Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Steun voor Kunstwerkplaats Schuytgraaf

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering wat ging over de kunstwerkplaats van Schuytgraaf.

‘Een groene biotoop met bijen en paarden, een moderne stadsoase’, zo omschrijft dhr. van Bunningen, bewoner van de kunstwerkplaats in Schuytgraaf, zijn leefomgeving. De kunstwerkplaats moet ruimte maken voor woningen en (vooralsnog) per 1 september de huidige locatie verlaten. Omdat een concrete oplossing nog niet voor handen is, vond hier deze week een rondetafelgesprek over plaats met de lokale politici. Dit initiatief kwam van de ouders van de naastgelegen BSO Kunstig en Zo die in de Kunstwerkplaats een belangrijke toegevoegde waarde zien voor de ontwikkeling van hun kinderen die hierdoor veelvuldig in aanraking komen met dieren, natuur en kunst. In korte tijd wisten zij al 700 handtekeningen te verzamelen voor behoud van de kunstwerkplaats in de wijk Schuytgraaf.

Ziel in Schuytgraaf

Dhr. Pietersen vertelt hoe het in 1992 allemaal begon aan de Koningsweg 37 in Arnhem. Een groep kunstenaars voelde zich ‘gedwongen’ om te kraken en creëerde een omgeving waar kunst en cultuur geleefd en beleefd kon worden ‘een vrijplaats zoals een vrijplaats bedoeld is’. Toen ze ook van de volgende tijdelijke locatie Saksen Weimar moesten vertrekken en Schuytgraaf aangeboden kregen had niemand daar zin in. ‘Het was een dooie kleiakker, al denken we daar nu heel anders over.’ Het is de Kunstwerkplaats gelukt om een stuk ziel in de wijk te brengen. Een plek waar je wordt uitgedaagd om anders te kijken en te denken.

Het verhaal lijkt gehoor te vinden bij de aanwezige politici. Een voorstel van Mark Koenders (GroenLinks) om met een motie te komen waarin de gemeenteraad uitspreekt dat behoud van de Kunstwerkplaats prioriteit heeft, lijkt op brede steun te kunnen gaan rekenen. Niet alleen van de usual suspects op het gebied van natuur en cultuur, ook Leendert Combee (VVD) is op bezoek geweest bij de Kunstwerkplaats en was onder de indruk. Al was het alleen al omdat zijn geliefde Peugeot 504 uit 1978 er niet uit de toon viel. Momenteel worden er nog twee locaties onderzocht op haalbaarheid, Bakenhof en Elsweide. De krakers van weleer zijn ook meegegroeid met hun tijd en zelfs een huursom is bespreekbaar.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair