Connect with us

Nieuws

Ook na ‘Bridge to Liberation Experience’ een drukke programma in de stad

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Op vrijdag 21 september vindt voor de tweede keer Theater Na de Brug plaats: een verdiepend programma na de officiële herdenking van de Slag om Arnhem en de Bridge to Liberation Experience. Het programma bestaat uit theater-, muziek- en filmvoorstellingen die verschillende aspecten van oorlog en vrede belichten en vindt plaats op meerdere plekken in Arnhem. Deelnemende locaties zijn Huis Oostpool, Rozet, Musis, Stadstheater, Theater aan de rijn en het nieuwe Focus Filmtheater. De entree bedraagt op alle locaties €5,- en is inclusief een consumptie. Tickets zijn aan de deur van de locaties en uiteraard online bij de theaters en gezelschappen te koop. Zie voor meer informatie

www.theaternadebrug.nl

Het idee voor Theater Na de Brug is geïnspireerd op Theater Na de Dam dat jaarlijks op 4
mei na de Dodenherdenking op de Dam in het hele land plaatsvindt. Theater Na de Brug
komt in nauwe samenwerking met de organisatie van Theater Na de Dam tot stand en heeft
de ambitie om elk jaar terug te keren. Afgelopen jaar was de eerste succesvolle editie van
het programma.

PROGRAMMA

HUIS OOSTPOOL
Politiek en Liefde.Herdenken – Eva van Manen (duur ca. 40 min) Pop, hiphop, theater en spoken word komen samen in deze verrassende voorstelling van Eva van Manen. Hoe verhoudt de les van de Tweede Wereldoorlog (“Dit nooit meer, nooit meer
oorlog”) zich tot het huidige politieke klimaat.

ROZET
Impact of War (duur ca. 45 min) Impact of War is een kledinglijn van de Arnhemse ontwerpster Mirte Engelhard, geïnspireerd op de verhalen van negen Arnhemmers die in 1944 zijn geëvacueerd en negen nieuwe Arnhemmers die onlangs zijn gevlucht. Enkele van deze evacués en nieuwe Arnhemmers komen wederom samen en vertellen in Rozet hun verhaal.

MUSIS
Hoe klinkt muziek in de oorlog? (duur ca. 30 min) Cellist Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth spelen werken van bekende Nederlandse componisten uit de Tweede Wereldoorlog. Componist Escher schreef over zijn werk dat het een ‘constructie van de geest’ is, ‘in een tijd dat ‘geest’ (als je zoiets nog zo noemen kunt) haast uitsluitend voor volkomen destructieve doeleinden wordt aangewend.’

STADSTHEATER
Oude mensen begrijpen niks van oorlog (9+) (duur ca. 45 min) “Ik ben elf. Ik zou kunnen zeggen: ik begrijp niks van oorlog. Ik zou ook kunnen zeggen: misschien begrijpen oude mensen niks van oorlog. Omdat ze niet meer weten hoe het is om onschuldig te zijn.” Aan de hand van een spel met een klassieke Griekse Tragedie gaan twee jonge acteurs op zoek naar hoe te ontsnappen aan de onafwendbaarheid van het lot.

THEATER AAN DE RIJN
My Father Held a Gun (duur ca. 70 min) Twee beste vrienden, een Iraniër en een Israëliër, delen in persoonlijke verhalen hun
ervaringen van het leven in het Midden-Oosten en hun leven in Amsterdam als immigranten.

FOCUS FILMTHEATER
Documentaire De Kist met voorfilm VERZET – Remco Campert (duur ca. 28 min) De Kist is een documentaire van Klaas van Eijkeren over een metalen kist die in 2016 in de gemeente Arnhem is opgegraven. Archeologen proberen de oorsprong van de kist te achterhalen, maar zij komen voor steeds meer raadsels te staan… Voorafgaand aan De Kist is de korte film VERZET – Remco Campert te zien, een filmische impressie van het gelijknamige gedicht.

Reacties

Reacties

Nieuws

Vier samen met Arnhem de feestdagen!

foto: Flickr

De afgelopen twee dagen was het een slechte start voor Arnhem Samen door de lage opkomst. Maandag waren er meer mensen vanuit de organisatie dan aan bezoekers. Dit kwam vooral door de beperkte communicatie vanuit de organisatie. Daarom roept de redactie van ‘Ik hou van Arnhem’ iedereen op om alsnog Arnhem samen te komen vieren! Kom naar de bijzondere verhalen luisteren en snoep lekker van de snert, oliebollen en warme chocolademelk. Laat zien dat je betrokken bent bij de stad. 

Dinsdag 18 december

17.00 uur – opening door Jan van Hooijdonk (voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Arnhem)

17.00 – 18.00 uur – Pop-up-live-club

Woensdag 19 december

17.00 uur – opening door Tonnie van de Herik (vrijwilliger voor dak- en thuislozen Arnhem)

17.00 – 18.00 uur – live muziek door Ad Karel ea

Donderdag 20 december

17.00 uur – opening door Theresia Elders (vrijwilliger voor Syrische vluchtelingen)

17.00 – 18.00 uur – live muziek door Esther van Maanen en Rocco Romano


Vrijdag 21 december

17.00 uur – opening door Frank Rikken (initiatiefnemer We Arnhem)

17.00 – 18.00 uur – live muziek door Marloes Borgman en Joey Pasanea


Zaterdag 22 december

17.00 uur – opening door Joost Overbeek (oprichter Alle Buren)

17.00 – 18.00 uur – muzikanten TOP2000 serenades  


Zondag 23 december

14.00 – 17.00 uur – verkleedfeest voor kinderen en textielworkshop door Collectie Arnhem, Kerst karaoke met diverse dj’s

17.00 uur – opening door Martien Louwers (wethouder Inclusie Gemeente Arnhem)

17.00 – 18.00 uur – Kerst karaoke met de TOP2000 band


Maandag 24 december

18.00 uur – Open Air Kerstdiner door PopUpKerk Arnhem


Dinsdag 25 december & woensdag 26 december

17.00 – 22.00 uur – De Arnhemse Terugblik 2018 (videobeelden en kerstwensen op de Kubus)


Arnhem Samen is voor iedereen toegankelijk. Schuif aan voor gezelligheid en hou de Facebook pagina van Made in Arnhem in de gaten voor updates over het programma van Arnhem Samen.

Over Arnhem Samen 

Het initiatief komt vanuit de gemeente maar de ondernemers, serviceclubs, organisaties en de vrijwilligers maken er een succes van. Ook op winkelcentrum Presikhaaf en Kronenburg is er de actie ‘Cadeautje voor een Ander’. De ondernemers hebben cadeaus beschikbaar gesteld. Die kan je ophalen en geven aan iemand die wel een cadeautje verdient. Arnhem Samen is dus niet alleen in de Kubus maar op verschillende plekken in de stad.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kerstavond 2018: je hoeft niet naar de kerk om het licht te zien

Foto: Herman Centraal

Wie op kerstavond ‘iets met diepgang’ wil, maar geen behoefte heeft aan de nachtmis, heeft het traditioneel moeilijk. Alles is dicht, en nergens staat een debat of talkshow gepland. Tot dit jaar. Wie op 24 december behoefte heeft aan zingeving maar daarvoor niet naar een kerk wil, kan terecht bij Herman Centraal. Dé talkshow van Arnhem voorziet in de behoefte met een kerstspecial over het thema Licht en Donker. Zeven gasten, met heel verschillende achtergronden, komen hierover vertellen in een warm Luxor Live in Arnhem.

Zo komt Jesse Laport, Stadsdichter van Arnhem, vertellen hoe hij op Instagram worstelt met zijn donkere kanten. Waar komen zijn angsten, depressies en de zenuwen vandaan? Hoe speel of experimenteer je met je donkerte? En hoe overwin je die? Met poëzie, zegt Jesse. 

Slechte mensen

Fred Hammerstein was rechter, raadsheer bij de Hoge Raad en president van het Gerechtshof Arnhem. Hij komt vertellen over de donkere kanten in mensen, zoals hebzucht en agressie, maar ook wat er gebeurt als het donker een volk in zijn macht krijgt. Hammerstein is voorzitter van de commissie die adviseert
over teruggave van door de nazi’s geroofde kunstwerken. Primatoloog Patrick van Veen, bekend van RTL Late Night en Omroep Max, vertelt hoe dieren omgaan met donker en licht in hun groep.

Schaduw

Therapeute Gertrude Vissers gebruikt de methodes van psychoanalyticus Carl Gustav Jung. Door meer inzicht te krijgen in die donkere kant hoef je niet steeds dezelfde fouten maken. Zo laat je het licht weer toe in je leven. Olav de Maat is organisatiedeskundige. Hij schreef het boek Hufters en
Helden. Hij heeft veel praktische tips om het licht te zien. Zijn advies: blijf de mildheid opzoeken. Goed gedrag bewerkstellig je niet in je eentje, dat moet je organiseren.

Kunst

En dan kijken twee gasten nog letterlijk naar donker en licht. Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, zal een klein college geven over het pure donker in de kunst.

Maarten van der Weijden

Toine Schoutens ondersteunde zwemmer Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedentocht met een speciale lichtbril. Hij laat zien hoe licht ook helpt tegen de winterblues.

De kerstspecial van Herman Centraal is op maandag 24 december om 19.30 uur in Luxor Live, Willemsplein 10 in Arnhem. De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via de websites van Herman Centraal en Luxor Live of aan de kassa op de avond zelf.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Georgina Driessen derde bij Junioren in GK4 Kart Series

Ze is één van de weinige meisjes in haar klasse, maar wel overtuigend het beste meisje. Wat heet: ze was sowieso één van de beste karters in haar klasse. Want Georgina Driessen werd heel knap derde in het eindklassement bij de Junioren van de GK4 Kart Series. De vijftienjarige rijdster uit Arnhem loste daarmee definitief haar belofte in. Zondag werd ze daarvoor gehuldigd tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging die ditmaal werd gehouden in Roosendaal.

Het was een trotse Georgina die haar verhaal deed na afloop van de huldiging in de brasserie van Kart Centre Roosendaal. “Ik ben heel blij met die derde plek”, was haar logische commentaar. “Ik heb een heel goed team waar ik dit jaar veel heb geleerd. En tijdens het WK in Le Mans heb ik heel veel ervaring opgedaan. Die neem ik mee naar volgend jaar.”

WK

Voorafgaand aan het WK had Georgina al meermaals haar uitstekende capaciteiten in het karten gedemonstreerd. Zo werd ze tijdens de vierde ronde van het kampioenschap in Assen tweede in het dagklassement. Tijdens de derde ronde in Genk was de snelle dame van topteam P1 Racing
bovendien al eens derde geworden. Ook in de KNAF Cup, die ze het afgelopen seizoen ook reed, stond ze op het podium. Tijdens de ronde in Assen werd ze daar tweede, net zoals in het GK4-kampioenschap dus.

Technische sport

Wat rijden betreft is Georgina over de hele breedte beter geworden, van inhalen en verdedigen tot en met het rijden van de juiste lijnen en het aanremmen van bochten. Toch is het iets anders waarin ze zich het meeste heeft verbeterd, stelde ze. “Ik kan nu veel beter aan de monteur aangeven wat er aan de afstelling van de kart moet worden veranderd.” Bepaald niet onbelangrijk in een zeer technische sport als karten. En als ze dan nog een eigen kwaliteit moet noemen, dan zegt de jonge Gelderse dat ze ‘goed rustig kan blijven’ tijdens een race.

Kampioenschap

Dat alles moet ervoor zorgen dat ze komend seizoen meteen goed voor de dag komt. Het wordt een pittig jaar, verwacht Georgina, want in 2019 gaat ze racen in de Senioren-klasse in het GK4- kampioenschap. En misschien komt daar nog een ander kampioenschap bij. Ze blikt met vertrouwen
vooruit. “Ik heb nu twee keer getraind met een Senior-kart waarvan ook een keer in de regen. Ik heb het idee dat ik al gewend ben aan de kart, ik merk al niet echt meer het verschil met een Junior-kart. 

GK4 Kart Series

De eerste keer had ik nog pijn in mijn nek, maar daar had ik tijdens de tweede keer al geen last meer van. In de regen merkte ik trouwens dat ik in die kart veel meer grip heb, hij stuurt makkelijker.” Nog even terugkomend op haar fraaie eindresultaat in de GK4 Kart Series: wat haar derde plek in de misschien wel extra knap maakt, is dat ze tijdens het seizoen diverse keren van de baan is gereden, een fenomeen waarmee meisjes in het karten – zeker als ze vooraan rijden – regelmatig te maken krijgen.

Overstappen naar senioren

“Wat dat betreft is het fijn dat ik naar de Senioren overstap. Daar is volgens mij wat meer respect onder elkaar.” Voor komend seizoen heeft ze geen concrete klassering in haar hoofd. “Maar een plaats in de top tien zou mooi zijn. En ik hoop in de top drie te eindigen bij de rookies.” Aan de randvoorwaarden zal het in ieder geval niet liggen. Georgina blijft uitkomen voor P1 Racing. “Mijn samenwerking met Toon (Eeckelaert, haar monteur, red.) is heel goed. Ik heb een heel goede klik met hem. Ik denk dat we volgend seizoen meteen sterk kunnen zijn!” 

Georgina Driessen wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door haar opa en D&K Dakreparatiebedrijf.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair