Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Yildirim Usta (Denk/Verenigd Arnhem) gebruikt Tweede Wereldoorlog richting PVV en SP

foto: Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was bij een stevig debat afgelopen woensdag in de gemeenteraad. Daar stonden Denk/Verenigd Arnhem en aan de andere kant PVV en SP lijnrecht tegenover elkaar.

Op verzoek van de PVV, met ondersteuning van vijf andere partijen, vond deze week het debat plaats over het Turkse festival dat dit weekend in Park Presikhaaf plaatsvindt. Infiltratie van de Turks fascistische beweging Grijze Wolven werd vermoed, onder meer zouden diverse deelnemers aan het evenement twee jaar geleden de bekende ‘wolven-groet’ hebben gebracht. Vicevoorzitter van het festival Abuzet Bozbiyik meldt zich als inspreker en heeft een zeer redelijk betoog. Zijn organisatie bestaat volgens hem uit vrijwilligers die niet gescreend worden op  politieke voorkeur omdat de organisatie niet politiek is. Wel zal hij er alles aan doen om uitingen die gelinkt kunnen worden aan de Grijze Wolven te weren, hier heeft hij de betrokkenen al op aangesproken. Hij nodigt iedereen uit het festival te bezoeken om zelf een oordeel te vormen, dit lijkt mij een goede suggestie.

Grijze Wolven en Anti-Armeens

Koen Verheij (PVV) en Gerrie Elfrink (SP) betogen dat er toch sterke signalen zijn van sympathisatie met de Grijze Wolven. Het was niet moeilijk om op social media foto’s te vinden van bij de organisatie betrokken individuen die de Grijze Wolven-groet brengen en zelfs kinderen in militaire uniformen die dezelfde groet laten zien. De in Turkije populaire zanger  Ozan Manas die voor het festival geboekt staat zou teksten zingen die vertaald het volgende zeggen over Armeniërs ‘Jullie die mijn opa en oma hebben afgeslacht en doen baden in bloed. Jullie die zich sterken met de leugen van de genocide, we hebben nog een rekening te vereffenen met jullie. We luisteren niet naar het kraken van de steen van het geduld of we leggen jullie het eeuwige zwijgen op of we laten jullie bloed ophoesten.’ Als deze vertaling juist is dan is dit inderdaad een verwerpelijke tekst. Dhr. Bozbiyik geeft aan onvoldoende op de hoogte te zijn van de inhoud van de liederen van Ozan Manas en de organisatie heeft inmiddels laten weten de geboekte artiesten op te hebben gedragen dit soort aanstootgevende teksten achterwege te laten.

Vergelijkingen Tweede Wereldoorlog

Was het daar maar bij gebleven. Het debat kreeg een zeer grimmige wending toen Yildirim Usta (Denk/Verenigd Arnhem) het woord nam. Na de PVV en de SP eerst xenofobisch-rechts en xenofobisch-links genoemd te hebben verweet hij de PVV een maatschappij na te streven waarin alleen ‘lebensraum’ is voor de joods-christelijke traditie. Voorzitter Daniel Becker vroeg hem of hij zelf het gebruik van het woord ‘lebensraum’ in deze raadszaal ook niet beneden alle peil vond, waarop zijn reactie was, ‘nee zeker niet, omdat de stijl van de PVV ons doet denken aan de jaren ’30 van de vorige eeuw’. Dhr. Usta was nog niet klaar en na zijn volgende vergelijking met de ‘staatssicherheitsdienst’ werd het debat geschorst waarop de voorzitter hem maande zijn toon te matigen. In de zaal proef je de verbijstering, teleurstelling en afkeer bij zowel politici als toeschouwers om wat zich hier heeft afgespeeld tussen onze volksvertegenwoordigers. Het imago van de Arnhemse gemeenteraad waar omgangsvormen al zo vaak onderwerp van discussie waren, zal hierdoor opnieuw een deuk oplopen. In een interview met RTV Arnhem later op de avond laat dhr. Usta weten pal achter zijn uitspraken te staan. Volgens Gerrie Elfrink heeft Denk/Verenigd Arnhem daarmee bewezen dat zij een verlengstuk is van de lange arm uit Ankara.

Hoe nu verder?

Kürṣat Bal, fractievoorzitter van Denk/Verenigd Arnhem, laat weten dat de partij ‘nog op zoek is naar de juiste toon’. Is dit een verkapte mea culpa? Het is nauwelijks voor te stellen dat dhr. Bal zich herkent in de bewoordingen van zijn collega-raadslid Usta. We kennen hem als de man van de inclusie die altijd in zeer beschaafde en genuanceerde bewoordingen de verbinding probeert te zoeken en hiermee veel respect heeft weten te winnen. Zijn partij groeit, gaat hij moeite krijgen de kikkers in de kruiwagen te houden? Hoe gaat hij deze plooien weer glad strijken? Je gunt deze sympathieke man de netelige situatie niet waarin hij terecht is gekomen.

Dhr. Bozbiyik liet ons tijdens zijn betoog kennismaken met een voor mij nieuw Turks gezegde ‘een vruchtdragend boom daar gooit men stenen naar’. Laten we hopen dat we zo snel mogelijk weer elkaars volgroeide vruchten kunnen zien zonder de behoefte te voelen een steen te gooien.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Nieuws

Nieuwe hotspot ‘Miyagi and Jones’ in de maak

In de oude Albert Heijn aan de ir van muijlwijkstraat wordt er hard gewerkt om een Miyagi and Jones restaurant te openen. De hitsucces uit Utrecht slaat nu zijn deuren open richting Arnhem. Een combinatie van Aziatische streetfood met westerse dranken gaat het gevoel geven dat het beste van beide continenten elkaar ontmoeten.
Ondernemers Jian Lan, Harmen de Glint en Rick Ram openen vermoedelijk in november al de zaak Miyagi and Jones. In Utrecht is Miyagi and Jones een hotspot en nu willen de heren hun succes naar Arnhem brengen. De combinatie van westerse dranken gemixt met oosterse eten moet de Arnhemmer een nieuwe plek geven om zich te vertoeven. Dat de heren zin hebben om in Arnhem te veroveren laten ze zien in hun presentatie. “Wij willen het Arnhemse gevoel in onze zaak brengen. Wij zitten op een bijzondere plek tussen het centrum en het modekwartier en dat willen wij ook laten zien.” aldus Harmen de Glint. Hij laat in nog de bouwput zien waar de bar, open keuken, tafels en de bijzondere wanttekeningen gaan komen. Ook door de verbouwing van de ir van Muijlwijkstraat komt er een mooi groot terras voor de deur.

Voor de mensen die vroeger met veel plezier naar de film Karate kid keken herkennen de naam Miyagi vast wel. Hij was namelijk de leraar van Daniel in de eerste en tweede karate kid. De man die een vlieg kon vangen met zijn eetstokjes leerde de westerse Daniel alles over het oosten. Dat mr. Miyagi dol is op het les geven over de Aziatische cultuur is ook te zien in de nieuwste aanwinst van Arnhem.
Aziatische streetfood
Als je ooit in Azie bent geweest zie je dat er op vele plekken op straat eten wordt gemaakt en verkocht. Van kip tot vis en van koe tot vegetarisch, met gerechten zoals Bangkok Balls, Phuket Curry Fish, Go Budhha Gyozo en Black Tiger Prawns komt er een vernieuwing in de Arnhemse keuken. Ook moeten er in de toekomst leuke evenementen georganiseerd worden zoals kook workshops, een DJ tijdens het eten, ladies night, etc. Deze workshops worden in samen spraak met de gasten georganiseerd.

Personeel gezocht!
Een nieuwe zaak, heeft natuurlijk ook personeel nodig. Dus wil je werken in de nieuwe hotspot van Arnhem? Ze zoeken nog gastheren en -vrouwen, barbazen of -bazinnen, vliegensvlugge runners en kokkerellende keukenmedewerkers. Mocht je interesse hebben? Mail dan naar bedrijfsleider@miyagiandjones.nl.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

ABN AMRO sluit geldautomaat aan de Kronenburgpromenade

ABN AMRO sluit per 29 oktober 2018 de geldautomaat in Arnhem aan de Kronenburgpromenade 6. De bank heeft het voornemen om medio 2019 op een andere locatie in het winkelcentrum Kronenburg een geldautomaat te plaatsen. Geldopnamen en stortingen zijn tot die tijd bijvoorbeeld mogelijk bij de geldautomaat aan het Velperplein 25 in Arnhem. Op deze locatie is het ook mogelijk om sealbags te storten. 
 
ABN AMRO ziet al jaren een toename van het aantal PIN betalingen. Daarnaast blijft de bank met ongeveer 1250 geldautomaten verspreid over Nederland voorzien in een landelijke dekking. Klanten van ABN AMRO hebben bovendien de mogelijkheid om geld over te maken via Internet Bankieren en Mobiel Bankieren. Inmiddels maken klanten hier zo’n 85 miljoen keer per maand gebruik van. Naast geld overmaken zijn Internet Bankieren en Mobiel Bankieren onder andere te gebruiken voor het aanpassen van de daglimiet of het inzien van creditcardgegevens. 
Voor het vinden van de dichtstbijzijnde geldautomaat kunnen klanten terecht op de website van ABN AMRO.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair