Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Burgers’ Zoo weer een stuk duurzamer

foto: Burgers' Zoo

Burgers’ Zoo maakte bekend wat ze in 2017 hebben gedaan op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zij moeten jaarlijks een verslag maken voor de Green Key keurmerk. Op dit moment heeft Burgers’ Zoo een gouden certificaat behaald. 

Ieder jaar maakt de Green Key coördinator een jaarverslag met daarin aangegeven wat de stand van zaken en de ontwikkelingen zijn betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen. “In 2017 is het Green Key team diverse keren bij elkaar gekomen om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de hele organisatie van Burgers’ Zoo actueel en top-of-mind te houden en nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te bespreken.” aldus Burgers’ Zoo. De keuring van de Green Key heeft plaats gevonden op 17 januari 2017. Wederom hebben ze dankzij de inzet van het gehele park het gouden certificaat behaald.

Realisatie Burgers’ Mangrove

Een belangrijk en groot project dat in 2017 gerealiseerd is, is Burgers’ Mangrove. Binnen dit project is op vele vlakken rekening gehouden met duurzame producten en verantwoord bouwen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Warmte- en koude installatie uitgebreid, voor warmte en koeling Mangrove
  • Filtersystemen die werken met zwaartekracht (hebben minder energie nodig)
  • Regenwater wordt opgevangen, voor beregening in de Mangrove
  • Van de bomen die gerooid zijn, is een klein deel herplant, een deel is hergebruikt als klimboom in dierenverblijven en een klein deel is versnipperd en als biomassa afgevoerd
  • Duurzame bouwmaterialen en verf met milieukenmerk
  • Buitenbeplanting was tijdelijk opgepot om later weer opnieuw geplant te worden
  • Filter oude Mangrove is opgeknapt en aangepast en in bassin van pelikanen hergebruikt
  • Uitsluitend led verlichting
  • Al het zand dat is uitgegraven bij de bouw van de Mangrove is binnen het park duurzaam hergebruikt, namelijk om het terrein van de savannevlakte (Safari) gedeeltelijk op te hogen.

Door de bouw van de Mangrove zijn veel energievreters zoals heaters en andere oude warmtebronnen van de vogelafdeling verwijderd. Het waterverbruik is enorm afgenomen, omdat er diverse lekkages waren. Tevens is de asbest op de plaatsen waar dit aanwezig was, verwijderd. Er zijn koelkasten met het A-label voor deze afdeling besteld.

Samen met de omgeving

Niet alleen is de Mangrove gerealiseerd. Ook op andere plekken in het dierenpark zijn er duurzame vormen gevonden. Zo zijn de souvenirs aangepast. In de parkwinkels worden t-shirts verkocht van bio-katoen. Tevens zijn er een aantal producten te koop waarmee we goede doelen ondersteunen. Ook werkt de dierentuin met een aantal partijen samen zoals “We werken samen met Stichting Ambulancewens NederlandStichting ShamajoStichting De OpkikkerStichting Arnhemse UitdagingMake a Wish FoundationDream Foundation en we organiseren elk jaar Dreamnight at the Zoo.” aldus de dierentuin.
Maar ook willen ze iets terug doen voor de natuur. “We ondersteunen natuurbeschermers als één van de hoofdsponsors van de Stichting Future for Nature. We hebben onze eigen Lucie Burgers Stichting, die beurzen verstrekt aan biologen wier onderzoek een relatie heeft met natuurbehoud. Sinds eind jaren ’80 is het park tevens betrokken bij het management van een groot natuurgebied in het Midden-Amerikaanse Belize.” aldus Burgers’ Zoo
Daarnaast is Burgers’ Zoo bezig met het samenwerken met andere bedrijven in de regio om eventueel een warmtenet aan te leggen. Daarnaast werken ze met een uitzendbureau waar mensen met een arbeidsbeperking kunnen worden ingezet.

Regenwater als spoelwater voor toiletten

Wat waterverbruik, energieverbruik en afvalproductie betreft, proberen we op verschillende manieren aan reductie van te werken. Denk aan sensorkranen, regenwater dat wordt gebruikt als spoelwater voor toiletten, een wko-systeem, groene stroom, gebouwbeheerssysteem, steeds meer led, verminderen van plastic binnen het park, zo min mogelijk mono verpakkingen.

Communicatie over MVO-activiteiten

Op alle folders voor bezoekers aan de kassa, alle folders die naar verblijfsrecreatie gaan, al het briefpapier en op de website wordt The Green Key permanent genoemd.”Communicatie betreffende MVO en duurzaamheid is gedaan door op de site van ons park de bouw van de Mangrove te kunnen volgen en daarbij informatie te geven over het duurzaam en verantwoord bouwen hiervan. Er is een artikel over de bouw en duurzaamheid in de Telegraaf verschenen. Op narrow casting houden we de medewerkers van diverse MVO activiteiten op de hoogte. Er is een Green Key bord in het park geplaatst om bezoekers met voorbeelden te laten zien dat we duurzaam bezig zijn. Naar onze leveranciers is gecommuniceerd dat alle facturen digitaal aangeleverd moeten worden.” aldus de dierentuin. Er zijn nieuwe pc’s, schermen en printers aangeschaft. De oude zijn op een duurzame wijze gerecycled. De hardware is zeer zuinig, klasse A. Alle printers zijn ingesteld op dubbelzijdig printen, standaard zwart/wit. Scherm en printers gaan na vaste tijden in slaapstand.

Horeca

Binnen de Horeca worden diverse fairtrade en biologische producten aangeboden. Daarnaast wordt er geprobeerd zoveel mogelijk te werken met streekproducten en lokale leveranciers. Er wordt met behulp van een innovatief programma voedselverspilling tegengegaan. Er wordt alleen verantwoorde vis gebruikt. Dit jaar was er biologisch ijs in het assortiment. Onze hotdogs, kroketten en vlees zijn biologisch. Er zijn alleen nog maar kartonnen biologisch afbreekbare bekers voor de dagbezoekers.

Dierverzorging

Binnen de afdeling dierenverzorging wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Voor de Mangrove worden verantwoord gekweekte vlinderpoppen ingekocht. In de Ocean is informatie gegeven over plastic soup, de vervuiling van de zee met plastic en wat hieraan gedaan kan worden.
Met ABN AMRO heeft het pinwin-project plaats gevonden. Pinnen wordt hiermee bevorderd en het effect op de ecologische voetprint wordt verminderd. Doel en streven voor Burgers’ Zoo is het behouden van het gouden certificaat. “Naast het minimaal voldoen aan wetgeving willen wij steeds een stapje verder in het duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” aldus Burgers’ Zoo.

Als deze stappen er niet voor zorgen dat de dierentuin opnieuw een gouden Green Key krijgt, weten wij het ook niet.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Snollebollekes in Gelredome binnen 24 uur uitverkocht

De kaarten van Snollebollekes in het Gelredome waren binnen 24 uur uitverkocht. Er wordt gekeken of er een extra concert ontwikkeld kan worden.

Met een knipoog naar deze grote wereldsterren zal Snollebollekes deze uitverkochte avond de rode draad vormen tijdens een avondvullend programma. Naast dat hij zelf verschillende keren het podium zal betreden, zullen er tientallen gastoptredens zijn van onder andere Gerard Joling, de Vengaboys, DJ Paul Elstak, Mooi Wark en de Gebroeders Ko. De volledige programmering zal binnenkort bekend worden.

Van links naar rechts

Snollebollekes is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste feestacts van Nederland, die wekelijks voor duizenden mensen optreedt en keer op keer het publiek in extase weet te brengen. Vorige week maandag won hij een BUMA NL Award in de categorie Grootste Feestact en ook wonnen zij deze prijs al voor Beste Single. Met zijn energieke en vrolijke hits als ‘Links Rechts’, ‘Springen Nondeju’ en ‘Vrouwkes’ kan niemand stil blijven staan. Zijn hit ‘Links Rechts’ levert iedere keer viraal gaande video’s op van hele mensenmassa’s die van links naar rechts springen.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair