Connect with us

Nieuws

Gemeenteraad: “Zwarte Piet vs Roetveegpiet”

foto: Flickr
foto: Flickr

Onlangs gaf D66-raadslid Susan van Ommen haar mening over Zwarte Piet. Maar hoe kijkt de rest van de gemeenteraad tegenover Zwarte Piet? Moet hij aangepast worden of toch gewoon blijven? Wij vroegen alle politieke partijen naar hun mening. 

Behouden van Zwarte Piet

Zowel de PVV als de Arnhemse Oudere Partij willen Zwarte Piet behouden. Samen hebben ze drie zetels.

PVV (2 zetels)

“Een aanval op Zwarte Piet is niet alleen het aanpassen van een traditie; het is een aanval op de Nederlandse identiteit. Nederland gaat gebukt onder een kleine groep beroepsactivisten die de Nederlandse cultuur om zeep wil helpen. Dat is onacceptabel. Zwarte Piet heeft niets met racisme te maken. Zwarte Piet is niet zwart van het roet maar zwart als roet. Zwarte Piet is geen slaaf, maar een knecht. Een knecht van wie de rol vaak die van Sinterklaas overstijgt, Sinterklaas wordt immers geportretteerd als een vriendelijke warrige oude man en Zwarte Piet is zijn steun en toeverlaat. Wij zijn tegen roetveegpiet; capituleren aan het gedram van een kleine groep beroepsactivisten is een nagel aan de doodskist van de Nederlandse identiteit. Het sinterklaasfeest is een schitterend feest dat door het overgrote deel van de Nederlanders als één van de belangrijkste en leukste tradities van onze cultuur wordt gezien.” Aldus fractievoorzitter Coen Verheij.

Arnhemse Oudere Partij (1 zetel)

“Respect voor ons kinderfeest, waarbij  de intentie belangrijk is. Zwarte Piet is geen slaaf maar een gewaardeerd persoon in de ogen van ALLE kinderen en weldenkende ouderen. Zwarte Piet, moorkoppen, jodenkoeken. Het is Nederlands en dat hoeven wij niet te veranderen.” aldus fractievoorzitter Nico Wiggers.

Aanpassen van Zwarte Piet

Denk Verenigd Arnhem, D66, Partij voor de Dieren, CDA en GroenLinks vinden dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Samen vertegenwoordigen ze 18 zetels. Net 1 zetel te kort om vanuit de gemeenteraad het te kunnen verplichten.

Denk Verenigd Arnhem (2 zetels)

Een groot deel van onze burgers met een Afro-Nederlandse achtergrond ervaren Zwarte Piet als discriminerend voor henzelf of voor een ander. De Kinderombudsman krijgt regelmatig klachten waarin wordt aangegeven dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is, een voedingsbodem is voor discriminatie en racisme, en door kinderen als kwetsend wordt ervaren. Vele kinderen ervaren gedurende het hele jaar discriminatie op grond van hun huidskleur, echter wordt dit rond Sinterklaastijd erger. Daarom staan wij ook voor een inclusief Sinterklaasfeest waar álle kinderen blij van worden, zonder de racistische karikatuur Zwarte Piet. Piet moet ontdaan worden van alle discriminerende en stereotyperende kenmerken zodat elk kind plezier kan hebben aan het Sinterklaasfeest. Wij hebben geen bijzondere voorkeur voor een bepaald soort Piet. Als deze maar niet racistisch van aard is en geen elementen heeft die verwijzen naar het slavernijverleden. Dit zou prima een roetveegpiet kunnen zijn of bijvoorbeeld een kleurrijke Mondriaan Piet.

D66 (5 zetels)

“D66 wil dat het Sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen in Arnhem kan zijn. Daarom wil D66 dat de burgemeester (als gastheer van de goedheiligman) het initiatief neemt tot goede afspraken over de vormgeving van de metgezel van de Sint, onder meer tijdens de officiële intocht in de stad. Hierin worden in elk geval het Arnhems (basis)onderwijs, stichting De Blide Intocht en vertegenwoordigers van de allochtone/culturele gemeenschap betrokken. We zullen ook met een motie hierover komen.” Aldus raadslid Susan van Ommen.

Partij voor de Dieren (2 zetels)

“Als er mensen zijn die ergens last van hebben dan kun je in alle redelijkheid kijken of je daar rekening mee kunt houden.
Wat is er dan mis met een roetveegpiet? Dat deden we vroeger thuis ook, gewoon met verbrande kurk je gezicht zwart maken. Kinderen zijn in een minuut gewend en denken niet eens na over het verschil. Als je ter plekke voor een kind van 4 jaar oud een paar vegen op je gezicht zet, dan ben je ineens een Piet. Kinderen hebben wat dat betreft meer fantasie dan ouderen. Iedereen blij, dat is pas feest.” aldus Fractievoorzitter Leo de Groot.

CDA (2 zetels)

“De afgelopen jaren heeft het CDA ook de discussie over Zwarte Piet gevolgd. Een landelijke discussie van uiterste: de feestelijke volkstraditie tegenover de associaties met een minder fraaie geschiedenis van slavernij. CDA fractie in Arnhem wil dat een ieder de gelegenheid krijgt mee te doen en thuis te voelen. Wanneer Zwarte Piet gevoelens van uitsluiting voor inwoners van Nederland geeft is de gedachten van Rietveegpiet een charmante.” aldus fractievoorzitter Ine van Burgsteden.

Groenlinks (7 zetels)

De figuur Zwarte Piet heeft verschillende pijnlijke connotaties met racisme. Om te zorgen dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen kan zijn, vinden we het belangrijk dat we samen kijken hoe we dit kinderfeest kunnen ontdoen van deze kenmerken. Wij willen graag dat daarover een goede dialoog plaatsvindt.” aldus Mark Coenders. Daarom stellen ze vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders

Niet een zaak van de politiek!

Als het aan de VVD, PvdA en ChristenUnie ligt is het een discussie wat vooral door de maatschappij gevoerd moet worden. Samen vertegenwoordigen hun twaalf zetels.

VVD (6 zetels)

“De pietendiscussie in Nederland bereikt uiteraard ook de stichtingen die met veel vrijwilligers de intocht met veel plezier en energie organiseren. Dat leidt soms tot aanpassingen en heeft ook in Arnhem tot aanpassingen geleid (is al een aantal jaar een bonte stoet van mensen). De VVD-fractie heeft er alle vertrouwen in dat dat in Arnhem op een goede manier gebeurt. Wij laten dat graag over aan de stichting en hebben niet de behoefte om ons daar als raadsfractie mee te bemoeien. Er is een maatschappelijke discussie gaande. De eventuele aanpassing moet uit de samenleving komen, niet uit de politiek.” aldus Leenders Combée.

PvdA (4 zetels)

“De PvdA staat open voor veranderingen. Dit zou op een organisch / natuurlijke manier vanuit de samenleving moeten gebeuren. Dus niet door de overheid afgedwongen.” aldus Fractievoorzitter Eric Greving.

ChristenUnie (2 zetels)

“De ChristenUnie vindt dat de zwarte pietendiscussie een duidelijke uitting is van ons nationaal onbehagen m.b.t. ons verleden. Nog niet zo heel lang geleden was Nederland een land dat tot op het bot verdeeld was in verschillende zuilen. Katholieke, protestanten, socialisten en liberalen bewogen zich vooral in de eigen kring. Ons nationale verleden werd op school onderwezen, maar zeer verschillend geduid door de verschillende groepen. Nederland heeft sinds de ontzuiling behoefte aan nationale eenheid. Soms vult het koningshuis die leegte, soms een evenement zoals het WK voetbal of Sinterklaas. De ChristenUnie Arnhem denkt dat Nederland meer compassie met elkaar nodig heeft, meer begrip voor de littekens die ons verleden gekerfd heeft in de persoon van veel van onze naasten. Kortom meer naastenliefde” aldus fractievoorzitter Daniel Becker.

Zowel Arnhem Centraal als SP hebben geen reactie gestuurd. Zij vertegenwoordigen 6 zetels. Daarmee kunnen de partijen een verplichten verandering van Zwarte Piet voorkomen of tegenhouden.

Reacties

Reacties

Nieuws

Leerlingen Jan Ligthartschool halen €1750,- op voor Stadsboerderij Presikhaaf

Foto: Stadsboerderij Presikhaaf

De medewerkers van de Stadsboerderij Presikhaaf zijn blij met het ingezamelde bedrag van €1750,- van de leerlingen van Jan Ligthartschool. Ze haalde geld op via een jaarlijkse sponsorloop.

De kinderen van Jan Ligthartschool hebben een bedrag van €1750,- opgehaald via een jaarlijkse sponsorloop. Dit geld is gedoneerd aan Stadsboerderij Presikhaaf. Met dit geld kan de stadsboerderij een deel van hun gewenste konijnenvilla gebruikt worden.

De leerlingen van Jan Ligthartschool kwamen persoonlijk het geld brengen aan de stadsboerderij. Zij werden met luid applaus binnengehaald door de medewerkers en vrijwilligers van de stadsvilla.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nominaties sportgala bekend

Foto: Sportbedrijf Arnhem

Nog een paar weken en dan is het Arnhems Sportgala. Het jaarlijkse evenement waar we sporters en supporters in het zonnetje zetten. Deze week zijn de genomineerden door de jury gekozen. Tijdens het Sportgala op 7 februari maken we de winnaars van de Sport-ster, Support-Ster en sportfoto van het jaar bekend. Wil jij hier live bij zijn? Dat kan! Kaartjes zijn gratis en kun je reserveren via www.sportinarnhem.nl 

Meer dan 60 nominaties kreeg de organisatie binnen voor bijzondere sportprestaties. Bij de genomineerden zitten onder andere de rolstoelbasketbaldames en Olympische winnaars als Jeroen Kampschreur en Lisa Bunschoten. Als amateursporters staan Upward, masterzwemmer Rob Hanou en talent Anna Hightower in de top 10. De jury, onder leiding van Sportwethouder Jan van Dellen, kiest de beide winnaars.

Support-ster

Minstens zo belangrijk zijn de mensen die sport mogelijk maken. Langs de lijn, als scheidsrechter of als organisator. Arnhem mag trots zijn op vrijwilligers als Patrick van den Heuvel  en museumdirecteur Jeroen van Boekel. Dit zijn er slechts 2 van de velen. Ook in deze categorie kiest de jury een winnaar.

Sportfoto

Een goede sportfoto laat passie en inspanning zien. Voor de categorie ‘Sportfoto van het jaar’ stuurden ruim 40 hobbyfotografen hun mooiste sportfoto van 2018 in. De jury, onder leiding van Fred Builtjes van Kamera Express Arnhem, kiest hieruit de winnaars. Een moeilijke keus, want de kwaliteit is hoog dit jaar. De 10 genomineerde foto’s kun je nu al zien in de Little Windows, die in de binnenstadetalages hangen.

Kom je ook?

Het Stadstheater is op 7 februari de perfecte locatie voor een sportief avondje uit. Spectaculair entertainment, mooie prijzen, lekkere hapjes en drankjes en de mogelijkheid voor een goed gesprek. Kaartjes zijn gratis te reserveren via www.sportinarnhem.nl

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Sociale werkplaats Scalabor slaat handen in één met PostMasters

Foto: Wikimedia

Sociale werkplaats Scalabor lanceert een nieuwe dienstverleningsvorm in de groeiende markt van het internet via e-commerce en online retail. In samenwerking met PostMasters biedt Scalabor een compleet concept op het gebied van e-fulfilment. Dit is het beheren van de warenhuis voor webwinkels zoals bol.com.

Scalabor verzorgt voor webshops voorraadbeheer, orderpicken en het verzenden van de pakketten naar binnen- en buitenland. Hiermee worden ondernemers volledig ontzorgd en krijgen zij de ruimte om online te groeien. Dit concept past bij arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor, waarbij medewerkers hun kennis en kunde kunnen ontwikkelen, zodat ze inzetbaar zijn bij logistieke ondernemers in Midden-Gelderland. “In deze werkomgeving ontdekken én ontwikkelen we de talenten van mensen” aldus Cantor Barten van Scalabor. Dat is ook een van de redenen dat PostMasters gebruik maakt van deze dienstverlening van Scalabor.
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk”. zegt Thomas van der Lubbe, directeur PostMasters. “De logistieke sector groeit snel en biedt goede arbeidskansen. Scalabor is een professionele organisatie waarmee het prettig samenwerken is”.

E-Fulfilment

Ruim een jaar geleden startte Scalabor met de e-fulfilment afdeling. Hier worden verschillende activiteiten verricht: labels printen, order picken, verzendklaar maken en retourafhandeling voor een groeiend aantal webshoporders. Dit alles wordt uitgevoerd met behulp van een professioneel multi-carrier softwareprogramma. PostMasters verzorgt de verzending van de pakketten naar de klanten met volledig elektrische busjes.

Prima partner

De vraag naar deze dienstverlening groeit, maar er is nog ruimte voor een aantal nieuwe opdrachtgevers. Een van die opdrachtgevers Invroheat ebsales: “Sinds dag 1 van de verkoop van onze producten werken wij met Scalabor. De dienstverlening is professioneel en accuraat. Voor ons is
Scalabor een uitstekende fulfilment partner, die bovendien nog eens extra wordt gewaardeerd door ons en onze klanten vanwege het sociaal ondernemende karakter”, aldus Mark Bevers van Invroheat.
Aanvullend op de e-fulfilment activiteiten biedt Scalabor ook voorbereidende werkzaamheden in de vorm van het in- en ompakken van artikelen of food-gerelateerde producten. Scalabor maakt het
uitbesteden van het logistieke proces betaalbaar en laagdrempelig.
Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor biedt medewerkers met een beperking de kans om zich te ontwikkelen naar passend en zo regulier mogelijk werk. Dat doen wij in verschillende sectoren, waaronder ook
binnen de logistieke branche.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair