Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Albert Heijn Schuytgraaf haalt kersthamsters en beeld van zwarte man weg uit de winkel

foto: Richard Kofi

De manager van Albert Heijn Schuytgraaf haalt kersthamsters en een beeld van een zwarte man weg uit de winkel. De eigenaar vond de spullen leuk staan, maar na een gesprek met een van zijn klanten veranderde hij van gedachte. Tegenover de klant verklaarde hij dat zijn winkel wil niet geassocieerd wilde worden met voorwerpen die een geschiedenis van ongelijkheid en racisme met zich mee dragen.

Van de week haalde de manager van Albert Heijn Schuytgraaf een aantal voorwerpen uit de winkel. Ze stonden bij elkaar bij de vleesafdeling. Het ging om een aantal kersthamsters en een zogenoemde negrophilia beeld. De manager was het eens dat het iets te vroeg was om al kerstspullen in de winkel te leggen, maar werd ook aan het denken gezet over het andere object na een gesprek met de bezoeker. Die legde namelijk uit dat het beeld een behoorlijke nasmaak heeft.

Negrophilia

Het beeld wat in de supermarkt van Schuytgraaf staat komt uit een traditie van zogenoemde Negrophilia objecten. Op het beeld zie je een donker gekleurde man in een net bedienden pak. Hij heeft zijn handen vooruit alsof hij een dienblad vast heeft. Deze beelden kwamen veel voor in de jaren 1920 – 1930, maar komen ook vandaag de dag nog veel voor. In die tijd, maakten vooral kunstenaars en ontwerpers uit Parijs beelden, cartoons en posters met daarin dommige, maar dienstbare zwarte personages. Het nadeel van deze spullen is dat het vooroordelen over mensen uit Afrika bevestigde en verspreidde. In de pop cultuur van die tijd werden zij vaak als slaafs, dom en lui uitgebeeld. In Nederland heeft Jan Nederveen Pieterse veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. In het boek ‘Wit over zwart’ beschreef hij hoe ongelijkheid in stand blijft door gebruiken, kunst maar ook tradities. Ook kunstenaar Felix de Rooy onderzocht de negrophilia beelden en bracht deze bij elkaar in een rondreizende tentoonstelling. De beelden laten zwarte personages zien die met overdreven grote rode lippen, wild kroeshaar en oorbellen worden afgebeeld. Omdat zwarte piet als personages ook binnen deze traditie valt kiezen steeds meer gemeenten ervoor om het uiterlijk van de hulp van Sinterklaas aan te passen. Waar dat niet gebeurt blijft zwarte piet voor veel mensen een doorn in het oog.

Excuses

Richard Kofi, de klant die met de manager van de Albert Heijn in gesprek is gegaan is blij met de houding van de manager. “Het was een goed gesprek! Uiteindelijk heeft hij niet zijn excuus aangeboden voor mijn gevoelens, maar omdat hij niet achter de geschiedenis van het beeldje staat. Het leek hem gewoon ‘leuk’, het beeldje is ook mooi gemaakt, maar hij was blij toen hij het verhaal achter het beeldje hoorde. Daarom heeft hij het gelijk uit de winkel gehaald, inclusief de kersthamsters haha.”  De supermarktketen is zich geschrokken. “De manager was zich geen kwaad bewust, tot een klant hem de tip gaf de pop weg te halen. Dit heeft hij dan ook meteen gedaan en hij wil dan ook via deze weg zijn excuses aanbieden aan iedereen die ze hiermee voor het hoofd hebben gestoten.”

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Belangrijke dag voor ons en voor Arnhem’

foto: Vitesse

Vitesse speelt zaterdagavond het Airborne-duel met ADO Den Haag. In GelreDome wordt er om 20.45 uur afgetrapt. Met middenvelder Navarone Foor en hoofdtrainer Leonid Slutskiy blikken we vooruit op deze wedstrijd.

Airborne
Het treffen tussen Vitesse en ADO Den Haag wordt omlijst door de Airborne-herdenking. “Het is voor iedereen een speciaal duel. We moeten ons bewijzen voor de mensen die voor ons gestreden hebben”, blikt Foor vooruit op zaterdag. Slutskiy kan zich vinden in de bewoording van Foor. “Het is een belangrijke wedstrijd voor ons en een belangrijke dag voor Arnhem”, vult hij aan. Slutskiy heeft zich de voorbije weken verdiept in het Airborne-thema. “Ik heb enkele veteranen ontmoet en ben naar verschillende musea geweest, dus ik weet er veel van. Het geeft een extra dimensie aan de wedstrijd.”image

Ander niveau
ADO Den Haag zal gebrand zijn op een goed resultaat tegen Vitesse, want een week geleden gingen de Hagenezen in eigen huis met maar liefst 0-7 onderuit tegen PSV. Van onderschatting is echter geen sprake bij Foor. “Dat was geen al te beste wedstrijd voor hen, maar elke wedstrijd is anders.” Slutskiy bekeek het duel vanaf de tribune. “Ik was aanwezig in het stadion. Maar een wedstrijd tegen PSV of Ajax geeft geen objectief beeld. Zij zijn van een ander niveau.”

Doelpunt Foor
De laatste keer dat Foor het net wist te vinden was op 11 maart 2018 bij FC Utrecht (5-1). Als het aan hemzelf ligt komt daar snel verandering in. “Ik zit lekker in mijn vel, voel me fit en belangrijk. Wel kom ik dit seizoen minder voor de goal, maar tegen ADO Den Haag hoop ik te scoren. Dat is me dit seizoen nog niet gelukt.”image

Fitte selectie
Op de bekende afwezigen na kan Slutskiy beschikken over een fitte selectie. Dat betekent dat de Russische oefenmeester weer kan rekenen op volledige inzetbaarheid van Alexander Büttner en Bryan Linssen. “Tegen PEC Zwolle zaten ze met een lichte blessure op de bank, maar ze zijn inmiddels weer honderd procent fit”, aldus Slutskiy.image

Tickets
De laatste keer dat Vitesse en ADO Den Haag tegenover elkaar stonden was vorig seizoen tijdens de play-offs om Europees voetbal. Bij ADO Den Haag won Vitesse met 2-5, in GelreDome werd het 2-1. Bryan Linssen, Tim Matavz en de inmiddels vertrokken Mason Mount zorgden in die duels voor de doelpunten.’

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Rozet en Ik hou van Arnhem starten maandelijkse debatreeks in Rozet

Rozet en Ik hou van Arnhem hebben hun krachten gebundeld en organiseren vanaf 1 oktober elke maand een debatavond in Rozet. 

Tijdens de debatavond worden zowel actuele als maatschappelijke onderwerpen behandeld. Het doel van het debat is om in én met de stad de dialoog op gang te brengen. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te praten.

Twee delen

Elke avond bestaat uit twee onderdelen: Arnhems Nieuwsuur en 026 in gesprek.

Arnhems Nieuwsuur

Tijdens Arnhems Nieuwsuur staan de actualiteiten centraal. Samen met sprekers en publiek behandelen onderwerpen die op dat moment leven in Arnhem en belangrijk zijn voor Arnhemmers. De sprekers op maandag 1 oktober zijn:

– Daniële Futselaar (over haar tekeningen van NASA, SETA en Stephan Hawking)

– Patrick Arink en Raymond Driessen (over Airborne in Arnhem)

– Mark Debet (over sportevents in de stad en het effect hiervan)

026 in gesprek

Na een korte pauze start onder de noemer ‘026 in gesprek’ het tweede deel van de avond, waarin we meer diepgang rondom een (maatschappelijk) onderwerp brengen. Zo staat op 1 oktober ‘Innovatie in Arnhem’ centraal. Samen met Sigfrid Helbig (directeur Economic Board) en Tom Kortbeek (directeur Innovate festival) bespreken we hoe innovatief Arnhem al is en welke innovatieve kansen er nog liggen. Onderwerpen die tijdens latere edities besproken zullen worden zijn onder meer: armoede in de stad, onderdrukte LHBT en het slavernijverleden van Arnhem.

Voor in de agenda

In 2018 zijn de debatavonden op:

Maandag 1 oktober, 20.00-21.30 uur

Maandag 12 november, 20.00-21.30 uur

Maandag 10 december, 20.00-21.30 uur

De avonden vinden plaats op de derde verdieping van Rozet en zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Naar Bridge to liberation experience? Laat paraplu thuis en neem poncho of regenpak mee

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Er zijn drogere dagen geweest voor The Bridge To Liberation Experience. Daarom roepen ze ook op om ter voorbereiding toch een poncho of regenpak mee te nemen en je paraplu thuis te laten. Deze is namelijk niet toegestaan tijdens het evenement.

De hele dag door is het bewolkt en volgens sites zoals Buienradar blijkt dat mogelijk in de avond het droog gaat blijven. Desondanks zit er een kleine kans in dat het gaat regenen, namelijk 6% tot 19% kans. Omdat paraplu’s niet handig in grote groepen mensen wordt er gevraagd door de organisatie van Bridge To Liberation Experience om vooral poncho’s en regenpakken mee te nemen.

Dikke trui

Neem ook een dikke trui mee, want het gaat ongeveer 8 graden worden tijdens de experience.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair