Connect with us
Korenkwartier proeft

Archief

Belgisch antiek op de Arnhemse stoepen

putdeksel Malburgen

Op heel veel plekken in de stad liggen ze: deksels. De meeste Arnhemmers lopen er gewoon overheen. Wij eigenlijk meestal ook, laten we eerlijk zijn. Maar wie af en toe zo’n schijf op de stoep bekijkt, ziet dat er bijzondere exemplaren tussen zitten. Sommige zijn al van voor de Tweede Wereldoorlog, een enkele zelfs ruimschoots uit de negentiende eeuw. Al dat antiek treden we met voeten.

En dat is niet erg, want daar zijn die gietijzeren ovalen voor gemaakt. Die oude waterleidingdeksels hebben vaak vreemd opschrift. “Cie Gle des Conduites d’Eau (Liège)”. Wat betekent die Franstalige kreet op onze Arnhemse stoepen? Ooit was de Compagnie Générale des Conduites d’Eau een waterleidingfabriek in de Waalse stad Luik.

Belang

Vanuit dat bedrijf werd in 1882 de Arnhemse Waterleidingmaatschappij opgericht, ook wel bekend als de Compagnie des Eaux d’Arnhem. De Luikse onderneming had er belang bij dat er in allerlei steden waterleidingen zouden komen. Dan konden die Belgen hun producten tenminste goed kwijt. Behalve in Arnhem zorgden dochterbedrijven van Compagnie Générale des Conduites d’Eau ook voor het water in onder meer Utrecht, Apeldoorn en Tiel.

Deze watermaatschappijen bouwden vaak een waterleidingsysteem dat was ontworpen door ingenieur Hidde Halbertsma. Vandaar dat veel waterleidingdeksels nog met het opschrift “Hydrant Systeem Halbertsma” versierd zijn. De oorspronkelijke Fries heeft ook het reservoir in de Waterberg bij Klarenbeek mede ontworpen. Ondanks deze noordelijke inbreng kunnen we vaststellen: we hebben hier ons kraanwater aan de Belgen te danken!

Sinds 1884

De oudste deksels in Arnhem dragen het jaartal 1884. Tot in de jaren 40 bleef de gewoonte om ze van een jaartal te voorzien, bestaan. Vandaar dat er ook een paar in Malburgen, dat in de jaren 30 ontstond, zijn te vinden. Na 1946 nam de gemeente Arnhem de waterleiding in eigen beheer. Het Belgische moederbedrijf ging niet met zijn tijd mee en sneuvelde in 1955.

Waarom zou je die peperdure, loeizware putdeksels vervangen als je ze al hebt? Vandaar dat ze op veel plekken nog gewoon liggen: ze zijn niet kapot te krijgen. Vermoedelijk zijn sommige wel van plaats veranderd in de loop van de tijd. Belgisch gietijzer van voor de oorlog; onverwoestbaar. Er is maar één bedreiging. Alleen als het huidige waterleidingbedrijf Vitens een deel van de waterleiding vernieuwt, zullen ook de deksels daar verdwijnen. Daar zijn nog geen plannen voor.

Dit artikel is eerder verschenen op Arnhems Erfgoed.

Meer nieuws uit Arnhem?

12970735_486999768167875_1876425747_o

kijk alles banner

 topslapen arnhem

 

Reacties

Reacties

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Arnhem strooit zout

foto: Pixabay

Het is hartje zomer en alsnog gaan er strooiwagens rond door de gemeente. Dat is een vreemd straatbeeld. Woensdag wordt er zout gestrooid in Arnhem. Natuurlijk niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende kruispunten door de hele stad.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50c graden oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in. Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zomer zon heeft
juist op deze plekken vrij spel.

Buiten de spits

Om de overlast voor het verkeer te beperken wordt er buiten de spits gestrooid. De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen deze zomer nog een keer in het straatbeeld voorbijkomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Bridge to Liberation zoekt acteurs!

bridge to liberation 2015
foto: Bridge to Liberation

Bridge to Liberation zoekt diverse acteurs. Ondersteunend aan de live experience op 21 september wordt er ook altijd een film gemaakt. Voor deze film zijn ze, net als vorig jaar, op zoek naar acteurs. Pas jij in één van onderstaande karakters? Vind je het leuk om mee te werken een een film? En kan jij tussen 4 en 9 augustus een aantal dagen meewerken aan de productie van de film omdat je niet op vakantie bent? Dan zoekt Bridge to Liberation jou!

Kate

Leeftijd: +/- 35 jaar
Omschrijving: een mooie vrouw met blond haar en een engelachtig voorkomen


Lional

Leeftijd: tussen 70 en 80 jaar
Omschrijving: oude man met grijze haren, acteerervaring vereist


SOLDAAT SKAN

Leeftijd: 25 tot 40 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, geen baard en kort haar, een groot (niet dik) voorkomen


SOLDAAT JOHNNY

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, indringende ogen, vierkante kaaklijn


JAN

Leeftijd: 35 tot 45 jaar
Omschrijving: een gedistingeerde man
Bijzonderheden: in deze rol speel je ook een aantal keren een gewonde soldaat


SOPHIE

Leeftijd: 6 tot 8 jaar
Omschrijving: klein meisje, blond haar


SOLDATEN

We zijn op zoek naar 7 soldaten voor verschillende rollen in verschillende scenes.

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: geen baard, korte haren, soldatentype


BABY

Leeftijd: 6 tot 10 maanden
Omschrijving: liefst weinig haren en lekker mollig

Herken je iemand of jezelf in één van deze karakters? Meld je dan nu aan op de site van Bridge to Liberation!

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair