Connect with us

Nieuws

Gemeente informeert inwoners actief bij verhuizing Kunstwerkplaats

foto: Dijanne van Engelen

De bewoners en ondernemers van Presikhaaf I worden actief en snel geïnformeerd over het verhuisproces van de Kunstwerkplaats. In het verleden leidde dit proces nogal eens tot ergernis bij omwonenden. Nu koos het College van Burgemeester en Wethouders er bewust voor om vrij snel te communiceren.

Dinsdag 6 augustus besloot het College van Burgemeester en Wethouders om de locatie naast de Turkiyem Moskee aan de Eemslaan in Presikhaaf aan te wijzen als tijdelijke locatie voor de Kunstwerkplaats. Deze bevindt zich nu in Schuytgraaf aan de Minervasingel en moet  verplaatst worden vanwege bouwplannen.
Nadat het College zijn besluit had genomen zijn eerst vertrouwelijk de gemeenteraad en direct betrokkenen (kampbewoners aan de Merwedestraat, het bestuur van de Turkiyem Moskee en bewonersoverleg) geïnformeerd. Zij kregen, voordat de pers het wist, onder embargo de flyer te zien. De overige bewoners, wijkplatform Presikhaaf en de ondernemers in de buurt zijn later per brief geïnformeerd.

Liever vooraf dan achteraf

De kampbewoners aan de Merwedestraat en het bestuur van de Turkiyem Moskee wilden liever voor de besluitvorming van het College betrokken worden, maar ze begrijpen de procedure. Eerst moest namelijk het College van Burgemeester en Wethouders het er mee eens zijn voordat de buitenwereld geïnformeerd kon worden. Dit had te maken met het bestemmingsplan op het stuk grond. Op dit moment is er een bestemmingsplan voor bedrijvigheid op het betreffende gebied.
Het College heeft gekozen om de Kunstwerkplaats te gedogen voor twee jaar op het gebied. In die tijd wil de gemeente onderzoeken welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot de bestemming.

In eerste instantie waren de bewoners van het naastgelegen kamp er niet blij mee. Ze zijn al jaren in gesprek met de gemeente om te kunnen uitbreiden naar dit gebied. Zij voelden zich dan ook gepasseerd door de gemeente. De gemeente snapte dit en ging persoonlijk met hen in gesprek. Ze hebben de situatie uitgelegd en duidelijk gemaakt dat het om een tijdelijke situatie gaat. Daarnaast gaat de gemeente kijken naar de wensen van de kampbewoners.
Ook de moskee had liever vooraf geïnformeerd willen worden, maar zijn blij met de uitkomst. Ze maken zich vooral zorgen over parkeerproblemen en mogelijke kunstuitingen. De gemeente heeft aangegeven serieus naar de wensen van het moskeebestuur te kijken.

Niet blij

Niet iedereen is blij met de communicatie. Het wijkplatform Presikhaaf trok gelijk aan de bel, nadat ze de brief hadden ontvangen van wethouder Bouwkamp. Ze gingen in overleg met het Moskee bestuur en stuurde gezamenlijk een brief naar het College van Burgemeester en Wethouders om hun klacht te doen om vooraf geïnformeerd te worden. Ze wilden graag afstemming hebben over de verhuizing. Echter is de vraag of dit mogelijk was in verband met dat Kunstwerkplaats al voor 1 september van hun huidige locatie moest. Daarnaast gaat het om een tijdelijke locatie.

Bewonersbijeenkomst

Ook de bewoners van Presikhaaf worden goed geïnformeerd. Op 23 augustus kunnen inwoners van Presikhaaf naar een bijeenkomst komen. Daar worden ze geïnformeerd over de verhuizing van de Kunstwerkplaats naar Presikhaaf en kunnen er vragen gesteld worden. De bewoners van Presikhaaf krijgen een flyer in hun brievenbus over de bijeenkomst.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair