Connect with us

Nieuws

GroenLinks, ChristenUnie en VVD: meer aandacht voor herdenking evacuatie Arnhem

foto: Rode Kruis

September staat weer grotendeels in het teken van de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Een belangrijk onderdeel en gevolg van deze slag was de gedwongen evacuatie van Arnhemmers en Betuwnaren. Jaarlijks wordt de evacuatie herdacht bij of rond het evacuatiemonument aan de Apeldoornsestraat. GroenLinks, ChristenUnie en VVD vinden dat de herdenking en de evacuatie vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Ook is de locatie van het monument niet erg geschikt voor een uitgebreidere herdenking. De drie partijen stellen daarom hierover aanstaande woensdag vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Mark Coenders, fractievoorzitter GroenLinks: “De evacuatie had en heeft een ontzettend grote impact op heel veel Arnhemmers. Wij willen daarom dat er gekeken wordt naar een betere herdenking van de evacuatie: meer aandacht, meer ruimte en betere faciliteiten.”

Tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling in november 2017 dienden GroenLinks en ChristenUnie een voorstel in om extra geld vrij te maken voor de evacuatieherdenking inclusief onderzoek en eventuele herinrichting of verplaatsing van de herdenking en het monument. Daarnaast vroegen de partijen in dat amendement het college om een plan te maken voor betere herdenking van de evacuatie, ook buiten het moment eind september om. Het college deed hierop de toezegging in overleg met samenwerkingspartners zoals het Rode Kruis inderdaad een plan te maken.

Hierin zouden ze ook aangegeven welke financiën hiervoor nodig zijn. In afwachting hiervan trokken de
partijen hun voorstel in. Daniël Becker, fractievoorzitter ChristenUnie: “Het college gaf vorig jaar aan dat ze aan een plan wilden werken voor een betere herdenking van de evacuatie. Dit plan ligt er tot op heden nog niet. Wij willen graag weten hoe het met dit plan staat en wanneer we het plan kunnen verwachten.”

De aanstaande herdenking van de evacuatie is maandag 24 september om 14:30 uur aan de Apeldoornsestraat. GroenLinks, ChristenUnie en VVD hopen bij deze herdenking al wel merkbare verbeteringen te zien. Leendert Combée, fractievoorzitter VVD: “Het zou mooi zijn als de impact van de evacuatie en het belang van de herdenking bij meer mensen onder de aandacht kan komen.” De mondelinge vragen van GroenLinks, ChristenUnie en VVD komen aanstaande woensdag 18:45 aan bod in de raadszaal van het Arnhemse stadhuis.

Reacties

Reacties

Archief

Museum Arnhem ontvangt werken van internationaal toonaangevende kunstenaars

Foto: Museum Arnhem

Museum Arnhem ontvangt uit particulier bezit een schenking van werk van James Brown en van Raquel Maulwurf. Het schilderij van James Brown en de tekening van Raquel Maulwurf zijn nu opgenomen in de collectie van Museum Arnhem. Beide kunstwerken drukken een visie op de natuur uit. De Amerikaanse kunstenaar Brown en de Spaans-Nederlandse kunstenares Maulwurf hebben internationaal hun sporen verdiend in de kunstwereld.

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Beide werken hebben een grote toegevoegde waarde voor de collectie van Museum Arnhem. De kunstwerken balanceren tussen abstractie en herkenbare figuratie. Deze laatste is een belangrijk uitgangspunt als het gaat om de collectie van Museum Arnhem.“

Links: Raquel Maulwurf, Hurricane I, houtskool en pastel op museumboard, 197 x 152 cm, 2013 Rechts: James Brown, View from a Window of My Other House, olieverf op doek, 142 x 119 cm, 2013

James Brown
James Brown (Los Angeles, 1951) is geen onbekende voor Museum Arnhem. Brown had in 1978 zijn allereerste museale tentoonstelling in het toenmalig geheten Gemeentemuseum Arnhem, nu Museum Arnhem. Het werk dat het museum nu geschonken krijgt, is een schilderij afkomstig uit een serie waarin Brown het nachtelijk uitzicht vanuit een raam in zijn huis op het Mexicaanse platteland schildert. View from a Window of My Other House (2013) laat een ovale donkere vorm zien waartegen pastelkleurige lichtbronnen afsteken. Het werk van James Brown is onder andere opgenomen in het Whitney Museum en MOMA.

Raquel Maulwurf
Raquel Maulwurf (Madrid, 1975) volgde haar opleiding aan ArtEZ in Arnhem. Haar werk was in 2014 opgenomen in de tentoonstelling Realms of Memory in Museum Arnhem. De collectie van Museum Arnhem wordt verrijkt met haar grote tekening Hurricane I (2013) die afkomstig is uit de serie Air. In deze serie is de lucht, de sterrenhemel of, zoals in het geschonken werk, een orkaan het onderwerp. Het werk van Raquel Maulwurf wordt regelmatig tentoongesteld in binnen- en buitenland.


Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mickey, Grinch, Elsa, Goofy en de Kerstman ontmoeten in de binnenstad

Dit weekend kun je diverse karakters ontmoeten in de binnenstad. Zo lopen er in de Koningsstraat, Musis en Jansplein diverse karakters waarmee je op de foto kan.

Naast Mickey, Mini, kerstelfjes, Elsa, the Grinch en Goofy zal ook de Kerstman met zijn vrouw in de binnenstad dit weekend lopen. Ze lopen zaterdag en zondag in het Musiskwartier, Koningsstraat en Jansplein. Naast ontmoeten kun je er ook mee op de foto.

Musiskwartier & Koningstraat

Dit weekend zullen er Disney figuren rondlopen in Musiskwartier Zo lopen er Mickey, Mini, Goofy, Kerstelfjes, Kerstman en zijn vrouw rond. Ook zullen ze tijdens de Grootste Kerstmarkt van het Oosten. 

Jansplein

Ook zullen zaterdag en zondag een Elsa en The Grinch rondlopen tijdens Winter Avenue op de Jansplein. Daar wordt voor het eerst een traditionele kerstmarkt gehouden met houten huisjes.  

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Pakjesservice: ‘geen handen vol tassen aankomende weekenden’

foto: Pixabay

In de weekenden van 15/16 december en 22/23 december hoeven mensen niet met volle handen door de stad te lopen. Want mensen kunnen hun pakjes thuis of op een andere locatie laten bezorgen dezelfde avond!

Geen gedoe om in de drukke binnenstad met handen vol tassen te lopen. Want Smartvertizing heeft samen met PBA twee weekenden lang een hub ontwikkeld waar de gekochten producten verzameld worden om vervolgens weer verspreid te worden over bijna heel Arnhem met uitzondering van Schuytgraaf. 

Hoe dan?

Bij aankoop van een spullen, kun je tegen de medewerker van de winkel  zeggen dat de spullen gebracht moeten worden naar een desbetreffende locatie of je eigen huisadres. Vervolgens spreek je de tijd af en de cadeautjes worden opgehaald door de medewerkers van de HUB. Die zorgen dat de spullen dan worden gebracht bij De Groene Rijders. De Groene Rijders brengen de spullen vervolgens naar je huisadres. Ook kun je ervoor kiezen om op een later moment het op te halen bij de HUB. Dit is het oude C&A pand in Musiskwartier.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair