Connect with us

Nieuws

Aanpak bijstandsfraude in Arnhem

foto: Flickr

In Arnhem krijgen 7600 Arnhemmers in 2017 een bijstandsuitkering. Maar niet elke Arnhemmer gaat er even goed mee om het hebben van een bijstandsuitkering. Daarom onderzoekt de gemeente Arnhem met regelmaat bij twijfels hoe Arnhem er mee om gaan. Maar op welke manier onderzoekt de gemeente dat eigenlijk?

In 2017 werden door de gemeente bij 441 huishoudens met bijstand onderzoek gedaan naar bijstandsfraude. Uiteindelijk bleek er bij 197 situaties een zo genoemde ‘fraudebedrag’ vastgesteld. Deze fraudebedrag moet uiteindelijk weer terugbetaald worden aan de gemeente Arnhem. Veel voorkomende type fraudes zijn niet een juiste woonsituatie, partnerfraude, zwijgen (inkomsten uit) vermogen, zwijgen witte en zwarte inkomsten.

Beleid op bijstandsfraude

De gemeente Arnhem controleert periodiek of mensen nog recht hebben op een uitkering. “Mensen worden er op gewezen dat zij belangrijke wijzigingen direct aan de gemeente moeten melden via een meldingsformulier. Bij vermoedens van fraude (opzettelijk geen, niet alle of verkeerde informatie geven) om daarmee een (hogere) uitkering te geven worden meldingen bijgehouden.” aldus Martine Baars, woordvoerder gemeente Arnhem.
Ongeveer vijftig meldingen komen per jaar komen van Arnhemmers of via me meldlijn van belastingdienst / UWV, de sociale verzekeringsbank of via consulenten van Werk en Inkomen.

Visie op middelen

Met de politie heeft de gemeente Arnhem de convenant ‘Joint Social Fraude’ getekend. Deze convenant is voor het uitwisselen van gegevens over vermoedens van fraude. Sinds 2015 werken gemeenten in Oost-Nederland samen om fraude op te sporen en te bestrijden. Deze samenwerkingsovereenkomst is getekend door de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie in Oost- Nederland. Door het samenwerken worden er jaarlijks tientallen uitkeringen stopgezet. Bij ongeveer een zevende van de mogelijke zaken wordt uiteindelijk misbruik vastgesteld. “Het College van Burgemeester en Wethouders willen aandacht voor fraude maar willen ook werken vanuit vertrouwen. Wij handhaven als het nodig is.” aldus Martine Baars. Zaken die meer dan €50.000,- bedragen wordt door de sociale rechercheurs van de gemeente onderzocht en wordt gezien als strafzaak. Strafbare zaken die in het buitenland plaatsvinden worden onderzocht door Internationaal Bureau Fraude-Informatie. “We oriënteren ons momenteel op mogelijkheden om ook themagewijs onderzoeken te doen naar vermogen in het buitenland.” aldus Martine Baars. Dit zijn overigens vaak langdurige onderzoeken die samenwerking zijn tussen gemeenten en rijksoverheid.

Hoe ver gaat de gemeente Arnhem?

Sommige gemeente gaan best ver om bijstandsfraude te signaleren. Zo worden er camera’s geplaatst, track and trace systemen onder de auto geplakt en worden zelfs kinderen ondervraagd. Maar hoe ver gaat gemeente Arnhem?
“Nee dat doen wij niet. Dit is overigens een bewuste keuze geweest van de gemeente Arnhem. Maar we zien wel dat veel gemeente hier anders over denken en mee omgaan.” aldus Martine Baars. “Omdat het maatwerk is, is het moeilijk te bepalen. Maar gemiddeld doen wij  per casus niet meer dan tien uur.  We proberen zaken met zo min mogelijk observaties af te doen. Op de vraag of ook minderjarige betrokken worden bij een onderzoek zoals sommige gemeente wel doen, is het antwoord: “Nee, als een kind opendoet wordt gevraagd of vader of moeder thuis is en een kind wordt nooit als ‘middel’ gebruikt om in contact te komen of om informatie te krijgen.”

Reacties

Reacties

Archief

Vitesse en O’sonyq tekenen overeenkomst

Foto's: Vitesse

Vitesse en sportdrankproducent O’sonyq hebben vandaag de handtekeningen gezet onder een overeenkomst van 2,5 seizoen, waarmee O’sonyq official Sports Drink Supplier van Vitesse wordt. O’sonyq, een nieuwe speler in de markt van sports drinks, kent momenteel al samenwerkingen met de KNZB, de Italiaanse topclub Juventus en verschillende Nederlandse topsporters.

De nieuwe Official Sports Drink Partner van Vitesse heeft als eerste een geheel natuurlijke isotone sportdrank in de markt gezet en richt zich dan ook op gezonde voeding, iets wat goed past bij Vitesse. Het partnership tussen beide partijen wordt ingezet om bij onder andere partnerclubs bewustwording te creëren van het hoge gehalte suikers in huidige sportdranken, en de gezonde oplossing van O’sonyq.

image

Olivier Smit, commercieel directeur van Vitesse, over het nieuwe partnership: ‘’We zijn blij om O’sonyq als nieuwe supplier te mogen verwelkomen bij Vitesse. Onze gezamenlijke filosofie bleek een uitstekende basis om met elkaar in zee te gaan. Samen met O’sonyq proberen wij een gezonde leefstijl onder sporters, recreatief en professioneel, te stimuleren. Wij zijn enorm trots dat wij na de KNZB en grootmacht Juventus de volgende zijn met een dergelijk partnership.”

image

Marcel Kraaibeek, Chief Sales Officer O’sonyq: “Wij zijn trots dat we na de KNZB op onze thuismarkt dit partnership met de Vitesse zijn aangegaan. Tijdens de gesprekken is er altijd gezamenlijk gekeken naar een win-win situatie en heeft Vitesse ons een zeer goed gevoel gegeven om dit partnership tot een succes te maken. Vitesse is een fantastische club die altijd meestrijdt om Europees voetbal, dit in combinatie met de filosofie die men heeft met betrekking tot gezonde voeding, leefstijl en fitheid heeft voor ons de doorslag gegeven om de samenwerking aan te gaan.’

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Vitesse wint met 3-2 van Excelsior

foto's: Vitesse

Vitesse heeft haar eerste officiele overwinning van 2019 binnengesleept. In Arnhem werd door doelpunten van Navarone Foor, Bryan Linssen en Maikel van der Werff Excelsior Rotterdam verslagen. Voor de Rotterdammers wisten Marcus Edwards en Jerdy Schouten het net te vinden.

De ploeg van trainer Leonid Slutskiy begon het duel met Excelsior Rotterdam door de blessure van Matus Bero in dezelfde formatie als het laatste duel van het trainingskamp in Portugal. Vitesse ging fel van start, wat zich al vroeg in het duel uitbetaalde. Foor kreeg de bal na een handige één-twee met Linssen voor zijn voeten in het strafschopgebied en twijfelde geen seconde. Hij schoot de bal beheerst in de rechterhoek en tekende daarmee voor de 1-0 in GelreDome.

image

Enkele minuten later lieten ook de bezoekers van zich horen toen een voorzet van Edwards net niet aankwam bij Elias Omarsson. Direct hierna was het vervolgens weer de beurt aan de geel-zwarten. Alexander Büttner stoomde op over de linkerflank en gaf voor richting Oussama Darfalou, maar de spits kopte rakelings voorlangs het doel.

image

Met een half uur gespeeld kwam Vitesse dicht bij een verdubbeling van de voorsprong toen Vyacheslav Karavaev de bal voor het doel slingerde. Roy Beerens stond op de juiste plaats om de bal te ontvangen en haalde direct uit, maar Excelsior-goalie Alessandro Damen kon in een uiterste inspanning zijn inzet keren. Vrijwel direct na de aanval van Vitesse was het Excelsior dat op gelijke hoogte leek te komen toen Jurgen Mattheij een vrije trap van Luigi Bruins binnenkopte achter Eduardo. Na ingrijpen van de VAR kende scheidsrechter Van de Graaf echter geen doelpunt toe, maar een vrije trap voor Vitesse wegens duwen.

image

Tien minuten voor de rust werd het alsnog 2-0 voor de Arnhemmers nadat Linssen een hoekschop van Martin Ødegaard krachtig binnenkopte bij de eerste paal: 2-0. Voor rust creëerde Vitesse nog een aantal kansen via Beerens en Foor, maar gescoord werd er niet meer. Dit betekende dat het team van Leonid Slutskiy met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzocht.

image

In het tweede bedrijf besloot Slutskiy een wissel toe te passen waardoor Linssen in de kleedkamer achter bleef. Max Clark kwam voor hem in de plaats, waardoor Büttner twee linies opschoof en als linksbuiten fungeerde. Vijf minuten na rust moest Vitesse de tegentreffer waaraan zij in de eerste helft ontsnapte alsnog incasseren. Edwards schoot de bal van net buiten het strafschopgebied hard en laag in de hoek: 2-1.

image

Vitesse kwam na de aansluitingstreffer meerdere keren gevaarlijk voor het doel van de Rotterdammers, met als grootste kans een poging van Beerens. Ondanks kansen voor Vitesse was het Excelsior Rotterdam dat druk uitoefende op de Arnhemse defensie. In de 67e minuut was het opnieuw raak uit een vrije trap van Ødegaard. Dit maal vond de Noor het hoofd van aanvoerder Van der Werff, die het duel met zijn tegenstander overtuigend won en hard raak kopte: 3-1.

image

Lang kon Vitesse niet genieten van het vergroten van de marge. Slechts twee minuten na het doelpunt van Van der Werff was het Schouten die van grote afstand raak schoot voor Excelsior: 3-2. Met nog twintig minuten te spelen ging Darfalou ietwat aangeslagen naar de kant, waar Richonell Margaret klaar stond om in te vallen. Daarmee maakte Margaret, na zijn officieuze debuut tegen Livingston FC, zijn officiele debuut voor Vitesse.

image

De rappe jongeling werd direct aan het werk gezet door zijn ploeggenoten. In de 76e minuut werd Margaret weggestuurd door Ødegaard, waardoor hij kon schieten. Zijn inzet werd echter gekeerd door Excelsior-doelman Damen. Vijf minuten later bood Beerens hem, na een uiterst handige combinatie met Ødegaard, een haast niet te missen kans, maar het balletje breed van de nummer zeven bleek net te scherp voor Margaret.

image

In het restant van de wedstrijd konden beide ploegen geen grote kansen meer creëren, waardoor Vitesse de tweede seizoenshelft met een 3-2 overwinning opende. Dinsdag 22 januari reist het Arnhemse ensemble af naar Alkmaar voor het TOTO KNVB Beker-duel met AZ Alkmaar. De eerstvolgende wedstrijd in de Eredivisie is op 27 januari. Dan is Fortuna Sittard de tegenstander

Meer nieuws?

chico's place


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Martijn Janssen nieuwe Prins carnaval

Foto: On Ganse

Tijdens de feestelijke Prinsenkeuze afgelopen zaterdag 19 januari, zijn de nieuwe Jeugdprins en Prins van carnavalsvereniging de On-Ganse gepresenteerd.

Martijn Janssen zal het komende carnavalsseizoen ingaan als Prins Martijn I en aan zijn zijde staan de stoere Adjudant Koen en beeldschone Page Kirsten. Martijn is al jaren actief binnen de Carnavalsvereniging en zijn schoonvader was al eens Prins en zijn vrouw page. Zij weten dus hoe ze het carnavalsfeest moeten vieren. In het dagelijks leven heeft Prins Martijn I een fysiotherapiepraktijk en sportschool aan de Rijnkade. Zo houdt hij zijn leven in een gezonde balans.

Jeugdcarnaval

Het jeugdcarnaval wordt voorgegaan door Jeugdprins Reinier en Jeugdpage Sophie. Reiniers zus was al eerder Jeugdpage en Sophie is een geboren On-Ganse lid. Een mooi duo om er met de jongeren een fantastisch carnaval van te maken.

Musis

De On-Ganse is na een paar jaar afwezigheid weer terug in Musis en de kaartverkoop voor de carnavalsavonden onder leiding van dit kersverse trio is in volle gang. Voor wie wil meegaan in het feest van Prins Martijn I en Jeugdprins Reinier zijn kaarten voor alle dagen te bestellen via de site www.onganse.nl/tickets

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair