Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Jongeren CDA maken zorgen over studenten

HAN
foto: HAN

“Arnhem dreigt een generatie te missen.” Deze conclusie trekt het CDJA, de jongerenvereniging van het CDA na het evalueren van het recentelijk gepresenteerde coalitieakkoord van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA en recente ontwikkelingen in de stad. Op twee belangrijke thema’s in het akkoord, namelijk Armoede en Schulden en Zorg en Welzijn, lijkt het enkel om de cijfers te gaan. “Geld overhevelen is geen structurele oplossing, al lijkt dat de enige ambitie te zijn van dit college want er worden enkel financiële kaders gesteld”, aldus voorzitter van het CDJA Arnhem Scott van den Broek.

Hij vervolgt: “Tieners en jong volwassenen die kampen met schulden en armoede zijn beter geholpen bij het leren omgaan met deze problematiek. De portemonnee trekken als gemeente zijnde is een incidentele bijdrage, maar een die vaker gedaan kan worden als
jongeren niet vroegtijdig om leren gaan met het oplossen van schulden en zelf geld gaan verdienen. Volgens ons moet dat juist het uitgangspunt zijn.”

Studenten

Voor het CDJA is het van groot belang dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en dat iedereen in de maatschappij meedoet. Voor mensen die dat kunnen vertaalt zich dat naar het instaat worden gesteld om ook zelfstandig om te gaan met dit soort situaties.
Denk bijvoorbeeld aan een soort fonds vanuit de gemeente om betaalde stages te creëren in plaats van onbetaalde arbeid, een kleine impuls maar ook dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Studenten kunnen zo een eigen inkomen genereren, ongeacht of
deze nu studeren op het MBO of HBO of WO. Ook is begeleiding in leren solliciteren en het leren maken van betalingsregelingen van groot belang voor jongeren met schulden, in plaats van bij te springen en het allemaal voor ze te doen, vindt het CDJA.

Waterige soep

“Het coalitieakkoord is eigenlijk een hele waterige soep” constateert van den Broek. “In Arnhem is “bestuurscultuur” inmiddels een groot begrip en draagvlak is vanzelfsprekend van belang, maar onze jongeren zijn van mening dat een visie toch verwacht mag worden van
een college. Welke kant gaan we met z’n allen op? Dat halen wij nergens uit en zo laat men groeperingen in het ongewisse over de toekomst”. Dat wordt ook niet duidelijk voor wat betreft ambities met betrekking tot huisvesting of voorzieningen voor jongeren vindt het
CDJA. “Er wordt letterlijk uit de tekst gehaald: ook voor jongeren kan Arnhem aantrekkelijker worden als er voldoende huisvesting is en er voldoende voorzieningen zijn. Het wekt in eerste instantie de suggestie dat Arnhem niet aantrekkelijk is, maar spreekt uit dat wel te
kunnen worden. Mooi, denken wij dan, maar vervolgens komen er geen afspraken, geen ambities, geen visie naar boven drijven. Het lijkt wel niet te deren terwijl deze jongeren de toekomst van onze stad vormen”.

Intromarkt

Een gevaarlijk signaal vindt het CDJA, want zo is ook de HAN gestopt met het aanbieden van de Intromarkt, een dag waarop organisaties, stichtingen en verenigingen kennis konden maken met de nieuwe studenten. “Als dit de trend wordt, dan zal Arnhem op termijn echt
ambities bij moeten stellen, er wordt een generatie vergeten. Laten wij daar preventief wat aan doen”. Het CDJA beraadt zich nog over een alternatief voor de Intromarkt.

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair