Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Bushaltes krijgen gratis wifi-hotspots

Trolleybussen
Foto: gemeente Arnhem

Vier Arnhemse bushaltes hebben vanaf juli een gratis wifi-hotspot. En OV-chipautomaten waar reizigers kunnen opladen, hun saldo kunnen checken of een abonnement kunnen afhalen. Deze voorzieningen krijgen stroom van het trolleynetwerk. Connexxion wil steeds meer van deze ‘tophaltes’ realiseren in heel zijn concessiegebied. Arnhem heeft de primeur. De gemeente Arnhem zorgt ervoor dat veel haltes voorzien zijn van verlichting, zitplaatsen, fietsenstallingen en afvalbakken.

Meer comfort

De OV-chipautomaten en wifi-hotspots maken deel uit van een breed pakket aan maatregelen dat de busreiziger meer comfort geeft. Vanzelfsprekend hebben de meeste haltes basisvoorzieningen als voldoende verlichting, een abri, zitplaatsen en een afvalbak. Bushaltes die veel door fietsers worden gebuikt, hebben (overdekte) fietsenstallingen en voldoende zitplaatsen gekregen. Bijna alle bushaltes zijn toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Enkele jaren geleden introduceerde Connexxion ook al gratis wifi in de bus. Later dit jaar worden alle bushaltes aangepast, met nieuwe, duidelijkere haltevertrekstaten en plattegrondkaarten.

Stroom van het eigen trolleynet

Hans Aldenkamp van Connexxion: ‘Het trolleynet heeft veel meer te bieden dan alleen stroom voor de trolleybussen. Vorig jaar namen we bijvoorbeeld twee laadpunten voor elektrische auto’s in gebruik, die gevoed werden met de remenergie van trolleybussen. Ook investeren we in trolleybussen die deze remenergie in batterijen in de bus zelf opslaan.” De Arnhemse tophaltes zijn Willemsplein, Velperplein, Rijnstate en Kronenburg. Ook Nijmegen heeft een tophalte: Plein 1944. Nieuw is dat de haltevoorzieningen in Arnhem geen stroom krijgen uit het publieke stroomnet, maar van het eigen trolleynetwerk. Dat betekent dat de 600 volt gelijkspanning van het trolleynet bij deze tophaltes wordt omgevormd naar 230 volt wisselspanning. Connexxion is daardoor niet afhankelijk van het publieke stroomnet.

Gastvrije stad

Wethouder Mobiliteit Roeland van der Zee: “We willen dat Arnhem steeds beter bereikbaar wordt. Ook voor inwoners die met het openbaar vervoer reizen. Dan is deze extra service aan die reizigers een welkome service. Dat maakt de stad meer en meer gastvrij.”
Tegelijk met het aanleggen van de extra voorzieningen, is onder busreizigers gepeild wat zij bij een bushalte belangrijk vinden. De OV-chipautomaten en de gratis wifi wordt erg gewaardeerd. Reizigers geven aan mede hierdoor vaker de bus te zullen gebruiken. De verbeteringen zijn mogelijk gemaakt door financiering van de provincie Gelderland.

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair