Connect with us

Nieuws

Albert Heijn Schuytgraaf haalt kersthamsters en beeld van zwarte man weg uit de winkel

foto: Richard Kofi

De manager van Albert Heijn Schuytgraaf haalt kersthamsters en een beeld van een zwarte man weg uit de winkel. De eigenaar vond de spullen leuk staan, maar na een gesprek met een van zijn klanten veranderde hij van gedachte. Tegenover de klant verklaarde hij dat zijn winkel wil niet geassocieerd wilde worden met voorwerpen die een geschiedenis van ongelijkheid en racisme met zich mee dragen.

Van de week haalde de manager van Albert Heijn Schuytgraaf een aantal voorwerpen uit de winkel. Ze stonden bij elkaar bij de vleesafdeling. Het ging om een aantal kersthamsters en een zogenoemde negrophilia beeld. De manager was het eens dat het iets te vroeg was om al kerstspullen in de winkel te leggen, maar werd ook aan het denken gezet over het andere object na een gesprek met de bezoeker. Die legde namelijk uit dat het beeld een behoorlijke nasmaak heeft.

Negrophilia

Het beeld wat in de supermarkt van Schuytgraaf staat komt uit een traditie van zogenoemde Negrophilia objecten. Op het beeld zie je een donker gekleurde man in een net bedienden pak. Hij heeft zijn handen vooruit alsof hij een dienblad vast heeft. Deze beelden kwamen veel voor in de jaren 1920 – 1930, maar komen ook vandaag de dag nog veel voor. In die tijd, maakten vooral kunstenaars en ontwerpers uit Parijs beelden, cartoons en posters met daarin dommige, maar dienstbare zwarte personages. Het nadeel van deze spullen is dat het vooroordelen over mensen uit Afrika bevestigde en verspreidde. In de pop cultuur van die tijd werden zij vaak als slaafs, dom en lui uitgebeeld. In Nederland heeft Jan Nederveen Pieterse veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. In het boek ‘Wit over zwart’ beschreef hij hoe ongelijkheid in stand blijft door gebruiken, kunst maar ook tradities. Ook kunstenaar Felix de Rooy onderzocht de negrophilia beelden en bracht deze bij elkaar in een rondreizende tentoonstelling. De beelden laten zwarte personages zien die met overdreven grote rode lippen, wild kroeshaar en oorbellen worden afgebeeld. Omdat zwarte piet als personages ook binnen deze traditie valt kiezen steeds meer gemeenten ervoor om het uiterlijk van de hulp van Sinterklaas aan te passen. Waar dat niet gebeurt blijft zwarte piet voor veel mensen een doorn in het oog.

Excuses

Richard Kofi, de klant die met de manager van de Albert Heijn in gesprek is gegaan is blij met de houding van de manager. “Het was een goed gesprek! Uiteindelijk heeft hij niet zijn excuus aangeboden voor mijn gevoelens, maar omdat hij niet achter de geschiedenis van het beeldje staat. Het leek hem gewoon ‘leuk’, het beeldje is ook mooi gemaakt, maar hij was blij toen hij het verhaal achter het beeldje hoorde. Daarom heeft hij het gelijk uit de winkel gehaald, inclusief de kersthamsters haha.”  De supermarktketen is zich geschrokken. “De manager was zich geen kwaad bewust, tot een klant hem de tip gaf de pop weg te halen. Dit heeft hij dan ook meteen gedaan en hij wil dan ook via deze weg zijn excuses aanbieden aan iedereen die ze hiermee voor het hoofd hebben gestoten.”

Reacties

Reacties

Nieuws

Leerlingen Jan Ligthartschool halen €1750,- op voor Stadsboerderij Presikhaaf

Foto: Stadsboerderij Presikhaaf

De medewerkers van de Stadsboerderij Presikhaaf zijn blij met het ingezamelde bedrag van €1750,- van de leerlingen van Jan Ligthartschool. Ze haalde geld op via een jaarlijkse sponsorloop.

De kinderen van Jan Ligthartschool hebben een bedrag van €1750,- opgehaald via een jaarlijkse sponsorloop. Dit geld is gedoneerd aan Stadsboerderij Presikhaaf. Met dit geld kan de stadsboerderij een deel van hun gewenste konijnenvilla gebruikt worden.

De leerlingen van Jan Ligthartschool kwamen persoonlijk het geld brengen aan de stadsboerderij. Zij werden met luid applaus binnengehaald door de medewerkers en vrijwilligers van de stadsvilla.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nominaties sportgala bekend

Foto: Sportbedrijf Arnhem

Nog een paar weken en dan is het Arnhems Sportgala. Het jaarlijkse evenement waar we sporters en supporters in het zonnetje zetten. Deze week zijn de genomineerden door de jury gekozen. Tijdens het Sportgala op 7 februari maken we de winnaars van de Sport-ster, Support-Ster en sportfoto van het jaar bekend. Wil jij hier live bij zijn? Dat kan! Kaartjes zijn gratis en kun je reserveren via www.sportinarnhem.nl 

Meer dan 60 nominaties kreeg de organisatie binnen voor bijzondere sportprestaties. Bij de genomineerden zitten onder andere de rolstoelbasketbaldames en Olympische winnaars als Jeroen Kampschreur en Lisa Bunschoten. Als amateursporters staan Upward, masterzwemmer Rob Hanou en talent Anna Hightower in de top 10. De jury, onder leiding van Sportwethouder Jan van Dellen, kiest de beide winnaars.

Support-ster

Minstens zo belangrijk zijn de mensen die sport mogelijk maken. Langs de lijn, als scheidsrechter of als organisator. Arnhem mag trots zijn op vrijwilligers als Patrick van den Heuvel  en museumdirecteur Jeroen van Boekel. Dit zijn er slechts 2 van de velen. Ook in deze categorie kiest de jury een winnaar.

Sportfoto

Een goede sportfoto laat passie en inspanning zien. Voor de categorie ‘Sportfoto van het jaar’ stuurden ruim 40 hobbyfotografen hun mooiste sportfoto van 2018 in. De jury, onder leiding van Fred Builtjes van Kamera Express Arnhem, kiest hieruit de winnaars. Een moeilijke keus, want de kwaliteit is hoog dit jaar. De 10 genomineerde foto’s kun je nu al zien in de Little Windows, die in de binnenstadetalages hangen.

Kom je ook?

Het Stadstheater is op 7 februari de perfecte locatie voor een sportief avondje uit. Spectaculair entertainment, mooie prijzen, lekkere hapjes en drankjes en de mogelijkheid voor een goed gesprek. Kaartjes zijn gratis te reserveren via www.sportinarnhem.nl

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sociale werkplaats Scalabor slaat handen in één met PostMasters

Foto: Wikimedia

Sociale werkplaats Scalabor lanceert een nieuwe dienstverleningsvorm in de groeiende markt van het internet via e-commerce en online retail. In samenwerking met PostMasters biedt Scalabor een compleet concept op het gebied van e-fulfilment. Dit is het beheren van de warenhuis voor webwinkels zoals bol.com.

Scalabor verzorgt voor webshops voorraadbeheer, orderpicken en het verzenden van de pakketten naar binnen- en buitenland. Hiermee worden ondernemers volledig ontzorgd en krijgen zij de ruimte om online te groeien. Dit concept past bij arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor, waarbij medewerkers hun kennis en kunde kunnen ontwikkelen, zodat ze inzetbaar zijn bij logistieke ondernemers in Midden-Gelderland. “In deze werkomgeving ontdekken én ontwikkelen we de talenten van mensen” aldus Cantor Barten van Scalabor. Dat is ook een van de redenen dat PostMasters gebruik maakt van deze dienstverlening van Scalabor.
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk”. zegt Thomas van der Lubbe, directeur PostMasters. “De logistieke sector groeit snel en biedt goede arbeidskansen. Scalabor is een professionele organisatie waarmee het prettig samenwerken is”.

E-Fulfilment

Ruim een jaar geleden startte Scalabor met de e-fulfilment afdeling. Hier worden verschillende activiteiten verricht: labels printen, order picken, verzendklaar maken en retourafhandeling voor een groeiend aantal webshoporders. Dit alles wordt uitgevoerd met behulp van een professioneel multi-carrier softwareprogramma. PostMasters verzorgt de verzending van de pakketten naar de klanten met volledig elektrische busjes.

Prima partner

De vraag naar deze dienstverlening groeit, maar er is nog ruimte voor een aantal nieuwe opdrachtgevers. Een van die opdrachtgevers Invroheat ebsales: “Sinds dag 1 van de verkoop van onze producten werken wij met Scalabor. De dienstverlening is professioneel en accuraat. Voor ons is
Scalabor een uitstekende fulfilment partner, die bovendien nog eens extra wordt gewaardeerd door ons en onze klanten vanwege het sociaal ondernemende karakter”, aldus Mark Bevers van Invroheat.
Aanvullend op de e-fulfilment activiteiten biedt Scalabor ook voorbereidende werkzaamheden in de vorm van het in- en ompakken van artikelen of food-gerelateerde producten. Scalabor maakt het
uitbesteden van het logistieke proces betaalbaar en laagdrempelig.
Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor biedt medewerkers met een beperking de kans om zich te ontwikkelen naar passend en zo regulier mogelijk werk. Dat doen wij in verschillende sectoren, waaronder ook
binnen de logistieke branche.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair