”

Dat is hier niet gebeurd, stelt ze. “Het College had gewoon alle feiten moeten behandelen. Ze hebben er zelfs op de zitting vragen over gesteld, ik had meerdere getuigen, de rechtbank heeft het ter plekke toegegeven, en in het oordeel komt dat allemaal niet voor.” De vrouw heeft het College inmiddels om een nieuw oordeel gevraagd.

RTV Arnhem in gesprek met TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Hier is klip en klaar sprake van discriminatie.”

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nederlandse Openluchtmuseum heeft stormschade herstelt

foto: Openlucht Museum

De Nederlandse Openluchtmuseum had behoorlijk wat schade van de storm op 18 januari. Een aantal bomen waren omgewaaid en er was schade aan twee panden.

De storm die op 18 januari 2018 over Nederland raasde, liet ook zijn sporen na in het Nederlands Openluchtmuseum. Op diverse plekken waaiden bomen om, en onze collectie heeft het zwaar te verduren gehad. Onder andere werden de ‘Boerderij Arnhem’, waar het museum omheen is gebouwd, en het Tolhuisje uit Midlaren getroffen door bomen. Na een uitgebreid traject, met daarin onder meer een bouwkundige inspectie en nieuw metselwerk met gebruik van de oude bestaande stenen, zijn de gebouwen weer hersteld en in volle glorie te bewonderen in ons museumpark.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair