Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Aanpak bijstandsfraude in Arnhem

foto: Flickr

In Arnhem krijgen 7600 Arnhemmers in 2017 een bijstandsuitkering. Maar niet elke Arnhemmer gaat er even goed mee om het hebben van een bijstandsuitkering. Daarom onderzoekt de gemeente Arnhem met regelmaat bij twijfels hoe Arnhem er mee om gaan. Maar op welke manier onderzoekt de gemeente dat eigenlijk?

In 2017 werden door de gemeente bij 441 huishoudens met bijstand onderzoek gedaan naar bijstandsfraude. Uiteindelijk bleek er bij 197 situaties een zo genoemde ‘fraudebedrag’ vastgesteld. Deze fraudebedrag moet uiteindelijk weer terugbetaald worden aan de gemeente Arnhem. Veel voorkomende type fraudes zijn niet een juiste woonsituatie, partnerfraude, zwijgen (inkomsten uit) vermogen, zwijgen witte en zwarte inkomsten.

Beleid op bijstandsfraude

De gemeente Arnhem controleert periodiek of mensen nog recht hebben op een uitkering. “Mensen worden er op gewezen dat zij belangrijke wijzigingen direct aan de gemeente moeten melden via een meldingsformulier. Bij vermoedens van fraude (opzettelijk geen, niet alle of verkeerde informatie geven) om daarmee een (hogere) uitkering te geven worden meldingen bijgehouden.” aldus Martine Baars, woordvoerder gemeente Arnhem.
Ongeveer vijftig meldingen komen per jaar komen van Arnhemmers of via me meldlijn van belastingdienst / UWV, de sociale verzekeringsbank of via consulenten van Werk en Inkomen.

Visie op middelen

Met de politie heeft de gemeente Arnhem de convenant ‘Joint Social Fraude’ getekend. Deze convenant is voor het uitwisselen van gegevens over vermoedens van fraude. Sinds 2015 werken gemeenten in Oost-Nederland samen om fraude op te sporen en te bestrijden. Deze samenwerkingsovereenkomst is getekend door de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie in Oost- Nederland. Door het samenwerken worden er jaarlijks tientallen uitkeringen stopgezet. Bij ongeveer een zevende van de mogelijke zaken wordt uiteindelijk misbruik vastgesteld. “Het College van Burgemeester en Wethouders willen aandacht voor fraude maar willen ook werken vanuit vertrouwen. Wij handhaven als het nodig is.” aldus Martine Baars. Zaken die meer dan €50.000,- bedragen wordt door de sociale rechercheurs van de gemeente onderzocht en wordt gezien als strafzaak. Strafbare zaken die in het buitenland plaatsvinden worden onderzocht door Internationaal Bureau Fraude-Informatie. “We oriënteren ons momenteel op mogelijkheden om ook themagewijs onderzoeken te doen naar vermogen in het buitenland.” aldus Martine Baars. Dit zijn overigens vaak langdurige onderzoeken die samenwerking zijn tussen gemeenten en rijksoverheid.

Hoe ver gaat de gemeente Arnhem?

Sommige gemeente gaan best ver om bijstandsfraude te signaleren. Zo worden er camera’s geplaatst, track and trace systemen onder de auto geplakt en worden zelfs kinderen ondervraagd. Maar hoe ver gaat gemeente Arnhem?
“Nee dat doen wij niet. Dit is overigens een bewuste keuze geweest van de gemeente Arnhem. Maar we zien wel dat veel gemeente hier anders over denken en mee omgaan.” aldus Martine Baars. “Omdat het maatwerk is, is het moeilijk te bepalen. Maar gemiddeld doen wij  per casus niet meer dan tien uur.  We proberen zaken met zo min mogelijk observaties af te doen. Op de vraag of ook minderjarige betrokken worden bij een onderzoek zoals sommige gemeente wel doen, is het antwoord: “Nee, als een kind opendoet wordt gevraagd of vader of moeder thuis is en een kind wordt nooit als ‘middel’ gebruikt om in contact te komen of om informatie te krijgen.”

Reacties

Reacties

Nieuws

Gouden Kalf eventjes in Arnhem

foto: IHVA

Gisteren werd er een Gouden Kalf op Willemsplein tijdelijk neergezet met een hijskraan. De grote Gouden Kalf van 1500 kilo en 4 meter hoog is neergezet om het Nederlands Film Festival te promoten. 

Vanaf 14:00 tot 18:00 stond het Gouden Kalf op Willemsplein. Het beeld is neergezet door de sponsor het het filmfestival L’OR en reist heel Nederland rond om uiteindelijk 25 september in Utrecht te eindigen. Daar wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden. De Gouden Kalf is met een hijskraan neergezet en opgehaald om naar de volgende locatie te gaan. Het beeld is compleet met bladgoud overgoten. Het is overigens niet voor het eerst dat er een gouden dier op Willemsplein stond. Paar maanden geleden was het hert ingepakt met goud papier voor het Gelderse Film Festival.

Nederlands Film Festival-directeur Silvia van der Heiden: “Ik ben blij met de samenwerking die we met L’OR hebben. Hierdoor slagen we er al drie jaar in het L’OR Gouden Kalveren Gala tot een enorm succes te maken.” John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland, voegt toe: “Het Nederlands Film Festival is bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. L’OR staat voor goud en eersteklas koffiebonen”. We zijn wat dat betreft een gouden match. We kijken dan ook erg uit naar het L’OR Gouden Kalveren Gala”.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sekswerkers blijven een zorg voor gemeente

foto: Wikimedia

Sekswerkers blijft een moeilijk onderwerp binnen de raad. Moet je nu de sekswerkers een veilige plek geven of juist op allerlei manieren het beroep in Arnhem laten uitsterven? Doen we nu genoeg of mag het nog een onsje meer?Woensdag avond spraken escort Mischa en de heer Boer van Non Nobis. Zij spraken in nadat D66-raadslid Susan van Oomen dit onderwerp ter spraken bracht.

Er blijven wantoestanden in Arnhem volgens sekswerker Micha. Ze vertelde dat transvrouwen geen plek krijgen in clubs, dat er nog steeds veel illegalen sekswerkers thuis of op afgelegen plekken klanten ontvangen. “Vorig jaar waren er 126 sekswerkers vermoord in Nederland. Hiervan zijn 86 zaken niet opgelost en 40 zaken wel.” aldus Micha. Maar er gebeuren nog steeds te veel problemen, want ruim 79% van de sekswerkers durft geen aangiften te doen omdat ze bang zijn voor gevolgen. Zo weten criminelen dat sekswerkers geen aangiften doen en worden dan ook beroofd. Volgens de heer Boer van Non Nobis is het onmogelijk om prostitutie

Schaf pasjes af!

Volgens sekswerker Micha moeten de pasjes worden afgeschaft voor de zorgzone. Veel sekswerkers willen graag veilig hun werk doen maar kunnen geen pasje krijgen van de gemeente. Hierdoor gaan vrouwen illegaal werken. Volgens wethouder Louwers heeft één sekswerker een pasje aangevraagd en gekregen van de gemeente. Echter bleek dat deze sekswerker niet meer in beeld is bij de gemeente Arnhem. Ook moet de gemeente tijdens controle bij thuiswerker niet gemeld worden bij de huurbaas zoals woningbouwcoöperaties of sekswerkers achtervolgen door de stadswacht bij sekswerkers.

De heer Boer van Non Nobis geeft aan een gebied te willen ontwikkelen waar sekswerkers veilig en comfortabel kunnen werken.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Cameratoezicht op industrie

foto: Pixabay

Prostitutie van minderjarige, drugs, trekken van wapens, dumpen van chemische afval en afval van fastfoodzaken, mishandeling en inbraak. Veel dingen gebeuren er in de nacht op diverse industrieterreinen in Arnhem. Dat laten bewoner Eelco Slont en dhr Heller van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (STAB) woensdag avond weten in de gemeenteraadsvergaderingen. Zij riepen op om camera’s te plaatsen op industrieterreinen in Arnhem.

Volgens de insprekers moeten camera’s op het industrieterrein ervoor zorgen dat er kwaliteitsverbetering komt in Arnhem. Daarnaast moet het ook zorgen voor een toenemende gevoel van veiligheid op terreinen in de nacht en het zal vooral afschrikken van mensen met criminele gedachten. STAB roept dan ook uit dat er één industriegebied te kiezen en daar te experimenteren tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Een deurtje verder

STAB denkt dat criminelen niet meer gaan kiezen voor een industrie waar camera’s hangen. “Criminelen zullen een deurtje verder nemen.” aldus dhr Heller. Ook bewoner van één van de industriegebieden Eelco Slont denkt dat crimineel gedrag in dit gebied zal afnemen als mensen de camera’s zien hangen.

Burgemeester Marcouch wil graag eerst in gesprek gaan met betrokken voordat er camera’s wordt geplaatst. Volgens de burgemeester zijn er te weinig meldingen om een zware middel als cameratoezicht toe te staan.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair