Connect with us
Korenkwartier

Archief

Belgisch antiek op de Arnhemse stoepen

putdeksel Malburgen

Op heel veel plekken in de stad liggen ze: deksels. De meeste Arnhemmers lopen er gewoon overheen. Wij eigenlijk meestal ook, laten we eerlijk zijn. Maar wie af en toe zo’n schijf op de stoep bekijkt, ziet dat er bijzondere exemplaren tussen zitten. Sommige zijn al van voor de Tweede Wereldoorlog, een enkele zelfs ruimschoots uit de negentiende eeuw. Al dat antiek treden we met voeten.

En dat is niet erg, want daar zijn die gietijzeren ovalen voor gemaakt. Die oude waterleidingdeksels hebben vaak vreemd opschrift. “Cie Gle des Conduites d’Eau (Liège)”. Wat betekent die Franstalige kreet op onze Arnhemse stoepen? Ooit was de Compagnie Générale des Conduites d’Eau een waterleidingfabriek in de Waalse stad Luik.

Belang

Vanuit dat bedrijf werd in 1882 de Arnhemse Waterleidingmaatschappij opgericht, ook wel bekend als de Compagnie des Eaux d’Arnhem. De Luikse onderneming had er belang bij dat er in allerlei steden waterleidingen zouden komen. Dan konden die Belgen hun producten tenminste goed kwijt. Behalve in Arnhem zorgden dochterbedrijven van Compagnie Générale des Conduites d’Eau ook voor het water in onder meer Utrecht, Apeldoorn en Tiel.

Deze watermaatschappijen bouwden vaak een waterleidingsysteem dat was ontworpen door ingenieur Hidde Halbertsma. Vandaar dat veel waterleidingdeksels nog met het opschrift “Hydrant Systeem Halbertsma” versierd zijn. De oorspronkelijke Fries heeft ook het reservoir in de Waterberg bij Klarenbeek mede ontworpen. Ondanks deze noordelijke inbreng kunnen we vaststellen: we hebben hier ons kraanwater aan de Belgen te danken!

Sinds 1884

De oudste deksels in Arnhem dragen het jaartal 1884. Tot in de jaren 40 bleef de gewoonte om ze van een jaartal te voorzien, bestaan. Vandaar dat er ook een paar in Malburgen, dat in de jaren 30 ontstond, zijn te vinden. Na 1946 nam de gemeente Arnhem de waterleiding in eigen beheer. Het Belgische moederbedrijf ging niet met zijn tijd mee en sneuvelde in 1955.

Waarom zou je die peperdure, loeizware putdeksels vervangen als je ze al hebt? Vandaar dat ze op veel plekken nog gewoon liggen: ze zijn niet kapot te krijgen. Vermoedelijk zijn sommige wel van plaats veranderd in de loop van de tijd. Belgisch gietijzer van voor de oorlog; onverwoestbaar. Er is maar één bedreiging. Alleen als het huidige waterleidingbedrijf Vitens een deel van de waterleiding vernieuwt, zullen ook de deksels daar verdwijnen. Daar zijn nog geen plannen voor.

Dit artikel is eerder verschenen op Arnhems Erfgoed.

Meer nieuws uit Arnhem?

12970735_486999768167875_1876425747_o

kijk alles banner

 topslapen arnhem

 

Reacties

Reacties

Archief

Diftar op sterven na dood?; Maarten Venhoek (D66) ‘oppositieleider’

Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was woensdag bij de gemeenteraad en bezocht o.a. het vergaderpunt over de afval van Arnhem. Daarnaast bekeek hij wie de oppositieleider is van deze week! Is het opnieuw Gerrie Elfrink (SP) of wordt het nu iemand anders?

Uitstel of toch niet?

Diftar, het systeem waarbij we als Arnhemse inwoners moeten gaan betalen voor ons restafval. Verbruik je meer dan betaal je meer, kortom, de vervuiler betaalt, sympathiek idee toch? Een deel van de burgers blijkt zijn afval echter liever illegaal te dumpen en indien hij ervoor moet gaan betalen zal dit probleem alleen maar groter worden, dan schiet de invoering zijn doel voorbij en wordt de oplossing erger dan de kwaal aldus Sarah Dobbe (SP) die samen met de PVDD en de PVV het debatverzoek deed met de vraag of invoering nog wenselijk is. Directe aanleiding was een brief van het college die volgens Leendert Combee (VVD) vol risico’s en ellende staat. Er is sprake van vervuiling van o.a. het plastic afval wat een financiële tegenvaller van bijna een half miljoen oplevert. Het risico op dumpen van bedrijfsafval. De privacydiscussie met slepende juridische procedures die Diftar continue in een negatief daglicht zullen stellen. En vooralsnog dus een toename in plaats van een afname van gedumpt afval. Maar misschien nog wel het belangrijkste: er is geen draagvlak onder de bevolking, we willen het niet.

Dualisme binnen de coalitie

De conclusie dat Diftar in dat geval een heilloze weg is die we beter voortijdig af kunnen breken wordt alleen door de VVD, PVV en SP getrokken. Cathelijne Bouwkamp (GL) geeft op haar zevende dag als wethouder vooral aan dat ze nog te weinig zicht heeft op de feiten en vraagt de raad opnieuw uitstel van invoering, nu voor onbepaalde tijd. Met name Maarten Venhoek (D66) hakt hier stevig op in. Na de verkiezingen leek hij zijn raadszetel te verliezen, tijdens zijn afscheid somberde hij nog ‘het leven is hard maar uw tijd is opperdepop’. Hans de Vroome werd wethouder en hij kreeg zijn raadszetel terug, dus laat hij van zich horen! Op stevige toon geeft hij aan dat het vorige college en het ambtenarenapparaat toch het nodige werk voor mevrouw Bouwkamp had kunnen doen waardoor ze met een beter verhaal had kunnen komen. Ook verwijt hij de wethouder en het college een gebrek aan ambitie. De oppositieleider van de week is daarmee iemand uit de coalitie. Is dat erg? Wat mij betreft niet, een beetje dualisme is prima maar opvallend is het wel.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Verbouwing blikkenbioscoop uitgesteld

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in juni de blikkenbioscoop 6 weken dicht zou gaan voor renovatie. Door nog onbekende reden is de renovatie uitgesteld tot na de zomervakantie. 

Eerder liet wij al weten dat de blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht zou gaan. Door nog onbekende redenen is dit uitgesteld tot na de zomervakantie. De renovatie moet ervoor zorgen dat er meer bezoekers terug komen. Door de komst van de nieuwe Pathé zijn veel bezoekers vertrokken. Met luxe probeert Vue de bezoekers weer terug krijgen.

Blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht voor renovatie

Transformatie naar luxe

De renovatie moet ervoor zorgen dat bezoekers een lux gevoel krijgen bij hun bioscoopbezoek. De Vue heeft besloten om van de 818 stoelen naar de 380 luxe ligstoelen te gaan. Naast de renovatie van het algemene gedeelte krijgt de bioscoop ook een nieuwe ingang en café gedeelte.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair