Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

VVD laat burgemeester Marcouch meepraten over ongewenste financiering moskeeën

Burgerjournalist Huibert Veth was aanwezig bij de laatste raadsvergadering waar gestemd werd over de motie om de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch mee te laten praten over de ‘wet integrale aanpak ongewenste financiering’.

In zijn laatste raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Arnhem een motie aangenomen die burgemeester Ahmed Marcouch opdraagt zich aan te sluiten bij de VVD-burgemeesters van Den Haag en Dordrecht voor het vormgeven van de ‘wet integrale aanpak ongewenste financiering’. Aanleiding voor deze wet is dat het ministerie van Sociale Zaken en Integratie informatie voor gemeenten heeft achtergehouden over moskeefinancieringen. Het gaat hierbij om geld uit Golflanden dat terecht komt bij salafistische moskeeën in Nederland. Het doel van deze wet moet zijn dat gemeenten melding maken bij een landelijke expertisecentrum zodra er signalen zijn van ondermijning door een lokale organisatie. Het Rijk moet op zijn beurt informatie delen als er vraagtekens zijn bij een financieringsstroom. De motie was een initiatief van VVD-raadslid Rebin Maref en werd mede ingediend door de ChristenUnie, SP en Arnhem Centraal.

Uitgaan van vertrouwen en niet van wantrouwen

Op de gepubliceerde lijst met moskeeën die ongewenste financiering ontvangen hebben komt Arnhem niet voor. Waarom moet onze burgemeester dan meepraten? Dit is voor GroenLinks dan ook de reden om tegen de motie te stemmen. Het wekt volgens GroenLinks de indruk dat er een probleem is terwijl dit er niet is. ‘We moeten uitgaan van vertrouwen en niet van wantrouwen’, zegt mevr. Simonis. De wet heeft niet alleen betrekking op moskeeën, ook naar bijvoorbeeld motorclubs wordt gekeken. Kürsat Bal (Denk/Verenigd Arnhem) vindt het belangrijk dat ook politieke partijen hierin meegenomen worden. Omdat het proces nu juist in een fase zit waarin over dit soort zaken gesproken moet worden kan hier nog geen uitsluitsel over gegeven worden. Reden voor dhr. Bal om met zijn fractie tegen de motie te stemmen. Ook geeft hij aan voldoende vertrouwen te hebben in de inlichtingendiensten waardoor wat hem betreft niet alle informatie openbaar hoeft te zijn. Coen Verheij (PVV) geeft in zijn betoog aan dat de islam radicaal is van zichzelf en haaks staat op de Arnhemse normen en waarden. Zijn partij stemt voor de motie maar wil er geen twijfel over laten bestaan dat hij maar één maatregel als de juiste beschouwt, namelijk het sluiten van alle moskeeën.

‘onze manier van leven’

Mevr. van Dillen (CDA) en mevr. van Ommen (D66) maakten bezwaar tegen de zinsnede ‘onze manier van leven’ die door de buitenlandse financiering ondermijnd zou worden. ‘Uw manier van leven zal ongetwijfeld de mijne niet zijn, hoe gaan wij dan toch vinden wat ‘onze manier van leven’ is?’, aldus mevr. van Dillen. Hoewel dhr. Maref aangeeft verbaasd te zijn over deze vragen en het erg van belang vindt om deze zin erin te laten komt hij hier toch op terug waarna er een ruime meerderheid is om de motie aan te nemen.

Reacties

Reacties

Nieuws

Fractievoorzitters AOP en Denk langdurig ziek

Aanstaande woensdag worden de fractievoorzitters van Arnhemse Ouderen Partij en Denk Verenigd Arnhem tijdelijk vervangen. Beide hebben medische redenen om vervangen te worden.

Woensdag zullen Nico Wiggers (nummer 2 Arnhemse Ouderen Partij) en Talip Aydemir (nummer 3 Denk Verenigd Arnhem) hun fractievoorzitters vervangen. Zowel Ton van Beurs (AOP) als Kursat Bal (Denk VA) zijn door medische redenen een lange tijd uit de running.

Voor hoe lang beide afwezig zullen zijn is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair