Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Jongeren CDA maken zorgen over studenten

HAN
foto: HAN

“Arnhem dreigt een generatie te missen.” Deze conclusie trekt het CDJA, de jongerenvereniging van het CDA na het evalueren van het recentelijk gepresenteerde coalitieakkoord van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA en recente ontwikkelingen in de stad. Op twee belangrijke thema’s in het akkoord, namelijk Armoede en Schulden en Zorg en Welzijn, lijkt het enkel om de cijfers te gaan. “Geld overhevelen is geen structurele oplossing, al lijkt dat de enige ambitie te zijn van dit college want er worden enkel financiële kaders gesteld”, aldus voorzitter van het CDJA Arnhem Scott van den Broek.

Hij vervolgt: “Tieners en jong volwassenen die kampen met schulden en armoede zijn beter geholpen bij het leren omgaan met deze problematiek. De portemonnee trekken als gemeente zijnde is een incidentele bijdrage, maar een die vaker gedaan kan worden als
jongeren niet vroegtijdig om leren gaan met het oplossen van schulden en zelf geld gaan verdienen. Volgens ons moet dat juist het uitgangspunt zijn.”

Studenten

Voor het CDJA is het van groot belang dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en dat iedereen in de maatschappij meedoet. Voor mensen die dat kunnen vertaalt zich dat naar het instaat worden gesteld om ook zelfstandig om te gaan met dit soort situaties.
Denk bijvoorbeeld aan een soort fonds vanuit de gemeente om betaalde stages te creëren in plaats van onbetaalde arbeid, een kleine impuls maar ook dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Studenten kunnen zo een eigen inkomen genereren, ongeacht of
deze nu studeren op het MBO of HBO of WO. Ook is begeleiding in leren solliciteren en het leren maken van betalingsregelingen van groot belang voor jongeren met schulden, in plaats van bij te springen en het allemaal voor ze te doen, vindt het CDJA.

Waterige soep

“Het coalitieakkoord is eigenlijk een hele waterige soep” constateert van den Broek. “In Arnhem is “bestuurscultuur” inmiddels een groot begrip en draagvlak is vanzelfsprekend van belang, maar onze jongeren zijn van mening dat een visie toch verwacht mag worden van
een college. Welke kant gaan we met z’n allen op? Dat halen wij nergens uit en zo laat men groeperingen in het ongewisse over de toekomst”. Dat wordt ook niet duidelijk voor wat betreft ambities met betrekking tot huisvesting of voorzieningen voor jongeren vindt het
CDJA. “Er wordt letterlijk uit de tekst gehaald: ook voor jongeren kan Arnhem aantrekkelijker worden als er voldoende huisvesting is en er voldoende voorzieningen zijn. Het wekt in eerste instantie de suggestie dat Arnhem niet aantrekkelijk is, maar spreekt uit dat wel te
kunnen worden. Mooi, denken wij dan, maar vervolgens komen er geen afspraken, geen ambities, geen visie naar boven drijven. Het lijkt wel niet te deren terwijl deze jongeren de toekomst van onze stad vormen”.

Intromarkt

Een gevaarlijk signaal vindt het CDJA, want zo is ook de HAN gestopt met het aanbieden van de Intromarkt, een dag waarop organisaties, stichtingen en verenigingen kennis konden maken met de nieuwe studenten. “Als dit de trend wordt, dan zal Arnhem op termijn echt
ambities bij moeten stellen, er wordt een generatie vergeten. Laten wij daar preventief wat aan doen”. Het CDJA beraadt zich nog over een alternatief voor de Intromarkt.

Reacties

Reacties

Nieuws

Gouden Kalf eventjes in Arnhem

foto: IHVA

Gisteren werd er een Gouden Kalf op Willemsplein tijdelijk neergezet met een hijskraan. De grote Gouden Kalf van 1500 kilo en 4 meter hoog is neergezet om het Nederlands Film Festival te promoten. 

Vanaf 14:00 tot 18:00 stond het Gouden Kalf op Willemsplein. Het beeld is neergezet door de sponsor het het filmfestival L’OR en reist heel Nederland rond om uiteindelijk 25 september in Utrecht te eindigen. Daar wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden. De Gouden Kalf is met een hijskraan neergezet en opgehaald om naar de volgende locatie te gaan. Het beeld is compleet met bladgoud overgoten. Het is overigens niet voor het eerst dat er een gouden dier op Willemsplein stond. Paar maanden geleden was het hert ingepakt met goud papier voor het Gelderse Film Festival.

Nederlands Film Festival-directeur Silvia van der Heiden: “Ik ben blij met de samenwerking die we met L’OR hebben. Hierdoor slagen we er al drie jaar in het L’OR Gouden Kalveren Gala tot een enorm succes te maken.” John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland, voegt toe: “Het Nederlands Film Festival is bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. L’OR staat voor goud en eersteklas koffiebonen”. We zijn wat dat betreft een gouden match. We kijken dan ook erg uit naar het L’OR Gouden Kalveren Gala”.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sekswerkers blijven een zorg voor gemeente

foto: Wikimedia

Sekswerkers blijft een moeilijk onderwerp binnen de raad. Moet je nu de sekswerkers een veilige plek geven of juist op allerlei manieren het beroep in Arnhem laten uitsterven? Doen we nu genoeg of mag het nog een onsje meer?Woensdag avond spraken escort Mischa en de heer Boer van Non Nobis. Zij spraken in nadat D66-raadslid Susan van Oomen dit onderwerp ter spraken bracht.

Er blijven wantoestanden in Arnhem volgens sekswerker Micha. Ze vertelde dat transvrouwen geen plek krijgen in clubs, dat er nog steeds veel illegalen sekswerkers thuis of op afgelegen plekken klanten ontvangen. “Vorig jaar waren er 126 sekswerkers vermoord in Nederland. Hiervan zijn 86 zaken niet opgelost en 40 zaken wel.” aldus Micha. Maar er gebeuren nog steeds te veel problemen, want ruim 79% van de sekswerkers durft geen aangiften te doen omdat ze bang zijn voor gevolgen. Zo weten criminelen dat sekswerkers geen aangiften doen en worden dan ook beroofd. Volgens de heer Boer van Non Nobis is het onmogelijk om prostitutie

Schaf pasjes af!

Volgens sekswerker Micha moeten de pasjes worden afgeschaft voor de zorgzone. Veel sekswerkers willen graag veilig hun werk doen maar kunnen geen pasje krijgen van de gemeente. Hierdoor gaan vrouwen illegaal werken. Volgens wethouder Louwers heeft één sekswerker een pasje aangevraagd en gekregen van de gemeente. Echter bleek dat deze sekswerker niet meer in beeld is bij de gemeente Arnhem. Ook moet de gemeente tijdens controle bij thuiswerker niet gemeld worden bij de huurbaas zoals woningbouwcoöperaties of sekswerkers achtervolgen door de stadswacht bij sekswerkers.

De heer Boer van Non Nobis geeft aan een gebied te willen ontwikkelen waar sekswerkers veilig en comfortabel kunnen werken.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Cameratoezicht op industrie

foto: Pixabay

Prostitutie van minderjarige, drugs, trekken van wapens, dumpen van chemische afval en afval van fastfoodzaken, mishandeling en inbraak. Veel dingen gebeuren er in de nacht op diverse industrieterreinen in Arnhem. Dat laten bewoner Eelco Slont en dhr Heller van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (STAB) woensdag avond weten in de gemeenteraadsvergaderingen. Zij riepen op om camera’s te plaatsen op industrieterreinen in Arnhem.

Volgens de insprekers moeten camera’s op het industrieterrein ervoor zorgen dat er kwaliteitsverbetering komt in Arnhem. Daarnaast moet het ook zorgen voor een toenemende gevoel van veiligheid op terreinen in de nacht en het zal vooral afschrikken van mensen met criminele gedachten. STAB roept dan ook uit dat er één industriegebied te kiezen en daar te experimenteren tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Een deurtje verder

STAB denkt dat criminelen niet meer gaan kiezen voor een industrie waar camera’s hangen. “Criminelen zullen een deurtje verder nemen.” aldus dhr Heller. Ook bewoner van één van de industriegebieden Eelco Slont denkt dat crimineel gedrag in dit gebied zal afnemen als mensen de camera’s zien hangen.

Burgemeester Marcouch wil graag eerst in gesprek gaan met betrokken voordat er camera’s wordt geplaatst. Volgens de burgemeester zijn er te weinig meldingen om een zware middel als cameratoezicht toe te staan.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair