Connect with us

Nieuws

Treed binnen in het industriële en culturele hart van Duitsland

Foto: Jahrhunderthall

In het Westen van Duitsland, net over de grens, ligt het Ruhrgebied. Denk je bij het Ruhrgebied meteen aan industrie en vervallen steden? Onterecht! De oude fabrieken zijn hier namelijk omgetoverd tot culturelehotspots en de natuur krijgt steeds meer de ruimte, waardoor je er heerlijk kunt fietsen en wandelen. Een van de verrassende steden die het Ruhrgebied rijk is, is Bochum. Deze stad ligt tussen Essen en Dortmund en wordt vaak het hart van de festivals in het Ruhrgebied genoemd.

Jahrhunderthalle

Onmisbaar tijdens een bezoek aan Bochum is de Jahrhunderthalle. Hier worden. Hier worden theaterproducties omgetoverd tot unieke evenementen. Ook het Duitse Mijnmuseum ligt in deze stad. Behalve dat dit museum vaak als startpunt voor de Route der Industriekultur wordt gebruikt, kunnen bezoekers hier een kijkje in een replica van een oude mijn nemen.In de nabije omgeving vind je ook een aantal overblijfselen van echte mijnen en vind je hét uitgaansgebied van de regio: de Bermuda3eck. Bochum is veelzijdig en biedt dus voor ieder wat wils! Lees meer over de industrieel – culturele highlights in het Ruhrgebied op de speciale website www.industriekultur.ruhr

Spot 3D-street art in Arnhem!


Alvast kennis maken met het Ruhrgebied? Dat kan! Het Ruhrgebied is in het Musiskwartier in Arnhem neergestreken om met straattekeningen de Nederlanders te inspireren voor uitjes over de grens. Iedere schildering is in 3D en licht een ander aspect van de bestemming uit. Zo kun je kennismaken met de RUHR.TOPCARD, de fietsmogelijkheden en diverse industriële highlights. Bij de ingang van de Gruyterpassage tref je een schildering van het bovengenoemde Jahrhunderthalle in Bochum. Hier vindt ieder jaar EisSalon Ruhr plaats. Van begin december tot begin januari wordt de locatie omgebouwd tot een gezellige schaatsbaan. Tijdens deze periode wordt er ook drie keer een ijsdisco georganiseerd, waar leuke dj’s voor een middag vol gezelligheid zorgen! Uitgeput na een aantal rondjes geschaatst te hebben? Op de schaatsbaan is het ook mogelijk om van een warme beker chocomel met een braadworst te genieten. Zelf een evenement bijwonen in de Jahrhunderthalle? Aangezien alle schilderingen in het Musiskwartier in 3D zijn, kun je als het ware plaatsnemen in het kunstwerk. Naast het feit dat dit voor een grappig plaatje zorgt, kun je hiermee ook nog eens kans maken op een reis naar het Ruhrgebied. Meedoen aan de winactie is erg simpel! Maak jij een selfie met de schildering en plaats je deze vervolgens voor 14 februari 2019 op Instagram met de bijbehorende hashtags #MijnRuhrgebied #Kultruh #radrevier #RUHRTOPCARD #Arnhem #musiskwartier (zie www.ruhrtourismus.de/nl/win), dan maak jij kans op een hotelovernachting voor 2 personen in het acora Hotel und Wohnen in Bochum en 2 toegangskaarten voor “Urbanatix” in de Jarhhunderthalle in Bochum + een diner in restaurant Pumpenhaus.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair