Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

25.000 bezoekers bij WK Inline-skaten

inline skates
Foto: Toni V (CC)

Zo’n 25.000 bezoekers van over de hele wereld zijn deze week naar Arnhem gekomen. Ze bezocht het WK Inline-skaten. Deze werd voor het eerst in Nederland gehouden. Dit zorgde voor volle hotels.

Midden in het centrum van Arnhem werden de wegwedstrijden en de freestyle-onderdelen (5-8 juli) gehouden. Dit spektakel bood duizenden bestaande en nieuwe fans een unieke kans om deze sport van dichtbij te zien én zelf te ervaren. De tribunes waren elke dag uitstekend gevuld volgens de organisatie. Hoogtepunten waren afvalkoers op de weg, de explosieve 100 meter sprint en de marathon.

“We kunnen terugkijken op een mooi toernooi met een gave ambiance”, sprak Ronald Mulder, die net als broer Michel naast deelnemer ook toernooidirecteur was. “Onder de toeschouwers waren veel mensen die voor het eerst bij het inline-skaten kwamen kijken. Zij hebben met eigen ogen gezien hoe spectaculair de sport is. Ik hoop dat dit WK voor het inline-skaten in Nederland een enorme impuls zal blijken te zijn.” Als rijder waren de Mulders iets minder tevreden. Michel zat bij de one lap met een vierde plek nog het dichtst bij een medaille. “We hadden gehoopt op een uitschieter, op een stuntje, maar dat zat er helaas niet in”, aldus Ronald.

Marathon

Op de afsluitende marathon had de Nederlandse equipe met Crispijn Ariëns, Gary Hekman en Ingmar Berga drie prima troeven om de eerste WK-medaille bij de senioren te winnen. Bij de beslissende ontsnapping sprong Berga als enige Nederlander mee. In de eindsprint van de kopgroep kwam hij echter net te kort, Berga finishte als vijfde.
De Duitser Felix Rijhnen spurtte naar de wereldtitel, hij bleef de Ecuadoriaan Jorge David Bolanos nipt voor. De Belgische junior Jason Suttels veroverde brutaal het brons. Rhijnen was uitzinnig van blijdschap en sprak lovende woorden over de organisatie van dit WK.
Bij de vrouwen eindigde de wedstrijd in een massasprint. Daarin toonde Ho-Chen Yang uit Taipei zich de rapste. Het zilver was voor Francesca Lollobrigida uit Italië, de Colombiaanse Maria Guerra maakte het podium compleet. Bianca Roosenboom was als zevende de beste Nederlandse, Manon Kamminga finishte op de dertiende plaats.

Medaillespiegel

De Colombianen wonnen de afgelopen week in Heerde en Arnhem veruit de meeste medailles. De totale oogst voor de Zuid-Amerikanen: 44 medailles, waarvan 20 gouden. De vier medailles die Nederland binnenhaalde, kwamen alle op naam van de junioren. Er was goud voor Jordy van Workum (afvalkoers, weg) en brons voor Merijn Scheperkamp (afvalkoers, baan), de relayploeg jongens (Scheperkamp, Van Workum en Teun de Wit) en nog eens Van Workum (puntenkoers, weg).

Centrum Arnhem

Met de organisatie van wedstrijden in Gelderland, specifiek in het centrum van Arnhem, kwamen meer mensen dan ooit in contact met inline-skaten. Dat leverde ook (verkeers)overlast op in het zuidelijke deel van het centrum van Arnhem. De organisatie heeft een passende oplossing gevonden voor de meeste ondernemers en omwonenden. Bij de Telegraaf Skate Arnhem, een toertocht door de binnenstad, skeelerden de bijna 150 deelnemers samen zo’n 1500 euro voor het goede doel bij elkaar. Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage trad op als speaker. Rond het WK hebben zevenduizend kinderen deelgenomen aan het scholenprogramma dat de KNSB samen met de sportverenigingen en de Gelderse sportfederatie organiseerde. Ook namen basisscholen  18.000 speciale inline-skate lespakketten af.

Hotels

Niet alleen was er overlast voor bewoners en ondernemers. Ook veel ondernemers rondom het evenement en hotels hadden baat bij het evenement. Rondgang langs de meeste hotels in Arnhem liet zien dat ze vol of nagenoeg vol zaten met deelnemers en bezoekers van het evenement.

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair