Connect with us

Nieuws

Gemeente krijgt 70 hectare natuurgrond

KondorWessels Projecten (KWP) heeft vandaag 70 hectare natuurgronden in het uiterwaardenpark Stadsblokken Meinerswijk aan de gemeente Arnhem overhandigd. Tijdens een ceremoniële bijeenkomst in het Arnhemse natuurgebied bekrachtigde Roy Hasselerharm, namens KWP, de overdracht op symbolische wijze door wethouder Van der Zee symbolisch een sleutel naar het natuurgebied aan te bieden. Met de overdracht van de gronden komt KWP een belangrijke afspraak na uit de realisatieovereenkomst. Dit is een contract tussen de gemeente en de projectontwikkelaar die een belangrijk onderdeel voor de plannen met het gebied vormt.

Natuuroverdracht en toegankelijkheid

In de realisatieovereenkomst staat dat KWP haar gronden die nu al een natuurbestemming hebben, overdraagt aan de gemeente vlak nadat het college het ontwerpbestemmingsplan vrijgeeft voor inspraak. Die vrijgave gebeurde vorige maand. Roy Hasselerharm van KWP: “In de afgelopen decennia heeft dit prachtige gebied diverse eigenaren gehad, met als gevolg dat er een lappendeken aan eigendommen en besloten, verwaarloosd, terrein is ontstaan. Nadat KWP het eigendom verwierf, begon de organisatie aan plannen om het gebied weer openbaar te maken voor de stad. Nu verdwijnen de verbodsbordjes en hekken en krijgt Arnhem een groot natuurgebied in handen, midden in de stad. De sleutel die ik vandaag in Meinerswijk overhandig aan Wethouder van der Zee staat symbool voor de toegang die Arnhem weer krijgt tot een natuurgebied dat tientallen jaren afgesloten en verstopt was.”

De Realisatieovereenkomst

De Realisatieovereenkomst is een contract tussen de gemeente en KWP waarin de rechten en plichten ten aanzien van de ontwikkeling van Stadsblokken Meinerswijk zijn opgenomen. De overeenkomst vloeit voort uit een jarenlange intensieve samenwerking tussen KWP en de gemeente en rust op afspraken die breed worden gedragen door de stad. Zo werd in 2016 al door KWP en de gemeente een intentieovereenkomst getekend. Na een positieve uitslag van het referendum, een groot mandaat van de stad, werd het uitwerkingskader door de Raad vastgesteld. Ook werd het Hoofdlijnenakkoord getekend en stemde een forse meerderheid van de Raad in 2017 vóór het Masterplan. Belangrijke uitgangspunten van de realisatieovereenkomst zijn onder meer de bovengenoemde vastgestelde kaders voor de inrichting, exploitatie en het gebruik. Daarnaast mag de ontwikkeling van Stadsblokken Meinerswijk niet tot directe of indirecte kosten of tot (financiële) risico’s voor de Gemeente Arnhem leiden. Ook is er afgesproken dat het totale plangebied zoveel mogelijk ‘van iedereen’ wordt, waardoor de hele stad Arnhem ervan kan profiteren.

Het ontwerpbestemmingsplan

Naast de realisatieovereenkomst ligt er een ontwerpbestemmingsplan klaar dat het college vorige maand vrij gaf voor inspraak. Het ontwerpbestemmingsplan is een juridische uitwerking van alle al eerder vastgestelde plannen en kaders, zoals vastgelegd in het Masterplan. Over paar weken zal het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd, samen met de beschikkingen voor de Waterwetvergunning, ontgrondingsvergunning en vergunning Wet Natuurbescherming. Arnhemmers hebben dan zes weken de tijd om hun mening hierover te geven. Vervolgens buigt de gemeenteraad zich er in het begin van 2019 over. De grondoverdracht gebeurt in fases. Nu al wordt een groot deel overgedragen, de overige circa 56 hectare volgt na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair