Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Belgisch antiek op de Arnhemse stoepen

putdeksel Malburgen

Op heel veel plekken in de stad liggen ze: deksels. De meeste Arnhemmers lopen er gewoon overheen. Wij eigenlijk meestal ook, laten we eerlijk zijn. Maar wie af en toe zo’n schijf op de stoep bekijkt, ziet dat er bijzondere exemplaren tussen zitten. Sommige zijn al van voor de Tweede Wereldoorlog, een enkele zelfs ruimschoots uit de negentiende eeuw. Al dat antiek treden we met voeten.

En dat is niet erg, want daar zijn die gietijzeren ovalen voor gemaakt. Die oude waterleidingdeksels hebben vaak vreemd opschrift. “Cie Gle des Conduites d’Eau (Liège)”. Wat betekent die Franstalige kreet op onze Arnhemse stoepen? Ooit was de Compagnie Générale des Conduites d’Eau een waterleidingfabriek in de Waalse stad Luik.

Belang

Vanuit dat bedrijf werd in 1882 de Arnhemse Waterleidingmaatschappij opgericht, ook wel bekend als de Compagnie des Eaux d’Arnhem. De Luikse onderneming had er belang bij dat er in allerlei steden waterleidingen zouden komen. Dan konden die Belgen hun producten tenminste goed kwijt. Behalve in Arnhem zorgden dochterbedrijven van Compagnie Générale des Conduites d’Eau ook voor het water in onder meer Utrecht, Apeldoorn en Tiel.

Deze watermaatschappijen bouwden vaak een waterleidingsysteem dat was ontworpen door ingenieur Hidde Halbertsma. Vandaar dat veel waterleidingdeksels nog met het opschrift “Hydrant Systeem Halbertsma” versierd zijn. De oorspronkelijke Fries heeft ook het reservoir in de Waterberg bij Klarenbeek mede ontworpen. Ondanks deze noordelijke inbreng kunnen we vaststellen: we hebben hier ons kraanwater aan de Belgen te danken!

Sinds 1884

De oudste deksels in Arnhem dragen het jaartal 1884. Tot in de jaren 40 bleef de gewoonte om ze van een jaartal te voorzien, bestaan. Vandaar dat er ook een paar in Malburgen, dat in de jaren 30 ontstond, zijn te vinden. Na 1946 nam de gemeente Arnhem de waterleiding in eigen beheer. Het Belgische moederbedrijf ging niet met zijn tijd mee en sneuvelde in 1955.

Waarom zou je die peperdure, loeizware putdeksels vervangen als je ze al hebt? Vandaar dat ze op veel plekken nog gewoon liggen: ze zijn niet kapot te krijgen. Vermoedelijk zijn sommige wel van plaats veranderd in de loop van de tijd. Belgisch gietijzer van voor de oorlog; onverwoestbaar. Er is maar één bedreiging. Alleen als het huidige waterleidingbedrijf Vitens een deel van de waterleiding vernieuwt, zullen ook de deksels daar verdwijnen. Daar zijn nog geen plannen voor.

Dit artikel is eerder verschenen op Arnhems Erfgoed.

Meer nieuws uit Arnhem?

12970735_486999768167875_1876425747_o

kijk alles banner

 topslapen arnhem

 

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair