Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Lachgas is een ongrijpbaar probleem voor Arnhem

foto: IHVA

Op diverse plekken in Arnhem kom je kleine zilveren flesjes tegen met lachgas. Deze patronen zijn bijna de goedkoopste vorm van drugs en is erg toegankelijk. Maar het lijkt ook een ongrijpbaar probleem voor de zorginstellingen en gemeente Arnhem. Waar de gemeente nu al een verbod heeft op verkoop van lachgas bij evenementen, wil de gemeente dit ook voor horeca verbieden. Maar zit daar het probleem?

Op diverse plekken in en rondom Arnhem zoals parken, speeltuintjes, het parkeergarage van Kronenburg, carpoolplaats van Gelredome en Waterberg liggen vaak grote hoeveelheden kleine flesjes lachgas. Dit is niet alleen vervuiling van milieu maar ook mogelijk gevaarlijk voor de volksgezondheid. Lachgas wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en als recreatief middel om in een roes te komen. Maar er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. De lachgas voor operaties worden gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor gezondheid van mensen. Het recreatieve is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor de gezondheid van mensen en is relatief sterker. Rond de jaren ’90 kon je op vele party’s ballonnen gevuld met lachgas kopen. Door de opkomst van andere drugs was het lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op feestjes bij vooral jongeren.

Legal

Lachgas wordt verkocht in ballonnen en valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel of op internet legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Het toezicht ligt nu bij de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Volgens de NVWA levert het gebruik van lachgas bij doorsnee recreatief gebruik geen ernstige gezondheidseffecten. Volgens de NVWA is er geen reden om handhavend op te treden. Echter ziet de gemeente Arnhem dit anders. “Wij verbieden verkoop van lachgas al bij evenementen via vergunningen en zoeken nu uit wat wij kunnen doen bij het verkoop in horeca.” aldus woordvoerder Suzanne Boerhof. Wat nu het langer termijn effect van lachgas is niet bekend. Daarvoor is te weinig onderzoek geweest. Wel is er vorig jaar iemand in een rolstoel terecht gekomen door veelvoudig gebruik van lachgas.

‘Soms wel 800 verkochten pakketjes per avond’

Tijdens een interview vertelt een verkoper van lachgas (die anoniem wilt blijven) ons dat het big business is volgens hem. “In de weekend verkoop ik soms wel 800 pakketjes met lachgas en ballonnen per avond.” aldus de verkoper. “Ik rij heel Arnhem en omgeving rond om mijn pakketjes te verkopen en ik kan er heel goed van leven.” Een pakketje kost tussen de 30 en 40 euro, dit is afhankelijk van de vraag. “Tijdens evenementen gooien wij de prijs iets hoger vanwege de vraag.” Hij is niet bang voor de politie of gemeente. “Ik verkoop het ook op en rond de Korenmarkt in het weekend. Nu heeft de politie mij wel eens gecontroleerd, maar zij mogen het niet van mij afnemen en er is niets tegen te doen. Ik doe namelijk niets illegaal.”

Voldoende beleid?

Doet de gemeente Arnhem wel voldoende om Arnhemmers weg te houden van deze goedkope vorm van drugs? Als je over de gemeentegrens heen kijkt is te zien dat andere gemeentes ook kampen met dit probleem. Zo heeft Rotterdam vorig jaar alle ouders en kinderen willen informeren via onderwijs. Alle basisscholen hebben een informatiepakket gekregen zodat ze een uur lang informatie kunnen geven over het gebruik van lachgas. In Culemborg deden ze een oproep om alle lachgaspatronen te verzamelen om vervolgens breed te laten zien wat het maatschappelijke probleem in hun gemeente. Een hele boel gemeentes hebben op hun site informatie staan over het gevaar van grootschalig gebruik van lachgas. De gemeente Arnhem heeft op dit moment een vrij minimaal beleid op gebied van lachgas preventie in vergelijking tot andere gemeentes. Zelfs het informeren van inwoners over lachgas op de gemeentesite is niet vinden. Ook bij andere gemeentelijke instellingen zoals de GGD Gelderland is nauwelijks iets te vinden op een algemene informatiebrief aan ouders na van het Trimbos instituut of op de site van verslavingszorg Iriszorg. Hierdoor kunnen ouders zich niet goed informeren over het effect van lachgas.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Nieuwe hotspot ‘Miyagi and Jones’ in de maak

In de oude Albert Heijn aan de ir van muijlwijkstraat wordt er hard gewerkt om een Miyagi and Jones restaurant te openen. Het hitsucces uit Utrecht slaat nu zijn deuren open richting Arnhem. Een combinatie van Aziatische streetfood met westerse dranken gaat het gevoel geven dat het beste van beide continenten elkaar ontmoeten.
Ondernemers Jian Lan, Harmen de Glint en Rick Ram openen vermoedelijk in november al de zaak Miyagi and Jones. In Utrecht is Miyagi and Jones een hotspot en nu willen de heren hun succes naar Arnhem brengen. De combinatie van westerse dranken gemixt met oosterse eten moet de Arnhemmer een nieuwe plek geven om zich te vertoeven. Dat de heren zin hebben om in Arnhem te veroveren laten ze zien in hun presentatie. “We willen het Arnhemse gevoel in onze zaak brengen. We zitten op een bijzondere plek tussen het centrum en het modekwartier en dat willen we ook laten zien.” aldus Harmen de Glint. Hij laat in nog de bouwput zien waar de bar, open keuken, tafels en de bijzondere wanttekeningen gaan komen. Ook door de verbouwing van de ir van Muijlwijkstraat komt er een mooi groot terras voor de deur.
Voor de mensen die vroeger met veel plezier naar de film Karate kid keken herkennen de naam Miyagi vast wel. Hij was namelijk de leraar van Daniel in de eerste en tweede karate kid. De man die een vlieg kon vangen met zijn eetstokjes leerde de westerse Daniel over het oosten. Dat mr. Miyagi dol is op het les geven over de Aziatische cultuur is ook te zien in de nieuwste aanwinst van Arnhem.
Aziatische streetfood
Als je in Azie bent geweest zie je dat er op vele plekken op straat eten wordt gemaakt en verkocht. Van kip tot vis en van koe tot vegetarisch, met gerechten zoals Bangkok Balls, Phuket Curry Fish, Go Budhha Gyozo en Black Tiger Prawns komt er een vernieuwing in de Arnhemse keuken. Ook moeten er in de toekomst leuke evenementen georganiseerd worden zoals kook workshops, een DJ tijdens het eten, ladies night, etc. Deze workshops worden in samen spraak met de gasten georganiseerd.
Personeel gezocht!
Een nieuwe zaak, heeft natuurlijk ook personeel nodig. Dus wil je werken in de nieuwe hotspot van Arnhem? Ze zoeken nog gastheren en -vrouwen, barbazen of -bazinnen, vliegensvlugge runners en kokkerellende keukenmedewerkers. Mocht je interesse hebben? Mail dan naar bedrijfsleider@miyagiandjones.nl.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

ABN AMRO sluit geldautomaat aan de Kronenburgpromenade

ABN AMRO sluit per 29 oktober 2018 de geldautomaat in Arnhem aan de Kronenburgpromenade 6. De bank heeft het voornemen om medio 2019 op een andere locatie in het winkelcentrum Kronenburg een geldautomaat te plaatsen. Geldopnamen en stortingen zijn tot die tijd bijvoorbeeld mogelijk bij de geldautomaat aan het Velperplein 25 in Arnhem. Op deze locatie is het ook mogelijk om sealbags te storten. 
 
ABN AMRO ziet al jaren een toename van het aantal PIN betalingen. Daarnaast blijft de bank met ongeveer 1250 geldautomaten verspreid over Nederland voorzien in een landelijke dekking. Klanten van ABN AMRO hebben bovendien de mogelijkheid om geld over te maken via Internet Bankieren en Mobiel Bankieren. Inmiddels maken klanten hier zo’n 85 miljoen keer per maand gebruik van. Naast geld overmaken zijn Internet Bankieren en Mobiel Bankieren onder andere te gebruiken voor het aanpassen van de daglimiet of het inzien van creditcardgegevens. 
Voor het vinden van de dichtstbijzijnde geldautomaat kunnen klanten terecht op de website van ABN AMRO.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair