Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Vitesse heeft zwaar tegen landskampioen Shakhtar Donetsk

foto: Vitesse

Shakhtar Donetsk, de elfvoudig landskampioen uit Oekraïne, bleek maandagavond met 1-4 te sterk voor Vitesse. Stepanenko, Butko, Kovalenko en Moraes beslisten het duel in het voordeel van de Champions League-deelnemer. Roy Beerens schoot een minuut voor tijd de 1-4 op het scorebord.

Bij Vitesse maakte Eduardo zijn eerste minuten als Vitessenaar. Ook Jake Clarke-Salter begon in de basis, dat ten koste ging van de vandaag jarige Rasmus Thelander. Shakhtar Donetsk speelde al drie oefenduels en bleef daarin ongeslagen.

image

De tweede oefenwedstrijd begon veelbelovend. Tim Matavz kopte in de derde minuut een voorzet van Kara maar rakelings voorlangs. In de loop van de eerste helft liet Shakhtar Donetsk zien waarom het de kampioen is van Oekraïne. In de 31ste minuut beloonde de Oekraïners zich met de 0-1. Stepanenko kopte een voorzet snoeihard in de rechter bovenhoek. Vijf minuten voor rust verzuimde Totovytskyi de tweede treffer binnen te schuiven. Bij de tweede paal kwam hij een teenlengte te kort.

image

Tien minuten na rust werd Eduardo serieus getest. Een schot van Bolbat draaide naar de lange hoek, maar de Portugese keeper van Vitesse kon met zijn vingertoppen de tweede treffer voorkomen. In de 57ste minuut ontstond een bijna identieke situatie. Nu schoot Butka met zo veel precisie, dat Eduardo kansloos was: 0-2.

image

Na ruim een uur spelen leek Vitesse terug te komen in de wedstrijd. Matavz vond het net, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Kort na dat moment had de ingevallen Mitchell van Bergen de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar hij schoot de rebound rakelings naast.

image

Waar Vitesse de mogelijkheden niet wist te benutten, sprong Shakhtar Donetsk wel efficiënt met de kansen om. In de 75ste minuut profiteerde invaller Kovalenko namelijk optimaal, toen de rebound bij de tweede paal voor zijn voeten kwam en hij het duel in het slot gooide: 0-3. Shakhtar Donetsk-invaller Moraes tekende even later na een keurige aanval voor de 0-4. Het slotakkoord was voor Vitesse. Beerens zette goed druk vooruit, onderschepte de bal en schoot koelbloedig raak in de hoek: 1-4.

image

Op vrijdag 13 juli staat de derde oefenwedstrijd gepland. Dan neemt de ploeg van hoofdtrainer Leonid Slutskiy het op vs het Russische FK Arsenal Toela.

Opstelling Vitesse
Eduardo, Kara (’63 Karami), Van der Werff (’46 Thelander), Clarke-Salter, Büttner (’63 Clark), Serero (’46 Bero), Foor (’80 Ali), Bruns (’46 Van Bergen), Beerens, Matavz (’68 Buitink), Linssen (’81 Berden)

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair