Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

4 Vitesse spelers gaan eventjes internationaal

foto: Vitesse

De eerste interlandbreak van het seizoen is aangebroken en dus stapten ook diverse spelers van Vitesse weer op het vliegtuig. Komende week worden er interlands afgewerkt, zowel oefenwedstrijden als duels voor de nieuw opgezette Nations League. Een overzicht.

Nations League

In tegenstelling tot afgelopen decennia heeft het EK deels een nieuwe opzet gekregen. Aan het EK van 2020 doen 24 van de 55 Europese landen mee. Twintig landen worden gekozen op basis van de normale kwalificatiecyclus. Vier landen die zich niet via de normale cyclus hebben kunnen plaatsen, kwalificeren zich via de nieuwe internationale competitie: de Nations League. De twaalf sterkste Europese voetballanden worden op basis van de UEFA-ranking in vier zogenaamde A-groepen geplaatst. In elke groep spelen drie landen in september en november 2018 twee uit- en thuiswedstrijden. Daaronder worden vervolgens de twaalf B, C en D-groepen ingevuld. Ook op basis van de UEFA-ranking. In totaal zijn er dus vier divisies, die weer onderverdeeld zijn in vier groepen.

In totaal zijn er dus zestien groepen die allemaal een winnaar opleveren. Deze winnaars plaatsen zich voor de finalerondes van de Nations League, die in maart 2020 wordt afgewerkt. Deze finalerondes worden per divisie gespeeld en bestaan uit een halve finale, een wedstrijd om de derde plaats en natuurlijk de finale. De uiteindelijke winnaar van de finale heeft dus een EK-ticket in de pocket. Belangrijk om te beseffen is dat de reguliere kwalificatiereeks op dat moment al afgelopen is. Er zijn dus al twintig ploegen die zich op die wijze hebben gekwalificeerd voor het EK. Poulewinnaars in de Nations League die via de reguliere kwalificatie al een ticket veroverd hebben, geven hun plaats in de finaleronde van de Nations League voetbal af aan de hoogst gerankte ploeg in hun divisie.

Tim Matavz

Vitesse-spits Tim Matavz neemt het op donderdag 6 september met Slovenië op tegen Bulgarije. Enkele dagen later (zondag 9 september) staat er een uitwedstrijd tegen Cyprus op het programma. Beide duels zijn in het kader van de Nations League.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard treft in die Nations League dezelfde tegenstanders als Matavz. Op donderdag 6 september is Cyprus de tegenstander, op zondag 9 september reist Ødegaard met Noorwegen af naar Bulgarije. Ødegaard en Matavz treffen elkaar ook nog in een rechtstreeks duel: op zaterdag 13 oktober.

Jake Clarke-Salter

Jake Clarke-Salter behoort tot de selectie van Engeland O21. Op donderdag 6 september speelt hij tegen Jong Oranje, dat met onder meer Carel Eiting, Guus Til en Sam Lammers enkele bekende gezichten voor Clarke-Salter in de gelederen heeft. Dinsdag 11 september is Letland O21 de tegenstander. Een gelijkspel tegen Nederland is voor Engeland al voldoende om rechtstreekse kwalificatie voor het EK 2019 in Italië binnen te halen.

Thomas Buitink

Thomas Buitink is de enige Vitessenaar voor wie vriendschappelijke wedstrijden gepland staan. Met Oranje O19 speelt hij op woensdag 5 september tegen zijn leeftijdsgenoten uit Engeland. Zaterdag 8 september wordt er geoefend tegen Tsjechië.

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Belangrijke dag voor ons en voor Arnhem’

foto: Vitesse

Vitesse speelt zaterdagavond het Airborne-duel met ADO Den Haag. In GelreDome wordt er om 20.45 uur afgetrapt. Met middenvelder Navarone Foor en hoofdtrainer Leonid Slutskiy blikken we vooruit op deze wedstrijd.

Airborne
Het treffen tussen Vitesse en ADO Den Haag wordt omlijst door de Airborne-herdenking. “Het is voor iedereen een speciaal duel. We moeten ons bewijzen voor de mensen die voor ons gestreden hebben”, blikt Foor vooruit op zaterdag. Slutskiy kan zich vinden in de bewoording van Foor. “Het is een belangrijke wedstrijd voor ons en een belangrijke dag voor Arnhem”, vult hij aan. Slutskiy heeft zich de voorbije weken verdiept in het Airborne-thema. “Ik heb enkele veteranen ontmoet en ben naar verschillende musea geweest, dus ik weet er veel van. Het geeft een extra dimensie aan de wedstrijd.”image

Ander niveau
ADO Den Haag zal gebrand zijn op een goed resultaat tegen Vitesse, want een week geleden gingen de Hagenezen in eigen huis met maar liefst 0-7 onderuit tegen PSV. Van onderschatting is echter geen sprake bij Foor. “Dat was geen al te beste wedstrijd voor hen, maar elke wedstrijd is anders.” Slutskiy bekeek het duel vanaf de tribune. “Ik was aanwezig in het stadion. Maar een wedstrijd tegen PSV of Ajax geeft geen objectief beeld. Zij zijn van een ander niveau.”

Doelpunt Foor
De laatste keer dat Foor het net wist te vinden was op 11 maart 2018 bij FC Utrecht (5-1). Als het aan hemzelf ligt komt daar snel verandering in. “Ik zit lekker in mijn vel, voel me fit en belangrijk. Wel kom ik dit seizoen minder voor de goal, maar tegen ADO Den Haag hoop ik te scoren. Dat is me dit seizoen nog niet gelukt.”image

Fitte selectie
Op de bekende afwezigen na kan Slutskiy beschikken over een fitte selectie. Dat betekent dat de Russische oefenmeester weer kan rekenen op volledige inzetbaarheid van Alexander Büttner en Bryan Linssen. “Tegen PEC Zwolle zaten ze met een lichte blessure op de bank, maar ze zijn inmiddels weer honderd procent fit”, aldus Slutskiy.image

Tickets
De laatste keer dat Vitesse en ADO Den Haag tegenover elkaar stonden was vorig seizoen tijdens de play-offs om Europees voetbal. Bij ADO Den Haag won Vitesse met 2-5, in GelreDome werd het 2-1. Bryan Linssen, Tim Matavz en de inmiddels vertrokken Mason Mount zorgden in die duels voor de doelpunten.’

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Rozet en Ik hou van Arnhem starten maandelijkse debatreeks in Rozet

Rozet en Ik hou van Arnhem hebben hun krachten gebundeld en organiseren vanaf 1 oktober elke maand een debatavond in Rozet. 

Tijdens de debatavond worden zowel actuele als maatschappelijke onderwerpen behandeld. Het doel van het debat is om in én met de stad de dialoog op gang te brengen. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te praten.

Twee delen

Elke avond bestaat uit twee onderdelen: Arnhems Nieuwsuur en 026 in gesprek.

Arnhems Nieuwsuur

Tijdens Arnhems Nieuwsuur staan de actualiteiten centraal. Samen met sprekers en publiek behandelen onderwerpen die op dat moment leven in Arnhem en belangrijk zijn voor Arnhemmers. De sprekers op maandag 1 oktober zijn:

– Daniële Futselaar (over haar tekeningen van NASA, SETA en Stephan Hawking)

– Patrick Arink en Raymond Driessen (over Airborne in Arnhem)

– Mark Debet (over sportevents in de stad en het effect hiervan)

026 in gesprek

Na een korte pauze start onder de noemer ‘026 in gesprek’ het tweede deel van de avond, waarin we meer diepgang rondom een (maatschappelijk) onderwerp brengen. Zo staat op 1 oktober ‘Innovatie in Arnhem’ centraal. Samen met Sigfrid Helbig (directeur Economic Board) en Tom Kortbeek (directeur Innovate festival) bespreken we hoe innovatief Arnhem al is en welke innovatieve kansen er nog liggen. Onderwerpen die tijdens latere edities besproken zullen worden zijn onder meer: armoede in de stad, onderdrukte LHBT en het slavernijverleden van Arnhem.

Voor in de agenda

In 2018 zijn de debatavonden op:

Maandag 1 oktober, 20.00-21.30 uur

Maandag 12 november, 20.00-21.30 uur

Maandag 10 december, 20.00-21.30 uur

De avonden vinden plaats op de derde verdieping van Rozet en zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Naar Bridge to liberation experience? Laat paraplu thuis en neem poncho of regenpak mee

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Er zijn drogere dagen geweest voor The Bridge To Liberation Experience. Daarom roepen ze ook op om ter voorbereiding toch een poncho of regenpak mee te nemen en je paraplu thuis te laten. Deze is namelijk niet toegestaan tijdens het evenement.

De hele dag door is het bewolkt en volgens sites zoals Buienradar blijkt dat mogelijk in de avond het droog gaat blijven. Desondanks zit er een kleine kans in dat het gaat regenen, namelijk 6% tot 19% kans. Omdat paraplu’s niet handig in grote groepen mensen wordt er gevraagd door de organisatie van Bridge To Liberation Experience om vooral poncho’s en regenpakken mee te nemen.

Dikke trui

Neem ook een dikke trui mee, want het gaat ongeveer 8 graden worden tijdens de experience.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair