Connect with us

Nieuws

Deventerse brouwerij DAVO start proeflokaal aan de Rijnkade

foto: DAVO

Via crowdfunding heeft de Deventerse bierbrouwerij DAVO een nieuwe proeflokaal binnen 4 dagen kunnen realiseren. Naast een nieuwe proeflokaal wordt het ingezamelde geld ook gebruikt voor het verduurzamen van de brouwerij. In totaal haalde de brouwerij meer dan €100.000,- op. 

DAVO bieren

DAVO bieren opende in 2016 een brouwerij en proeflokaal in Deventer, 401 investeerders investeerde in de brouwerij. Na de opening in het industriële pand werd DAVO in Deventer al snel een begrip. Nu zetten zij de volgende stap. Met de nieuwe crowdfunding willen de brouwerij verduurzamen en een nieuw proeflokaal openen in Arnhem. Nog voordat er openbaar gecommuniceerd is over de campagne haalt DAVO meer dan €100.000 binnen.

Tweede proeflokaal in Arnhem

De ondernemers willen ook mensen buiten Deventer kennis laten maken met hun bier. Daarom openen zij nu een locatie buiten Deventer. Voor een tweede locatie viel hun oog op Arnhem. “We zochten een stad aan de rivier, dit heeft iets levendigs, frivools en bourgondisch, dat past bij ons” aldus Jos Schmitz.

Vrijplaats in Arnhem 

De nieuwe DAVO bar komt aan de Rijnkade 41  in Arnhem. In het nieuwe proeflokaal gaan ze hun eigen bieren schenken maar krijgen ook Arnhemse brouwers de kans om hun eigen bier aan de man te brengen. Daarnaast moet het een plek worden waar heel Arnhem graag komt. “In Deventer staat het proeflokaal bekend als huiskamer van Deventer, mensen voelen zich er thuis, het is een vrijplaats, we gaan er alles aan doen dit ook neer in Arnhem te creëren”, aldus Marijn Kroon van DAVO Bieren. Op dit moment zijn ze vollop aan het verbouwen. DAVO hoopt 1 november open te kunnen.

Meer geld voor meer plannen!

De crowdfunding loopt via CrowdAboutNow. Met de financiering gaat  DAVO verduurzamen en de nieuwe bar openen. Ook zijn er plannen om een pop-up bar te maken in een zeecontainer, waarmee ze in de zomer van 2019 naar het strand kunnen trekken. Het succes van de crowdfunding zit hem in het sterke netwerk van DAVO. Al met hun eerste crowdfunding campagne wisten zij 401 bierliefhebbers aan zich te binden. 107% van de crowdfunding is bereikt. Geïnteresseerden kunnen nog investeren tot de 150% bereikt is via deze site.

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair