Connect with us

Nieuws

Gemeentelijke gebouwen straks meer toegankelijk voor mensen met een beperkingen

foto: PXHere

Als de gemeente gebouwen gaat aanpassen of bouwen zal er meer rekening worden gehouden met mensen met een beperking. Zo worden er ruimere standaarden gebruikt en kijkt de platform van zieken en gehandicapten over de schouders van het stadhuis heen.

Het college van burgemeester en wethouders wil de normen voor toegankelijkheid bij nieuwe gemeentelijke gebouwen aanpassen. Vandaag is daartoe een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd. Het college wil de tot nu toe gebruikte normen uit het bouwbesluit vervangen door de recentere, ruimere IT standaard 2018 (Integrale Toegankelijkheidsstandaard).

Over de schouder meekijken

Bovendien neemt Arnhem aanvullende wensen mee van het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg). Belangrijke verandering, naast ruimere normen, is dat ervaringsdeskundigen bij bouwprojecten meekijken en checken of de toegankelijkheid daadwerkelijk geborgd is zoals afgesproken bij de start. De ervaringsdeskundigen maken zelf gebruik van een rolstoel, een scootmobiel, een hulphond, of andere hulpmiddelen en hebben overstijgende kennis van toegankelijkheid.
Uitgangspunt De Arnhemse Standaard Toegankelijkheid die het college heeft opgesteld, wordt gebruikt als uitgangspunt bij bouwprojecten. De financiële consequenties van de invoering van de Arnhemse Standaard worden de komende maanden in beeld gebracht. Deze kunnen dan
door de gemeenteraad afgewogen bij de perspectiefnota en MJPB 2020-2023.

Mooie eerste stap

Voorzitter van het Apcg Dick Cochius geeft aan dat met de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid een mooie eerste stap gezet is om het VN verdrag voor mensen met een beperking, wat op 14 juli 2016 in Nederland van kracht werd, in Arnhem daadwerkelijk in de praktijk te brengen. “Wat we uiteindelijk willen bereiken met deze standaard, is dat toegankelijkheid voor iedereen vanzelfsprekend is”. Het Apcg heeft een aantal wensen
geformuleerd die Arnhem bovenop de IT-standaard 2018 wil toepassen. Deze gaan o.a. over een ruimere maatvoering van het invalidentoilet, lift en rolstoelplaatsen. Zodat ook inwoners met een grotere elektrische rolstoel of scootmobiel hier goed gebruik van kunnen maken.

Openbare ruimte en evenementen

Ook voor de openbare ruimte wordt aan een Arnhemse Standaard Toegankelijkheid gewerkt. Er komt onder andere een kaart van geheel Arnhem met daarop de hoofdlooproutes in de stad. Aan deze routes kunnen voorwaarden worden meegeven voor toegankelijkheid, zoals goede afscheidingen, zitbankjes, geleidingen voor blinden, etc. In 2019 worden afspraken gemaakt over toegankelijkheid bij evenementen.
Arnhem werkt aan inclusie Verantwoordelijk wethouder Martien Louwers: “Het is belangrijk dat iedereen in Arnhem mee kan doen. Het helpt als we bij het maken van plannen altijd vooraf kijken hoe we gebouwen
en openbare ruimte zo toegankelijk mogelijk kunnen maken. Onze Arnhemse norm is daarbij het nieuwe uitgangspunt. En het is goed dat we daarin samenwerken met het APCG. Zij hebben de ervaringen vanuit de praktijk. Dit is een mooie stap om als Arnhem te zetten in het uitvoeren (of toepassen) van het VN verdrag.”

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair