Connect with us
Korenkwartier

Nieuws

Een jaarlijkse duurzaamheidsprijs ter ere van Dirk Zeldenrust

foto: Club van Dirk

Eind 2017 is op 62-jarige leeftijd Dirk Zeldenrust overleden, een Arnhemse wereldverbeteraar bij uitstek. Om Dirk’s gedachtegoed en dadendrang in ere te houden heeft een aantal getrouwen rond Dirk, de zo genoemden ‘Club van Dirk’ het initiatief genomen de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs in het leven te roepen.

Groen hart

Het lukte Dirk regelmatig om duurzaamheid te agenderen, de juiste mensen samen te brengen en initiatieven te stimuleren. Dirk werd het Arnhemse groene geweten voor zijn wijk, voor de gemeente en voor bedrijven. Een missie die hij nooit beu was. Liever gisteren dan vandaag moest de stad ‘all electric’ en groen worden. Legde iemand tien zonnepanelen op zijn dak, dan vroeg Dirk waarom het er geen twintig waren. Dirk was vanaf 2005 initiatiefnemer en aanjager van de duurzaamheidsactiviteiten in Sint Marten-Sonsbeekkwartier, de wijk waarin hij woonde. Hij stond aan de wieg van wat nu De Groene Vos is. Met recht was Dirk trots op de resultaten van zijn Arnhemse waterstoflobby waaraan hij als aanjager en doorbijter een grote bijdrage heeft geleverd.

Geen woorden, maar daden!

De energie die Dirk zijn leven lang heeft besteed aan zijn groene missie blijft inspireren. Geen woorden, maar daden. Dirk’s dadendrang krijgt navolging in de vorm van een groene stimuleringsprijs. Jaarlijks wordt een prijs toegekend aan een persoon of organisatie die – net als Dirk – onderkent dat een betere wereld niet kan wachten. Onderzoekers of studenten die werken aan duurzame innovaties kunnen in aanmerking komen maar ook natuurbeschermers, groene ondernemers of mensen die initiatieven nemen om hun buurt te verduurzamen. Het doel van de prijs is duurzame activiteiten en projecten in Arnhem te stimuleren. Duurzaamheid moet daarbij breed worden opgevat: energie en klimaat, circulaire economie en biodiversiteit. Zowel grote als kleine initiatieven kunnen in aanmerking komen voor de stimuleringsprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000, – waarbij als eis wordt gesteld dat het bedrag wordt aangewend om het winnende initiatief te versterken en/of uit te bouwen.

Fonds van Dirk

De prijs wordt ter beschikking gesteld uit het Fonds van Dirk dat gevoed wordt door personen en bedrijven die het gedachtegoed van Dirk en/of duurzame projecten en initiatieven een warm hart toedragen. De eerste donaties zijn al ontvangen. Meer donaties voor dit doel zijn van harte welkom. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die bestaat uit Margreet van Gastel (voorzitter, oud-wethouder duurzaamheid gemeente Arnhem), Tinus Hammink (programmamanager Expertisecentrum Duurzame energie van de HAN) en Jos Spanbroek (beeldend kunstenaar en bedenker van de Spelerij/Uitvinderij te Dieren).

In november 2018 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. Wie mee wil dingen naar de prijs, vindt alle informatie, voorwaarden en beoordelingscriteria op http://degroenevos.nl/duurzaamheidsprijs/

Inzendingen kunnen tot 15 oktober 2018 worden ingediend bij De Groene Vos via dirkzeldenrustprijs@degroenevos.nl . Daarvoor dient het inschrijfformulier gebruikt te worden dat te downloaden is via http://degroenevos.nl/duurzaamheidsprijs/

Reacties

Reacties

Nieuws

Maandag staking bussen voor onbepaalde tijd!

trolleybussen
Foto: Provincie Gelderland
Maandag kunnen OV reizigers hun borst nat maken. Want vanaf maandag wordt er voor onbepaalde tijd gestaakt! De Arriva-trein rijdt wel van Winterswijk naar Arnhem, Breng-trein van Arnhem – Doetinchem gaat mogelijk niet rijden. Keolis bussen (Veluwen en Noord-Achterhoek) Breng en Syntus rijden niet. Maar de Arriva-bussen rijden weer wel!

Het is weer feest in OV land! Want vakbond FNV heeft een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd. De bond en werkgevers  zijn niet steeds niet tot overeenstemming gekomen over een nieuwe cao Openbaar Vervoer (OV). Maar niet alle buschauffeurs gaan staken. Want Arriva valt onder een andere cao.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderfeestje? Vergeet de ballenbak van Mc Donalds en ga lekker naar de film!

Foto: Pixabay

Vele kinderfeestjes zijn versleten in de ballenbak van Mc Donalds… Maar denk eens aan die momenten dat één van die kids moest spugen in de ballenbak na een Happy Meal! Daarnaast was het een ramp om je kinderen uit te krijgen! Tegenwoordig kun je heel makkelijk je kinderen vermaken bij Pathé. Geen gedoe en vooral veel gemak! 

Vervang de ballenbak voor een bioscoopfilm en een happy meal voor een Kinds Combo en je hebt het vernieuwde kinderfeestje! Want met een Pathé Filmfeestje kunnen kinderen t/m 11 jaar hun verjaardag in de bioscoop komen vieren met hun vriendjes en vriendinnetjes! Naast een leuke ontvangst en een cadeautje voor de jarige, zien zij de gekozen film vanaf de mooiste plekken in de zaal en kan er een Kids Combo worden besteld. Een Kids Combo bestaat uit een doosje met daarin een drankje zonder prik, zoete of zoute popcorn, snoep en een cadeautje. De Kids Combo is speciaal samengesteld voor kinderen en is verkrijgbaar in de shop.

 Geen zin om nog moeilijk te doen voor een kinderfeestje? Reserveer het filmfeestje via de site van Pathé en vier de verjaardag op z’n best!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

En de winnaar van het Gouden Hert is…..

foto: IHVA
Dinsdag zijn de eerste Gouden Herten uitgereikt! De nieuwste filmprijs is een tegenhanger van de Gouden Kalf en is alleen bedoeld voor Gelderse filmmakers. De eerste prijzen zijn uitgereikt aan Ben Brand, Sil van der Woerd en Daniël Bakker. De prijzen zijn in het nieuwe Focus Filmtheater uitgereikt.

Even was er onduidelijkheid waarom opeens het hert op Willemsplein in het Goud was. Maar onze collega’s van de Gelderlander wisten gelijk de dader te traceren, namelijk het Gelderse Doek. Zij reikten dinsdag avond een prijs uit voor beste korte film, beste lange film en

Beste lange film

De in Arnhem geboren Ben Brand won ‘Beste lange film’ met ‘Vind die domme trut en gooi haar in de rivier’.

Beste korte film

De film ‘Groei’ van Sil van der Woerd won in catagorie ‘Beste korte film’. Sil studeerde op ArtEZ in Arnhem en slaagde in 2015 cum laude af.

Beste studentenfilm

Student Daniël Bakker wist de Gouden Hert te veroveren voor ‘Beste studentenfilm’ met de film ‘Touch the Leather’.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair