Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Siza Festival: werk, workshops, design… en een beperking

foto: Wikimedia

Donderdag 7 juni staat het Arnhemse Brouwersplein bol van de mogelijkheden. Zorgorganisatie Siza en ondernemers laten dan op het allereerste Siza Festival zien wat er mogelijk is voor én door mensen met een beperking op het gebied van werk. Iedereen is welkom op het festival dat wordt geopend door burgemeester Marcouch. 7 juni belooft een gezellig feestje te worden met workshops, design, ambachten, lekker eten en muziek.

Designbekers die in het Rijksmuseum verkocht worden, duurzame lampenkappen van gerecycled materiaal die in woonbladen zijn aangeprezen, gewilde designtassen, bekend van Velocity…
Veel mensen weten én verwachten het niet, maar ze worden allemaal bij Siza gemaakt door mensen met een beperking. Met ambachtelijke workshops, toegankelijk voor iedereen, laten de makers op donderdag 7 juni zien hoe deze producten tot stand komen.\

Inspirerende eye-opener

Wido Steeg, manager SizaWerk en organisator van het Siza Festival: ‘Iedereen heeft talenten, of je nu een beperking hebt of niet. Daarvan willen we mensen bewust maken. De ambachten die we
laten zien, zijn daar een ideaal middel voor: het levert mooie producten op. Voor mensen met een beperking is het festival een geweldige kans om te zien én te ervaren of deze werkzaamheden ook
iets voor hen kunnen zijn. Hopelijk is het festival een inspirerende eye-opener voor iedereen. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en originaliteit van de producten, niet of ze gemaakt worden door
mensen met of zonder een beperking.’

Iedereen is welkom

Bezoekers kunnen onder meer terecht voor een porselein workshop met Dutch designer Sander Luske, een interactieve kunsttentoonstelling en een kijkje voor en achter de schermen van film- en
montagebedrijf Rock & Rolstoel Producties. Ontwerper Pascal Mulder legt uit hoe zijn bekende tassen gemaakt worden. Alle workshops zijn gratis en toegankelijk voor iedereen: of je nu op zoek bent naar een leer-werkplek voor jezelf of een ander of gewoon een nieuw ambacht wilt leren. Alle (design) producten zijn ook te koop.

De workshops vinden plaats tussen 12.00 en 18.00 uur. DJ FAB trakteert je ondertussen op fijne muziek en natuurlijk is er lekker eten en drinken. Ook kun je vragen stellen aan  ervaringsdeskundigen en is er een belevingscircuit waar je kunt ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Ondernemers aan het Brouwersplein bieden gedurende de dag een
stageplaats aan mensen met een beperking. Tussen 18.00 en 20.00 uur sluiten we het festival af met een gezellige borrel met live muziek bij medeorganisator WAAR Arnhem.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Gouden Kalf eventjes in Arnhem

foto: IHVA

Gisteren werd er een Gouden Kalf op Willemsplein tijdelijk neergezet met een hijskraan. De grote Gouden Kalf van 1500 kilo en 4 meter hoog is neergezet om het Nederlands Film Festival te promoten. 

Vanaf 14:00 tot 18:00 stond het Gouden Kalf op Willemsplein. Het beeld is neergezet door de sponsor het het filmfestival L’OR en reist heel Nederland rond om uiteindelijk 25 september in Utrecht te eindigen. Daar wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden. De Gouden Kalf is met een hijskraan neergezet en opgehaald om naar de volgende locatie te gaan. Het beeld is compleet met bladgoud overgoten. Het is overigens niet voor het eerst dat er een gouden dier op Willemsplein stond. Paar maanden geleden was het hert ingepakt met goud papier voor het Gelderse Film Festival.

Nederlands Film Festival-directeur Silvia van der Heiden: “Ik ben blij met de samenwerking die we met L’OR hebben. Hierdoor slagen we er al drie jaar in het L’OR Gouden Kalveren Gala tot een enorm succes te maken.” John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland, voegt toe: “Het Nederlands Film Festival is bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. L’OR staat voor goud en eersteklas koffiebonen”. We zijn wat dat betreft een gouden match. We kijken dan ook erg uit naar het L’OR Gouden Kalveren Gala”.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sekswerkers blijven een zorg voor gemeente

foto: Wikimedia

Sekswerkers blijft een moeilijk onderwerp binnen de raad. Moet je nu de sekswerkers een veilige plek geven of juist op allerlei manieren het beroep in Arnhem laten uitsterven? Doen we nu genoeg of mag het nog een onsje meer?Woensdag avond spraken escort Mischa en de heer Boer van Non Nobis. Zij spraken in nadat D66-raadslid Susan van Oomen dit onderwerp ter spraken bracht.

Er blijven wantoestanden in Arnhem volgens sekswerker Micha. Ze vertelde dat transvrouwen geen plek krijgen in clubs, dat er nog steeds veel illegalen sekswerkers thuis of op afgelegen plekken klanten ontvangen. “Vorig jaar waren er 126 sekswerkers vermoord in Nederland. Hiervan zijn 86 zaken niet opgelost en 40 zaken wel.” aldus Micha. Maar er gebeuren nog steeds te veel problemen, want ruim 79% van de sekswerkers durft geen aangiften te doen omdat ze bang zijn voor gevolgen. Zo weten criminelen dat sekswerkers geen aangiften doen en worden dan ook beroofd. Volgens de heer Boer van Non Nobis is het onmogelijk om prostitutie

Schaf pasjes af!

Volgens sekswerker Micha moeten de pasjes worden afgeschaft voor de zorgzone. Veel sekswerkers willen graag veilig hun werk doen maar kunnen geen pasje krijgen van de gemeente. Hierdoor gaan vrouwen illegaal werken. Volgens wethouder Louwers heeft één sekswerker een pasje aangevraagd en gekregen van de gemeente. Echter bleek dat deze sekswerker niet meer in beeld is bij de gemeente Arnhem. Ook moet de gemeente tijdens controle bij thuiswerker niet gemeld worden bij de huurbaas zoals woningbouwcoöperaties of sekswerkers achtervolgen door de stadswacht bij sekswerkers.

De heer Boer van Non Nobis geeft aan een gebied te willen ontwikkelen waar sekswerkers veilig en comfortabel kunnen werken.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Cameratoezicht op industrie

foto: Pixabay

Prostitutie van minderjarige, drugs, trekken van wapens, dumpen van chemische afval en afval van fastfoodzaken, mishandeling en inbraak. Veel dingen gebeuren er in de nacht op diverse industrieterreinen in Arnhem. Dat laten bewoner Eelco Slont en dhr Heller van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (STAB) woensdag avond weten in de gemeenteraadsvergaderingen. Zij riepen op om camera’s te plaatsen op industrieterreinen in Arnhem.

Volgens de insprekers moeten camera’s op het industrieterrein ervoor zorgen dat er kwaliteitsverbetering komt in Arnhem. Daarnaast moet het ook zorgen voor een toenemende gevoel van veiligheid op terreinen in de nacht en het zal vooral afschrikken van mensen met criminele gedachten. STAB roept dan ook uit dat er één industriegebied te kiezen en daar te experimenteren tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Een deurtje verder

STAB denkt dat criminelen niet meer gaan kiezen voor een industrie waar camera’s hangen. “Criminelen zullen een deurtje verder nemen.” aldus dhr Heller. Ook bewoner van één van de industriegebieden Eelco Slont denkt dat crimineel gedrag in dit gebied zal afnemen als mensen de camera’s zien hangen.

Burgemeester Marcouch wil graag eerst in gesprek gaan met betrokken voordat er camera’s wordt geplaatst. Volgens de burgemeester zijn er te weinig meldingen om een zware middel als cameratoezicht toe te staan.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair