Connect with us
Korenkwartier

Nieuws

Lachgas is een ongrijpbaar probleem voor Arnhem

foto: IHVA

Op diverse plekken in Arnhem kom je kleine zilveren flesjes tegen met lachgas. Deze patronen zijn bijna de goedkoopste vorm van drugs en is erg toegankelijk. Maar het lijkt ook een ongrijpbaar probleem voor de zorginstellingen en gemeente Arnhem. Waar de gemeente nu al een verbod heeft op verkoop van lachgas bij evenementen, wil de gemeente dit ook voor horeca verbieden. Maar zit daar het probleem?

Op diverse plekken in en rondom Arnhem zoals parken, speeltuintjes, het parkeergarage van Kronenburg, carpoolplaats van Gelredome en Waterberg liggen vaak grote hoeveelheden kleine flesjes lachgas. Dit is niet alleen vervuiling van milieu maar ook mogelijk gevaarlijk voor de volksgezondheid. Lachgas wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en als recreatief middel om in een roes te komen. Maar er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. De lachgas voor operaties worden gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor gezondheid van mensen. Het recreatieve is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor de gezondheid van mensen en is relatief sterker. Rond de jaren ’90 kon je op vele party’s ballonnen gevuld met lachgas kopen. Door de opkomst van andere drugs was het lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op feestjes bij vooral jongeren.

Legal

Lachgas wordt verkocht in ballonnen en valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel of op internet legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Het toezicht ligt nu bij de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Volgens de NVWA levert het gebruik van lachgas bij doorsnee recreatief gebruik geen ernstige gezondheidseffecten. Volgens de NVWA is er geen reden om handhavend op te treden. Echter ziet de gemeente Arnhem dit anders. “Wij verbieden verkoop van lachgas al bij evenementen via vergunningen en zoeken nu uit wat wij kunnen doen bij het verkoop in horeca.” aldus woordvoerder Suzanne Boerhof. Wat nu het langer termijn effect van lachgas is niet bekend. Daarvoor is te weinig onderzoek geweest. Wel is er vorig jaar iemand in een rolstoel terecht gekomen door veelvoudig gebruik van lachgas.

‘Soms wel 800 verkochten pakketjes per avond’

Tijdens een interview vertelt een verkoper van lachgas (die anoniem wilt blijven) ons dat het big business is volgens hem. “In de weekend verkoop ik soms wel 800 pakketjes met lachgas en ballonnen per avond.” aldus de verkoper. “Ik rij heel Arnhem en omgeving rond om mijn pakketjes te verkopen en ik kan er heel goed van leven.” Een pakketje kost tussen de 30 en 40 euro, dit is afhankelijk van de vraag. “Tijdens evenementen gooien wij de prijs iets hoger vanwege de vraag.” Hij is niet bang voor de politie of gemeente. “Ik verkoop het ook op en rond de Korenmarkt in het weekend. Nu heeft de politie mij wel eens gecontroleerd, maar zij mogen het niet van mij afnemen en er is niets tegen te doen. Ik doe namelijk niets illegaal.”

Voldoende beleid?

Doet de gemeente Arnhem wel voldoende om Arnhemmers weg te houden van deze goedkope vorm van drugs? Als je over de gemeentegrens heen kijkt is te zien dat andere gemeentes ook kampen met dit probleem. Zo heeft Rotterdam vorig jaar alle ouders en kinderen willen informeren via onderwijs. Alle basisscholen hebben een informatiepakket gekregen zodat ze een uur lang informatie kunnen geven over het gebruik van lachgas. In Culemborg deden ze een oproep om alle lachgaspatronen te verzamelen om vervolgens breed te laten zien wat het maatschappelijke probleem in hun gemeente. Een hele boel gemeentes hebben op hun site informatie staan over het gevaar van grootschalig gebruik van lachgas. De gemeente Arnhem heeft op dit moment een vrij minimaal beleid op gebied van lachgas preventie in vergelijking tot andere gemeentes. Zelfs het informeren van inwoners over lachgas op de gemeentesite is niet vinden. Ook bij andere gemeentelijke instellingen zoals de GGD Gelderland is nauwelijks iets te vinden op een algemene informatiebrief aan ouders na van het Trimbos instituut of op de site van verslavingszorg Iriszorg. Hierdoor kunnen ouders zich niet goed informeren over het effect van lachgas.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Maandag staking bussen voor onbepaalde tijd!

trolleybussen
Foto: Provincie Gelderland
Maandag kunnen OV reizigers hun borst nat maken. Want vanaf maandag wordt er voor onbepaalde tijd gestaakt! De Arriva-trein rijdt wel van Winterswijk naar Arnhem, Breng-trein van Arnhem – Doetinchem gaat mogelijk niet rijden. Keolis bussen (Veluwen en Noord-Achterhoek) Breng en Syntus rijden niet. Maar de Arriva-bussen rijden weer wel!

Het is weer feest in OV land! Want vakbond FNV heeft een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd. De bond en werkgevers  zijn niet steeds niet tot overeenstemming gekomen over een nieuwe cao Openbaar Vervoer (OV). Maar niet alle buschauffeurs gaan staken. Want Arriva valt onder een andere cao.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderfeestje? Vergeet de ballenbak van Mc Donalds en ga lekker naar de film!

Foto: Pixabay

Vele kinderfeestjes zijn versleten in de ballenbak van Mc Donalds… Maar denk eens aan die momenten dat één van die kids moest spugen in de ballenbak na een Happy Meal! Daarnaast was het een ramp om je kinderen uit te krijgen! Tegenwoordig kun je heel makkelijk je kinderen vermaken bij Pathé. Geen gedoe en vooral veel gemak! 

Vervang de ballenbak voor een bioscoopfilm en een happy meal voor een Kinds Combo en je hebt het vernieuwde kinderfeestje! Want met een Pathé Filmfeestje kunnen kinderen t/m 11 jaar hun verjaardag in de bioscoop komen vieren met hun vriendjes en vriendinnetjes! Naast een leuke ontvangst en een cadeautje voor de jarige, zien zij de gekozen film vanaf de mooiste plekken in de zaal en kan er een Kids Combo worden besteld. Een Kids Combo bestaat uit een doosje met daarin een drankje zonder prik, zoete of zoute popcorn, snoep en een cadeautje. De Kids Combo is speciaal samengesteld voor kinderen en is verkrijgbaar in de shop.

 Geen zin om nog moeilijk te doen voor een kinderfeestje? Reserveer het filmfeestje via de site van Pathé en vier de verjaardag op z’n best!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

En de winnaar van het Gouden Hert is…..

foto: IHVA
Dinsdag zijn de eerste Gouden Herten uitgereikt! De nieuwste filmprijs is een tegenhanger van de Gouden Kalf en is alleen bedoeld voor Gelderse filmmakers. De eerste prijzen zijn uitgereikt aan Ben Brand, Sil van der Woerd en Daniël Bakker. De prijzen zijn in het nieuwe Focus Filmtheater uitgereikt.

Even was er onduidelijkheid waarom opeens het hert op Willemsplein in het Goud was. Maar onze collega’s van de Gelderlander wisten gelijk de dader te traceren, namelijk het Gelderse Doek. Zij reikten dinsdag avond een prijs uit voor beste korte film, beste lange film en

Beste lange film

De in Arnhem geboren Ben Brand won ‘Beste lange film’ met ‘Vind die domme trut en gooi haar in de rivier’.

Beste korte film

De film ‘Groei’ van Sil van der Woerd won in catagorie ‘Beste korte film’. Sil studeerde op ArtEZ in Arnhem en slaagde in 2015 cum laude af.

Beste studentenfilm

Student Daniël Bakker wist de Gouden Hert te veroveren voor ‘Beste studentenfilm’ met de film ‘Touch the Leather’.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair