Connect with us
Korenkwartier proeft

Nieuws

VVD laat burgemeester Marcouch meepraten over ongewenste financiering moskeeën

Burgerjournalist Huibert Veth was aanwezig bij de laatste raadsvergadering waar gestemd werd over de motie om de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch mee te laten praten over de ‘wet integrale aanpak ongewenste financiering’.

In zijn laatste raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Arnhem een motie aangenomen die burgemeester Ahmed Marcouch opdraagt zich aan te sluiten bij de VVD-burgemeesters van Den Haag en Dordrecht voor het vormgeven van de ‘wet integrale aanpak ongewenste financiering’. Aanleiding voor deze wet is dat het ministerie van Sociale Zaken en Integratie informatie voor gemeenten heeft achtergehouden over moskeefinancieringen. Het gaat hierbij om geld uit Golflanden dat terecht komt bij salafistische moskeeën in Nederland. Het doel van deze wet moet zijn dat gemeenten melding maken bij een landelijke expertisecentrum zodra er signalen zijn van ondermijning door een lokale organisatie. Het Rijk moet op zijn beurt informatie delen als er vraagtekens zijn bij een financieringsstroom. De motie was een initiatief van VVD-raadslid Rebin Maref en werd mede ingediend door de ChristenUnie, SP en Arnhem Centraal.

Uitgaan van vertrouwen en niet van wantrouwen

Op de gepubliceerde lijst met moskeeën die ongewenste financiering ontvangen hebben komt Arnhem niet voor. Waarom moet onze burgemeester dan meepraten? Dit is voor GroenLinks dan ook de reden om tegen de motie te stemmen. Het wekt volgens GroenLinks de indruk dat er een probleem is terwijl dit er niet is. ‘We moeten uitgaan van vertrouwen en niet van wantrouwen’, zegt mevr. Simonis. De wet heeft niet alleen betrekking op moskeeën, ook naar bijvoorbeeld motorclubs wordt gekeken. Kürsat Bal (Denk/Verenigd Arnhem) vindt het belangrijk dat ook politieke partijen hierin meegenomen worden. Omdat het proces nu juist in een fase zit waarin over dit soort zaken gesproken moet worden kan hier nog geen uitsluitsel over gegeven worden. Reden voor dhr. Bal om met zijn fractie tegen de motie te stemmen. Ook geeft hij aan voldoende vertrouwen te hebben in de inlichtingendiensten waardoor wat hem betreft niet alle informatie openbaar hoeft te zijn. Coen Verheij (PVV) geeft in zijn betoog aan dat de islam radicaal is van zichzelf en haaks staat op de Arnhemse normen en waarden. Zijn partij stemt voor de motie maar wil er geen twijfel over laten bestaan dat hij maar één maatregel als de juiste beschouwt, namelijk het sluiten van alle moskeeën.

‘onze manier van leven’

Mevr. van Dillen (CDA) en mevr. van Ommen (D66) maakten bezwaar tegen de zinsnede ‘onze manier van leven’ die door de buitenlandse financiering ondermijnd zou worden. ‘Uw manier van leven zal ongetwijfeld de mijne niet zijn, hoe gaan wij dan toch vinden wat ‘onze manier van leven’ is?’, aldus mevr. van Dillen. Hoewel dhr. Maref aangeeft verbaasd te zijn over deze vragen en het erg van belang vindt om deze zin erin te laten komt hij hier toch op terug waarna er een ruime meerderheid is om de motie aan te nemen.

Reacties

Reacties

Nieuws

Justin Timberlake vrijdag in Arnhem

foto: Man of the Woods tour

Vrijdag staat Justin Timberlake in Arnhem. Daar heeft hij in het Gelredome zijn ‘The Man of The Woods’ tour. Voor de fans is er nog goed nieuws! Er zijn nog tickets….

The Man of The Woods tour begint op 22 juni in Parijs en bevat 16 optredens in onder meer Londen, Amsterdam, Stockholm, Kopenhagen,  Berlijn en onze Arnhem. In het Gelredome heeft hij een groot podium waar het hele publiek van kan genieten.

Er zijn nog tickets

Je zou verwachten dat het concert van de wereldster in Arnhem al helemaal is uitverkocht, maar er zijn gelukkig nog kaartjes te koop voor de fans. Timberlake is een van de populairste artiesten van de laatste jaren. Zo scoorde hij grote hits met nummers als Can’t stop the feeling, Say something en Love never felt so good. Wil je nog naar het concert? Kijk dan hier of er nog tickets zijn!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Maarten van der Weijden zwom ook voor de Arnhemse Helen Dowling Instituut

foto: Maarten van der Weijden foundation

Maarten van der Weijden startte zaterdagochtend 18 augustus met de 11stedenzwemtocht. Het doel was om 200 km te zwemmen en daarmee geld op te halen voor 11 onderzoeken met betrekking tot kanker. Een van de onderzoeken waar hij voor zwom was van het onderzoek ‘REFINE’ van het Arnhemse Helen Dowling Instituut (HDI). Na maar liefst 163 km moest Maarten zijn zwemtocht staken omdat hij ziek was. Het HDI was op verschillende momenten aanwezig om Maarten aan te moedigen en binnen te halen in Leeuwarden. Dinsdag avond werd bekend gemaakt dat Maarten 3,5 miljoen bij elkaar heeft gezwommen en de teller loopt nog steeds omhoog. 

Held

Helen Dowling Instituut is trots op de prestatie van Maarten. “Wat een ongelooflijke prestatie heeft Maarten neergezet. Wij zijn ontzettend onder de indruk van zijn zwemtocht en ook wat dit heeft losgemaakt in Nederland. Met het fantastische bedrag dat Maarten heeft opgehaald kan meer onderzoek worden gedaan naar kanker. Niet alleen naar kankerbehandelingen, maar ook naar de kwaliteit van leven bij kanker. Vermoeidheid bij kanker is een van de meest voorkomende klachten waar in veel gevallen iets aan te doen is. Er is alleen meer onderzoek nodig naar wat voor wie werkt, en daar moet meer onderzoek naar worden gedaan” aldus Renate Koers, manager Communicatie & Fondsenwerving bij het HDI.

Onderzoek naar vermoeidheid bij kanker

Zeker één op de drie patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. De afgelopen jaren zijn er zeer uiteenlopende interventies ontwikkeld om chronische vermoeidheid na kanker te verminderen. Uit het onderzoek Fitter na Kanker is gebleken dat verschillende e-health interventies effectief zijn in het verminderen van chronische vermoeidheid na kanker. We weten echter nog onvoldoende welk type interventie, of welke combinatie, nu het beste werkt voor welke cliënt. Daarom is het vervolgonderzoek Refine gestart. “We willen kunnen voorspellen welke e-therapie, of combinatie van therapieën, het beste werkt voor welke cliënt. Er wordt hiermee op individueel niveau gekeken naar factoren die bepalen welke behandeling het best aansluit bij de cliënt. Zo hopen we bij te dragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben gehad en last houden van ernstige vermoeidheid als gevolg van de ziekte” zegt Marije van der Lee, hoofd onderzoek bij het HDI.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ødegaard nieuwste aanwinst Vitesse

Martin Ødegaard is komend seizoen Vitessenaar. De 19-jarige Noor wordt voor een seizoen gehuurd van Real Madrid.

Ødegaard debuteerde in 2014 als 15-jarige bij het Noorse Strømsgodset IF. In augustus van dat jaar debuteerde de linksbenige Ødegaard ook in het nationaal elftal van Noorwegen. In januari 2015 tekende de Noor een meerjarig contract bij de Spaanse topclub Real Madrid. Vanaf januari 2017 is de aanvallende middenvelder al een bekend gezicht in de Eredivisie, aangezien hij voor anderhalf jaar op huurbasis uitkwam voor sc Heerenveen.

image

Ødegaard over zijn nieuwe club: “De afgelopen anderhalf jaar heb ik al in de Eredivisie gespeeld. Ik ben toen onder de indruk geraakt van Vitesse. Ik heb Vitesse leren kennen als een goed voetballende ploeg, met een aanvallende en dominante spelopvatting. Ik denk dat die manier van spelen mij goed ligt. Ook heeft Vitesse laten zien jonge spelers een kans te durven geven. Daarom ben ik blij met de kans die Vitesse mij biedt.”

image

Technisch directeur Marc van Hintum: “We zijn heel blij dat Martin voor Vitesse heeft gekozen. Ondanks interesse van andere clubs hebben we Martin kunnen overtuigen met de visie waar Vitesse voor staat. Martin beschikt over kwaliteiten die een team een impuls kunnen geven.”

image

Ødegaard , geboren in het Noorse Drammen, is het tiende nieuwe gezicht in de selectie van hoofdtrainer Leonid Slutskiy. Hij gaat spelen met rugnummer 18 en sluit per direct aan in Arnhem.

image

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair