Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Nijmeegse verslaafden naar Arnhem? Dat gaat niet gebeuren’

junk
Foto: CC0

Arnhem hoeft er niet bang voor te zijn dat de stad de Nijmeegse heroïneverslaafden moet opvangen. Dat verzekert Tobias van Elferen, fractievoorzitter van D66 Nijmegen in een gesprek met het RTV Arnhem-programma Arnhem Aktueel. Eerder deze week ontstond het beeld dat Nijmeegse junks naar Arnhem zouden worden gestuurd.

Volgens Van Elferen waren lokale media in Arnhem ‘drukker bezig met een spannend verhaal’ dan de realiteit weer te geven. “We geven in Nijmegen acht ton per jaar uit aan heroïnebehandeling”, vertelt hij. “Maar het aantal mensen dat er gebruik van maakt, is de laatste jaren sterk afgenomen.”

Afnemende vraag

Van die acht ton betaalt het rijk 550.000 euro. De rest betaalt de stad zelf. De coalitiepartijen hopen die laatste 250.000 euro vanaf 2020 vanwege de afnemende vraag aan iets anders uit te kunnen geven. Een journalist vroeg vervolgens of drugsverslaafden naar Arnhem zouden gaan áls Nijmegen het héle budget zou schrappen.

“In dat geval zou het eventueel kunnen”, heeft Van Elferen gezegd. Maar nu: “Ik verwacht dat niet.” Toch is er bij bestuurders in Arnhem commotie ontstaan. “Wij gooien geen problemen over de schutting. Als dat zou gebeuren, kan ik me heel goed voorstellen dat mijn Arnhemse collega’s zeggen: ‘Dat willen we niet’.”

Arnhemse maatregelen

De SP in Arnhem heeft woensdag een motie ingediend. Daarin staat dat de gemeente maatregelen moet treffen om te voorkomen dat Arnhem meer overlast van verslaafden krijgt door politieke keuzes door de gemeente Nijmegen. De Nijmeegse D66-fractievoorzitter hoopt dat die overbodig is.

“Wij wachten niet voor niets twee jaar met de invoering van de maatregel. We kijken eerst of het kán”, zegt Van Elferen. “Bovendien is het een besparing en gaan we niets helemaal stopzetten.” Dus verslaafden gaan niet twee keer per dag van Nijmegen naar Arnhem op en neer? “Dat gaat zeker niet gebeuren. Daar kan ik me niets bij voorstellen.”

Meer nieuws?

 

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Meepraten over de begroting

Stadhuis Arnhem
Foto: Ton van der Wal (CC)

De Gemeenteraad wil de Arnhemmers uitnodigen om mee te praten over de toekomst van de stad.  Via ronde tafelgesprekken kunnen Arnhemmers meepraten over de onlangs gepresenteerde begroting.  De ronde tafelgesprekken vinden plaats op woensdag 3 oktober 2018 vanaf 18.45 uur in het stadhuis.

Ronde tafelgesprekken

Bewoners en organisatie zijn van harte uitgenodigd om mee te praten aan de ronde tafelgesprekken. Voorafgaand aan de ronde tafelgesprekken zal het college van burgemeester en wethouder zal de MeerJarenProgrammaBegroting (MJPB) presenteren. Allerlei onderwerpen die van invloed zijn op de stad en haar inwoners komen aan bod. Na de presentaties is er de mogelijkheid om samen met raadsleden en fractievolgers te praten, over de begroting.

Programma

Het programma voor woensdag 3 oktober ziet er als volgt uit:

18.45 uur: Inloop met koffie en thee

19.00 uur: Presentatie MeerJarenProgrammaBegroting 2019-2022

19.30 uur: Gespreksronde 1 met de volgende onderwerpen:

  1. Vitale economie Arnhem-Nijmegen, verkeer, cultuur en sport
  2. Doorbraak naar werk, onderwijs en participatie
  3. Inclusief Arnhem (samenleven in diversiteit)

20.45 uur: Pauze

21.00 uur: Gespreksronde 2 met de volgende onderwerpen:

  1. Klimaat en energie, milieu, wonen en ruimte
  2. Zorg dichtbij, gezondheid en maatschappelijke ondersteuning
  3. Wijken en Wijkprogramma’s

22.15 uur: Afsluiting met borrel

Aanmelden

Wilt je ook meepraten? meld je voor zondag 30 september aanmelden via: Griffie@arnhem.nl. Geef bij de aanmelding je naam en e-mailadres door en geef aan welk onderwerp in gespreksronde 1 en gespreksronde 2 je voorkeur hebben.

De MeerJarenProgrammaBegroting kun je vinden via deze link

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Overheid wil vanaf 1 juli 2019 app en bellen verbieden op fiets

foto: Pixabay

Mogelijk zal vanaf 1 juli 2019 verboden zijn om in Arnhem en in de rest van Nederland te appen tijdens het fietsen. Teminsten als het aan minister Van Nieuwenhuizen ligt.

Eerst moet het verbod nog richting diverse adviesinstanties en daarna naar de eerste en tweede kamer. Het verbod gaat niet alleen gelden voor fietsers maar ook voor trambestuurders en bestuurders van invalidenvoertuigen. Voor automobilisten is het al verboden om te appen of te bellen. De minister is van mening dat sociale media en omvang van smartphones en databundels het gedrag van bestuurders beïnvloed.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nieuwe Zondagen 7 oktober met strafrechter Yvo van Kuijck

Heb je nog wel vertrouwen in de rechtspraak, zeker na alle commotie rond de strafzaak tegen Michael P.? Vindt je dat de rechter met beide benen in de samenleving staat? Wat verwacht je eigenlijk van rechters? En zijn die verwachtingen reëel? Hoe kijkt een rechter zelf tegen zijn rechtsprekende taak aan? Mogen emoties in rechterlijke uitspraken een rol spelen? Onder andere over deze onderwerpen zal mr. Yvo van Kuijck vanuit zijn jarenlange ervaring als strafrechter spreken op 7 oktober 2018.

Gezellige middag

Nieuwe Zondagen staat voor een gezellige ontmoeting met een hapje en een drankje, in combinatie met een lezing of workshop voor senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem. Senioren uit deze gemeenten die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing te volgen zijn van harte welkom in villa Hartenstein. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en –heren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Programma

14:00 – 14:30 uur ontvangst met koffie of thee met iets lekkers
14:30 – 15:15 uur lezing Yvo van Kuijck
15:15 – 16:30 uur napraten met hapje en drankje

Aanmelden en kosten

Geïnteresseerden online voor de lezingen een ticket kopen. Het ticketoverzicht vindt men op de website: www.airbornemuseum.nl/nieuwe-zondagen.
Mensen die niet in de gelegenheid zijn om een ticket online te kopen, kunnen zich aanmelden via aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres of telefonisch via (026) 333 77 10. De prijs bedraagt € 6,50 voor het hele middagprogramma (inclusief lezing, drankjes en hapjes).

Vervoer

Voor Nieuwe Zondagen kunnen senioren een beroep doen op ‘Hulpdienst Voor Elkaar’. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen onder andere vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Aanvragen moeten uiterlijk vier dagen voor de betreffende zondag bij hen binnen zijn. Informatie over deze service: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair