Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Nieuwe website over de Slag om Arnhem vertelt het hele verhaal

foto: Slag om Arnhem archief

Deze week is een nieuwe website over de Slag om Arnhem gelanceerd: het Slag om Arnhem Archief. Op de website wordt uitgebreid, in meer dan 100 verhalen, het verhaal verteld van de strijd die de Britse Airborne Divisie leverde in Arnhem en Oosterbeek.

Via Operatie Market Garden probeerden de geallieerden een doorbraak te forceren over de Rijn in een poging om voor kerstmis 1944 de oorlog te beëindigen. Market Garden leidde tot de laatste geallieerde nederlaag van de Tweede Wereldoorlog. “In de loop der jaren zijn er honderden boeken verschenen over de Slag om Arnhem. Uitgebreide, feitelijke informatie over de Slag om Arnhem is online maar mondjesmaat te vinden. Bovendien is veel van die informatie versnipperd of blijft de informatie aan de oppervlakte”, vertelt Patrick Arink.

Arink, van huis uit journalist, nam eerder dit jaar het jaar het initiatief voor de uitgebreide website over de Slag om Arnhem. “Ik was zelf op zoek naar een bepaald detail over de gevechten in Arnhem. Online kon ik daar niets over terugvinden. Uiteindelijk vond ik wat ik zocht in een van mijn boeken over de Slag om Arnhem. We leven in een tijd van Google, en niet van de Winkler Prins encyclopedie. Ik bedacht toen dat het misschien een goed idee was om veel van de kennis die in oude boeken en stoffige dossiers is verzameld te presenteren op een website.”

Bronnen

Bij het schrijven van de website is gebruik gemaakt van tientallen bronnen en persoonlijke verslagen die na de Slag om Arnhem zijn geschreven door bijvoorbeeld generaal Urquhart en kolonel John Frost. Daarnaast werd gebruik gemaakt van informatie uit verschillende archieven. Arink: “Er is nog zoveel informatie over de Slag om Arnhem waar bijna niets mee gedaan is. Ik stuitte bij het Gelders Archief op de Collectie Boeree, genoemd naar een gepensioneerde militair. Hij heeft als eerste, direct na de bevrijding, onderzoek gedaan naar de gevechten in Arnhem en omgeving. Zijn dossier bestaat uit duizenden pagina’s, waarin nog veel informatie staat die nooit eerder gebruikt is.”

Unieke foto’s

Een strijdverslag van dag tot dag vormt het hart van de nieuwe website over de Slag om Arnhem. De nadruk van de verhalen ligt daarbij bij de gevechten die zich in Arnhem en omgeving hebben afgespeeld. Ook de strijd in Nijmegen wordt uitgebreid beschreven. Alle verhalen op de website worden ondersteund door foto’s die tijdens de Slag om Arnhem gemaakt zijn. Hoewel de gevechten ruim zeventig jaar geleden plaatsvonden, duiken er nog steeds nieuwe foto’s op die tijdens de Slag om Arnhem gemaakt zijn. “Een jaar geleden werden er bij een online veilinghuis foto’s geveild uit de nalatenschap van een overleden Duitse oorlogsfotograaf”, vertelt Arink. “Daar zaten een aantal unieke en onbekende foto’s tussen die tijdens de Slag om Arnhem zijn gemaakt. Die foto’s zijn uiteraard gebruikt voor de website.”

Bevrijding

De nieuwe website over de Slag om Arnhem houdt niet op bij het eind van de gevechten. Ook over de evacuatie van de stad en over de bevrijding van Arnhem in april 1945 wordt uitgebreid geschreven. Arink: “Arnhem is waarschijnlijk de enige stad in Nederland waar de bevrijding niet gevierd wordt. Want vanwege de evacuatie waren de inwoners van Arnhem daar niet bij. Over de bevrijding van de stad is vrijwel niets terug te vinden. Er is niet eens een Nederlandstalige Wikipedia-pagina over de bevrijding van Arnhem. Maar in het Slag om Arnhem Archief wordt het verhaal van de bevrijding uitgebreid verteld.”

Het Slag om Arnhem Archief is terug te vinden via deze website: http://www.slag-om-arnhem.nl.

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Belangrijke dag voor ons en voor Arnhem’

foto: Vitesse

Vitesse speelt zaterdagavond het Airborne-duel met ADO Den Haag. In GelreDome wordt er om 20.45 uur afgetrapt. Met middenvelder Navarone Foor en hoofdtrainer Leonid Slutskiy blikken we vooruit op deze wedstrijd.

Airborne
Het treffen tussen Vitesse en ADO Den Haag wordt omlijst door de Airborne-herdenking. “Het is voor iedereen een speciaal duel. We moeten ons bewijzen voor de mensen die voor ons gestreden hebben”, blikt Foor vooruit op zaterdag. Slutskiy kan zich vinden in de bewoording van Foor. “Het is een belangrijke wedstrijd voor ons en een belangrijke dag voor Arnhem”, vult hij aan. Slutskiy heeft zich de voorbije weken verdiept in het Airborne-thema. “Ik heb enkele veteranen ontmoet en ben naar verschillende musea geweest, dus ik weet er veel van. Het geeft een extra dimensie aan de wedstrijd.”image

Ander niveau
ADO Den Haag zal gebrand zijn op een goed resultaat tegen Vitesse, want een week geleden gingen de Hagenezen in eigen huis met maar liefst 0-7 onderuit tegen PSV. Van onderschatting is echter geen sprake bij Foor. “Dat was geen al te beste wedstrijd voor hen, maar elke wedstrijd is anders.” Slutskiy bekeek het duel vanaf de tribune. “Ik was aanwezig in het stadion. Maar een wedstrijd tegen PSV of Ajax geeft geen objectief beeld. Zij zijn van een ander niveau.”

Doelpunt Foor
De laatste keer dat Foor het net wist te vinden was op 11 maart 2018 bij FC Utrecht (5-1). Als het aan hemzelf ligt komt daar snel verandering in. “Ik zit lekker in mijn vel, voel me fit en belangrijk. Wel kom ik dit seizoen minder voor de goal, maar tegen ADO Den Haag hoop ik te scoren. Dat is me dit seizoen nog niet gelukt.”image

Fitte selectie
Op de bekende afwezigen na kan Slutskiy beschikken over een fitte selectie. Dat betekent dat de Russische oefenmeester weer kan rekenen op volledige inzetbaarheid van Alexander Büttner en Bryan Linssen. “Tegen PEC Zwolle zaten ze met een lichte blessure op de bank, maar ze zijn inmiddels weer honderd procent fit”, aldus Slutskiy.image

Tickets
De laatste keer dat Vitesse en ADO Den Haag tegenover elkaar stonden was vorig seizoen tijdens de play-offs om Europees voetbal. Bij ADO Den Haag won Vitesse met 2-5, in GelreDome werd het 2-1. Bryan Linssen, Tim Matavz en de inmiddels vertrokken Mason Mount zorgden in die duels voor de doelpunten.’

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Rozet en Ik hou van Arnhem starten maandelijkse debatreeks in Rozet

Rozet en Ik hou van Arnhem hebben hun krachten gebundeld en organiseren vanaf 1 oktober elke maand een debatavond in Rozet. 

Tijdens de debatavond worden zowel actuele als maatschappelijke onderwerpen behandeld. Het doel van het debat is om in én met de stad de dialoog op gang te brengen. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te praten.

Twee delen

Elke avond bestaat uit twee onderdelen: Arnhems Nieuwsuur en 026 in gesprek.

Arnhems Nieuwsuur

Tijdens Arnhems Nieuwsuur staan de actualiteiten centraal. Samen met sprekers en publiek behandelen onderwerpen die op dat moment leven in Arnhem en belangrijk zijn voor Arnhemmers. De sprekers op maandag 1 oktober zijn:

– Daniële Futselaar (over haar tekeningen van NASA, SETA en Stephan Hawking)

– Patrick Arink en Raymond Driessen (over Airborne in Arnhem)

– Mark Debet (over sportevents in de stad en het effect hiervan)

026 in gesprek

Na een korte pauze start onder de noemer ‘026 in gesprek’ het tweede deel van de avond, waarin we meer diepgang rondom een (maatschappelijk) onderwerp brengen. Zo staat op 1 oktober ‘Innovatie in Arnhem’ centraal. Samen met Sigfrid Helbig (directeur Economic Board) en Tom Kortbeek (directeur Innovate festival) bespreken we hoe innovatief Arnhem al is en welke innovatieve kansen er nog liggen. Onderwerpen die tijdens latere edities besproken zullen worden zijn onder meer: armoede in de stad, onderdrukte LHBT en het slavernijverleden van Arnhem.

Voor in de agenda

In 2018 zijn de debatavonden op:

Maandag 1 oktober, 20.00-21.30 uur

Maandag 12 november, 20.00-21.30 uur

Maandag 10 december, 20.00-21.30 uur

De avonden vinden plaats op de derde verdieping van Rozet en zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Naar Bridge to liberation experience? Laat paraplu thuis en neem poncho of regenpak mee

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Er zijn drogere dagen geweest voor The Bridge To Liberation Experience. Daarom roepen ze ook op om ter voorbereiding toch een poncho of regenpak mee te nemen en je paraplu thuis te laten. Deze is namelijk niet toegestaan tijdens het evenement.

De hele dag door is het bewolkt en volgens sites zoals Buienradar blijkt dat mogelijk in de avond het droog gaat blijven. Desondanks zit er een kleine kans in dat het gaat regenen, namelijk 6% tot 19% kans. Omdat paraplu’s niet handig in grote groepen mensen wordt er gevraagd door de organisatie van Bridge To Liberation Experience om vooral poncho’s en regenpakken mee te nemen.

Dikke trui

Neem ook een dikke trui mee, want het gaat ongeveer 8 graden worden tijdens de experience.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair