Connect with us
Korenkwartier

Nieuws

‘Mensen maken zich zorgen: worden we vergeten?’

Malburgen Immerloo
In Malburgen staan veel goedkope huurwoningen. - Foto: CC0

Wordt Malburgen een getto? Je zou het haast denken als je de uitzending van het NOS-programma Nieuwsuur van zondag hebt gezien. Bij het woord denk je al gauw aan verpauperde Parijse voorsteden of Amerikaanse no go-areas. SP-raadslid Sarah Dobbe schrikt dan ook van dat woord.

Ze spreekt liever over kwetsbare wijken. Maar zij vertelt wel dat ze signalen krijgt van bewoners dat het niet bepaald de goede kant op gaat. Dat geldt niet alleen voor Malburgen, maar ze noemt ook Presikhaaf en Geitenkamp.

Woonwet

Het probleem komt door de nieuwe Woonwet, vinden veel betrokkenen. Die heeft als doel dat de laagste inkomens in de goedkoopste huizen moeten wonen. Dat klinkt op zich logisch. Maar dat betekent wel dat de allerarmsten terecht komen in wijken waar veel goedkope woningen staan.

Bij die groep met de laagste inkomens zijn relatief veel mensen met een zorgvraag. Daar zitten bijvoorbeeld onder meer psychiatrische patiënten tussen. Een concentratie van problemen kan het gevolg zijn.

Samenhang

Het aantal gezinnen met kinderen neemt in die wijken af, stelt Dobbe. “Daar komen mensen voor in de plaats met een ‘rugzakje’, waardoor de samenhang in de wijk verandert. Mensen maken zich zorgen: worden wij niet vergeten door de stad Arnhem?”

(Tekst gaat verder na de video.)

Ook spreekt ze over de Johan de Wittlaan in Het Broek. Daar zijn zes locaties voor begeleid wonen, ‘waar het soms heel goed gaat en soms ook niet’. “Dan vraag je je wel af: waarom zijn er zes in die ene straat? Waarom zitten ze niet in andere wijken? Het lijkt wel of er een muur om de Hoogkamp heen staat, want daar worden dat soort huizen niet geplaatst.”

Spreiding

Dobbes partij ziet dan ook een oplossing over betere spreiding over de stad. Dat geldt voor mensen uit kwetsbare groepen, maar ook voor anderen. “Gewone mensen moeten ook op de Hoogkamp kunnen wonen”, vindt ze. “Daar moeten ook betaalbare huizen komen.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

SP neemt printer mee naar de raadszaal

Tijdens de raadsvergadering van 20 juni heeft de SP een eigen printer meegenomen. De printer wordt gebruikt om moties en amendementen te printen bij onderwerpen.

Dat de fractie van Gerrie Elfrink een actieve club is die met grote regelmaat moties, amendementen en rondvragen indient blijkt maar weer tijdens de gemeenteraad. Want tijdens de raadsvergadering van 20 juni kwam het wel tot een climax, daar had de fractie van SP een mini printer meegenomen om amendementen en moties in te dienen.

Volgens burgemeester Marcouch is het erg ongebruikelijk maar wel toegestaan om een eigen printer mee te nemen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waterspektakel tijdens wijkmarkt Geitenkamp

Foto: Zefanja Hoogers

Op zaterdag 30 juni tussen 14.00u en 16.30u is er een waterspektakel op de Schuttersbergweg ter hoogte van de Fokke Noordhoffstraat in de wijk Geitenkamp. De Geitenkamp met zijn hoogteverschillen kampt bij heftige regenbuien met wateroverlast en het rioleringsnetwerk wordt momenteel helemaal vervangen. Maar samen met waterspuwers en het klimaatbestendig maken van tuinen, kunnen bewoners op de Bult het wel aan: van wateroverlast naar waterpret!

Schatgravers

In de straten die vanwege de werkzaamheden open liggen, trekken acteurs Wim Hilgeman en Stefan Papp al vanaf 2016 met de mannen van aannemersbedrijf Dusseldorp bij de schaftkeet in. Als Schatgravers werken zij op de openliggende straten en zoeken er schatten onder de grond, maar ook achter de voordeuren van de bewoners – de verhalen over het leven in de straat. Deze verhalen hebben zij als ‘Parels op de Bult’ al twee edities van het Hoogte80 festival mobiel ten tonele gevoerd. Zij vloggen daar ondertussen ook over en van de nieuwe ‘Parels op de Bult’ kunnen bezoekers in de Wijkbios die dag meegenieten. Maar bovenal: de wijkmarkt op 30 juni zal theatraal door de Schatgravers worden geopend én omlijst.  Spektakel gegarandeerd!

Tuinontwerp wedstrijd

Alleen het vervangen van het riool biedt niet genoeg oplossing voor de waterproblemen die de wijk kent. Wijkbewoners kunnen zelf bijvoorbeeld hun tuinen klimaatbestendiger inrichten. Atelier BenA heeft een toolbox ontwikkeld met maatregelen voor het waterbestendig maken van je tuin. Binnen het rioleringsproject op de Geitenkamp vormt deze toolbox de basis voor een workshop met bewoners. Maar op de markt van 30 juni presenteren zij een tuinontwerpwedstrijd! Meedoen is altijd prijs, elke ontwerp wordt daadwerkelijk gerealiseerd. Maar welke straat wint de hoofdprijs?

Waterspuwers

Niet al het regenwater hoeft in de riolering te verdwijnen.  Het kan het afgekoppeld worden om te gebruiken voor andere doeleinden, zoals planten, zomerzwembadje of auto wassen. Productontwikkelaar Luuk Wienk heeft op het Hoogte80 festival bezoekers zelf ontworpen waterspuwers laten maken. Ook tijdens de markt zal er weer een workshop zijn. Maar spannender: deze dag zal een eerste regenpijp doorgezaagd worden om met een waterspuwer regenwater mee af te koppelen!  De Geitenkamp zal uiteindelijk voorzien zijn van 1000 fonteinen!

Partners

Tijdens de wijkmarkt zullen er versnaperingen te vinden zijn, gesponsord door Enjoy & Learn en KoffieKaffee de Beijer. Activeringsteam Geitenkamp verzorgt heerlijke watergruwel. Ook zullen we een foto-expositie kunnen zien van het project ‘Mijn Watertuin’.

‘1000 fonteinen op de Geitenkamp; van wateroverlast tot waterpret’ is een samenwerking tussen de cultuurmakelaar van Kunstbedrijf Arnhem, Gemeente Arnhem, aannemersbedrijf Dusseldorp, Volkshuisvesting Arnhem, meerdere ondernemers en vooral Bult-bewoners.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Nijmegen had geen plan om heroïneverslaafden naar Arnhem te verplaatsen.’

foto: Wikimedia

Volgens wethouder van der Zee (VVD) wilt gemeente Nijmegen hun heroïneverslaafden niet naar Arnhem sturen op het moment dat ze moeten gaan bezuinigen op de hulpverlening. Dit was de reactie op de vraag van SP-raadslid Gerrie Elfrink aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Volgens wethouder Roeland van der Zee (VVD) is er geen probleem rondom de verslavingszorg van heroïneverslaafden in Nijmegen. Die heeft als doelstelling in hun coalitieakkoord dat het budget van verslavingszorg wordt afgebouwd. “Ambtelijk zijn er gesprekken geweest tussen Arnhem en Nijmegen. Zij hebben aangegeven niet de ambitie te hebben om der verslaafden naar Arnhem te sturen.” aldus wethouder Roeland van der Zee.

Echter geloofd SP-raadslid Gerrie Elfrink dit niet. Hij overweegt andere raadmiddelen in te zetten. Welke dit zijn, is nog onbekend.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair