Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

25.000 bezoekers bij WK Inline-skaten

inline skates
Foto: Toni V (CC)

Zo’n 25.000 bezoekers van over de hele wereld zijn deze week naar Arnhem gekomen. Ze bezocht het WK Inline-skaten. Deze werd voor het eerst in Nederland gehouden. Dit zorgde voor volle hotels.

Midden in het centrum van Arnhem werden de wegwedstrijden en de freestyle-onderdelen (5-8 juli) gehouden. Dit spektakel bood duizenden bestaande en nieuwe fans een unieke kans om deze sport van dichtbij te zien én zelf te ervaren. De tribunes waren elke dag uitstekend gevuld volgens de organisatie. Hoogtepunten waren afvalkoers op de weg, de explosieve 100 meter sprint en de marathon.

“We kunnen terugkijken op een mooi toernooi met een gave ambiance”, sprak Ronald Mulder, die net als broer Michel naast deelnemer ook toernooidirecteur was. “Onder de toeschouwers waren veel mensen die voor het eerst bij het inline-skaten kwamen kijken. Zij hebben met eigen ogen gezien hoe spectaculair de sport is. Ik hoop dat dit WK voor het inline-skaten in Nederland een enorme impuls zal blijken te zijn.” Als rijder waren de Mulders iets minder tevreden. Michel zat bij de one lap met een vierde plek nog het dichtst bij een medaille. “We hadden gehoopt op een uitschieter, op een stuntje, maar dat zat er helaas niet in”, aldus Ronald.

Marathon

Op de afsluitende marathon had de Nederlandse equipe met Crispijn Ariëns, Gary Hekman en Ingmar Berga drie prima troeven om de eerste WK-medaille bij de senioren te winnen. Bij de beslissende ontsnapping sprong Berga als enige Nederlander mee. In de eindsprint van de kopgroep kwam hij echter net te kort, Berga finishte als vijfde.
De Duitser Felix Rijhnen spurtte naar de wereldtitel, hij bleef de Ecuadoriaan Jorge David Bolanos nipt voor. De Belgische junior Jason Suttels veroverde brutaal het brons. Rhijnen was uitzinnig van blijdschap en sprak lovende woorden over de organisatie van dit WK.
Bij de vrouwen eindigde de wedstrijd in een massasprint. Daarin toonde Ho-Chen Yang uit Taipei zich de rapste. Het zilver was voor Francesca Lollobrigida uit Italië, de Colombiaanse Maria Guerra maakte het podium compleet. Bianca Roosenboom was als zevende de beste Nederlandse, Manon Kamminga finishte op de dertiende plaats.

Medaillespiegel

De Colombianen wonnen de afgelopen week in Heerde en Arnhem veruit de meeste medailles. De totale oogst voor de Zuid-Amerikanen: 44 medailles, waarvan 20 gouden. De vier medailles die Nederland binnenhaalde, kwamen alle op naam van de junioren. Er was goud voor Jordy van Workum (afvalkoers, weg) en brons voor Merijn Scheperkamp (afvalkoers, baan), de relayploeg jongens (Scheperkamp, Van Workum en Teun de Wit) en nog eens Van Workum (puntenkoers, weg).

Centrum Arnhem

Met de organisatie van wedstrijden in Gelderland, specifiek in het centrum van Arnhem, kwamen meer mensen dan ooit in contact met inline-skaten. Dat leverde ook (verkeers)overlast op in het zuidelijke deel van het centrum van Arnhem. De organisatie heeft een passende oplossing gevonden voor de meeste ondernemers en omwonenden. Bij de Telegraaf Skate Arnhem, een toertocht door de binnenstad, skeelerden de bijna 150 deelnemers samen zo’n 1500 euro voor het goede doel bij elkaar. Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage trad op als speaker. Rond het WK hebben zevenduizend kinderen deelgenomen aan het scholenprogramma dat de KNSB samen met de sportverenigingen en de Gelderse sportfederatie organiseerde. Ook namen basisscholen  18.000 speciale inline-skate lespakketten af.

Hotels

Niet alleen was er overlast voor bewoners en ondernemers. Ook veel ondernemers rondom het evenement en hotels hadden baat bij het evenement. Rondgang langs de meeste hotels in Arnhem liet zien dat ze vol of nagenoeg vol zaten met deelnemers en bezoekers van het evenement.

Reacties

Reacties

Nieuws

PVV Gelderland: ‘Stop met subsidie Bridge to Liberation Experience’

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Als het aan PVV Gelderland ligt, stopt de provincie met het financieren van de Bridge to Liberation concert. Volgens fractievoorzitter Marjolein Faber wordt onterecht een link gelegd tussen de evacuatie van Arnhem en de vluchtelingen van nu.

De PVV Gelderland wil dat de provincie Gelderland niet langer financieel bijdraagt aan Bridge to the Liberation. Tijdens de voorstelling werd er een link gelegd tussen de gedwongen evacuatie van Arnhem en de komst van de vluchtelingen naar Arnhem tegenwoordig.

Niet te vergelijken

Tijdens de voorstelling werden parallellen getrokken tussen de gedwongen evacuatie van Arnhem na de Slag om Arnhem en de komst van vluchtelingen naar Nederland. De PVV ziet hier geen enkele vergelijking in. Volgens fractievoorzitter Faber lieten de vluchtelingen van toen niet hun gezin in de steek en verkrachtten ze niet de mensen die de opvang regelde. Volgens haar zijn er amper vluchtelingen naar Arnhem gekomen, maar gaat het vooral om economische migranten.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Airborne weekend vooral erg nat!

Het leek wel alsof alles tegen zat tijdens de Airborne weekend. Een verregende herdenking bij de Berenkuil, een natgeregende Bridge to Liberation waardoor de projectieschermen niet altijd wilde meewerken, een afgezegde Airborne Festival op de Korenmarkt, de tocht met oude voertuigen ging niet door het centrum, de oorlogsvoertuigen op Jansplein gingen niet door en de Drums and Pipes waren dit weekend zowat weg geregend. Kortom, het leek wel alsof alles tegen zat. 

21,22,23 september was het de 74ste herdenking van de Slag om Arnhem. Maar het leek wel alsof alles tegen zat. Deze editie zou de opwarmer moeten zijn voor de 75ste herdenking volgend jaar. Maar alles zat tegen, waardoor de Airborne weekend in het water was gevallen. Ondanks dat er zeker mooie momenten bij zaten, was er helaas ook tegenslag.

Afzeggingen

Al eerder was bekend dat de Airborne Festival op de Korenmarkt niet doorging. Er was te weinig geld om een mooie programmering neer te zetten. Ook de Race to the Brigde ging niet door op het laatste moment door de verbouwing van Roermondsplein. Als toetje op de afzeggingsreeks bleek ook de bestuurders van de oorlogsvoertuigen ziek te zijn geworden door de herdenking op de Ginkelse Hei. Daar waren ze nat geregend.

Nat

Zowel de herdenking in de Berenkuil als het concert bij de John Frostbrug waren behoorlijk natgeregend. Ondanks dat het regende waren er veel bezoekers aanwezig bij de Bridge to Liberation concert. Door de regen liep ook de communicatie tussen de regie en het scherm op de brug niet goed. Hierdoor gebeurde twee maal dat een filmpje niet zichtbaar was op het scherm.
Ook in het weekend zorgde de regen voor roet in het eten. Zo konden de Drums and Pipes niet door de straten heen spelen van het centrum. Zij moesten schuilen bij ondernemers om droog te kunnen spelen. Zo hadden ze geschuild bij Sint Jan maar ook bij Chico’s Place. Maar gelukkig zorgden de regen ook voor positieve ontwikkelingen.

Dubbeldekker

Wel was de Engelse dubbeldekker een groot succes! Volgens de organisatie Smartvertizing was de bus elke rit zo goed als vol. Mensen waardeerde de gratis rondleiding met de rode dubbeldekker. Ze maakte een rondje over de John Frostbrug, langs het Gelredome weer richting het centrum. Tijdens de rondrit kregen ze het verhaal te horen over onder andere de slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse zegt huurcontract op

foto: Wikimedia

Per 1 oktober 2023 moet Vitesse een andere locatie zoeken voor hun voetbalwedstrijden volgens tijdschrift Quote.  Vitesse wilt wel in het stadion blijven voetballen, maar vind het te duur. Dit blijkt uit een opzeggingsbrief die Vitesse aan de nieuwe eigenaar Michael van de Kuit is gestuurd. Deze brief heeft Quote in bezit.

“Ik snap niet waar ze mee bezig is” laat Michael van de Kuit weten aan Quote. Volgens de brief is de huurprijs niet marktcomform en ook zijn de verdeling van rechten en plichten uit balans. Volgens de nieuwe eigenaar is de huurprijs €1,8 miljoen per jaar. Vitesse wil volgens Michael van de Kuit wel 30 keer per jaar voetballen, maar nu willen ze een deel van de opbrengt van kaartjes, de verhuur van business seats en skyboxen af staan.  “In het verleden had ze zo’n soortgelijke deal met de gemeente. Die kreeg toen zo’n ƒ7 miljoen per jaar. Omgerekend kom je dan op een slordige €3,5 miljoen. Flink meer ja. Dus ik heb geen idee wat ze beweegt.” laat de eigenaar aan Quote weten.

Een woordvoerder van Vitesse liet weten dat er nog helemaal geen besluit is genomen en herkent de brief niet volgens Quote. Ook zouden ze dat niet bekend maken. Of Vitesse wel of niet gaat voetballen in het Gelredome is geen probleem wat betreft Michael van de Kuit. “Dat zien we dan wel weer” aldus Michael van de Kuit aan Quote.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair