Connect with us

Nieuws

Plastic rietjes, borden, flesjes en bestek verleden tijd?

Vanaf 2021 zullen o.a. plastic rietjes, bestek, borden, roerstokjes en wattenstaafjes niet meer worden gemaakt. Dit heeft de Europese Commissie besloten. Hoe gaan bijvoorbeeld Arnhemse snackbarhouders hiermee om?

Ruim 70% van de afval in de Europese wateren bestaat uit plastic. De Europese Commissie heeft besloten om vanaf 2021 een verbod te hebben op o.a. rietjes, bestek, borden, afvalbakjes, roerstokjes en wattenstaafjes. Deze producten worden vaak maar één keer gebruikt. In 2030 moet dit percentage afval in Europese wateren gehalveerd zijn.

Vervanging

Bij een aantal producten is het moeilijk om de plastic te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de plastic bij snackbars. Daar zijn alternatieve zoals karton en papier nog te duur of geven een andere smaakbeleving. “Er zijn wel alternatieve, maar die zijn vrij kostbaar of die zorgen dat de smaak anders gaat worden van een product. Hierdoor moeten we de prijs verhogen.” laat een Snackbareigenaar weten uit de Spijkerkwartier. “Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk, want hoe vervang je een rietje van bijvoorbeeld een milkshake?” aldus de snackbar eigenaar die liever anoniem wilt blijven. “Ik wil graag veranderen van product, maar stel ik koop biologisch afbreekbare plastic rietjes. Dan kost mij dit €6,-. De normale plastic rietjes kosten mij voor dezelfde hoeveelheid maar €2,-. Dat betekend dat ik dit moet gaan doorberekenen aan mijn klant. Die betaald dan door alle vervanging al €0,20 cent meer per product. Dat lijkt misschien niet veel. Maar je koopt meer dan alleen drinken. Maar stel als je voor een frietje, snack en drinken straks niet meer €7,50 maar €8,50 of zelfs €9,- moet betaald. Ik denk dat mijn klanten dat niet gaan waarderen.”

Label over hoe het weg te gooien

Als er producten zijn waar nog geen alternatief voor is, moet er gewerkt worden naar een alternatief. Denk hierbij aan bakjes voor afhaalmaaltijden, maandverband, schoonmaakdoekjes, visspullen en ballonnen. Ook moet er gestimuleerd worden dat mensen het goed weggooien en minder gebruiken. “Hoe ga ik dat doen? Moet ik straks vragen aan mensen of ze een plastic Tupperware bakje willen meenemen zodat ik daar hun friet en snack’s daar in kan doen?” vraagt de snackbar houder op onze vraag. “Dat is toch niet realistisch! Mensen komen juist naar de snackbar omdat ze makkelijk en snel eten willen hebben. De meeste klanten denken niet als ze wakker worden ‘he, vanavond ga ik friet eten bij het avondeten.'”

Minder plastic flesjes

De ooit in Velp bedachten plastic flesjes moet er ook aan gaan geloven. Want vanaf 2025 moet minstens 90 procent van de plastic worden gerecycled van de plastic flesjes. Dit zal een flinke klus zijn, behalve als de landelijke overheid besluit om hier statiegeld op te vragen zoals bij grote flessen frisdrank.

Tasje

Op dit moment gaat de Europese Commissie in gesprek met de overheden van de Europese landen. Die heeft al ervaring met het terugdringen van plastic tasjes. Want in 2016 verplichtte de Europeese Unie alle lidstaten om het gebruik van tasjes terug te dringen. In Nederland mochten er geen gratis tasjes worden gegeven. Daarom vragen winkels een kleine bedragen voor het gebruik maken van een tasje.

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair