Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Gemeente doet zes jaar lang onderzoek naar invloed wijkondernemingen

Loesje-poster aan flat
foto: IHVA

De gemeente Arnhem en Wageningen University & Research gaan samen met zes Arnhemse sociale wijkondernemingen onderzoeken wat de effecten zijn van hun activiteiten op de gezondheid van de inwoners en de leefbaarheid van de wijk. De onderzoekers hopen tevens inzicht te krijgen in de succesfactoren van zulke ondernemingen.

Maandag 2 juli gaf wethouder Roeland van der Zee bij de Arnhemse wijkonderneming ‘De Beijer’ het startsein voor het onderzoeksproject. Het onderzoek duurt 4 jaar. Op de startbijeenkomst presenteren de zes deelnemende sociale wijkondernemingen zichzelf. Ook bespreken het onderzoekteam en de wijkondernemingen op welke manier zij samen het onderzoek de komende 4 jaar gaan aanpakken. Daarna ondertekenen alle deelnemende partijen een samenwerkingsverklaring.

Wijken leefbaarder maken

Wethouder Roeland van der Zee: “Levendige en leefbare wijken zijn van groot belang voor de stad. Sociale wijkondernemingen spelen daar een dankbare rol in. Het zijn initiatieven die met en door wijkbewoners zijn opgezet om de wijk aantrekkelijker en leefbaarder te maken.” Dat kunnen ontmoetingsplekken zijn waar mensen in de wijk samen komen, zoals een wijktuin of buurtrestaurant. Maar ook diensten zoals een buurgroenbedrijf of een wasserij.

Deze wijkinitiatieven hebben vaak tot doel om inwoners te ondersteunen en activeren en de leefomgeving van de buurt te verbeteren. Maar werkt dat ook zo? Op die vraag hopen de onderzoekers over 4 jaar antwoord te geven.

Het onderzoek

Gedurende het onderzoek worden in de wijken waar de sociale wijkondernemingen actief zijn onder meer enquêtes gehouden om het bereik van de initiatieven te onderzoeken. Daarnaast worden interviews gehouden met inwoners, initiatiefnemers van de sociale ondernemingen en medewerkers van de sociale wijkteams en de teams leefomgeving. Deze interviews zijn bedoeld om meer inzicht te krijgen in de gezondheidseffecten van de sociale wijkondernemingen. Zo willen de onderzoekers helder krijgen hoe en waarom inwoners actief worden in de wijk, welke betekenis dit voor hen heeft en op welke wijze dit bijdraagt aan hun gezondheid.

Deelnemers

Het project wordt uitgevoerd door de gemeente Arnhem en Wageningen University & Research en de zes Arnhemse sociale wijkondernemingen. Dit zijn De Wasplaats (wijkwaswinkel), STEVIG (welzijnsorganisatie in de Geitenkamp), Kunst op de Bult / De Beijer (ontmoetingsplek in de Geitenkamp), Buro MLBRGN (mediabureau dat werplekken biedt voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt), ’t Broek Omhoog (diverse activiteiten in het Arnhemse Broek) en De Blauwe Wijkeconomie (werken aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving in het Spijkerkwartier).

Reacties

Reacties

Nieuws

Gouden Kalf eventjes in Arnhem

foto: IHVA

Gisteren werd er een Gouden Kalf op Willemsplein tijdelijk neergezet met een hijskraan. De grote Gouden Kalf van 1500 kilo en 4 meter hoog is neergezet om het Nederlands Film Festival te promoten. 

Vanaf 14:00 tot 18:00 stond het Gouden Kalf op Willemsplein. Het beeld is neergezet door de sponsor het het filmfestival L’OR en reist heel Nederland rond om uiteindelijk 25 september in Utrecht te eindigen. Daar wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden. De Gouden Kalf is met een hijskraan neergezet en opgehaald om naar de volgende locatie te gaan. Het beeld is compleet met bladgoud overgoten. Het is overigens niet voor het eerst dat er een gouden dier op Willemsplein stond. Paar maanden geleden was het hert ingepakt met goud papier voor het Gelderse Film Festival.

Nederlands Film Festival-directeur Silvia van der Heiden: “Ik ben blij met de samenwerking die we met L’OR hebben. Hierdoor slagen we er al drie jaar in het L’OR Gouden Kalveren Gala tot een enorm succes te maken.” John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland, voegt toe: “Het Nederlands Film Festival is bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. L’OR staat voor goud en eersteklas koffiebonen”. We zijn wat dat betreft een gouden match. We kijken dan ook erg uit naar het L’OR Gouden Kalveren Gala”.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sekswerkers blijven een zorg voor gemeente

foto: Wikimedia

Sekswerkers blijft een moeilijk onderwerp binnen de raad. Moet je nu de sekswerkers een veilige plek geven of juist op allerlei manieren het beroep in Arnhem laten uitsterven? Doen we nu genoeg of mag het nog een onsje meer?Woensdag avond spraken escort Mischa en de heer Boer van Non Nobis. Zij spraken in nadat D66-raadslid Susan van Oomen dit onderwerp ter spraken bracht.

Er blijven wantoestanden in Arnhem volgens sekswerker Micha. Ze vertelde dat transvrouwen geen plek krijgen in clubs, dat er nog steeds veel illegalen sekswerkers thuis of op afgelegen plekken klanten ontvangen. “Vorig jaar waren er 126 sekswerkers vermoord in Nederland. Hiervan zijn 86 zaken niet opgelost en 40 zaken wel.” aldus Micha. Maar er gebeuren nog steeds te veel problemen, want ruim 79% van de sekswerkers durft geen aangiften te doen omdat ze bang zijn voor gevolgen. Zo weten criminelen dat sekswerkers geen aangiften doen en worden dan ook beroofd. Volgens de heer Boer van Non Nobis is het onmogelijk om prostitutie

Schaf pasjes af!

Volgens sekswerker Micha moeten de pasjes worden afgeschaft voor de zorgzone. Veel sekswerkers willen graag veilig hun werk doen maar kunnen geen pasje krijgen van de gemeente. Hierdoor gaan vrouwen illegaal werken. Volgens wethouder Louwers heeft één sekswerker een pasje aangevraagd en gekregen van de gemeente. Echter bleek dat deze sekswerker niet meer in beeld is bij de gemeente Arnhem. Ook moet de gemeente tijdens controle bij thuiswerker niet gemeld worden bij de huurbaas zoals woningbouwcoöperaties of sekswerkers achtervolgen door de stadswacht bij sekswerkers.

De heer Boer van Non Nobis geeft aan een gebied te willen ontwikkelen waar sekswerkers veilig en comfortabel kunnen werken.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Cameratoezicht op industrie

foto: Pixabay

Prostitutie van minderjarige, drugs, trekken van wapens, dumpen van chemische afval en afval van fastfoodzaken, mishandeling en inbraak. Veel dingen gebeuren er in de nacht op diverse industrieterreinen in Arnhem. Dat laten bewoner Eelco Slont en dhr Heller van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (STAB) woensdag avond weten in de gemeenteraadsvergaderingen. Zij riepen op om camera’s te plaatsen op industrieterreinen in Arnhem.

Volgens de insprekers moeten camera’s op het industrieterrein ervoor zorgen dat er kwaliteitsverbetering komt in Arnhem. Daarnaast moet het ook zorgen voor een toenemende gevoel van veiligheid op terreinen in de nacht en het zal vooral afschrikken van mensen met criminele gedachten. STAB roept dan ook uit dat er één industriegebied te kiezen en daar te experimenteren tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Een deurtje verder

STAB denkt dat criminelen niet meer gaan kiezen voor een industrie waar camera’s hangen. “Criminelen zullen een deurtje verder nemen.” aldus dhr Heller. Ook bewoner van één van de industriegebieden Eelco Slont denkt dat crimineel gedrag in dit gebied zal afnemen als mensen de camera’s zien hangen.

Burgemeester Marcouch wil graag eerst in gesprek gaan met betrokken voordat er camera’s wordt geplaatst. Volgens de burgemeester zijn er te weinig meldingen om een zware middel als cameratoezicht toe te staan.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair