Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Ruben (15) en Ilse (11) één van de jongste tijdens vierdaagse

foto: inSchuytgraaf

Ruben en Ilse van der Meulen uit Schuytgraaf hebben er inmiddels al heel wat wandeluurtjes opzitten. Ze oefenen namelijk voor de Nijmeegse Vierdaagse. Voor Ilse (11) is het de eerste keer dat ze mee mag lopen. Zij loopt straks vier dagen lang elke dag 30 kilometer. Haar broer Ruben (15) heeft al vaker meegelopen en moet dit jaar voor het eerst de langere afstand van 40 kilometer lopen. 

Na 20 km wordt het pas zwaar

Ilse is vooral bang voor na de 20 km, dat vertelt ze in een interview aan de wijkkrant inSchuytgraaf: “De eerste 20 kilometer wandelen gaat eigenlijk best gemakkelijk. Het is dan ook heel gezellig om samen te doen. Daarna wordt iedereen moe en gaan de benen pijn doen.”
Kinderen mogen voor het eerst meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse in het jaar dat ze 12 jaar worden. Dit jaar zijn de jongste deelnemers dus geboren in 2006. Dat Ilse nu ook de vierdaagse kriebels begint te krijgen komt door haar broer: “Ruben heeft mij aangestoken met het wandelen. Hij kwam met de leukste verhalen thuis en op tv ziet het er allemaal zo gezellig uit, dus toen wilde ik ook!”

vierdaagse kriebels

Ruben en Ilse wonen inmiddels alweer 11 jaar in Schuytgraaf. Naast het voor het eerst mogen wandelen, is het nog een spannend jaar voor Ilse. Ze heeft namelijk haar laatste jaar op basisschool De Schatgraaf afgerond. Ook voor haar broer Ruben is het een bijzonder jaar, want hij zit op het Lorentz Lyceum dat binnenkort een nieuw gebouw krijgt vlakbij station Arnhem Zuid. Volgens vader Leo heeft Ruben de vierdaagse kriebels gekregen nadat hij in Arnhem kwam wonen. “Ruben was nog maar 5 jaar oud toen we vanuit Enschede naar Schuytgraaf verhuisden. In Enschede leeft die hele Vierdaagse niet zo, maar hier zag hij het hele spektakel op tv en vanaf dat moment wilde hij ook meelopen.” laat vader Leo weten aan de wijkkrant van Schuytgraaf.

Jubileum

Voor Ruben is het al een jubileum, hij heeft de vierdaagse al vier keer gelopen en dit jaar wordt het zijn vijfde keer. “Het is mijn bedoeling om de jongste gouden kruisdrager ooit te worden, dus de komende jaren blijf ik in ieder geval nog lopen. Daarna weet ik het nog niet zeker. Misschien dat ik dan wel een tijdje naar de Vierdaagsefeesten ga in plaats van zelf lopen.” laat de 15-jarige ruben weten aan inSchuytgraaf.
Dat het vierdaagse kriebel in de hele familie zit blijkt volgens vader Leo. “Ik heb vier jaar als begeleider met Ruben meegelopen. Je loopt dan wel vier dagen 30 kilometer, maar aan het eind van de rit sta je als begeleider toch maar mooi met lege handen. Ik had stiekem gehoopt nu als begeleider te kunnen stoppen, maar toen kwam Ilse ineens met de mededeling dat zij ook de Vierdaagse wilde lopen. Ruben loopt voor de gezelligheid samen met mijn vrouw, die de Vierdaagse voor de tweede keer loopt.” zegt al lachend vader Leo.

#Vteam

Deze Vierdaagse is voor Ilse extra speciaal, omdat ze dit jaar met het #Vteam mag lopen. Het #Vteam bestaat uit 100 kinderen die voor het eerst meedoen aan de Vierdaagse.  Kindercorrespondent Tako Rietveld is de teamcaptain en initiatiefnemer van het #Vteam. Hij zorgt ervoor dat kinderen in de schijnwerpers staan en hun verhaal kunnen vertellen. “Volwassenen praten meestal óver kinderen en veel te weinig mét ze. Het #Vteam laat zien dat kinderen veel meer te vertellen hebben dan de meeste grote mensen denken.”

Onderweg maken de kinderen van het #Vteam elke dag reportages, vlogs en livestreams voor hun eigen sociale media zoals Snapchat en Instagram, maar ook voor verschillende kranten, radio en tv-zenders. De belevenissen van Ilse en het #Vteam zijn voor iedereen te volgen via de website: Vteam.tv en op haar instagram account RylanaGaming.

Reacties

Reacties

Nieuws

Lijn 2030

Vanaf vrijdag 24 september is Arnhem een nieuwe buslijn rijker. ‘Lijn2030’ rijdt dan door Arnhem-Zuid. De bus wordt ingezet om het thema duurzaamheid dichterbij de inwoners te brengen. Tegelijkertijd fungeert de bus als kantoor (‘tiny office’) voor Arnhemse ambtenaren die vanuit de Teams Leefomgeving in de wijken werken.

Op vrijdag 24 september om 14.00 uur is de eerste halte die ‘Lijn 2030’ aandoet het wijkcentrum Vredenburcht aan de Slochterenweg.
‘Lijn2030’ rijdt voorlopig uitsluitend in de wijken Rijkerswoerd, Kronenburg en Vredenburg. Arnhemmers in die wijken kunnen via de website www.lijn2030.nl een ‘halte’ aanvragen. Op een door de bewoners aangegeven datum komt de bus dan voorrijden. Bewoners kunnen er onder meer terecht met praktische vragen over bijvoorbeeld energiebesparing. Maar ook over zaken als bijvoorbeeld aardgasvrij wonen of de aanschaf van zonnepanelen. Maar ook allerhande zaken wat betreft de leefomgeving kunnen aan de orde komen in de bus.

De Bus

Lijn 2030 is een omgebouwde antieke Volkswagen Transporter uit 1973. ‘Lijn 2030’ is een toonbeeld van duurzaamheid en circulariteit. De bus is uitgerust met een elektromotor en zes gebruikte Tesla batterijen. Op het dak liggen flexibele zonnepanelen. ‘Lijn 2030’ is geïsoleerd met isolatiemateriaal van hennep (CO2 negatief want het neemt CO2 op) en de vloer ligt kurk, een 100% natuurproduct (CO2
neutraal).

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

PVV Gelderland: ‘Stop met subsidie Bridge to Liberation Experience’

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Als het aan PVV Gelderland ligt, stopt de provincie met het financieren van de Bridge to Liberation concert. Volgens fractievoorzitter Marjolein Faber wordt onterecht een link gelegd tussen de evacuatie van Arnhem en de vluchtelingen van nu.

De PVV Gelderland wil dat de provincie Gelderland niet langer financieel bijdraagt aan Bridge to the Liberation. Tijdens de voorstelling werd er een link gelegd tussen de gedwongen evacuatie van Arnhem en de komst van de vluchtelingen naar Arnhem tegenwoordig.

Niet te vergelijken

Tijdens de voorstelling werden parallellen getrokken tussen de gedwongen evacuatie van Arnhem na de Slag om Arnhem en de komst van vluchtelingen naar Nederland. De PVV ziet hier geen enkele vergelijking in. Volgens fractievoorzitter Faber lieten de vluchtelingen van toen niet hun gezin in de steek en verkrachtten ze niet de mensen die de opvang regelde. Volgens haar zijn er amper vluchtelingen naar Arnhem gekomen, maar gaat het vooral om economische migranten.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Airborne weekend vooral erg nat!

Het leek wel alsof alles tegen zat tijdens de Airborne weekend. Een verregende herdenking bij de Berenkuil, een natgeregende Bridge to Liberation waardoor de projectieschermen niet altijd wilde meewerken, een afgezegde Airborne Festival op de Korenmarkt, de tocht met oude voertuigen ging niet door het centrum, de oorlogsvoertuigen op Jansplein gingen niet door en de Drums and Pipes waren dit weekend zowat weg geregend. Kortom, het leek wel alsof alles tegen zat. 

21,22,23 september was het de 74ste herdenking van de Slag om Arnhem. Maar het leek wel alsof alles tegen zat. Deze editie zou de opwarmer moeten zijn voor de 75ste herdenking volgend jaar. Maar alles zat tegen, waardoor de Airborne weekend in het water was gevallen. Ondanks dat er zeker mooie momenten bij zaten, was er helaas ook tegenslag.

Afzeggingen

Al eerder was bekend dat de Airborne Festival op de Korenmarkt niet doorging. Er was te weinig geld om een mooie programmering neer te zetten. Ook de Race to the Brigde ging niet door op het laatste moment door de verbouwing van Roermondsplein. Als toetje op de afzeggingsreeks bleek ook de bestuurders van de oorlogsvoertuigen ziek te zijn geworden door de herdenking op de Ginkelse Hei. Daar waren ze nat geregend.

Nat

Zowel de herdenking in de Berenkuil als het concert bij de John Frostbrug waren behoorlijk natgeregend. Ondanks dat het regende waren er veel bezoekers aanwezig bij de Bridge to Liberation concert. Door de regen liep ook de communicatie tussen de regie en het scherm op de brug niet goed. Hierdoor gebeurde twee maal dat een filmpje niet zichtbaar was op het scherm.
Ook in het weekend zorgde de regen voor roet in het eten. Zo konden de Drums and Pipes niet door de straten heen spelen van het centrum. Zij moesten schuilen bij ondernemers om droog te kunnen spelen. Zo hadden ze geschuild bij Sint Jan maar ook bij Chico’s Place. Maar gelukkig zorgden de regen ook voor positieve ontwikkelingen.

Dubbeldekker

Wel was de Engelse dubbeldekker een groot succes! Volgens de organisatie Smartvertizing was de bus elke rit zo goed als vol. Mensen waardeerde de gratis rondleiding met de rode dubbeldekker. Ze maakte een rondje over de John Frostbrug, langs het Gelredome weer richting het centrum. Tijdens de rondrit kregen ze het verhaal te horen over onder andere de slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair