Connect with us
Korenkwartier proeft

Nieuws

Lachgas is een ongrijpbaar probleem voor Arnhem

foto: IHVA

Op diverse plekken in Arnhem kom je kleine zilveren flesjes tegen met lachgas. Deze patronen zijn bijna de goedkoopste vorm van drugs en is erg toegankelijk. Maar het lijkt ook een ongrijpbaar probleem voor de zorginstellingen en gemeente Arnhem. Waar de gemeente nu al een verbod heeft op verkoop van lachgas bij evenementen, wil de gemeente dit ook voor horeca verbieden. Maar zit daar het probleem?

Op diverse plekken in en rondom Arnhem zoals parken, speeltuintjes, het parkeergarage van Kronenburg, carpoolplaats van Gelredome en Waterberg liggen vaak grote hoeveelheden kleine flesjes lachgas. Dit is niet alleen vervuiling van milieu maar ook mogelijk gevaarlijk voor de volksgezondheid. Lachgas wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en als recreatief middel om in een roes te komen. Maar er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. De lachgas voor operaties worden gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor gezondheid van mensen. Het recreatieve is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor de gezondheid van mensen en is relatief sterker. Rond de jaren ’90 kon je op vele party’s ballonnen gevuld met lachgas kopen. Door de opkomst van andere drugs was het lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op feestjes bij vooral jongeren.

Legal

Lachgas wordt verkocht in ballonnen en valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel of op internet legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Het toezicht ligt nu bij de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Volgens de NVWA levert het gebruik van lachgas bij doorsnee recreatief gebruik geen ernstige gezondheidseffecten. Volgens de NVWA is er geen reden om handhavend op te treden. Echter ziet de gemeente Arnhem dit anders. “Wij verbieden verkoop van lachgas al bij evenementen via vergunningen en zoeken nu uit wat wij kunnen doen bij het verkoop in horeca.” aldus woordvoerder Suzanne Boerhof. Wat nu het langer termijn effect van lachgas is niet bekend. Daarvoor is te weinig onderzoek geweest. Wel is er vorig jaar iemand in een rolstoel terecht gekomen door veelvoudig gebruik van lachgas.

‘Soms wel 800 verkochten pakketjes per avond’

Tijdens een interview vertelt een verkoper van lachgas (die anoniem wilt blijven) ons dat het big business is volgens hem. “In de weekend verkoop ik soms wel 800 pakketjes met lachgas en ballonnen per avond.” aldus de verkoper. “Ik rij heel Arnhem en omgeving rond om mijn pakketjes te verkopen en ik kan er heel goed van leven.” Een pakketje kost tussen de 30 en 40 euro, dit is afhankelijk van de vraag. “Tijdens evenementen gooien wij de prijs iets hoger vanwege de vraag.” Hij is niet bang voor de politie of gemeente. “Ik verkoop het ook op en rond de Korenmarkt in het weekend. Nu heeft de politie mij wel eens gecontroleerd, maar zij mogen het niet van mij afnemen en er is niets tegen te doen. Ik doe namelijk niets illegaal.”

Voldoende beleid?

Doet de gemeente Arnhem wel voldoende om Arnhemmers weg te houden van deze goedkope vorm van drugs? Als je over de gemeentegrens heen kijkt is te zien dat andere gemeentes ook kampen met dit probleem. Zo heeft Rotterdam vorig jaar alle ouders en kinderen willen informeren via onderwijs. Alle basisscholen hebben een informatiepakket gekregen zodat ze een uur lang informatie kunnen geven over het gebruik van lachgas. In Culemborg deden ze een oproep om alle lachgaspatronen te verzamelen om vervolgens breed te laten zien wat het maatschappelijke probleem in hun gemeente. Een hele boel gemeentes hebben op hun site informatie staan over het gevaar van grootschalig gebruik van lachgas. De gemeente Arnhem heeft op dit moment een vrij minimaal beleid op gebied van lachgas preventie in vergelijking tot andere gemeentes. Zelfs het informeren van inwoners over lachgas op de gemeentesite is niet vinden. Ook bij andere gemeentelijke instellingen zoals de GGD Gelderland is nauwelijks iets te vinden op een algemene informatiebrief aan ouders na van het Trimbos instituut of op de site van verslavingszorg Iriszorg. Hierdoor kunnen ouders zich niet goed informeren over het effect van lachgas.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Dieren ‘Sunflower Ranch’ al ruim drie jaar mishandeld door vermoedelijk AZC jeugd

foto: Youtube

Voorzitter Andrea Sonderen weet het niet meer. Al bijna drie jaar lang worden de dieren van haar Stichting Sunflower Ranch mishandeld door onbekende jongeren. In de afgelopen jaren zijn er konijnen, kippen en kuikens hun nek omgedraaid en moest ze haar geiten en pony’s ergens anders onderbrengen omdat ze mishandeld werden met stokken. 

In tranen vertelde Andrea Sonderen dat haar dieren stelselmatig worden mishandeld. Nadat ze donderdag een rijtje tamme kippen op de grond vond waar de nekken van waren omgedraaid was het voor haar de maat vol. “Al drie jaar probeer ik via de COA, politie en wijkteam om mijn dieren veilig te stellen. Maar die doen er niets aan.” Ze trof op haar Sunflower Ranch donderdag een aantal kippen waarvan de nek waren omgedraaid en de onlangs gekregen frettenverblijf van AKZO is kapot aangetroffen. De fretten zijn los gelaten en moest ze weer ophalen bij de dierenambulance. “Ik moet met regelmaat mijn fretten ophalen bij de dierenambulance. Dit kost mij €74,50 per keer om te terug te krijgen. Daar heb ik het geld niet meer voor!” aldus voorzitter Sonderen.

Tamme dieren makkelijk prooi

De tamme konijnen en kippen waren makkelijke prooien voor de daders. Ze komen snel op mensen af en zijn daardoor makkelijke prooi. De andere dieren die op de Ranch rondlopen zijn schuw. De dieren waarvan de nek is omgedraaid worden juist gebruikt voor knuffelprogramma’s bij ouderen of mensen met een beperking, waar geld mee wordt verdient voor andere activiteiten. Ook worden de dieren ingezet voor kinderfeestjes. Door de incidenten afgelopen drie jaar heeft Andrea al eerder de geiten moeten verkopen omdat de dieren achterna werden gezeten door jongeren met stokken. Later werden de pony’s naar een andere weiland gebracht in de buurt om die veilig te stellen.

Daders

Volgens de omgeving van Stichting Sunflower Ranch zijn de mogelijke daders jongeren van het naastgelegen AZC Elderhoeve. “Het is begrijpelijk dat die jongeren dit zouden kunnen doen. Ze komen meestal uit oorlogsgebieden.” vertelt de verdrietige Andrea. “Ik hoop eigenlijk dat dit waar is, want ik heb veel kinderen van het AZC die mij helpen.” De kinderen die helpen bij Sunflower Ranch melden net als de buurtbewoners het bij Andrea. “Mensen uit de buurt en kinderen van het AZC melden regelmatig bij mij dat ze de jongeren van het AZC Elderhoeve over de hek ziet springen.”
Het COA kan niet zeggen of het om hun jongeren gaat. Op dit moment gaat de politie het onderzoeken en daar wil het COA op wachten. Wel geeft het COA aan bekend te zijn met de klachten. Daarom lieten ze een tijdje geleden extra de beveiligers langs de Ranch lopen. ‘Wij hebben al drie jaar overleg met Sunflower Ranch. Wij nemen de melding serieus, maar kunnen nu weinig doen omdat wij niet met alle zekerheid kunnen melden dat het om onze bewoners gaat.’ aldus de woordvoerder van COA.
Andrea heeft er weinig vertrouwen in. “COA heeft beloofd camera’s en klusteam te sturen, maar dat is nooit gebeurd.” Ook heeft ze het gevoel dat de politie weinig doet. “Die willen eerst bewijs hebben of getuigen spreken, anders kunnen ze niets voor mij doen.” Volgens de woordvoerder van de politie zal binnenkort de verantwoordelijke wijkagent de situatie onderzoeken.
Zowel de gemeente, politie als het COA zullen de aankomende periode de situatie onderzoeken.

Geen subsidie

Stichting Sunflower Ranch krijgt geen subsidie om de schade te herstellen. Mogelijk heeft de situatie van afgelopen donderdag niet allen de nek omgedraaid van de kippen, maar ook van de stichting zelf. Er blijven te weinig dieren over activiteiten te doen waarmee de stichting geld binnen kan halen voor voer voor de dieren of om nieuwe dieren aan te schaven voor activiteiten. Hierdoor zal Andrea haar overige dieren moeten verkopen. Voorlopig is Andrea een paar dagen bij haar moeder om de klap op te vangen en het verdriet te verwerken. “Ik ga daar rustig nadenken over wat ik moet gaan doen.” aldus de verdrietige Andrea Sonderen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Brand op industrie ’t Broek

foto: Joey Holthaus

Maandag ochtend is er brand uitgebroken bij Poelier Blom. Rond 8:30 werd de brand ontdekt door een voorbijganger. Vermoedelijk is de brand ontstaan door de aangetroffen wietkwekerij.

In het leegstaande pand van Poelier Blom aan de Badhuisstraat is een brand uitgebroken. Vermoedelijk is de brand ontstaan door de daar aangetroffen wietkwekerij. De brand is ontdekt rond 8:30 door een voorbijganger.
De naastgelegen Halalslagerij Nieuwe Atlas komt in de problemen door de brand. Ze waren druk bezig met de voorbereidingen voor het islamitische Offerfeest wat op dinsdag plaatsvindt. Het Offerfeest is een feest waar veel halal vlees wordt gekocht. Vermoedelijk loopt de slagerij tienduizenden euro’s schade op door het niet kunnen slachten van lammeren.

De brand is ondertussen onder controle. Voorlopig kunnen de omliggende ondernemers 24 uur niet in hun pand op last van de brandweer.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Twee mannen aangehouden bij parkeerplaats Waterberg

foto: politie

Zondagmorgen om 9:00 zijn twee mannen aangehouden op parkeerplaats Waterberg. De tweetal werdt gecontroleerd door de politie, die vonden daar drugs, inbrekerswerktuig en wapens.

Een 33-jarige man uit Wijhe en een 35-jarige man uit Kampen zijn aangehouden voor het in het bezit hebben van drugs, inbrekerswerktuig en wapens. De agenten controleerden de voertuigen door afwijkend gedrag bij parkeerplaats Waterberg naast de A12 en A50. Bij het controleren vonden ze een grote hoeveelheid drugs, inbrekersmateriaal en wapens. De tweetal zijn aangehouden en gehoord.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair