Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

PvdD niet blij met Facebookbericht van Burgemeester Marcouch

Marcouch
Foto: Ahmed Marcouch (FB)

De Partij voor de Dieren (PvdD) is niet blij met het Facebook bericht van burgemeester Ahmed Marcouch. Die plaatste alle Islamitische Arnhemmers een ‘Eid Mubarak’. Maar de PvdD is daar niet blij mee. Raadslid Mieke Hegge stelde schriftelijke vragen over het berichtje dat de burgemeester plaatste over het Offerfeest.

Op  21 augustus stuurde burgemeester Marcouch het volgende berichtje: “Eid Mubarak! Ik wens alle moslims een fijn feest, om met giften te vieren dat Ibrahim (Abraham) de ultieme beproeving doorstond en van God het schaap mocht offeren als teken van zijn toewijding‬ ‪⁦‪#Offerfeest‬⁩ ⁧‫#عيد_الأضحى_المبارك‬⁩ ⁦‪#EidMubarak “. En dat schoot bij de PvdD in het verkeerde keelgat. Want volgens de PvdD is burgemeester Marcouch niet bewust dat hij burgemeester is van alle Arnhemmers. Want volgens de PvdD was de tekst niet neutraal, al helemaal niet voor de mensen die tegen het offeren zijn van dieren. De PvdD hoopt dat Marcouch volgende keer stimuleert dat moslims geen dier gaan offeren maar dat ze het afkopen met een gift aan armen.

Vreemden taal

Maar niet alleen is de PvdD niet blij met het offeren van dieren. Ook schuren ze tegen de Arabische tekens die bij het bericht stond. ” In reactie op het bericht werden veel reacties in het Arabisch geschreven, hetgeen een barrière opwerkt tegen iedereen die geen Arabisch leest of spreekt. Bent u met ons van mening dat de burgemeester uitsluitend in het Nederlands moet spreken en schrijven zodat
alle Arnhemmers het begrijpen, of ten minste een vertaling van het geschreven moet plaatsen” aldus het raadslid Hegge. De PvdD doelt op de tekst “عيد_الأضحى_المبارك” wat staat voor “gezegend Offerfeest”.
Overigens is het niet voor het eerst dat de burgemeester vreemden talen gebruikt in zijn wensen. Op 9 september wenste hij nog de Joodse gemeenschap een “sjana tova” wat staat voor ‘een goed nieuw jaar’ en ook op andere feestdagen probeert Ahmed Marcouch de diverse gemeenschappen in Arnhem aan te spreken. 

Beteugelen van de uitspraken

“Is het college met ons van mening dat een meer neutrale uiting van feestwensen de burgemeester zou passen, en beter het benadrukken van verschillen en tegenstellingen voorkomen kan worden door maatschappelijk bekritiseerde gebruiken niet te benoemen, te
meer aangezien een burgemeester van alle Arnhemmers een verbinder moet zijn?  ” wil raadslid weten van het College van burgemeester en wethouders. 

Of de burgemeester het met de PvdD eens is zullen we binnenkort weten. Dan zal er schriftelijk gereageerd worden op de vragen van de burgemeester.

Reacties

Reacties

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Snollebollekes in Gelredome binnen 24 uur uitverkocht

De kaarten van Snollebollekes in het Gelredome waren binnen 24 uur uitverkocht. Er wordt gekeken of er een extra concert ontwikkeld kan worden.

Met een knipoog naar deze grote wereldsterren zal Snollebollekes deze uitverkochte avond de rode draad vormen tijdens een avondvullend programma. Naast dat hij zelf verschillende keren het podium zal betreden, zullen er tientallen gastoptredens zijn van onder andere Gerard Joling, de Vengaboys, DJ Paul Elstak, Mooi Wark en de Gebroeders Ko. De volledige programmering zal binnenkort bekend worden.

Van links naar rechts

Snollebollekes is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste feestacts van Nederland, die wekelijks voor duizenden mensen optreedt en keer op keer het publiek in extase weet te brengen. Vorige week maandag won hij een BUMA NL Award in de categorie Grootste Feestact en ook wonnen zij deze prijs al voor Beste Single. Met zijn energieke en vrolijke hits als ‘Links Rechts’, ‘Springen Nondeju’ en ‘Vrouwkes’ kan niemand stil blijven staan. Zijn hit ‘Links Rechts’ levert iedere keer viraal gaande video’s op van hele mensenmassa’s die van links naar rechts springen.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair