Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Hondekop brengt kinderen Ome Joop van Groningen naar Den Bosch

Foto: Dick van der Eijk

De 68e editie van deze zomer is nu al uniek te noemen. Naast de fiets nemen de kinderen ook een stuk de trein. Kinderen die normaal niet op vakantie zouden gaan, beleven een evenement om nooit meer te vergeten. Via Arnhem, Ulft, Deventer, Hellendoorn, Hoogeveen komt het wielerpeloton op vrijdag 27 juli aan in Groningen. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de jeugdwielerronde doet Ome Joop’s Tour de hoofdstad van de gelijknamige provincie aan. 

Efteling

De zondag is in Ome Joop’s Tour de rustdag, waar de organisatie sinds jaar en dag te gast is in De Efteling. Dat is ook in 2018 weer het geval. Alleen, vanuit Groningen naar Brabant op de fiets is zelfs voor deze helden iets teveel van het goede. Op zaterdag 28 juli vindt daarom een verplaatsing per trein plaats.

Hondekop

En niet zomaar een trein: Ome Joop’s Tour is gast van een echte Hondekop uit 1960. Deze oude nostalgische NS trein -ook wel Mat’54 geheten- is sinds 1996 in het trotse bezit van Stichting Hondekop. Kortom, het betreft hier een unieke verplaatsing. Deze treinreis is buiten de normale dienstregeling ingepland en komt o.a. langs de stations van Assen, Zwolle, Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Oss om te eindigen in Den Bosch, waarvandaan de 156 kinderen per fiets naar Loon op Zand vertrekken. In Arnhem, thuishaven van Ome Joop’s Tour, zal de Hondekop gedurende ruim 20 minuten stilstaan op het Centraal Station.

Vrijwilligers Ome Joop

De Hondekop wordt deze dag bestuurd door Thijs de Vries, tevens vrijwilliger van Ome Joop’s Tour. Nancy de Vries en Kim Kuil nemen de taak van hoofdconducteur op zich.  Anastasie Loembet, conductrice bij NS heeft er al zin in: ‘Deze kinderen krijgen hun eigen trein en ik weet zeker dat het heel gezellig zal worden.’

1950 ontmoet 1960

Erik de Zwart is voorzitter van Stichting Hondekop en doordrongen van het speciale karakter van juist deze reis: ‘De Hondekop heeft zijn eerste rit in 1960 gemaakt, Ome Joop’s Tour beleefde zijn eerste editie in 1950. Hoe bijzonder is het dan dat deze twee stukken Nederlandse geschiedenis elkaar anno 2018 ontmoeten. De doelstelling van Ome Joop’s Tour om kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar een ervaring voor het leven te bieden spreekt ook mij enorm aan. Extra mooi is het feit dat wij met de inzet van De Hondekop een bijdrage kunnen leveren aan de verbinding tussen Groningen en Arnhem. Twee steden waar armoedebestrijding een belangrijk thema is.’
Stichting Hondekop heeft als doel het rijvaardig houden van Hondekoptreinstel 766 -type mat’ 54- uit 1960. Bijzonder aan dit treinstel is dat het in Nederland, bij Werkspoor in Utrecht, gebouwd is. Het treinstel is 100 meter lang en daarmee is het de langste museumtrein van Nederland. Vrijwilligers van de stichting hebben het treinstel de afgelopen jaren grondig opgeknapt en gebruiken het treinstel voor bijzondere treinritten.

Aanmelden voor de editie van 2018 kan nog steeds op www.omejoopstour.nl. De mensen van tv-studio Het Nieuwe Kader uit Arnhem zullen filmopnames van de treinreis maken.

Reacties

Reacties

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair