Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Ruben (15) en Ilse (11) één van de jongste tijdens vierdaagse

foto: inSchuytgraaf

Ruben en Ilse van der Meulen uit Schuytgraaf hebben er inmiddels al heel wat wandeluurtjes opzitten. Ze oefenen namelijk voor de Nijmeegse Vierdaagse. Voor Ilse (11) is het de eerste keer dat ze mee mag lopen. Zij loopt straks vier dagen lang elke dag 30 kilometer. Haar broer Ruben (15) heeft al vaker meegelopen en moet dit jaar voor het eerst de langere afstand van 40 kilometer lopen. 

Na 20 km wordt het pas zwaar

Ilse is vooral bang voor na de 20 km, dat vertelt ze in een interview aan de wijkkrant inSchuytgraaf: “De eerste 20 kilometer wandelen gaat eigenlijk best gemakkelijk. Het is dan ook heel gezellig om samen te doen. Daarna wordt iedereen moe en gaan de benen pijn doen.”
Kinderen mogen voor het eerst meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse in het jaar dat ze 12 jaar worden. Dit jaar zijn de jongste deelnemers dus geboren in 2006. Dat Ilse nu ook de vierdaagse kriebels begint te krijgen komt door haar broer: “Ruben heeft mij aangestoken met het wandelen. Hij kwam met de leukste verhalen thuis en op tv ziet het er allemaal zo gezellig uit, dus toen wilde ik ook!”

vierdaagse kriebels

Ruben en Ilse wonen inmiddels alweer 11 jaar in Schuytgraaf. Naast het voor het eerst mogen wandelen, is het nog een spannend jaar voor Ilse. Ze heeft namelijk haar laatste jaar op basisschool De Schatgraaf afgerond. Ook voor haar broer Ruben is het een bijzonder jaar, want hij zit op het Lorentz Lyceum dat binnenkort een nieuw gebouw krijgt vlakbij station Arnhem Zuid. Volgens vader Leo heeft Ruben de vierdaagse kriebels gekregen nadat hij in Arnhem kwam wonen. “Ruben was nog maar 5 jaar oud toen we vanuit Enschede naar Schuytgraaf verhuisden. In Enschede leeft die hele Vierdaagse niet zo, maar hier zag hij het hele spektakel op tv en vanaf dat moment wilde hij ook meelopen.” laat vader Leo weten aan de wijkkrant van Schuytgraaf.

Jubileum

Voor Ruben is het al een jubileum, hij heeft de vierdaagse al vier keer gelopen en dit jaar wordt het zijn vijfde keer. “Het is mijn bedoeling om de jongste gouden kruisdrager ooit te worden, dus de komende jaren blijf ik in ieder geval nog lopen. Daarna weet ik het nog niet zeker. Misschien dat ik dan wel een tijdje naar de Vierdaagsefeesten ga in plaats van zelf lopen.” laat de 15-jarige ruben weten aan inSchuytgraaf.
Dat het vierdaagse kriebel in de hele familie zit blijkt volgens vader Leo. “Ik heb vier jaar als begeleider met Ruben meegelopen. Je loopt dan wel vier dagen 30 kilometer, maar aan het eind van de rit sta je als begeleider toch maar mooi met lege handen. Ik had stiekem gehoopt nu als begeleider te kunnen stoppen, maar toen kwam Ilse ineens met de mededeling dat zij ook de Vierdaagse wilde lopen. Ruben loopt voor de gezelligheid samen met mijn vrouw, die de Vierdaagse voor de tweede keer loopt.” zegt al lachend vader Leo.

#Vteam

Deze Vierdaagse is voor Ilse extra speciaal, omdat ze dit jaar met het #Vteam mag lopen. Het #Vteam bestaat uit 100 kinderen die voor het eerst meedoen aan de Vierdaagse.  Kindercorrespondent Tako Rietveld is de teamcaptain en initiatiefnemer van het #Vteam. Hij zorgt ervoor dat kinderen in de schijnwerpers staan en hun verhaal kunnen vertellen. “Volwassenen praten meestal óver kinderen en veel te weinig mét ze. Het #Vteam laat zien dat kinderen veel meer te vertellen hebben dan de meeste grote mensen denken.”

Onderweg maken de kinderen van het #Vteam elke dag reportages, vlogs en livestreams voor hun eigen sociale media zoals Snapchat en Instagram, maar ook voor verschillende kranten, radio en tv-zenders. De belevenissen van Ilse en het #Vteam zijn voor iedereen te volgen via de website: Vteam.tv en op haar instagram account RylanaGaming.

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair