Connect with us

Nieuws

Burgers’ Zoo weer een stuk duurzamer

foto: Burgers' Zoo

Burgers’ Zoo maakte bekend wat ze in 2017 hebben gedaan op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zij moeten jaarlijks een verslag maken voor de Green Key keurmerk. Op dit moment heeft Burgers’ Zoo een gouden certificaat behaald. 

Ieder jaar maakt de Green Key coördinator een jaarverslag met daarin aangegeven wat de stand van zaken en de ontwikkelingen zijn betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen. “In 2017 is het Green Key team diverse keren bij elkaar gekomen om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de hele organisatie van Burgers’ Zoo actueel en top-of-mind te houden en nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te bespreken.” aldus Burgers’ Zoo. De keuring van de Green Key heeft plaats gevonden op 17 januari 2017. Wederom hebben ze dankzij de inzet van het gehele park het gouden certificaat behaald.

Realisatie Burgers’ Mangrove

Een belangrijk en groot project dat in 2017 gerealiseerd is, is Burgers’ Mangrove. Binnen dit project is op vele vlakken rekening gehouden met duurzame producten en verantwoord bouwen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Warmte- en koude installatie uitgebreid, voor warmte en koeling Mangrove
  • Filtersystemen die werken met zwaartekracht (hebben minder energie nodig)
  • Regenwater wordt opgevangen, voor beregening in de Mangrove
  • Van de bomen die gerooid zijn, is een klein deel herplant, een deel is hergebruikt als klimboom in dierenverblijven en een klein deel is versnipperd en als biomassa afgevoerd
  • Duurzame bouwmaterialen en verf met milieukenmerk
  • Buitenbeplanting was tijdelijk opgepot om later weer opnieuw geplant te worden
  • Filter oude Mangrove is opgeknapt en aangepast en in bassin van pelikanen hergebruikt
  • Uitsluitend led verlichting
  • Al het zand dat is uitgegraven bij de bouw van de Mangrove is binnen het park duurzaam hergebruikt, namelijk om het terrein van de savannevlakte (Safari) gedeeltelijk op te hogen.

Door de bouw van de Mangrove zijn veel energievreters zoals heaters en andere oude warmtebronnen van de vogelafdeling verwijderd. Het waterverbruik is enorm afgenomen, omdat er diverse lekkages waren. Tevens is de asbest op de plaatsen waar dit aanwezig was, verwijderd. Er zijn koelkasten met het A-label voor deze afdeling besteld.

Samen met de omgeving

Niet alleen is de Mangrove gerealiseerd. Ook op andere plekken in het dierenpark zijn er duurzame vormen gevonden. Zo zijn de souvenirs aangepast. In de parkwinkels worden t-shirts verkocht van bio-katoen. Tevens zijn er een aantal producten te koop waarmee we goede doelen ondersteunen. Ook werkt de dierentuin met een aantal partijen samen zoals “We werken samen met Stichting Ambulancewens NederlandStichting ShamajoStichting De OpkikkerStichting Arnhemse UitdagingMake a Wish FoundationDream Foundation en we organiseren elk jaar Dreamnight at the Zoo.” aldus de dierentuin.
Maar ook willen ze iets terug doen voor de natuur. “We ondersteunen natuurbeschermers als één van de hoofdsponsors van de Stichting Future for Nature. We hebben onze eigen Lucie Burgers Stichting, die beurzen verstrekt aan biologen wier onderzoek een relatie heeft met natuurbehoud. Sinds eind jaren ’80 is het park tevens betrokken bij het management van een groot natuurgebied in het Midden-Amerikaanse Belize.” aldus Burgers’ Zoo
Daarnaast is Burgers’ Zoo bezig met het samenwerken met andere bedrijven in de regio om eventueel een warmtenet aan te leggen. Daarnaast werken ze met een uitzendbureau waar mensen met een arbeidsbeperking kunnen worden ingezet.

Regenwater als spoelwater voor toiletten

Wat waterverbruik, energieverbruik en afvalproductie betreft, proberen we op verschillende manieren aan reductie van te werken. Denk aan sensorkranen, regenwater dat wordt gebruikt als spoelwater voor toiletten, een wko-systeem, groene stroom, gebouwbeheerssysteem, steeds meer led, verminderen van plastic binnen het park, zo min mogelijk mono verpakkingen.

Communicatie over MVO-activiteiten

Op alle folders voor bezoekers aan de kassa, alle folders die naar verblijfsrecreatie gaan, al het briefpapier en op de website wordt The Green Key permanent genoemd.”Communicatie betreffende MVO en duurzaamheid is gedaan door op de site van ons park de bouw van de Mangrove te kunnen volgen en daarbij informatie te geven over het duurzaam en verantwoord bouwen hiervan. Er is een artikel over de bouw en duurzaamheid in de Telegraaf verschenen. Op narrow casting houden we de medewerkers van diverse MVO activiteiten op de hoogte. Er is een Green Key bord in het park geplaatst om bezoekers met voorbeelden te laten zien dat we duurzaam bezig zijn. Naar onze leveranciers is gecommuniceerd dat alle facturen digitaal aangeleverd moeten worden.” aldus de dierentuin. Er zijn nieuwe pc’s, schermen en printers aangeschaft. De oude zijn op een duurzame wijze gerecycled. De hardware is zeer zuinig, klasse A. Alle printers zijn ingesteld op dubbelzijdig printen, standaard zwart/wit. Scherm en printers gaan na vaste tijden in slaapstand.

Horeca

Binnen de Horeca worden diverse fairtrade en biologische producten aangeboden. Daarnaast wordt er geprobeerd zoveel mogelijk te werken met streekproducten en lokale leveranciers. Er wordt met behulp van een innovatief programma voedselverspilling tegengegaan. Er wordt alleen verantwoorde vis gebruikt. Dit jaar was er biologisch ijs in het assortiment. Onze hotdogs, kroketten en vlees zijn biologisch. Er zijn alleen nog maar kartonnen biologisch afbreekbare bekers voor de dagbezoekers.

Dierverzorging

Binnen de afdeling dierenverzorging wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Voor de Mangrove worden verantwoord gekweekte vlinderpoppen ingekocht. In de Ocean is informatie gegeven over plastic soup, de vervuiling van de zee met plastic en wat hieraan gedaan kan worden.
Met ABN AMRO heeft het pinwin-project plaats gevonden. Pinnen wordt hiermee bevorderd en het effect op de ecologische voetprint wordt verminderd. Doel en streven voor Burgers’ Zoo is het behouden van het gouden certificaat. “Naast het minimaal voldoen aan wetgeving willen wij steeds een stapje verder in het duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” aldus Burgers’ Zoo.

Als deze stappen er niet voor zorgen dat de dierentuin opnieuw een gouden Green Key krijgt, weten wij het ook niet.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Vitesse maakt zeeperd in Breda

foto: Vitesse

Vitesse is vanavond tegen een zure nederlaag aangelopen in Breda. Door doelpunten van Mitchell te Vrede en Arno Verschueren ging NAC Breda met de winst aan de haal. Bryan Linssen wist het net te vinden namens Vitesse. Vitesse verloor met 2-1 van NAC Breda.

Vitesse begon de wedstrijd in Breda hoopvol. Na drie minuten werd een inzet van Rasmus Thelander op de doellijn weggewerkt. Na bijna een half uur spelen was een kopbal van Oussama Darfalou het volgende gevaar van Vitesse. Tussendoor beet NAC ook een aantal keer van zich af.

image

Het venijn van de eerste helft zat hem echter in de staart. In de veertigste minuut werd Alexander Buttner op het randje van het zestienmetergebied naar beneden getrokken. Na overleg met de VAR besloot arbiter Allard Lindhout dat de overtreding binnen het strafschopgebied was begaan. Navarone Foor ging achter de bal staan, maar zijn stiftje ging over het doel. Op slag van rust werd een doelpunt van de thuisploeg in eerste instantie afgekeurd. Nadat scheidsrechter Lindhout contact had met Zeist stond er alsnog 1-0 op het scorebord. Te Vrede schoot van dichtbij raak nadat een vrije trap op het randje van buitenspel was doorgekopt.

image

Het begin van de tweede helft was ook voor de thuisploeg, die de wedstrijd als hekkensluiter begon. Eerst kopte linksback Greg Leigh naast en daarna redde Eduardo uitstekend op een inzet van Giovanni korte.

image

Daarna begon Vitesse meer pressie uit te oefenen. Martin Ødegaard was twee keer gevaarlijk. Beide keren vuurde hij een schot af vanaf de rand van het strafschopgebied. Zijn eerste poging ging naast en de tweede keer werd het schot geblokt.

image

In de 72ste minuut kopte Linssen de 1-1 binnen. Een voorzet van Kara werd door de linksbuiten bij de tweede paal op waarde geschat en tegendraads binnengekopt. Na de gelijkmaker ging Vitesse nadrukkelijk op zoek naar meer. Eerst weer een schot van Ødegaard geblokt en daarna kopte Foor bijna een voorzet van Kara binnen.

image

In het slotakkoord wist NAC de winst te behalen ten koste van Vitesse nadat Arno Verschueren van dichtbij kon binnenwerken na verlengen van Te Vrede. Het doelpunt betekende de genadeklap voor Vitesse, die daarna geen vuist meer kon maken. Bero moest in de allerlaatste minuut van de wedstrijd vroegtijdig naar de kant nadat hij zijn tweede gele kaart ontving toen hij te gretig doorging toen hij de bal te ver voor zich uitspeelde. Vitesse kwam de late tegentreffer niet meer te boven en liep zodoende tegen een zeperd aan in Breda.


Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Oostpool speelt People, Places & Things

Foto: Oostpool

Vanaf 4 januari 2019 tot en met 12 januari 2019 speelt Toneelgroep Oostpool People, Places & ThingsEen actuele, aangrijpende voorstelling over verslaving, falen en een tweede kans, met een topcast bestaande uit o.a. Hannah Hoekstra en Ariane Schluter, Loek Peters en André Dongelmans. 

Toneelgroep Oostpool haalt People, Places & Things (2014) van Duncan Macmillan naar Nederland en Marcus Azzini regisseert het actuele, aangrijpende stuk over succes, verslaving, falen en een tweede kans. Tweevoudig Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra speelt Emma; jong, intelligent, knap en succesvol, maar in een schijnbaar maakbare wereld waarin alles mogelijk is, ben je zelf je grootste vijand. Emma houdt zich staande op een cocktail van drugs en alcohol. In een afkickkliniek
gaat ze het gevecht aan met zichzelf en met de waarheid. People, Places & Things is vanaf januari te zien met een topcast bestaande uit o.a. Hannah Hoekstra, tweevoudig Theo d’Or winnares Ariane Schluter, Loek Peters (Penoza) en André Dongelmans (De Luizenmoeder). People, Places & Things speelt van 4 januari t/m 23 maart in theaters in heel Nederland. Première in Huis Oostpool in Arnhem op vrijdag 11 januari 2019.

Kwetsbaar, herkenbaar en persoonlijk

In een wereld waarin de waarde van het leven wordt bepaald door succes  gaat People, Places & Things over de gevolgen van alsmaar meer, harder en intenser willen leven. Over het je terugvechten in de maatschappij en het leven omarmen zoals het is. Een voorstelling over hoe belangrijk het is een tweede kans te krijgen én te geven. ‘De grootste existentiële kwestie die het stuk in zich draagt is voor mij dat we het niet alleen kunnen. Dat de groep noodzakelijk is. Het gaat over verbinden. Verbinden met jezelf, met je
omgeving, met de mensen in je leven, met de wereld. Die verbinding is essentieel.’ | Marcus Azzini

Een ongekend succes

Duncan MacMillan is er als geen ander in geslaagd een stuk te schrijven in de taal die we nu spreken, over de tijd waarin we nu leven. Met daarin een ijzersterke rol voor een jonge vrouw, gespeeld door Hannah Hoekstra die de hele voorstelling op de vloer aanwezig is. In Londen was People, Places & Things (2014) al een ongekend succes en trok het internationale aandacht. Speciaal voor People, Places & Things heeft Marcus Azzini naast
een topcast ook een talentvolle Nederlandse crew om zich heen verzameld. Hannah van Wieringen vertaalde het stuk, het decorontwerp is in handen van Studio Dennis VanderBroeck en de getalenteerde modeontwerper David Laport neemt de kostuums voor zijn rekening. “Powerful.  Provocative. Thrilling.” | * TIME OUT


Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Brouwerij Bronckhorster ontwikkel bier voor Taphuys

foto: Pixabay

Speciaal voor Taphuys ontwikkel brouwerij Bronckhorster een eigen biertje voor aan de tapwand genaamd Huysbaas. 

In Taphuys zijn ze al anderhalf jaar bezig om de meest unieke en bijzondere bieren op de tapwand te zetten, waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord. Maar toch waren er altijd beergeeks die het biertje al eens eerder hadden gedronken. Hier gaan ze nu verandering in brengen. Met de Huysbaas hebben ze een eigen bier in samenwerking met de Bronckhorster die nog nooit iemand heeft geproefd. Hij is namelijk speciaal voor en door Taphuys ontworpen en zal pas vanaf 9 december voor het eerst te tappen zijn.

Bronckhorster

Bronckhorster is een brouwerij uit Rha op steenworp afstand van Arnhem (dan moet je wel ver gooien). Daarnaast staan ze garant voor diverse mooie bieren en kwalitatieve ingrediënten. Onze bierspecialist Daan is vorige maand naar Rha gefietst om samen met brouwer Steve het bier te ontwikkelen. Samen hebben zij gekozen voor een gangbaar blondbiertje met Engelse hoppen. Het biertje is voor eenieder lekker doordrinkbaar, want de Huysbaar staat in ’t Taphuys voor iedereen klaar!

Kickoff

Wil je de Huysbaas zelf ook proberen? 9 december zal de officiële kickoff zijn van huisbier tijdens de tap-takeover van Bronckhorster Brewery. Om 14:00 zal het eerste glas Huysbaas worden getapt. En dit zal vast niet de laatste zijn

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair