Connect with us

Nieuws

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Marcouch

Marcouch
Foto: Lex Draijer (CC)

Burgemeester Ahmed Marcouch hield woensdag 9 januari een toespraak. Deze was live te zien op Facebook van Ik hou van Arnhem. Maar ook is hij hier te lezen.

Alle goeds voor 2019!

Hier in de Eusebius zijn wij begonnen met een liefdevolle ode van Introdans aan Arnhem. Introdans, bedankt voor dit mooie cadeau; onze liefde is wederzijds! Ik zag u hier al veel met elkaar praten, de Eusebius gonsde ervan. Het goede gesprek voeren, is een voornemen voor 2019 dat ons Arnhemse samenleving ver kan brengen. Want beste mensen, het gesprek wordt soms wel verguisd als vrijblijvend theedrinken, maar het goede gesprek zit wel degelijk vol wederzijdse verwachtingen, nieuwe inzichten en beloften. Kijk naar onze ondernemers in de regio Arnhem-Nijmegen. Zij kregen in 2018 de prijs voor de beste economische regio van Nederland. Ik citeer de jury: ‘In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zo’n duidelijke manier als in de regio Arnhem – Nijmegen (…), met als motorblok de samenwerking tussen de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten’.

Dankzij de samenwerking viel in 2018 ook het Industriepark Kleefse Waard in de prijzen. En nu is het de kunst dit mooie ondernemerssucces in brede kringen te délen. Met leerlingen die stages nodig hebben, met sollicitanten die als gekwalificeerde Ahmeds en Fatima’s toch nog moeilijk binnen komen. Met aandacht voor werkende armen en voor de kwetsbare mensen die niet werken kunnen, die vaak worden vergeten en voor wie de Gele Hesjes onze aandacht vragen.

Heel mooi dat op het AkzoNobel terrein door RijnIJssel een campus wordt gevestigd  voor het middelbaar beroepsonderwijs. Ons werkbedrijf Scalabor timmert met succes aan de weg. En gelukkig ken ik ondernemers die mij vertellen hoe zij hun medewerkers stimuleren goed Nederlands te leren, met taaltrainingen als onderdeel van hun loopbaanontwikkeling.    

Ik kijk ernaar uit nog veel meer van deze verhalen  van u te horen. Want ik ben graag trots op de prijswinnaars. Zoals ik dat ben op álle Arnhemmers die klaar staan om mensen te helpen. Wist u dat hier wachtlijsten bestaan voor vrijwilligers die hun stadgenoten willen leren lezen en schrijven? Dat gaat goedkomen met ‘Arnhem Samen’.Hier past ook mijn compliment aan de gemeenteraad, die de bewoners hóort en uitnodigt mée te denken.  

Geen wonder dat ik mij zo thuis voel hier in Arnhem. U nodigt mij uit, u neemt mij mee. Ik mag door uw ogen naar Arnhem kijken.  Door die van de moslima’s bijvoorbeeld, die recent een hartverwarmende kerstlunch organiseerden voor een hevig ontroerd AZC. En ook in onrustige tijden, ter plaatse na de explosie van een illegaal lab in Schuytgraaf, de arrestatie van radicalen uit Presikhaaf of het eerbetoon aan Bekiro in Malburgen.

Beste mensen,

zo hadden wij in 2018 al met al helaas flink wat onveiligheid te verduren. Nieuw is in 2019 dat wij de organisatie van de veiligheid pér wijk gaan verbeteren, samen met de wijkteams, de handhavers en de wijkagenten, hier vanavond in grote getalen aanwezig. En vooral ook in gesprek samen met u.

In onze democratie geldt: de veiligheid beschermt de vrijheid. Alle Arnhemmers met aangrijpende oorlogsverhalen in hun families weten dit, hun herdenking gaat over ónveiligheid en over ónvrijheid. Het is een goed teken dat de belangstelling alsmaar blijft groeien; júist nu de militaire helden ons aan het ontvállen zijn, staan de nieuwe generaties paraat.

De herdenking van de Slag om Arnhem -75 jaar geleden in 2019 – is van nationaal belang, omdat de Arnhemmers vreselijk geleden hebben onder de evacuatie en vreselijk hard gewerkt hebben om alles te herbouwen. En bovendien omdat boven de rivieren ook half Nederland leed, in de hartverscheurende hongerwinter.

De wederopbouw is in Arnhem erg succesvol geweest. In 2019 mogen wij vaker gaan genieten van de kracht van schoonheid; wij zijn daar aan tóe. En ook onze gebóuwen. Net als onze ondernemers, staan ook gebouwen in het vizier van experts. De Sint Jansbeek is intussen ontdekt door de jury van de Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit, de filmzalen van het nieuw gebouwde Focus lopen vol en Musis krijgt zowel de jonge nachtelijke bezoekers langs als gerenommeerde Europese architecten.

Arnhem heeft ze nodig, deze plekken waar jong en oud, fashionista en feestvarken, Arnhem Zuid en Arnhem-Noord elkaar tegenkomen, hun eigen bubbels uit, verenigd in gezamenlijke bewondering voor dans of muziek, Geen wonder dat ook veel Randstedelingen zich tot Arnhem voelen aangetrokken.

Dus doen wij er goed aan in 2019 met nieuwe ogen naar onze gastvrijheid te kijken. Bouwen wij tijdig de juiste woningen? Is het onderwijs voorbereid? Dat is ons wel toevertrouwd!

Maar dán. Er staat er een obstakel tussen ons en onze toekomst, hoe hard wij ook werken: de bereikbaarheid van Arnhem strompelt achteraan. Het prachtige CS Arnhem staat klaar, maar de ICE niet. En net buiten Arnhem slibben de snelwegen dicht. Succesregio 2018 of niet, zo raken wij hier geïsoleerd: onze ondernemers van hun relaties, onze culturele parels van hun bezoekers en onze inwoners van hun vrienden. En zo komt tot slot mijn verhaal uit bij waar het begon: het gesprek. Wij gaan in Den Haag praten als Brugman voor een bereikbaar en toegankelijk Arnhem, zodat mensen als u en ik elkaar welkom kunnen heten.

Beste mensen, voor nu genoeg gesproken!

Meer nieuws?

G


Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair