Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem krijgt vier ton voor aanpak jihadisme

Ahmed Marcouch

Burgerjournalist Huibert Veth was aanwezig bij de raadsvergadering waar “Bestemmen middelen ten behoeve van lokale aanpak Jihadisme” op de agenda stond en sprak na afloop met burgemeester Ahmed Marcouch en raadslid Yildirim Usta.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft voor 2018 €432.450,- ter beschikking gesteld aan de gemeente Arnhem voor de aanpak van jihadisme. De gemeenteraad besloot vorige week deze middelen toe te voegen aan het programma veiligheid. Deze portefeuille valt onder onze burgemeester Ahmed Marcouch. In het ‘Uitvoeringsplan Aanpak radicalisering Arnhem 2018’ is verwoord hoe dit geld ingezet zal gaan worden.

IS-terugkeerder grootste zorg

In dit rapport geeft dhr. Marcouch aan dat de terugkeerder uit het IS-strijdtoneel de grootste zorg is. ‘De terugkeerders van nu zijn niet meer de uitreizigers van toen die vol spijt terug wilden toen zij zagen wat bij IS gaande was. De terugkeerders van nu zijn getraind in wapengebruik, hebben gevochten en zijn mentaal gehard, en zijn opgevoed als strijders. Recente terreuraanslagen zoals die in Parijs en Brussel zijn dan ook in gang gezet door terugkeerders.’

Yildirim Usta: jihadisme moet keihard aangepakt worden

Later die avond sprak ik met burgemeester Marcouch waarbij hij aangaf dat jihadisme en radicalisering al langere tijd belangrijke onderwerpen zijn in Arnhem waar we meerdere malen te maken hebben gehad met jongeren die uitreisden naar Syrië. Ook vandaag de dag ziet de burgemeester jongeren waar alertheid en waakzaamheid bij geboden is omdat ze aan het radicaliseren zijn. Hij gaat het geld aanwenden om deze individuen samen met politie en justitie op de huid te zitten. Ook wil hij investeren in jongeren die nog niet dusdanig geradicaliseerd zijn maar wel een gevaar kunnen worden. ‘Door opvoeders aan te spreken en activiteiten te ontplooien binnen het onderwijs. Maar ook samen met de islamitische gemeenschap. Zij zien deze jongeren vaak eerder en sneller, ook zij hebben een verantwoordelijkheid.’ Yildirim Usta, raadslid Denk/Verenigd Arnhem, vertelt dat hij Syrië-gangers en jihadisme een belangrijk fenomeen vindt wat keihard aangepakt moet worden en waar voldoende middelen voor moeten zijn.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nederlandse Openluchtmuseum heeft stormschade herstelt

foto: Openlucht Museum

De Nederlandse Openluchtmuseum had behoorlijk wat schade van de storm op 18 januari. Een aantal bomen waren omgewaaid en er was schade aan twee panden.

De storm die op 18 januari 2018 over Nederland raasde, liet ook zijn sporen na in het Nederlands Openluchtmuseum. Op diverse plekken waaiden bomen om, en onze collectie heeft het zwaar te verduren gehad. Onder andere werden de ‘Boerderij Arnhem’, waar het museum omheen is gebouwd, en het Tolhuisje uit Midlaren getroffen door bomen. Na een uitgebreid traject, met daarin onder meer een bouwkundige inspectie en nieuw metselwerk met gebruik van de oude bestaande stenen, zijn de gebouwen weer hersteld en in volle glorie te bewonderen in ons museumpark.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair