Connect with us

Nieuws

Nieuwe website over de Slag om Arnhem vertelt het hele verhaal

foto: Slag om Arnhem archief

Deze week is een nieuwe website over de Slag om Arnhem gelanceerd: het Slag om Arnhem Archief. Op de website wordt uitgebreid, in meer dan 100 verhalen, het verhaal verteld van de strijd die de Britse Airborne Divisie leverde in Arnhem en Oosterbeek.

Via Operatie Market Garden probeerden de geallieerden een doorbraak te forceren over de Rijn in een poging om voor kerstmis 1944 de oorlog te beëindigen. Market Garden leidde tot de laatste geallieerde nederlaag van de Tweede Wereldoorlog. “In de loop der jaren zijn er honderden boeken verschenen over de Slag om Arnhem. Uitgebreide, feitelijke informatie over de Slag om Arnhem is online maar mondjesmaat te vinden. Bovendien is veel van die informatie versnipperd of blijft de informatie aan de oppervlakte”, vertelt Patrick Arink.

Arink, van huis uit journalist, nam eerder dit jaar het jaar het initiatief voor de uitgebreide website over de Slag om Arnhem. “Ik was zelf op zoek naar een bepaald detail over de gevechten in Arnhem. Online kon ik daar niets over terugvinden. Uiteindelijk vond ik wat ik zocht in een van mijn boeken over de Slag om Arnhem. We leven in een tijd van Google, en niet van de Winkler Prins encyclopedie. Ik bedacht toen dat het misschien een goed idee was om veel van de kennis die in oude boeken en stoffige dossiers is verzameld te presenteren op een website.”

Bronnen

Bij het schrijven van de website is gebruik gemaakt van tientallen bronnen en persoonlijke verslagen die na de Slag om Arnhem zijn geschreven door bijvoorbeeld generaal Urquhart en kolonel John Frost. Daarnaast werd gebruik gemaakt van informatie uit verschillende archieven. Arink: “Er is nog zoveel informatie over de Slag om Arnhem waar bijna niets mee gedaan is. Ik stuitte bij het Gelders Archief op de Collectie Boeree, genoemd naar een gepensioneerde militair. Hij heeft als eerste, direct na de bevrijding, onderzoek gedaan naar de gevechten in Arnhem en omgeving. Zijn dossier bestaat uit duizenden pagina’s, waarin nog veel informatie staat die nooit eerder gebruikt is.”

Unieke foto’s

Een strijdverslag van dag tot dag vormt het hart van de nieuwe website over de Slag om Arnhem. De nadruk van de verhalen ligt daarbij bij de gevechten die zich in Arnhem en omgeving hebben afgespeeld. Ook de strijd in Nijmegen wordt uitgebreid beschreven. Alle verhalen op de website worden ondersteund door foto’s die tijdens de Slag om Arnhem gemaakt zijn. Hoewel de gevechten ruim zeventig jaar geleden plaatsvonden, duiken er nog steeds nieuwe foto’s op die tijdens de Slag om Arnhem gemaakt zijn. “Een jaar geleden werden er bij een online veilinghuis foto’s geveild uit de nalatenschap van een overleden Duitse oorlogsfotograaf”, vertelt Arink. “Daar zaten een aantal unieke en onbekende foto’s tussen die tijdens de Slag om Arnhem zijn gemaakt. Die foto’s zijn uiteraard gebruikt voor de website.”

Bevrijding

De nieuwe website over de Slag om Arnhem houdt niet op bij het eind van de gevechten. Ook over de evacuatie van de stad en over de bevrijding van Arnhem in april 1945 wordt uitgebreid geschreven. Arink: “Arnhem is waarschijnlijk de enige stad in Nederland waar de bevrijding niet gevierd wordt. Want vanwege de evacuatie waren de inwoners van Arnhem daar niet bij. Over de bevrijding van de stad is vrijwel niets terug te vinden. Er is niet eens een Nederlandstalige Wikipedia-pagina over de bevrijding van Arnhem. Maar in het Slag om Arnhem Archief wordt het verhaal van de bevrijding uitgebreid verteld.”

Het Slag om Arnhem Archief is terug te vinden via deze website: http://www.slag-om-arnhem.nl.

Reacties

Reacties

Nieuws

Leerlingen Jan Ligthartschool halen €1750,- op voor Stadsboerderij Presikhaaf

Foto: Stadsboerderij Presikhaaf

De medewerkers van de Stadsboerderij Presikhaaf zijn blij met het ingezamelde bedrag van €1750,- van de leerlingen van Jan Ligthartschool. Ze haalde geld op via een jaarlijkse sponsorloop.

De kinderen van Jan Ligthartschool hebben een bedrag van €1750,- opgehaald via een jaarlijkse sponsorloop. Dit geld is gedoneerd aan Stadsboerderij Presikhaaf. Met dit geld kan de stadsboerderij een deel van hun gewenste konijnenvilla gebruikt worden.

De leerlingen van Jan Ligthartschool kwamen persoonlijk het geld brengen aan de stadsboerderij. Zij werden met luid applaus binnengehaald door de medewerkers en vrijwilligers van de stadsvilla.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nominaties sportgala bekend

Foto: Sportbedrijf Arnhem

Nog een paar weken en dan is het Arnhems Sportgala. Het jaarlijkse evenement waar we sporters en supporters in het zonnetje zetten. Deze week zijn de genomineerden door de jury gekozen. Tijdens het Sportgala op 7 februari maken we de winnaars van de Sport-ster, Support-Ster en sportfoto van het jaar bekend. Wil jij hier live bij zijn? Dat kan! Kaartjes zijn gratis en kun je reserveren via www.sportinarnhem.nl 

Meer dan 60 nominaties kreeg de organisatie binnen voor bijzondere sportprestaties. Bij de genomineerden zitten onder andere de rolstoelbasketbaldames en Olympische winnaars als Jeroen Kampschreur en Lisa Bunschoten. Als amateursporters staan Upward, masterzwemmer Rob Hanou en talent Anna Hightower in de top 10. De jury, onder leiding van Sportwethouder Jan van Dellen, kiest de beide winnaars.

Support-ster

Minstens zo belangrijk zijn de mensen die sport mogelijk maken. Langs de lijn, als scheidsrechter of als organisator. Arnhem mag trots zijn op vrijwilligers als Patrick van den Heuvel  en museumdirecteur Jeroen van Boekel. Dit zijn er slechts 2 van de velen. Ook in deze categorie kiest de jury een winnaar.

Sportfoto

Een goede sportfoto laat passie en inspanning zien. Voor de categorie ‘Sportfoto van het jaar’ stuurden ruim 40 hobbyfotografen hun mooiste sportfoto van 2018 in. De jury, onder leiding van Fred Builtjes van Kamera Express Arnhem, kiest hieruit de winnaars. Een moeilijke keus, want de kwaliteit is hoog dit jaar. De 10 genomineerde foto’s kun je nu al zien in de Little Windows, die in de binnenstadetalages hangen.

Kom je ook?

Het Stadstheater is op 7 februari de perfecte locatie voor een sportief avondje uit. Spectaculair entertainment, mooie prijzen, lekkere hapjes en drankjes en de mogelijkheid voor een goed gesprek. Kaartjes zijn gratis te reserveren via www.sportinarnhem.nl

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sociale werkplaats Scalabor slaat handen in één met PostMasters

Foto: Wikimedia

Sociale werkplaats Scalabor lanceert een nieuwe dienstverleningsvorm in de groeiende markt van het internet via e-commerce en online retail. In samenwerking met PostMasters biedt Scalabor een compleet concept op het gebied van e-fulfilment. Dit is het beheren van de warenhuis voor webwinkels zoals bol.com.

Scalabor verzorgt voor webshops voorraadbeheer, orderpicken en het verzenden van de pakketten naar binnen- en buitenland. Hiermee worden ondernemers volledig ontzorgd en krijgen zij de ruimte om online te groeien. Dit concept past bij arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor, waarbij medewerkers hun kennis en kunde kunnen ontwikkelen, zodat ze inzetbaar zijn bij logistieke ondernemers in Midden-Gelderland. “In deze werkomgeving ontdekken én ontwikkelen we de talenten van mensen” aldus Cantor Barten van Scalabor. Dat is ook een van de redenen dat PostMasters gebruik maakt van deze dienstverlening van Scalabor.
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk”. zegt Thomas van der Lubbe, directeur PostMasters. “De logistieke sector groeit snel en biedt goede arbeidskansen. Scalabor is een professionele organisatie waarmee het prettig samenwerken is”.

E-Fulfilment

Ruim een jaar geleden startte Scalabor met de e-fulfilment afdeling. Hier worden verschillende activiteiten verricht: labels printen, order picken, verzendklaar maken en retourafhandeling voor een groeiend aantal webshoporders. Dit alles wordt uitgevoerd met behulp van een professioneel multi-carrier softwareprogramma. PostMasters verzorgt de verzending van de pakketten naar de klanten met volledig elektrische busjes.

Prima partner

De vraag naar deze dienstverlening groeit, maar er is nog ruimte voor een aantal nieuwe opdrachtgevers. Een van die opdrachtgevers Invroheat ebsales: “Sinds dag 1 van de verkoop van onze producten werken wij met Scalabor. De dienstverlening is professioneel en accuraat. Voor ons is
Scalabor een uitstekende fulfilment partner, die bovendien nog eens extra wordt gewaardeerd door ons en onze klanten vanwege het sociaal ondernemende karakter”, aldus Mark Bevers van Invroheat.
Aanvullend op de e-fulfilment activiteiten biedt Scalabor ook voorbereidende werkzaamheden in de vorm van het in- en ompakken van artikelen of food-gerelateerde producten. Scalabor maakt het
uitbesteden van het logistieke proces betaalbaar en laagdrempelig.
Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor biedt medewerkers met een beperking de kans om zich te ontwikkelen naar passend en zo regulier mogelijk werk. Dat doen wij in verschillende sectoren, waaronder ook
binnen de logistieke branche.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair