Connect with us
Korenkwartier proeft

Nieuws

Yildirim Usta (Denk/Verenigd Arnhem) gebruikt Tweede Wereldoorlog richting PVV en SP

foto: Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was bij een stevig debat afgelopen woensdag in de gemeenteraad. Daar stonden Denk/Verenigd Arnhem en aan de andere kant PVV en SP lijnrecht tegenover elkaar.

Op verzoek van de PVV, met ondersteuning van vijf andere partijen, vond deze week het debat plaats over het Turkse festival dat dit weekend in Park Presikhaaf plaatsvindt. Infiltratie van de Turks fascistische beweging Grijze Wolven werd vermoed, onder meer zouden diverse deelnemers aan het evenement twee jaar geleden de bekende ‘wolven-groet’ hebben gebracht. Vicevoorzitter van het festival Abuzet Bozbiyik meldt zich als inspreker en heeft een zeer redelijk betoog. Zijn organisatie bestaat volgens hem uit vrijwilligers die niet gescreend worden op  politieke voorkeur omdat de organisatie niet politiek is. Wel zal hij er alles aan doen om uitingen die gelinkt kunnen worden aan de Grijze Wolven te weren, hier heeft hij de betrokkenen al op aangesproken. Hij nodigt iedereen uit het festival te bezoeken om zelf een oordeel te vormen, dit lijkt mij een goede suggestie.

Grijze Wolven en Anti-Armeens

Koen Verheij (PVV) en Gerrie Elfrink (SP) betogen dat er toch sterke signalen zijn van sympathisatie met de Grijze Wolven. Het was niet moeilijk om op social media foto’s te vinden van bij de organisatie betrokken individuen die de Grijze Wolven-groet brengen en zelfs kinderen in militaire uniformen die dezelfde groet laten zien. De in Turkije populaire zanger  Ozan Manas die voor het festival geboekt staat zou teksten zingen die vertaald het volgende zeggen over Armeniërs ‘Jullie die mijn opa en oma hebben afgeslacht en doen baden in bloed. Jullie die zich sterken met de leugen van de genocide, we hebben nog een rekening te vereffenen met jullie. We luisteren niet naar het kraken van de steen van het geduld of we leggen jullie het eeuwige zwijgen op of we laten jullie bloed ophoesten.’ Als deze vertaling juist is dan is dit inderdaad een verwerpelijke tekst. Dhr. Bozbiyik geeft aan onvoldoende op de hoogte te zijn van de inhoud van de liederen van Ozan Manas en de organisatie heeft inmiddels laten weten de geboekte artiesten op te hebben gedragen dit soort aanstootgevende teksten achterwege te laten.

Vergelijkingen Tweede Wereldoorlog

Was het daar maar bij gebleven. Het debat kreeg een zeer grimmige wending toen Yildirim Usta (Denk/Verenigd Arnhem) het woord nam. Na de PVV en de SP eerst xenofobisch-rechts en xenofobisch-links genoemd te hebben verweet hij de PVV een maatschappij na te streven waarin alleen ‘lebensraum’ is voor de joods-christelijke traditie. Voorzitter Daniel Becker vroeg hem of hij zelf het gebruik van het woord ‘lebensraum’ in deze raadszaal ook niet beneden alle peil vond, waarop zijn reactie was, ‘nee zeker niet, omdat de stijl van de PVV ons doet denken aan de jaren ’30 van de vorige eeuw’. Dhr. Usta was nog niet klaar en na zijn volgende vergelijking met de ‘staatssicherheitsdienst’ werd het debat geschorst waarop de voorzitter hem maande zijn toon te matigen. In de zaal proef je de verbijstering, teleurstelling en afkeer bij zowel politici als toeschouwers om wat zich hier heeft afgespeeld tussen onze volksvertegenwoordigers. Het imago van de Arnhemse gemeenteraad waar omgangsvormen al zo vaak onderwerp van discussie waren, zal hierdoor opnieuw een deuk oplopen. In een interview met RTV Arnhem later op de avond laat dhr. Usta weten pal achter zijn uitspraken te staan. Volgens Gerrie Elfrink heeft Denk/Verenigd Arnhem daarmee bewezen dat zij een verlengstuk is van de lange arm uit Ankara.

Hoe nu verder?

Kürṣat Bal, fractievoorzitter van Denk/Verenigd Arnhem, laat weten dat de partij ‘nog op zoek is naar de juiste toon’. Is dit een verkapte mea culpa? Het is nauwelijks voor te stellen dat dhr. Bal zich herkent in de bewoordingen van zijn collega-raadslid Usta. We kennen hem als de man van de inclusie die altijd in zeer beschaafde en genuanceerde bewoordingen de verbinding probeert te zoeken en hiermee veel respect heeft weten te winnen. Zijn partij groeit, gaat hij moeite krijgen de kikkers in de kruiwagen te houden? Hoe gaat hij deze plooien weer glad strijken? Je gunt deze sympathieke man de netelige situatie niet waarin hij terecht is gekomen.

Dhr. Bozbiyik liet ons tijdens zijn betoog kennismaken met een voor mij nieuw Turks gezegde ‘een vruchtdragend boom daar gooit men stenen naar’. Laten we hopen dat we zo snel mogelijk weer elkaars volgroeide vruchten kunnen zien zonder de behoefte te voelen een steen te gooien.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Nieuws

Justin Timberlake vrijdag in Arnhem

foto: Man of the Woods tour

Vrijdag staat Justin Timberlake in Arnhem. Daar heeft hij in het Gelredome zijn ‘The Man of The Woods’ tour. Voor de fans is er nog goed nieuws! Er zijn nog tickets….

The Man of The Woods tour begint op 22 juni in Parijs en bevat 16 optredens in onder meer Londen, Amsterdam, Stockholm, Kopenhagen,  Berlijn en onze Arnhem. In het Gelredome heeft hij een groot podium waar het hele publiek van kan genieten.

Er zijn nog tickets

Je zou verwachten dat het concert van de wereldster in Arnhem al helemaal is uitverkocht, maar er zijn gelukkig nog kaartjes te koop voor de fans. Timberlake is een van de populairste artiesten van de laatste jaren. Zo scoorde hij grote hits met nummers als Can’t stop the feeling, Say something en Love never felt so good. Wil je nog naar het concert? Kijk dan hier of er nog tickets zijn!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Maarten van der Weijden zwom ook voor de Arnhemse Helen Dowling Instituut

foto: Maarten van der Weijden foundation

Maarten van der Weijden startte zaterdagochtend 18 augustus met de 11stedenzwemtocht. Het doel was om 200 km te zwemmen en daarmee geld op te halen voor 11 onderzoeken met betrekking tot kanker. Een van de onderzoeken waar hij voor zwom was van het onderzoek ‘REFINE’ van het Arnhemse Helen Dowling Instituut (HDI). Na maar liefst 163 km moest Maarten zijn zwemtocht staken omdat hij ziek was. Het HDI was op verschillende momenten aanwezig om Maarten aan te moedigen en binnen te halen in Leeuwarden. Dinsdag avond werd bekend gemaakt dat Maarten 3,5 miljoen bij elkaar heeft gezwommen en de teller loopt nog steeds omhoog. 

Held

Helen Dowling Instituut is trots op de prestatie van Maarten. “Wat een ongelooflijke prestatie heeft Maarten neergezet. Wij zijn ontzettend onder de indruk van zijn zwemtocht en ook wat dit heeft losgemaakt in Nederland. Met het fantastische bedrag dat Maarten heeft opgehaald kan meer onderzoek worden gedaan naar kanker. Niet alleen naar kankerbehandelingen, maar ook naar de kwaliteit van leven bij kanker. Vermoeidheid bij kanker is een van de meest voorkomende klachten waar in veel gevallen iets aan te doen is. Er is alleen meer onderzoek nodig naar wat voor wie werkt, en daar moet meer onderzoek naar worden gedaan” aldus Renate Koers, manager Communicatie & Fondsenwerving bij het HDI.

Onderzoek naar vermoeidheid bij kanker

Zeker één op de drie patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. De afgelopen jaren zijn er zeer uiteenlopende interventies ontwikkeld om chronische vermoeidheid na kanker te verminderen. Uit het onderzoek Fitter na Kanker is gebleken dat verschillende e-health interventies effectief zijn in het verminderen van chronische vermoeidheid na kanker. We weten echter nog onvoldoende welk type interventie, of welke combinatie, nu het beste werkt voor welke cliënt. Daarom is het vervolgonderzoek Refine gestart. “We willen kunnen voorspellen welke e-therapie, of combinatie van therapieën, het beste werkt voor welke cliënt. Er wordt hiermee op individueel niveau gekeken naar factoren die bepalen welke behandeling het best aansluit bij de cliënt. Zo hopen we bij te dragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben gehad en last houden van ernstige vermoeidheid als gevolg van de ziekte” zegt Marije van der Lee, hoofd onderzoek bij het HDI.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ødegaard nieuwste aanwinst Vitesse

Martin Ødegaard is komend seizoen Vitessenaar. De 19-jarige Noor wordt voor een seizoen gehuurd van Real Madrid.

Ødegaard debuteerde in 2014 als 15-jarige bij het Noorse Strømsgodset IF. In augustus van dat jaar debuteerde de linksbenige Ødegaard ook in het nationaal elftal van Noorwegen. In januari 2015 tekende de Noor een meerjarig contract bij de Spaanse topclub Real Madrid. Vanaf januari 2017 is de aanvallende middenvelder al een bekend gezicht in de Eredivisie, aangezien hij voor anderhalf jaar op huurbasis uitkwam voor sc Heerenveen.

image

Ødegaard over zijn nieuwe club: “De afgelopen anderhalf jaar heb ik al in de Eredivisie gespeeld. Ik ben toen onder de indruk geraakt van Vitesse. Ik heb Vitesse leren kennen als een goed voetballende ploeg, met een aanvallende en dominante spelopvatting. Ik denk dat die manier van spelen mij goed ligt. Ook heeft Vitesse laten zien jonge spelers een kans te durven geven. Daarom ben ik blij met de kans die Vitesse mij biedt.”

image

Technisch directeur Marc van Hintum: “We zijn heel blij dat Martin voor Vitesse heeft gekozen. Ondanks interesse van andere clubs hebben we Martin kunnen overtuigen met de visie waar Vitesse voor staat. Martin beschikt over kwaliteiten die een team een impuls kunnen geven.”

image

Ødegaard , geboren in het Noorse Drammen, is het tiende nieuwe gezicht in de selectie van hoofdtrainer Leonid Slutskiy. Hij gaat spelen met rugnummer 18 en sluit per direct aan in Arnhem.

image

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair