Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Sterke toename van Arnhemmers met Lyme

foto: pixabay - JerzyGorecki

De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen bij gekomen die last hebben van de Lyme ziekte. Deze ziekte krijgen mensen nadat ze zijn gebeten door een teek. Waar in 2014 nog 229 Arnhemmers waren, is het nu gestegen in 2017 naar 267 Arnhemmers. De stijging van Arnhemmers met Lyme komt vermoedelijk door de toename van groen.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is vernoemd naar een dorpje in Amerika genaamd Old Lyme. Daar brak in 1975 een enorme epidemie uit van de ziekte van Lyme. Dit kwam vermoedelijk dat hun zijn gebeten door teken. Soms dragen teken de bacteriën van het geslacht Borrelia bij zich. Deze bacteriën zorgen ervoor dat mensen de ziekte van Lyme kunnen krijgen. Lyme is niet een standaard ziekte, maar eentje die zichzelf kan muteren. Daardoor is het vaak moeilijk om vast te stellen of iemand de ziekte van Lyme heeft. Op het moment dat de ziekte van Lyme niet op tijd wordt ontdekt kan het leiden tot aandoeningen aan het zenuwstelsel, huid, gewrichten en hart wat weer kan leiden tot onder andere vermoeidheid, haaruitval, stemmingswisselingen, heftige hoofdpijn, etc.

Stijging van Arnhemmers met Lyme

Het aantal Arnhemmers met Lyme stijgt. Terwijl in 1994 nog maar 64 mensen Lyme hadden. Hebben er 2017 ruim 267 mensen de ziekte van Lyme. Dit komt doordat Arnhem steeds meer aan het vergroenen is en de gebieden steeds vochtiger worden. De toename aan natuurterreinen en de constructie van ecologische verbindingszones spelen een belangrijke rol. Ook de toename van het aantal zoogdieren door er minder jacht is, maakt het mogelijk dat er een toename is van teken. Teken overwinteren namelijk in holtes bij zoogdieren.

Aantal Arnhemmers met de ziekte van Lyme

Aantal Arnhemmers met de ziekte van Lyme door de jaren heen volgens cijfers van de RIVM.

1994: 64
2001: 145
2005: 198
2009: 253
2014: 229
2017: 267

Een takenbeet voel je niet. Controleer je lichaam daarom goed op de kleine insect.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nederlandse Openluchtmuseum heeft stormschade herstelt

foto: Openlucht Museum

De Nederlandse Openluchtmuseum had behoorlijk wat schade van de storm op 18 januari. Een aantal bomen waren omgewaaid en er was schade aan twee panden.

De storm die op 18 januari 2018 over Nederland raasde, liet ook zijn sporen na in het Nederlands Openluchtmuseum. Op diverse plekken waaiden bomen om, en onze collectie heeft het zwaar te verduren gehad. Onder andere werden de ‘Boerderij Arnhem’, waar het museum omheen is gebouwd, en het Tolhuisje uit Midlaren getroffen door bomen. Na een uitgebreid traject, met daarin onder meer een bouwkundige inspectie en nieuw metselwerk met gebruik van de oude bestaande stenen, zijn de gebouwen weer hersteld en in volle glorie te bewonderen in ons museumpark.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair