Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Mensen maken zich zorgen: worden we vergeten?’

Malburgen Immerloo
In Malburgen staan veel goedkope huurwoningen. - Foto: CC0

Wordt Malburgen een getto? Je zou het haast denken als je de uitzending van het NOS-programma Nieuwsuur van zondag hebt gezien. Bij het woord denk je al gauw aan verpauperde Parijse voorsteden of Amerikaanse no go-areas. SP-raadslid Sarah Dobbe schrikt dan ook van dat woord.

Ze spreekt liever over kwetsbare wijken. Maar zij vertelt wel dat ze signalen krijgt van bewoners dat het niet bepaald de goede kant op gaat. Dat geldt niet alleen voor Malburgen, maar ze noemt ook Presikhaaf en Geitenkamp.

Woonwet

Het probleem komt door de nieuwe Woonwet, vinden veel betrokkenen. Die heeft als doel dat de laagste inkomens in de goedkoopste huizen moeten wonen. Dat klinkt op zich logisch. Maar dat betekent wel dat de allerarmsten terecht komen in wijken waar veel goedkope woningen staan.

Bij die groep met de laagste inkomens zijn relatief veel mensen met een zorgvraag. Daar zitten bijvoorbeeld onder meer psychiatrische patiënten tussen. Een concentratie van problemen kan het gevolg zijn.

Samenhang

Het aantal gezinnen met kinderen neemt in die wijken af, stelt Dobbe. “Daar komen mensen voor in de plaats met een ‘rugzakje’, waardoor de samenhang in de wijk verandert. Mensen maken zich zorgen: worden wij niet vergeten door de stad Arnhem?”

(Tekst gaat verder na de video.)

Ook spreekt ze over de Johan de Wittlaan in Het Broek. Daar zijn zes locaties voor begeleid wonen, ‘waar het soms heel goed gaat en soms ook niet’. “Dan vraag je je wel af: waarom zijn er zes in die ene straat? Waarom zitten ze niet in andere wijken? Het lijkt wel of er een muur om de Hoogkamp heen staat, want daar worden dat soort huizen niet geplaatst.”

Spreiding

Dobbes partij ziet dan ook een oplossing over betere spreiding over de stad. Dat geldt voor mensen uit kwetsbare groepen, maar ook voor anderen. “Gewone mensen moeten ook op de Hoogkamp kunnen wonen”, vindt ze. “Daar moeten ook betaalbare huizen komen.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair