Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Bushaltes krijgen gratis wifi-hotspots

Trolleybussen
Foto: gemeente Arnhem

Vier Arnhemse bushaltes hebben vanaf juli een gratis wifi-hotspot. En OV-chipautomaten waar reizigers kunnen opladen, hun saldo kunnen checken of een abonnement kunnen afhalen. Deze voorzieningen krijgen stroom van het trolleynetwerk. Connexxion wil steeds meer van deze ‘tophaltes’ realiseren in heel zijn concessiegebied. Arnhem heeft de primeur. De gemeente Arnhem zorgt ervoor dat veel haltes voorzien zijn van verlichting, zitplaatsen, fietsenstallingen en afvalbakken.

Meer comfort

De OV-chipautomaten en wifi-hotspots maken deel uit van een breed pakket aan maatregelen dat de busreiziger meer comfort geeft. Vanzelfsprekend hebben de meeste haltes basisvoorzieningen als voldoende verlichting, een abri, zitplaatsen en een afvalbak. Bushaltes die veel door fietsers worden gebuikt, hebben (overdekte) fietsenstallingen en voldoende zitplaatsen gekregen. Bijna alle bushaltes zijn toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Enkele jaren geleden introduceerde Connexxion ook al gratis wifi in de bus. Later dit jaar worden alle bushaltes aangepast, met nieuwe, duidelijkere haltevertrekstaten en plattegrondkaarten.

Stroom van het eigen trolleynet

Hans Aldenkamp van Connexxion: ‘Het trolleynet heeft veel meer te bieden dan alleen stroom voor de trolleybussen. Vorig jaar namen we bijvoorbeeld twee laadpunten voor elektrische auto’s in gebruik, die gevoed werden met de remenergie van trolleybussen. Ook investeren we in trolleybussen die deze remenergie in batterijen in de bus zelf opslaan.” De Arnhemse tophaltes zijn Willemsplein, Velperplein, Rijnstate en Kronenburg. Ook Nijmegen heeft een tophalte: Plein 1944. Nieuw is dat de haltevoorzieningen in Arnhem geen stroom krijgen uit het publieke stroomnet, maar van het eigen trolleynetwerk. Dat betekent dat de 600 volt gelijkspanning van het trolleynet bij deze tophaltes wordt omgevormd naar 230 volt wisselspanning. Connexxion is daardoor niet afhankelijk van het publieke stroomnet.

Gastvrije stad

Wethouder Mobiliteit Roeland van der Zee: “We willen dat Arnhem steeds beter bereikbaar wordt. Ook voor inwoners die met het openbaar vervoer reizen. Dan is deze extra service aan die reizigers een welkome service. Dat maakt de stad meer en meer gastvrij.”
Tegelijk met het aanleggen van de extra voorzieningen, is onder busreizigers gepeild wat zij bij een bushalte belangrijk vinden. De OV-chipautomaten en de gratis wifi wordt erg gewaardeerd. Reizigers geven aan mede hierdoor vaker de bus te zullen gebruiken. De verbeteringen zijn mogelijk gemaakt door financiering van de provincie Gelderland.

Reacties

Reacties

Nieuws

Gouden Kalf eventjes in Arnhem

foto: IHVA

Gisteren werd er een Gouden Kalf op Willemsplein tijdelijk neergezet met een hijskraan. De grote Gouden Kalf van 1500 kilo en 4 meter hoog is neergezet om het Nederlands Film Festival te promoten. 

Vanaf 14:00 tot 18:00 stond het Gouden Kalf op Willemsplein. Het beeld is neergezet door de sponsor het het filmfestival L’OR en reist heel Nederland rond om uiteindelijk 25 september in Utrecht te eindigen. Daar wordt het jaarlijkse filmfestival gehouden. De Gouden Kalf is met een hijskraan neergezet en opgehaald om naar de volgende locatie te gaan. Het beeld is compleet met bladgoud overgoten. Het is overigens niet voor het eerst dat er een gouden dier op Willemsplein stond. Paar maanden geleden was het hert ingepakt met goud papier voor het Gelderse Film Festival.

Nederlands Film Festival-directeur Silvia van der Heiden: “Ik ben blij met de samenwerking die we met L’OR hebben. Hierdoor slagen we er al drie jaar in het L’OR Gouden Kalveren Gala tot een enorm succes te maken.” John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland, voegt toe: “Het Nederlands Film Festival is bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. L’OR staat voor goud en eersteklas koffiebonen”. We zijn wat dat betreft een gouden match. We kijken dan ook erg uit naar het L’OR Gouden Kalveren Gala”.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sekswerkers blijven een zorg voor gemeente

foto: Wikimedia

Sekswerkers blijft een moeilijk onderwerp binnen de raad. Moet je nu de sekswerkers een veilige plek geven of juist op allerlei manieren het beroep in Arnhem laten uitsterven? Doen we nu genoeg of mag het nog een onsje meer?Woensdag avond spraken escort Mischa en de heer Boer van Non Nobis. Zij spraken in nadat D66-raadslid Susan van Oomen dit onderwerp ter spraken bracht.

Er blijven wantoestanden in Arnhem volgens sekswerker Micha. Ze vertelde dat transvrouwen geen plek krijgen in clubs, dat er nog steeds veel illegalen sekswerkers thuis of op afgelegen plekken klanten ontvangen. “Vorig jaar waren er 126 sekswerkers vermoord in Nederland. Hiervan zijn 86 zaken niet opgelost en 40 zaken wel.” aldus Micha. Maar er gebeuren nog steeds te veel problemen, want ruim 79% van de sekswerkers durft geen aangiften te doen omdat ze bang zijn voor gevolgen. Zo weten criminelen dat sekswerkers geen aangiften doen en worden dan ook beroofd. Volgens de heer Boer van Non Nobis is het onmogelijk om prostitutie

Schaf pasjes af!

Volgens sekswerker Micha moeten de pasjes worden afgeschaft voor de zorgzone. Veel sekswerkers willen graag veilig hun werk doen maar kunnen geen pasje krijgen van de gemeente. Hierdoor gaan vrouwen illegaal werken. Volgens wethouder Louwers heeft één sekswerker een pasje aangevraagd en gekregen van de gemeente. Echter bleek dat deze sekswerker niet meer in beeld is bij de gemeente Arnhem. Ook moet de gemeente tijdens controle bij thuiswerker niet gemeld worden bij de huurbaas zoals woningbouwcoöperaties of sekswerkers achtervolgen door de stadswacht bij sekswerkers.

De heer Boer van Non Nobis geeft aan een gebied te willen ontwikkelen waar sekswerkers veilig en comfortabel kunnen werken.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Cameratoezicht op industrie

foto: Pixabay

Prostitutie van minderjarige, drugs, trekken van wapens, dumpen van chemische afval en afval van fastfoodzaken, mishandeling en inbraak. Veel dingen gebeuren er in de nacht op diverse industrieterreinen in Arnhem. Dat laten bewoner Eelco Slont en dhr Heller van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (STAB) woensdag avond weten in de gemeenteraadsvergaderingen. Zij riepen op om camera’s te plaatsen op industrieterreinen in Arnhem.

Volgens de insprekers moeten camera’s op het industrieterrein ervoor zorgen dat er kwaliteitsverbetering komt in Arnhem. Daarnaast moet het ook zorgen voor een toenemende gevoel van veiligheid op terreinen in de nacht en het zal vooral afschrikken van mensen met criminele gedachten. STAB roept dan ook uit dat er één industriegebied te kiezen en daar te experimenteren tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Een deurtje verder

STAB denkt dat criminelen niet meer gaan kiezen voor een industrie waar camera’s hangen. “Criminelen zullen een deurtje verder nemen.” aldus dhr Heller. Ook bewoner van één van de industriegebieden Eelco Slont denkt dat crimineel gedrag in dit gebied zal afnemen als mensen de camera’s zien hangen.

Burgemeester Marcouch wil graag eerst in gesprek gaan met betrokken voordat er camera’s wordt geplaatst. Volgens de burgemeester zijn er te weinig meldingen om een zware middel als cameratoezicht toe te staan.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair