Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Gemeente doet zes jaar lang onderzoek naar invloed wijkondernemingen

Loesje-poster aan flat
foto: IHVA

De gemeente Arnhem en Wageningen University & Research gaan samen met zes Arnhemse sociale wijkondernemingen onderzoeken wat de effecten zijn van hun activiteiten op de gezondheid van de inwoners en de leefbaarheid van de wijk. De onderzoekers hopen tevens inzicht te krijgen in de succesfactoren van zulke ondernemingen.

Maandag 2 juli gaf wethouder Roeland van der Zee bij de Arnhemse wijkonderneming ‘De Beijer’ het startsein voor het onderzoeksproject. Het onderzoek duurt 4 jaar. Op de startbijeenkomst presenteren de zes deelnemende sociale wijkondernemingen zichzelf. Ook bespreken het onderzoekteam en de wijkondernemingen op welke manier zij samen het onderzoek de komende 4 jaar gaan aanpakken. Daarna ondertekenen alle deelnemende partijen een samenwerkingsverklaring.

Wijken leefbaarder maken

Wethouder Roeland van der Zee: “Levendige en leefbare wijken zijn van groot belang voor de stad. Sociale wijkondernemingen spelen daar een dankbare rol in. Het zijn initiatieven die met en door wijkbewoners zijn opgezet om de wijk aantrekkelijker en leefbaarder te maken.” Dat kunnen ontmoetingsplekken zijn waar mensen in de wijk samen komen, zoals een wijktuin of buurtrestaurant. Maar ook diensten zoals een buurgroenbedrijf of een wasserij.

Deze wijkinitiatieven hebben vaak tot doel om inwoners te ondersteunen en activeren en de leefomgeving van de buurt te verbeteren. Maar werkt dat ook zo? Op die vraag hopen de onderzoekers over 4 jaar antwoord te geven.

Het onderzoek

Gedurende het onderzoek worden in de wijken waar de sociale wijkondernemingen actief zijn onder meer enquêtes gehouden om het bereik van de initiatieven te onderzoeken. Daarnaast worden interviews gehouden met inwoners, initiatiefnemers van de sociale ondernemingen en medewerkers van de sociale wijkteams en de teams leefomgeving. Deze interviews zijn bedoeld om meer inzicht te krijgen in de gezondheidseffecten van de sociale wijkondernemingen. Zo willen de onderzoekers helder krijgen hoe en waarom inwoners actief worden in de wijk, welke betekenis dit voor hen heeft en op welke wijze dit bijdraagt aan hun gezondheid.

Deelnemers

Het project wordt uitgevoerd door de gemeente Arnhem en Wageningen University & Research en de zes Arnhemse sociale wijkondernemingen. Dit zijn De Wasplaats (wijkwaswinkel), STEVIG (welzijnsorganisatie in de Geitenkamp), Kunst op de Bult / De Beijer (ontmoetingsplek in de Geitenkamp), Buro MLBRGN (mediabureau dat werplekken biedt voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt), ’t Broek Omhoog (diverse activiteiten in het Arnhemse Broek) en De Blauwe Wijkeconomie (werken aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving in het Spijkerkwartier).

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair