Connect with us

Nieuws

Een uitstapje naar het Ruhrgebied-altijd een goed idee!

Foto: Ruhr Tourismus

Reis de grens over en treed binnen in het industriële en culturele hart van Duitsland. Het Ruhrgebied is een unieke regio, waar genoeg te doen valt voor een heel weekend! Nergens in Duitsland vind je zoveel culturele activiteiten dicht bij elkaar: ongeveer 3.500 industrie monumenten weerspiegelen het bewogen verleden van het Ruhrgebied. Zin om het Ruhrgebied van uit een nieuw perspectief te zien?

Breng dan eens een bezoek aan Dortmund! Hier kun je op de Skywalk Phoenix West wandelen en genieten van het geweldige uitzicht op de voormalige smelterij. Daar waar tot 1998 in meer dan 2000 graden hete hoogoven ijzererts in ruw ijzer werd gesmolten, kun je nu het laat groene oosten van de stad bewonderen in een industriële omgeving! Lees meer over de industrieel culturele highlights in het Ruhrgebied op de speciale website www.industriekultur.ruhr

Ruhr Tourismus(RTG) heeft Arnhem op gefleurd met 3D-street art Nieuwsgierig geworden?

Ter promotie van het Ruhrgebied introduceert RuhrTourismus(RTG) een creatieve 3D streetart campagne waar bij diverse beziens waardig heden van de bestemming centraal staan. Dankzij het rijke industriële verleden heeft het Ruhrgebied een bijzonderlandschap, zowel op het gebied van architectuur als natuurencultuur. Deze thema’s vormen het uitgangspunt voor vijf 3D schilderingen die in het Musiskwartier in de binnenstad van Arnhem te bewonderen zijn. Zin om te ontspannen aan het water tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied?Dan ben je bij de PHOENIXS ee in Dortmund op de juiste plek. Opeen van de tekeningen (JohnnyvanDoornplein) in Arnhem spot je de Phoenix Skywalk. De Skywalk bevindt zich naast een voormalige ijzer-en staal fabriek, waar tot 1998 ijzer erts werden gesmolten in hoogovens van meer dan 2000 graden Celsius. Tegenwoordig is het mogelijk om het wandelpad, op de voormalige gasleidingen van de hoog oven ste volgen en zo te genieten van een spectaculaire uitzicht over het industriële erfgoed en de omringende natuur. De route is ook te volgen meteen gids, die je onderweg interessante informatie over de geschiedenis van de fabriek vertelt. Aan het eind van de route zul je bij een van de hoog ovens aankomen en kan je op 64 meter hoogte genieten van het uitzicht op de stad en het meer van Phoenix.

Maak kans op een reis naar het Ruhrgebied!

Ben jij in Arnhem om de 3D kunstwerken te bewonderen? Vergeet dan niet om een selfie te maken! Plaats jij de foto voor 14 februari 2019 op Instagram met de bijbehorende hashtags #mijnrurhgebied #Arnhem, dan maak jij kans op een hotel overnachting voor 2 personen in Dortmunden een Welcome Card Ruhr. Hiermee kun je gratis reizen met het openbaar vervoer en profiteer je van gratis toegang of korting bij een verscheidenheid aan attracties.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair