Connect with us
Sinterklaas

Nieuws

Aya Ouriaghli Arnhemse Voorleeskampioen 2018

Aya Ouriaghli is maandag gekroond tot de Arnhemse Voorleeskampioen 2018. Zij kwam als winnaar uit de strijd in de finale van de Arnhemse Voorleeswedstrijd in Rozet.

De Bibliotheek Arnhem organiseerde in samenwerking met Stichting PAS voor de achttiende keer de Arnhemse Voorleeswedstrijd. Ruim vijfhonderd leerlingen uit de groepen 7 en 8 van scholen uit onderwijs achterstandsgebieden in Arnhem, de zogenaamde OAB-scholen, deden mee aan de wedstrijd in verschillende voorrondes.

Arnhems Voorleeskampioen 2018

Uit de twee halve finales kwamen vijf finalisten, die in het Posttheater streden om de titel. Zij werden luid aangemoedigd door ruim honderdvijftig enthousiaste klasgenoten. Tijdens de finale namen de volgende basisscholen het tegen elkaar op: basisschool Ibn-i Sina, KC de Werf, het Mozaïek (locatie Eimerssingel), de Pastoor van Arsschool en de Dr. Willem Dreesschool. De één las nog enthousiaster, beeldender en overtuigender voor dan de ander. Het niveau was dit jaar erg hoog en de voorlezers waren aan elkaar gewaagd.

Voorleeskampioen Aya Ouriaghli

Aya, leerling uit groep 7 van het Mozaïek Eimerssingel, las voor uit het boek De Griezels van Roald Dahl. Ze had een goed fragment uitgekozen uit het fantastische, maar ook enigszins weerzinwekkende boek. Het publiek luisterde ademloos en gruwelde hardop. Aya werd tot winnares uitgeroepen in het bijzijn van haar klasgenoten, meester en ouders en kreeg naast de titel een boekenbon en natuurlijk de wisselbeker.

Ahmed Marcouch

Een van de juryleden was burgemeester Ahmed Marcouch, Hij gaf aan dat lezen niet alleen leuk is, maar ook heel belangrijk: ‘Ik heb pas vanaf mijn tiende leren lezen, maar daarna ben ik niet meer gestopt. Lezen opent heel veel deuren.’ Naast de burgemeester bestond de jury uit striptekenaar Gerard Leever en Voorleeskampioen 2017, Loes ter Hedde. Loes zit inmiddels in de brugklas van het Beekdal Lyceum en had alvast een tip voor de aanstaande brugklassers: ‘Blijf gewoon jezelf’. Sanjeevani Hendriks presenteerde de finale.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Politie houdt man aan in Blueband-bajes

Foto: Politie

Gisterenochtend hield de politie een man aan in de Blueband-bajes. Een bezoeker misdroeg zich tegen het personeel.

Maandagochtend is een man aan gehouden omdat hij onbeschoft reageerde op het personeel van de Blueband-bajes. Hierdoor was de desbetreffende personeel niet meer welkom. Nadat hij ook het personeel bedreigden en uitschold heeft die de politie gebeld.

De politie heeft de man aangehouden en van de gevangenis naar het cellencomplex aan de Beekstraat gebracht.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bekroonde ‘Driving Miss Daisy’ in Stadstheater

foto: Stadstheater

Woensdagavond zal Anne Wil Blankers schitteren in de bekroonde voorstelling Miss Daisy in het Stadstheater. De voorstelling vertelt het verhaal over de vooroordelen, racisme en het ouder worden.  

Op woensdag 14 november zal de voorstelling Driving Miss Daisy zichtbaar zijn in het Stadstheater. Wanneer de Joodse weduwe Daisy Werthan (gespeeld door de Grande Dame van het Nederlandse toneel, Anne Wil Blankers) haar auto total loss rijdt, huurt haar zoon Hoke Colburn (Edwin Jonker) in als chauffeur. Tot afgrijzen van zijn moeder, die niet zit te wachten op iemand met een andere huidskleur. Het bekroonde Driving Miss Daisy van Alfred Uhry vertelt het hartverwarmende verhaal van de ontluikende vriendschap tussen Daisy en Hoke. In het zuiden van de Verenigde Staten, in de jaren vijftig en zestig het toneel van rassenrellen, proberen ze een weg tussen vooroordelen, racisme en ouder worden te vinden.

Kaartjes zijn €24,50 online en aan de deur te koop.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Koken binnen je budget

Rozet organiseert in de maanden november t/m februari 2019 de cursus “Koken binnen je budget”. Dit project is gericht op laaggeletterde volwassenen, zowel autochtoon als allochtoon. In dit project wordt samengewerkt met ROC RijnIJssel en Vitanos. In Malburgen is begin november een groep begonnen, voor Koken Binnen Je Budget in buurthuis De Klup Presikhaaf vanaf 28 november zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Koken binnen je budget is een laagdrempelige cursus waarbij gezond en betaalbaar koken, onder begeleiding van een kok, centraal staat. Tegelijkertijd werken de cursisten aan het verhogen van de basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) en het verminderen van een eventueel sociaal isolement.

De deelnemers leren een menu uitschrijven, hoeveelheden ingrediënten berekenen, etiketten lezen en hoe verstandig met geld om te gaan. Elke kookles wordt er een seizoensgroente als thema gebruikt, bijvoorbeeld: pompoen, aubergine of bloemkool. De gerechten die we maken passen in een gezonde leefstijl, dus we houden rekening met het gebruik van vetten, koolhydraten, suiker en zout.

Praktische informatie

  • De omvang van de groep is 8-10 deelnemers.
  • De cursus duurt 12 weken en bevat 12 lessen van ongeveer 3 uur.
  • De cursisten krijgen een budget dat past bij het aantal maaltijden dat zij maken.
  • In buurthuis De Klup Presikhaaf begint de cursus op woensdag 28 november.
  • Deelname is gratis!

Aanmelden

Wil je graag meedoen aan deze cursus? Of ken je iemand voor wie dit enorm leuk en leerzaam is? Aanmelden gaat via de Taalhuistelefoon 06-5180 6891 of stuur een e-mail naar maria.de.haan@rozet.nl.

Koken Binnen Je Budget is een initiatief van Rozet, Rijn IJssel en Vitanos.

Waar: Buurthuis De Klup Presikhaaf, Vrij Nederlandstraat 61, 6826 AW Arnhem

Wanneer: Vanaf woensdag 28 november, om 09.30 uur

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair